محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1844931608
سرمايه گذاري خارجي، ابزار چين در رينگ رقابت هژموني ها
واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۹ تير ۱۳۹۴ (۱۵:۲۵ب.ظ)
سرمايه گذاري خارجي، ابزار چين در رينگ رقابت هژموني ها گروه بين الملل خبرگزاري موج؛
بعد از وستفالي تاريخ ديپلماتيک، سنگيني يک کشور ابر قدرت را در هر دوره اي بر پيکره خود احسان کرده است. در يک دوره فرانسه، در دوره هاي بعدي انگليس و در آخر آمريکا با 140 سال سابقه هژموني سنگيني هايي هستند که بيشتر کشورها در عرصه بين الملل پيش از هر چيز بايد اهداف و الگوهاي خود را با اين کشور تنظيم کنند.
كاكس در خصوص هژموني ميگويد: «من از واژه هژمون به منظور اشاره به ساختاري از ارزشها و ادراكها درباره سرشت نظمي كه كل نظام بازيگران دولتي و غيردولتي را در برگيرد استفاده ميكنم. اين ارزشها و ادراكها در نظم هژمونيك نسبتا ثابت و پذيرفته شده هستند و از نظر بيشتر بازيگران به عنوان نظم طبيعي شناخته ميشوند».
در يک دهه گذشته هژموني آمريکايي با ظهور قدرت هاي هم سطح با افول روبرو بوده است و در صدر اين کشورها چين با ابزار منحصر به فرد خود در صدد پشت سر گذاشتن نظم ابر قدرتي آمريکا در عرصه بين الملل برآمده است.
براي اولين بار در مدتي بيش از 140 سال، آمريکا عنوان بزرگ ترين اقتصاد جهان را از دست داده است. صندوق بين المللي پول مي گويد اکنون اين عنوان به چين تعلق گرفته است.
طبق تخمين صندوق بين المللي پول، ارزش اقتصاد چين اکنون معادل 17.6 تريليون دلار است که از ارزش اقتصاد آمريکا؛ يعني 17.4 تريليون دلار، اندکي بيشتر است.
چين با جذب 128 ميليارد دلار خود را به عنوان نخستين مقصد سرمايه گذاران خارجي در سال 2014 معرفي و براي نخستين بار از سال 2003 جايگاه اول آمريکا در مقصد سرمايه گذاري مستقيم خارجي را به خود اختصاص داد.
با نگاهي به اقدامات آمريکا بعد از جنگ هاي اول و دوم متوجه مي شويم، اين کشور در عرصه بين الملل براي اثبات خود در پي تشکيل نهادهاي بين الملل بر آمده است و با توسل به همين نهاد هاست که توانسته است خود را به عنوان هژموني در جهان معرفي کند.
ناتو به عنوان سازمان نظامي، بانک جهاني و صندوق بين المللي پول که آمريکا بيشترين درصد از لحاظ سرمايه و نفوذ را در آنها به خود اختصاص داده است، سازمان هاي اقتصادي و سازمان ملل که مقر آن در اين کشور قرار دارد به عنوان سازمان حقوق بشر، نهادهايي هستند که به همراه سرمايه گذاري، قدرت سياسي و تدوين الگوهاي اقتصادي نوليبراليسم آمريکا را براي رسيدن به هژموني بين المللي ياري کردند.
اما؛ چين در راستاي مقابله اي به ظاهر صلح آميز با رقيب ابر قدرت خود، ابزار اقتصادي و به خصوص سرمايه گذاري را در اولويت سياست هاي کلان خود قرار داده است.
سرمايه گذاري براي بسياري از دولت هاي براي جلوگيري از مواجه با کمبود نقدينگي و اقتصاد آشفته، يک ارجحيت محسوب مي شود.
