واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس از جزئیات تجارت فرآوردههای نفتی در سال 93 گزارش میدهد
افزایش واردات و کاهش چشمگیر صادرات فرآوردههای نفتی/ برنامه صادرات گازوئیل در نقطه صفر
آمار رسمی افزایش واردات و کاهش چشمگیر واردات اغلب فرآوردههای مهم نفتی از جمله بنزین، گازوئیل و نفت کوره را در سال ۹۳ نسبت به سال ۹۲ نشان میدهد به گونهای که تنها یک دهم درصد از برنامه وزارت نفت برای صادرات گازوئیل محقق شده است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، پس از امضای تفاهمنامه ژنو درباره ترک برداشتن دیوار تحریمها از سوی مقامات ارشد دولتی زیاد سخن گفته شد. به صورت همزمان حجم انبوهی از اخبار درباره مذاکرات شرکتهای نفتی خارجی با مقامات ایرانی در رسانهها منتشر شد تا تاثیر این توافق را بر اقتصاد بخش نفت و گاز ایران مهم و جدی نشان دهد. اما با این وجود به نظر میرسد لااقل در بخش تجارت نفت و فرآوردههای نفتی نه تنها هیچ یک از شاخصها به نفع ایران تغییر نکرده است، بلکه این شاخصها با تغییرات منفی قابل توجه همراه بودهاند. بر اساس آمار شرکت ملی پالایش و پخش فراوردههای نفتی، در سال 93 نسبت به سال 92، واردات بنزین از 3.67 میلیون لیتر در روز به 4.57 میلیون لیتر در روز رسیده است که افزایش 24 درصدی را نشان میدهد. واردات گازوئیل نیز در سال 93 نسبت به سال 92 با افزایش بیش از 25 درصدی همراه بوده است. البته به لطف تکمیل بهرهبرداری از فاز 12 پارس جنوبی واردات گاز مایع کاهش یافته و صادرات آن افزایش یافته است، اما همچنان تجارت این محصول بسیار ناچیز است چنانکه در سال 93 صادرات آن حداکثر به 87 هزار لیتر در روز بالغ شده است.
جدول 1- مقایسه واردات فرآورده در سالهای 92 و 93 در مقابل، صادرات گازوئیل ایران علیرغم کاهش مصرف این فرآورده در کشور به خصوص در نیروگاهها و صنایع، بیش از 96 درصد کاهش را نشان میدهد و از 710 هزار لیتر در روز به 27 هزار لیتر در روز رسیده است. این در حالی است که هدفگذاری نفتیها برای صادرات گازوئیل در سال 93 چیزی بالغ بر 3.75 میلیون لیتر در روز بوده است. به عبارت دقیقتر، حتی یک درصد از هدفگذاری انجام شده دولت برای صادرات گازوئیل نیز محقق نشده است. اما مهمترین بخش این آمار مربوط به میزان صادرات نفت کوره است. به دلیل ساختار قدیمی پالایشگاههای ایران که متاسفانه در طول سالهای طولانی پروژههای بهینهسازی در آنها انجام نشده است، نفت کوره همواره به طور سنتی در طول سالیان گذشته اصلیترین قلم صادرات فرآوردههای نفتی ایران را شامل میشود. چنانکه بنابه گفته سید محمود قمصری مدیر امور بینالملل شرکت ملی نفت، بدهی بابک زنجانی به وزارت نفت هم مربوط به فروش محمولههای نفت کوره بوده است. بر اساس آمارهای رسمی، علیرغم کاهش تحویل نفت کوره نیروگاهها و صنایع در داخل کشور و به تبع آن کاهش مصرف نفت کوره در داخل ، صادرات این فرآورده ارزانقیمت در سال 93 نسبت به سال 92 بالغ بر 25 درصد کاهش را نشان میدهد و از 24 میلیون لیتر در روز به 18 میلیون لیتر در روز کاهش یافته است.
جدول 2- مقایسه صادرات فرآورده در سالهای 92 و 93 این در حالی است که ذخایر گازوئیل و نفت کوره در کشور به صورت چشمگیری افزایش یافته و علیرغم تحویل گاز به نیروگاهها، مخازن نیروگاهها نیز از سوخت مایع لبریز شده است. بعضی منابع غیر رسمی معتقدند ورود بعضی افراد جدید به تجارت فرآوردههای نفتی ایران به خصوص نفت کوره یکی از دلایل کاهش صادرات نفت کوره ایران در سال 93 بوده است. در عین حال، میزان پالایش نفت خام در پالایشگاههای داخلی نیز در سال 93 نسبت به سال 92 روزانه 60 هزار بشکه کمتر شده است. در 3 ماهه نخست سال جاری نفت خام پالایش شده نسبت به برنامه وزارت نفت 180 هزار بشکه در روز کمتر بوده است.
مقایسه پالایش نفت در سالهای 92 و 93 جدول 3- مقایسه نفت پالایش شده در سالهای 92 و 93 بر این اساس، علیرغم وعدههای قبلی از میزان پیشرفت پروژههای بزرگ و ملی پالایشی نظیر ستاره خلیجفارس نیز خبرهای خوبی به گوش نمیرسد و پیشرفت این پروژهها اغلب به دلیل تزریق ناکافی منابع مالی از سرعت قابل قبولی برخوردار نیستند. انتهای پیام/
94/04/19 - 11:25
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 72]