واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: آمادگی دولت برای حذف دلار را باید به فال نیک گرفت تهران - ایرنا - عضو گروه پیمانهای پولی دو جانبه و کارشناس اقتصاد بین الملل گفت: آمادگی دولت برای حذف دلار را باید به فال نیک گرفت.
محمدحسین نوید ادهم روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، افزود: ضرب المثل معروفی در ادبیات مدیریت مالی وجود دارد که می گوید "همه تخم مرغ هایت را در یک سبد نگذار"، پیام ضمنی این ضرب المثل این است که در انجام کارهای مهم، تنوع بخشی رعایت شود تا ریسک کار حداقل گردد.
به گفته وی، همه صاحبنظران واقفند که تجارت خارجی، شاهرگ حیاتی اقتصاد یک کشور است که برای تداوم آن باید راهکارهای مختلف و متنوع پیش بینی شده باشد. با بررسی تجربه سایر کشورها درمی یابیم که آنها برای پرداخت های مرتبط با تجارت خارجی خود روش های زیادی را بکار گرفته اند و تمام تکیه آنها به دلار نیست.
این عضو گروه پیمان های پولی دو جانبه تصریح کرد: کشورهایی که بعضا هم پیمان استراتژیک آمریکا هستند، نیز تلاش کرده اند علاوه بر استفاده از دلار، دیگر ابزارها از جمله "پیمانهای پولی دو و چندجانبه" را نیز بکار گیرند و شاهد این مدعا آن است که کشورهای ژاپن و کره جنوبی در توسعه این ابزارها پیشتاز هستند.
نوید ادهم تصریح کرد: تاکنون نزدیک به 56 "پیمان پولی دوجانبه" بین 38 کشور مختلف دنیا امضاء شده است. پیمان پولی دوجانبه به معنی استفاده همزمان از پول ملی کشورهای مبدا و مقصد در تجارت و سرمایه گذاری دو جانبه است.
وی با طرح این سوال که اگر کاهش وابستگی به دلار، سیاست غلطی باشد، چرا تاکنون این تعداد کشور (از جمله سوئیس، کانادا، انگلیس، کره جنوبی، چین، ژاپن، روسیه و ...) آنرا در دستور کار رسمی خود قرار دادند؟، گفت: براساس گزارش رویترز، چین توانسته با بکارگیری روشهای مختلف، 25 درصد از تجارت خارجی خود با جهان و 31 درصد از تجارت خود را کشورهای آسیایی با بدون دلار انجام دهد.
وی تاکید کرد: چرا چین چنین سیاستی را در پیش گرفته و هند در تلاش است تا با 23 کشور پیمان پولی دوجانبه امضا نماید. آیا چین، کره جنوبی، ژاپن و هند تحت تحریم بانکی غرب هستند؟.
این کارشناس اقتصاد بین الملل درباره مهمترین دلایل کشورها برای کاهش وابستگی به دلار و بکارگیری پیمانهای پولی دوجانبه، گفت: کاهش نوسان نرخ ارز بوسیله کاهش تقاضا برای ارزهای پرقدرت؛ کاهش هزینه مبادله به دلیل عدم نیاز به تبدیل پول ملی به دلار و رعایت تنوع گرایی و کاهش وابستگی به یک ارز خاص در تجارت خارجی بوده لذا ما نیز نباید از قافله جهانی پیمانهای پولی عقب بمانیم و این تصمیم طیب نیا وزیر امور اقتصادی و دارایی برای حذف دلار از برخی حوزه های تجاری، تصمیمی کاملا درست و در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی و کاهش آسیب پذیری کشور از ناحیه دلار بوده است.
نوید ادهم اظهار داشت: مهمتر از همه اینها، برای کشوری مثل ایران که تحت تحریم ظالمانه غرب قرار دارد و دسترسی به حساب های دلاری برای وی مسدود شده است، چه توجیهی وجود دارد که همچنان بر طبل استفاده از دلار بکوبد؟.
وی با طرح این سوال که، حال که دسترسی به دلار وجود ندارد، باید چکار کرد؟ آیا نباید از دیگر ابزارهایی که کشورهای فاقد تحریم آنرا توسعه داده اند (پیمان پولی دوجانبه)، استفاده کرد؟، اظهار داشت: گرچه تاکید می شود کاهش وابستگی به دلار، موضوعی نیست که تنها ویژه شرایط تحریم باشد؛ چرا که این رویکرد در کشورهایی که تحریم نیستند، توسعه بیشتری یافته است.
اقتصام(4)9141**1558
16/04/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]