شن دان يانگ، سخنگوي وزارت بازرگاني چين، هجدهم ژوئن در نشست خبري گفت: در پنج ماه اول امسال، سرمايه گذاران چيني در 146 کشور و منطقه جهان در 3426 شرکت سرمايه گذاري کرده اند و مبلغ سرمايه گذاري آنها به 278 ميليارد و 360 ميليون يوان رسيد که در مقايسه با دوره مشابه سال گذشته 47.4 درصد افزايش داشته است.
يانگ در ادامه گفت: در پنج ماه اول امسال، سرمايه گذاري چين در اتحاديه اروپا، اتحاديه کشورهاي آسياي جنوب شرقي، هنگ کنگ و آمريکا رشد سريعي داشته و به ترتيب به 367.8 درصد، 78.4 درصد ، 66.7 درصد و 37.4 درصد رسيد.
رشد اقتصادي سالانه چين حدود هفت درصد است. رقمي که به نسبت سالهاي قبل کم شده، اما؛ همچنان براي بيشتر کشورهاي توسعه يافته مثل رؤيا ميماند.
به تناسب اين رشد اقتصادي، سرمايهگذاري خارجي ساليانه چين هم در يک دهه گذشته هشت برابر شده. سال 2013 اين رقم چيزي بيش از 140 ميليارد دلار بود. سال 2014 کمي افت داشت که عمدتا به خاطر کاهش سرمايهگذاري اين کشور در بخش انرژي بود.
چيزي که چين بيش از هر چيز نياز دارد، منابع است. به ويژه آنکه پيشبيني ميشود انرژي مصرفي اين کشور تا سال 2050 سه برابر شود.
از همين روست که سرمايهگذاري چين در بخش انرژي از سال 2005 به مراتب بيش از بخشهاي ديگر بوده و به حدود 400 ميليارد دلار رسيده؛ رقمي که براي تامين مصرف جمعيت 1.4 ميليارد نفري اين کشور لازم است.
در چند ماه گذشته در اخبار بين الملل، رقم هاي نجومي سرمايه گذاري هاي چين در مناطق مختلف جهان امري بود که بسيار به چشم مي آمد، با وجود آنکه امري تازه نيست، اما؛ هر ساله در حال افزايش است که نشان از اهميت سرمايه گذاري اين کشور در مناطق مختلف و در حوزه هاي متعدد دارد.
آسيا
چين، بزرگ ترين شريک تجاري هند است که حجم کلي روابط دوجانبه تجاري دو کشور در سال 2014 ميلادي، 71 ميليارد دلار بودهاست كه اين دقيقا به چالش كشيدن دلار به عنوان پول رسمي است كه به موازات به چالش كشيده شدن آن بوسيله يورو در اروپاست. اين نمونهها چالش براي فرايند نهادسازي نظم هژمونيك امريكا را نمايش ميدهد.
ديگر شريک آسيايي چين، پاکستان است که در سفر يک ماه پيش شي جين پينگ، رئيس جمهور چين، به اين کشور دو کشور اسنادي را مبني بر سرمايه گذاري هاي 46 ميليارد دلاري چين در پاکستان امضا کردند. گفتني است؛ اين رقم بيش تر از سرمايه گذاري هاي آمريکا در اين کشور است.
ژاپني ها را هم بايد رقيب چيني ها در سرمايه گذاري ها در آسيا دانست. ژاپن اعلام کرد: 100 ميليارد دلار در طرحهاي زيربنايي قاره آسيا سرمايه گذاري ميکند. اين رقم معادل سرمايه بانک زيرساخت سرمايه گذاري آسيا است که به ابتکار چين در حال شکل گيري است و تاکنون 56 کشور براي عضويت در آن اعلام آمادگي کردهاند.
از نکات جالب در اين زمينه سرمايهگذاري ناچيز چين در ژاپن است، چيزي حدود 1.6 ميليارد دلار. دليل اين امر ميتواند تنشهاي سياسي دو قدرت بزرگ اقتصادي جهان باشد، دو قدرتي که اخيرا جايشان در ردهبندي بزرگترين اقتصادهاي جهان عوض شد (چين دوم، ژاپن سوم).
