واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: کارشناس حوزه کار؛ هر نوع تغییر از مصرف به تولید را باید حمایت کرد تهران - ایرنا - یک کارشناس حوزه کار معتقد است: اشتغال در هر زمینه اعم از تجدید منابع برای بنگاههای اقتصادی، سرمایه گذاری های جدید و تامین منابع لازم برای نوسازی صنعت انرژی و هر گامی که بتواند تغییر از مصرف به تولید ایجاد کند، مورد حمایت است.
علیرضا حیدری در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا، افزود: هزینه ای که هر ماه برای یارانه تخصیص می یابد (حدود 3500 میلیارد تومان) رقم قابل توجهی است که اگر به نحو مطلوب مدیریت شود می تواند تحول زیادی در جامعه ایجاد کند.
وی با اشاره به لایحه اشتغال عمومی که چندی پیش از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برای تکمیل به هیات دولت ارسال شد، اظهار داشت: وزارت کار می تواند با ایجاد اشتغال در کوتاه مدت زمینه را برای خروج از شرایط نامطلوب بیکاری فراهم نماید.
حیدری از جمله کارشناسانی می باشد که معتقد است برای توسعه اشتغال در کشور باید بخش های صنعت و کشاورزی فعال شوند و از ورای تولید ثروت با دو بخش یادشده که منجر به رفاه و نیازهای جدید خواهد شد، بخش خدمات توسعه یابد.
وی تاکید کرد: باید در جامعه تولید ثروت کرد تا تقاضا برای بخش خدمات شکل بگیرد، در صورتی که جامعه به لحاظ مادی فقیر باشد به طور جدی نمی تواند به نیاز های رفاهی خود بپردازد و حتی در صورتی که در چنین جامعه ای بخش خدمات سهم بیشتری از دو بخش دیگر داشته باشد به طور یقین به دلیل سهم بالای دلالی و واسطه گری بخش خدمات است.
یادآور می شود، هم اکنون در ایران به ازای هر 30 نفر یک مغازه وجود دارد در حالیکه در ژاپن که کشوری توسعه یافته است به ازای هر 500 نفر یک مغازه وجود دارد. این حجم بالای مغازه در ایران در حالی است که بسیاری از این بنگاههای اقتصادی مشتری ندارند و صاحبان آنها ساعات طولانی از روز را بیکار هستند.
وی با اشاره به روند روبه افزایش سالمندی در ایران گفت: از آنجا که تعداد سالمندان در سالهای آتی در ایران رشد می یابد و نیازهای جدید در خصوص مراقبت و تامین نیازهای رفاهی و درمانی آنها ایجاد می شود، نیاز به تربیت نیروی انسانی ماهر در زمینه های یادشده داریم.
این کارشناس حوزه کار ادامه داد: همه اینها و ارائه خدمات به سالمندان در گرو ارتقا رفاه جامعه است زیرا جامعه باید ثروتمند شود تا بتواند نیازهای خود را از بخش خدمات تامین کند.
وی اظهار داشت: هم اکنون نگهداری از سالمندان و تخصیص هزینه های بالا به طور عام در کلانشهرها صورت می گیرد و در شهرستانها و مناطق روستایی کشور بسیاری از خانوارها به دلیل عدم گردش پول و کاهش درآمدها نمی توانند هزینه بالایی برای نگهداری از سالمندان خود تخصیص دهند. هم اکنون نگهداری از سالمندان هزینه های بسیار بالایی دارد که بیشتر خانواده ها از عهده آن برنمی آیند که در نهایت این امر منجر به کاهش کیفیت زندگی سالمندان می شود.
به گفته حیدری، جوامع توسعه یافته بخشی از مسئولیت های اجتماعی خود را از خدمات رفاهی که در جامعه ارائه می شود، تامین می کند.
وی با اشاره به اینکه ارتقا رفاه می تواند در حوزه هایی نظیر سینما، تئاتر، استفاده از غذاهای آماده، گردشگری، آموزشی و دیگر خدمات مورد نیاز خود را نشان دهد، گفت: رفاه از تولید ثروت ناشی می شود و تولید در حوزه های صنعت و کشاورزی قابل حصول است.
هم اکنون بسیاری از کارشناسان اقتصادی معتقدند پیش از آنکه تحرکی در بخش های صنعت و کشاورزی رخ دهد می توان با ایجاد اشتغال عمومی فرصت های شغلی را برای مردم ایجاد کرد.
احمد میدری معاون رفاه اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی از جمله مسئولان و کارشناسان اقتصادی است که بر توسعه مشاغل عمومی تاکید دارد.
شکی نیست، هم اکنون جامعه ایران به لحاظ معضل بیکاری، کمبود منابع، تحریم ها و مدیریت ناصحیح دولت های نهم و دهم در معرض آسیب های جدی است و برای گذر از این شرایط نیاز به مدیریت منطقی دارد.
معاون رفاه اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به ایجاد مشاغل عمومی یادآور شد: دولت آمریکا هم بعد از بحران اقتصادی ١٩٢٩ با استفاده از نیروی کار در جاده سازی، ایجاد شغل کرد. بعد از جنگ جهانی هم در اروپا همین اتفاق افتاد. در سال های اخیر این تجربه تا حدی انجام شده و در کشوری نظیر هند دولت از سال ٢٠٠٦ بیش از ٥٦ میلیون شغل ایجاد کرده است.
میدری تصریح کرد: دولت ها با این کار یک شوک به اقتصاد وارد می کنند. در کره جن وبی بعد از رکود ١٩٩٧، دولت مشاغل عمومی زیادی ایجاد کرد. ما در ایران در سال های گذشته شوک های متعددی را تجربه کردیم، شوک ارزی بی سابقه و شوک تورم بالای ٣٠درصد که در تاریخ ایران بسیار کم سابقه بوده است. در سال ٧٩معادل ١٩میلیارد دلار واردات داشته ایم اما این رقم در دولت دهم به بیش از ٦٠ میلیارد دلار افزایش یافته است. این میزان واردات نه مانند دهه ٧٠ و در قالب ماشین های تکنولوژیک، بلکه از چین و با سهم بالای کالاهای مصرفی اتفاق افتاده است و این یعنی ازبین رفتن صنایع سبک و محصولات کشاورزی. بعد از این شوک ها لازم است که دولت یک شوک مثبت به اقتصاد وارد کند.
طرح های مشاغل عمومی با استفاده از تجارب دیگر کشورها و همچنین در نظر گرفتن شرایط اقتصادی کشور می تواند گام ارزشمندی باشد تا بتواند اقتصاد بر اساس دلالی و رانت را به ریل تولید و مهار واردات بی رویه کالاهای مصرفی برساند اما شکی نیست که این کاری بس دشوار است تا بتوان اقتصاد نفت محور را به تولید محور بدل کرد.
نوزاد اقتصاد ایران هم اکنون بزرگ شده و سالهای طولانی با رویه مصرفی و بی برنامگی شکل گرفته بنابراین تدبیری سخت و مقتدرانه می طلبد که این کودک بزرگ شده را دوباره تربیت کند.
اقتصام(4)9123 **1558
20/04/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 32]