واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۰ تير ۱۳۹۴ (۱۲:۰ب.ظ)
موفقيت طرح جامع مسکن به اراده سياسي وابسته است/بدنه دولتي حامي طرح جامع مسکن است موج - مشاور جمعيتي طرح جامع مسکن با تأکيد بر عزم جدي دولت در تأمين مسکن مورد نياز جامعه گفت: موفقيت طرح جامع مسکن به اراده سياسي و رشد اقتصادي وابسته است و به دنبال وارد کردن شوک در بازار مسکن نيست.
به گزارش خبرگزاري موج، محمد سالاري، مشاور جمعيتي طرح جامع مسکن، درباره نقاط قوت و ضعف طرح جامع مسکن، به رابطه فرابخشي اين طرح با ساير حوزههاي اقتصادي اشاره کرد و گفت: طرح جامع مسکن برخلاف دورههاي پيشين که به دنبال آوردن سرمايه به درون خود بود و در اين زمينه سرمايهگذاري در ساير حوزه را ناديده ميگرفت به دنبال ايجاد رونق اقتصادي در ساير بخشها به غير از مسکن است. پيشتر تفکر اقتصادي اينگونه بود که تنها بازار مسکن ميتواند به ساير بخشهاي اقتصادي شوک وارد کند و آن را به تحرک وادارد، در حالي که در بازنگري اين طرح شاهديم که کارشناسي طرح به گونهاي است که به تأمين مسکن با ايجاد شوک متمرکز نشده، بلکه در تلاش است تا در شهرهاي موجود و با تقويت ساير حوزههاي اقتصادي به تأمين مسکن روي آورد.
مشاور طرح جامع مسکن افزود: بازنگري طرح بدين گونه است که مسکن را جدا از ساير حوزههاي اقتصادي نديده است بدين مفهوم که مسکن همچون حوزه صنعت، معدن، تجارت، کشاورزي يکي از حوزههاي اقتصادي محسوب ميشود و قاعدتا همه امکانات و توجه را به خود اختصاص نداده است. نگاهها در اين طرح، نگاه واقعي به بازار مسکن است.
اين پژوهشگر اقتصادي و اجتماعي که در طرح جامع مسکن مطالعات جمعيتي را بر عهده داشت در بيان نقاط ضعف طرح جامع مسکن گفت: اقتصاد ايران در بخشهاي اقتصادي مبتني بر رانت است که در درون آن بازيگراني وجود دارند که به شرطي از طرحهاي دولتي پشتيباني ميکنند که بتوانند حداکثر سود را ببرند. به همين خاطر هم هر طرحي ازجمله طرح مسکن اگر نتواند برخي از سرمايهگذاران را راضي نگه دارد در عمل به بنبست ميرسد و نميتواند نيازهاي واقعي مسکن را در جامعه تأمين کند.
وي درباره اين که آيا سرمايهگذاراني که سرمايه خود را در بخش مسکن سرمايهگذاري کردهاند، ميتوانند از اين طرح بهطور کامل پشتيباني کنند؟ اظهار کرد: متأسفانه پاسخ منفي است؛ زيرا طرح جامع مسکن امکان طمع را تقريبا به صفر رسانده است و به بياني ديگر هيچگونه تحريکي را براي رانتجويان باقي نگذاشته است. طرح جامع مسکن به گونهاي بازنگري شده که امکان بهرهبرداري حاميان رانتجويان را بسته است.
وي افزود: تنها بدنه دولتي و بهويژه وزارت راه و شهرسازي است که از اين طرح پشتيباني ميکند و آن هم به اين دليل است که دولت و متصديان دولتي در حال حاضر درک درستي از معناي اقتصاد دارند و ميدانند که اگر تعادل اقتصادي؛ بهويژه در بازار مسکن به وجود نيايد ساير بخشهاي اقتصادي پشتيباني نخواهند شد.
سالاري در تشريح دلايل خود و ارائه پيشنهادها براي بهبود وضعيت موجود گفت: سرمايه کشور بايد به صورت بهينه در تمام بخشهاي اقتصادي و نهتنها مسکن توزيع شود تا چرخه اقتصادي کشور بچرخد و باعث رونق بازار شود.
مشاور طرح جامع مسکن درخصوص اين که طرح جامع مسکن نيازهاي معماري و شهرسازي را در راستاي اهداف عاليه شوراي عالي معماري و شهرسازي و تحقق معماري ايراني اسلامي پاسخگوست يا خير؟ گفت: طرح جامع مسکن نميتواند به وجه معمارانه و شهرسازانه توجه داشته باشد. مساله اين است که اين طرح يک طرح اقتصادي براي حل مشکل مسکن در کشور است در حالي که معماري و شهرسازي وجه متفاوتي از طرح اقتصادي مسکن محسوب ميشود.
سالاري ادامه داد: نگاه معمارانه و شهرسازانه در طرح جامع مسکن به اين شيوه ميتواند مؤثر باشد که از تراکم جلوگيري کند، جلوي گسترش بيرويه شهرها را بگيرد و به پتانسيلهاي دروني شهرها توجه کند؛ از اين منظر نيز طرح جامع مسکن بازنگري شده است.
مشاور طرح جامع مسکن در باره اين که طرح جامع مسکن تا چه اندازه پاسخگوي نياز شهرهاي جديد و رشد جمعيت رو به رشد است؟ گفت: از آن جايي که بخشي از مطالعات جمعيتي را در اين طرح بر عهده داشتم تضمين ميکنم که طرح تأمين مسکن بر اساس تحولات جمعيتي کشور بازنگري و ارائه شده است، بدين مفهوم که طرح، تحول خانوار را در سالهاي آتي مورد مطالعه دقيق قرار داده و مشخص شده است که در آينده ترکيب خانوار، تعداد و توزيع خانوار در شهرهاي بزرگ، کوچک و در سطح کشور به چه صورت خواهد بود.
سالاري افزود: اين که طرح جامع تا چه اندازه بتواند به نيازهاي جامعه براي رفع مسکن پاسخ دهد به اراده سياسي و رشد اقتصادي در آينده بستگي دارد.
وي درباره تجربه ايجاد شهرهاي جديد در کشور گفت: افزايش شهرهاي جديد پاسخگوي نياز شهروندان و جامعه متقاضي مسکن نخواهد بود. به همين خاطر هم بايد رويکرد و سرمايهگذاريها به سمت شهرهاي موجود باشد. مساله تأمين مسکن براي خانوارهاي ايراني در شهرهاي جديد حل نميشود، بلکه بايد مشکلات را از طريق ظرفيتهاي موجود برطرف کرد.
سالاري گفت: ساختارهاي جمعيتي نشان ميدهند که توجه سياستگذاران براي حل مساله مسکن بايد به درون شهرها باشد. بهجاي اين که برويم و زمينهاي نوآباد ايجاد و شهرهاي جديدي تعريف کنيم نيازمنديم تا از ظرفيتهاي موجود خود استفاده کنيم.
وي در ادامه تأکيد کرد: طرح جامع مسکن هسته اصلي فعاليت خود را در شهرهاي جديد متمرکز نکرده است، بلکه به دنبال حل مساله مسکن در شهرهاي موجود است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 84]