اروپا
اما در اروپا، مقصد مورد علاقه سرمايه چيني بريتانياست. نيمه اول سال گذشته، سرمايهگذاري چين در بريتانيا به 24 ميليارد دلار رسيد و با سرمايهگذاري آن کشور در آمريکا برابر شد. اين رقم بيش از دو برابر 11 ميلياردي است که چين در دوره مشابه در فرانسه سرمايهگذاري کرد.
طي 5 سال گذشته، دولت هاي اروپايي با سرمايه گذاران چيني برخورد گرمي داشته اند. مي توان گفت: چين در جايي که کشورهاي بدهکار به دنبال کمک مالي هستند، از اين موقعيت استفاده کرده است.
در پرتغال،21.3 درصد سهام شرکت ملي توزيع برق اين کشور را چين خريداري کرده است. در ايتاليا، در سال 2014 ، مجموعا 3 ميليارد يورو سرمايه گذاري در بخش انرژي از طريق قراردادهاي چندگانه صورت گرفته است که شامل خريد سهام آژانس ملي توزيع برق ايتاليا از سوي چين نيز هست. در لندن نيز انبوهي از سرمايه گذاري هاي چيني صورت گرفته است به ويژه در بخش املاک و در فرانسه، مِد کلاب، شرکت 65 ساله تفريحي، تقريبا يک ميليارد دلار توسط گروه فوسان مستقر در شانگهاي دريافت کرده است. همچنين يک کنسرسيوم چيني ديگر 49.9 درصد فرودگاه تولوس فرانسه را خريداري کرده است.
آفريقا و آمريکاي جنوبي
چين اکنون بزرگترين شريک تجاري و دومين مجري طرح هاي سازندگي در قاره آفريقا است و آفريقا نيز چهارمين مکان سرمايه گذاري براي چين محسوب مي شود.
چين با داشتن بيش از سه هزار و 200 ميليارد دلار ذخيره ارزي در روابط با آفريقا پيشتاز است. چين طي سال هاي 2010 تا 2012، 86 پروژه زيرساختي را در آفريقا با موفقيت به پايان رسانده است.
تبادل تجاري چين و قاره آفريقا سال 2014 بالغ بر 210 ميليارد دلار بود.
دومين اقتصاد بزرگ جهان تا کنون در 34 کشور آفريقايي سرمايهگذاري کرده. بيش از همه در نيجريه (21 ميليارد دلار)، بعد در اتيوپي و الجزاير (هر کدام بيش از 15 ميليارد دلار) و بعد آنگولا و آفريقاي جنوبي (هر کدام نزديک 10 ميليارد دلار). اين در حالي که آمريکا نيز سال گذشته با اعلام سرمايه گذاري 33 ميلارد دلاري در آفريقا در صدد حفظ منافع خود در آفريقا است.
ناگفته پيداست که اين حجم عظيم سرمايهگذاري بيش از هرچيز به خاطر منابع طبيعي سرشار آفريقاست. همان چيزي که چيني ها را به آمريکاي جنوبي کشانده است.
چين از سرمايه گذاري 250 ميليارد دلاري خود در 10 سال آينده در کشورهاي آمريکاي لاتين خبر داد که که براي ساخت طرح هاي عظيم در کشورهاي منطقه هزينه خواهد شد.
علاوه بر سياست هاي کلان برزيل و چين به عنوان اعضاي بريکس، مراودات بسيار خوبي با يکديگر دارند. در سفر دو ماه پيش نخست وزير چين به برزيل، پکن متعهد به سرمايه گذاري 50 ميليارد دلاري در اين کشور شد.
چيني ها در سال هاي گذشته اولويت خاصي به اجرايي کردن طرحاي عظيم داده اند که شامل خطوط راه آهن منطقه آمريکاي لاتين مي شود که قرار است توسط چيني ها راه اندازي و سواحل غربي آمريکاي لاتين را به سواحل شرقي اين قاره متصل کند.
علاوه بر آن خط انتقال گاز روسيه به چين که با سرمايه 400 ميليارد دلاري در حال احداث است.
پروژه هاي اجرايي در کشورهاي حاشيه جاده ابريشم، از سوي چين را نيز بايد به سرمايه گذاري ها و ايده هاي جديد و ابتکاري چيني ها افزود.
هو هواي بانگ رئيس هيات مديره بانک ملي توسعه چين با تاکيد بر سرمايه گذاري چيني ها و همکاري بين المللي گفت: ما مي توانيم وام هايي را براي اجراي پروژه ها عرضه کنيم و يا سرمايه در اختيار بانک هاي کشورهاي مربوط قرار دهيم تا به اجراي طرح هايي براي بهبود زندگي مردم در کشورهاي مربوط ياري شود.
وي تاکيد کرد: البته، ما همچنان به همکاري چند جانبه ادامه خواهيم داد. در حال حاضر، ما با همکاري با طرف ها، يک گروه از داده ها که شامل حدود 900 پروژه اقتصادي در 64 کشور جهان است، ايجاد مي کنيم. مبلغ کل سرمايه گذاري آن ها نيز به 890 ميليارد دلار مي رسد.
چينيها در يک دهه گذشته بيشترين سرمايهگذاري را در آمريکا کردهاند، به خصوص از سال 2012 که سرمايهگذاري در آمريکا ناگهان اوج گرفت. چيني ها فقط در سال 2014 حدود 17 ميليارد دلار در ايالات متحده آمريکا سرمايه گذاري کرده اند که اين رقم براي سومين سال متوالي رکورد محسوب مي شود.
مطمئنا روسيه نيز بعد از تحريم هايي که از سوي غرب به اين کشور تحميل شده است به گزينه جديد سرمايه گذاري هاي چيني ها تبديل خواهد شد.
مسکو و پکن بر افزايش مبادلات بازرگاني دو جانبه تا رقم100 ميليارد دلار تا سال 2015 و 200 ميليارد دلار تا سال 2020 توافق کرده اند.
چيني ها در داخل کشور خود نيز در صدد سرمايه گذاري براي ساخت طرح هاي عظيم هستند که اختصاص 130 ميليارد دلار براي احيا و ساخت خطوط راه آهن از نمونه هاي بارز اين امر است.
علي دادخواه
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 29]
صفحات پیشنهادی
با حضور سرمایهگذار چینی جذب سرمایهگذاری خارجی در معادن سمنان آغاز شد
با حضور سرمایهگذار چینیجذب سرمایهگذاری خارجی در معادن سمنان آغاز شدرئیس سازمان صنعت معدن و تجارت استان سمنان از توافق اولیه با شرکت خارجی برای سرمایهگذاری در بخش معدن استان خبر داد به گزارش خبرگزاری فارس از سمنان به نقل از روابط عمومی سازمان صنعت معدن و تجارت استان سمنان بسرپرست هیئت سرمایهگذاری چین در خراسان جنوبی خبر داد احداث کارخانه فولاد خراسان جنوبی با سرمایهگذاری 12 میلیو
سرپرست هیئت سرمایهگذاری چین در خراسان جنوبی خبر داداحداث کارخانه فولاد خراسان جنوبی با سرمایهگذاری 12 میلیون دلاریسرپرست هیئت سرمایهگذاری چین در خراسان جنوبی گفت کارخانه فولاد خراسان جنوبی با سرمایهگذاری 12 میلیون دلاری در شهرک صنعتی شهید رحمانی شهرستان خوسف ساخته میشود بهسرمایهگذاری 80 میلیارد دلاری چین در حمل و نقل هوایی
سرمایهگذاری 80 میلیارد دلاری چین در حمل و نقل هوایی لی شیانگ رئیس سازمان هواپیمایی کشوری چین تاکید کرده است که این کشور به طرح های جدید نیاز دارد و باید برای پاسخگویی به نیاز فزاینده آماده باشد آفتاب چین قصد دارد برای اجرای 193 طرح هوایی و هواپیمایی نزدیک به 80 میلیارد دلااعلام آمادگی سرمایه گذاری چین در ساخت کارخانه فولاد خراسان جنوبی
بیرجند اعلام آمادگی سرمایه گذاری چین در ساخت کارخانه فولاد خراسان جنوبی هیئت سرمایه گذاری چین برای ساخت کارخانه فولاد در خراسان جنوبی اعلام آمادگی کرد به گزارش خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران پینگ های شان سرپرست این هیئت امروز در دیدار با استاندار خراسان جنوبی گفت اینسرمایهگذاری در 4 معدن طلای مهم آذربایجانشرقی/ سرمایهگذاران خارجی با 40 میلیون دلار آماده سرمایهگذاری
سرمایهگذاری در 4 معدن طلای مهم آذربایجانشرقی سرمایهگذاران خارجی با 40 میلیون دلار آماده سرمایهگذاری قائم مقام سازمان صنعت معدن و تجارت آذربایجانشرقی گفت سرمایهگذاری در 4 معدن طلای مهم انجام میشود که در سفر رئیس جمهوری به آذربایجانشرقی مقدمات این امر فراهم شد سیدمرتضیانتشار ابعاد جدیدی از سرمایهگذاری خارجی در دولت تدبیر؛ سهم صنعت و کشاورزی صفر!
انتشار ابعاد جدیدی از سرمایهگذاری خارجی در دولت تدبیر سهم صنعت و کشاورزی صفر بخش اقتصادی الف 7 تیر94در دولت یازدهم طی ۲۳ ماه اخیر علاوه بر کاهش ۵۰ درصدی آمار سرمایهگذاری خارجی در بخشهای صنعت و کشاورزی هیچ سرمایه خارجی جذب نشده چرا دولت میترسد جزئیات را منتشر کند تاریخ اسرمايهگذاري خارجي در فلسطین اشغالی نصف شد |اخبار ایران و جهان
سرمايهگذاري خارجي در فلسطین اشغالی نصف شد سرمایه گذاری اسرائیلی ها در خارج فلسطین اشغالی هم در این سال پانزده درصد کاهش داشت و به یک میلیارد دلار رسید کد خبر ۵۱۲۲۰۵ تاریخ انتشار ۰۶ تير ۱۳۹۴ - ۰۷ ۲۴ - 27 June 2015 سرمایه گذاری های خارجی در فلسطین اشغالی در سال 2014 به حدود نصفاجرای طرح سرمایه گذاری اقتصادی در روستاهای قزوین
اجرای طرح سرمایه گذاری اقتصادی در روستاهای قزوین ۶۰ پروژه اقتصادی با درنظر گرفتن ظرفیت های بالقوه در ۲۰ روستای شاخص استان قزوین با مشارکت روستائیان و بخش خصوصی عملیاتی می شود مهدی پورطاهری مجری طرح شناسایی ظرفیت سرمایه گذاری مناطق روستایی استان قزوین گفت در روستاها فرآیند کاریسرمایه گذاری میلیاردی در Airbnb و Uber
سرمایه گذاری میلیاردی در Airbnb و Uber دو غول بزرگ دنیای کسب و کار آنلاین آمریکا اعلام کردهاند قصد دارند بیش از 1 میلیارد دلار سرمایه برای توسعه ظرفیتهای کارآفرینی دیجیتالی خود در سال جاری میلادی جذب کنند برترین ها سومین پرتال برتر خانه یابی جهان Airbnسهم اردبیل از توسعه صنعتی کمتر از 0.2 درصد است / امکانسنجی 81 طرح برای سرمایهگذاریهای جدید
سهم اردبیل از توسعه صنعتی کمتر از 0 2 درصد است امکانسنجی 81 طرح برای سرمایهگذاریهای جدید رئیس سازمان صنعت معدن و تجارت استان اردبیل گفت سهم استان اردبیل از توسعه صنعتی در کشور کمتر از 0 2 درصد است که این رقم پایین باید بهبود یابد سید حامد عاملی همزمان با روز صنعت و معدن &عوايد نفتي بايد در خود صنعت نفت سرمايهگذاري شود
۱۳ تير ۱۳۹۴ ۱۶ ۳۹ب ظ عضو کميسيون انرژي عوايد نفتي بايد در خود صنعت نفت سرمايهگذاري شود موج - عضو کميسيون انرژي گفت صنايع نفت گاز و به ويژه پتروشيمي اشتغال آفرين هستند بنابراين يکي از محلهايي که عوايد نفتي بايد در آن سرمايهگذاري شود خود صنعت نفت است به گزارش خبرگزاري موجبرخورداري ۱.۵ ميليون نفر از گاز طبيعي تا پايان امسال/ رکورد سرمايهگذاري در صنعت گاز شکسته خواهد شد
۷ تير ۱۳۹۴ ۱۲ ۲ب ظ برخورداري ۱ ۵ ميليون نفر از گاز طبيعي تا پايان امسال رکورد سرمايهگذاري در صنعت گاز شکسته خواهد شد موج - مدير عامل شرکت ملي گاز ايران گفت با ۴ ٧ ميليارد دلار سرمايه گذاري در بخش ساخت شبکه هاي گاز رساني به شهرها و روستاها تا پايان امسال ١ ۵ ميليون نفر از نعمعاون برنامهریزی و اشتغال استانداری قم مطرح کرد تعریف 100 بسته سرمایهگذاری به ارزش 2 میلیارد تومان در قم
معاون برنامهریزی و اشتغال استانداری قم مطرح کردتعریف 100 بسته سرمایهگذاری به ارزش 2 میلیارد تومان در قممعاون برنامهریزی و اشتغال استانداری قم با تاکید بر اینکه خروج از شرایط نامطلوب اقتصادی مورد توجه مسئولان استانی قرار گرفته است گفت 100 بسته سرمایهگذاری به ارزش 2 تا 3 هزارسرمایهگذاری 300 میلیون یورویی اتحادیه اروپا در قرقیزستان
سرمایهگذاری 300 میلیون یورویی اتحادیه اروپا در قرقیزستاننماینده اتحادیه اروپا از تخصیص سرمایه 300 میلیون یورویی به قرقیزستان تا سال 2020 خبر داد به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در بیشکک و به نقل از پایگاه خبری «قیرتاک» امروز «سزار دیمانتیز» رئیس نمایندگیایران خواهان 100 میلیارد دلار سرمایه گذاری در صنعت نفت است
ایران خواهان 100 میلیارد دلار سرمایه گذاری در صنعت نفت است خبرگزاری پانا ایران امیدوار است با لغو تحریمهای بین المللی 100 میلیارد دلار در صنعت نفت و گاز خود سرمایه گذاری وجزئیات مدل تازه قراردادهای نفتی را برای جذب سرمایه های خارجی نهایی کند ۱۳۹۴ جمعه ۱۲ تير ساعت 06 01 به گزارشتدبیر دولت در سرمایهگذاری خارجی+ آمار
تدبیر دولت در سرمایهگذاری خارجی آمار گزارشها نشان میدهد که دولت یازدهم در ۲۳ ماه اخیر علاوه بر کاهش ۵۰ درصدی آمار سرمایهگذاری خارجی در بخشهای صنعت و کشاورزی موفق به جذب هیچ سرمایه خارجی نشده است به گزارش فرهنگ نیوز تیرماه امسال در حالی آغاز شد که همه منتظر گزارش سازمانکاهش سرمایهگذاری خارجی در دولت یازدهم
تراز با وجود تمرکز دولت یازدهم بر سیاست خارجی و تلاش برای رفع موانع برای حضور خارجیها در اقتصاد ایران سرمایهگذاری خارجی در ۲ سال اخیر کاهش یافت تا رتبه ایران در این زمینه به شکل چشمگیری کاهش یابد به گزارش تراز با وجود تمرکز دولت یازدهم بر سیاست خارجی و تلاش برای رفع موانع-
گوناگون
پربازدیدترینها