واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: غرش ماشین آلات معادن، امان روستاییان قزوین را بریده است قزوین- هفته نامه نسیم حق به مدیر مسوولی داوود محمدی نماینده مردم قزوین در مجلس شورای اسلامی در نخستین شماره خود با انتشار گزارشی با تیتر غرش ماشین آلات معادن، امان روستاییان قزوین را بریده است، به انتقاد از تخریب جاده های روستایی توسط ماشین آلات سنگین پرداخته است.
در این گزارش که به قلم مجید ابوالحسنی به رشته تحریر درآمده می خوانید: وجود بیش از 153 معدن در 52 روستا و مشکلات ناشی از آنها، صدای اعتراض روستاییان را به حدی درآورده که ممکن است در آینده نزدیک موجب ترک روستاییان از محل سکونت خود گردد.
شکایت های روستاییان استان قزوین که معدنی در نزدیک محل سکونت آنها قرار دارد از آنجایی شروع شد که کارشناسان، توسعه معادن و فعالیت های معدنی را مشروط به رعایت مسایل محیط زیستی و منابع طبیعی و عدم ایجاد مشکل برای روستاییان دانستند و اجرای این مساله مهم از دید تعدادی از صاحبان معادن به دور ماند.
اخیرا نمایندگان بیش از 25 روستای بخش مرکزی قزوین، کوهین، طارم و الموت غربی از فعالیت نامطلوب معادن در این حوزه مکاتباتی را با مسوولین ارشد استان صورت داده اند و خواستار رسیدگی فوری مسوولین استان به این موضوع شده اند.
گزارش خبرنگار "نسیم حق" حاکیست اهالی شوراها و دهیاران این روستاها در تقاضای خود اعلام کرده اند که باتوجه به نحوه استخراج و حمل و نقل نادرست مواد معدنی و زیر ساخت ضعیف جاده های روستایی و تخریب وسیع سطوح آنان، باعث تخریب کامل جاده ارتباطی برخی روستاها شده است و علیرغم پیگیری های صورت گرفته قبلی در صورتجلسات موجود در استانداری و مکاتبات متعدد و اعتراضات شدید روستاییان، تاکنون اقدام موثری در این خصوص صورت نگرفته و علیرغم افزایش سطح خرابی ها موجب ایجاد مشکلاتی از جمله تصادف برای روستاییان شده است.
جلسه ای برای حل مشکلات ایجاد شده توسط معادن سال گذشته جلسه ای با عنوان "نشست بررسی مسایل و مشکلات ناشی از حمل مواد معدنی در جاده های روستایی استان قزوین" برای حل مشکلات ایجاد شده از سوی معادن استان برگزار شد.
هرچند ماهها از برگزاری این جلسه می گذرد، ولی هنوز خروجی آن نتوانسته است پاسخگوی مشکلات روستاییان باشد.
منوچهر حبیبی معاون امور عمرانی استانداری قزوین در این جلسه گفته بود: در حال حاضر 52 محور روستای استان در مسیر حمل مواد معدنی قرار دارد که بار غیرمجاز کامیونها موجب اضمحلال و تخریب 650 کیلومتر جاده روستایی شده است.
لذا باید بر نظارت بیشتر و برخورد جدی با کامیونهای حمل بار غیرمجاز به منظور جلوگیری از تخریب راههای روستایی صورت گیرد.
به گفته وی اصول استاندارد در جابجایی مواد معدنی باید رعایت شده و دستگاه های مسوول نیز باید همکاری بیشتری در این رابطه از خود بروز دهند.
افزایش نظارت پلیس راه، همکاری اداره کل صنعت، معدن و تجارت با اداره کل راه و شهرسازی و بخشداران برای الزام نصب باسکول در معادن و جلوگیری از حمل بار غیرمجاز در راههای روستایی از دیگر تقاضاهای مطرح شده در این نشست بود.
مانی فر مدیرکل راه و شهرسازی مانی فر با بیان اینکه وجود معادن در برخی راههای روستایی و بی توجهی به رعایت تناژ استاندارد و متناسب با مشخصات راه از سوی راننده کامیونها، سالانه 500 میلیارد ریال به راههای روستایی خسارت وارد می سازد، بیان کرد: بهسازی و ترمیم جاده های روستایی استان قزوین شش هزار و 500 میلیاد ریال اعتبار نیاز دارد که با ادامه روند تخریبی کنونی و نداشتن برنامه ریزی مناسب در جهت جلوگیری از این آسیب ها، کار نگهداری و بازسازی راههای روستایی در مسیر معادن با مشکل اساسی مواجه می شود که این موضوع نارضایتی مردم را در پی دارد.
وی از مسوولان اداره کل صنعت، معدن و تجارت استان خواست در راستای موافقتنامه های وزارتخانه متبوع با وزارت راه و شهرسازی، در راستای الزام بهره برداران معادن برای همکاری در نگهداری و بازسازی راههای روستایی در مسیر معادن همکاری داشته باشند.
این در حالی است که آمارهای اداره کل راه و شهرسازی استان قزوین نشان می دهد با وجود اینکه هزینه های کلانی برای بهسازی و روکش آسفالت مسیرهای تردد این مناطق شده است، به دلیل تردد ماشین های حمل مواد معدنی این معادن، نه تنها تمامی بهسازی این راهها از بین می رود، بلکه صدمات بسیاری نیز به این راهها وارد شده، تا جاییکه به گفته نمایندگان روستاهای معترض بیش از چند کیلومتر از راه های آسفالت به جاده خاکی تبدیل شده است.
هرچند جلسات مختلفی برای حل مشکلات میان معدنکاران و روستاییان برگزار شده است، اما هنوز این جلسات منجر به نتیجه نشده و بارگیری کامیون ها بدون در نظر گرفتن استانداردهای لازم و با وزنهای غیرمجاز، پارک در حاشیه جاده ها، رعایت نکردن قوانین راهنمایی و رانندگی و استاندارد نبودن راه روستایی با عرض کمتر از چهار متر بر مشکلات روستاییان افزوده است.
صحبت های روستاییانی که معادن در محل زندگی آنها قرار گرفته حکایت از آن دارد علاوه بر تخریب جاده ها توسط کامیونها، ریزش بار در هنگام حمل و نقل بر روی سطوح جاده ها، منجر به بروز تصافات جاده ای می گردد.
محمدبیگی رییس شورای کاکوهستان در گفت وگو با نسیم حق می گوید: کشاورزان و روستاییان منطقه، مخالف توسعه محصولات معدنی استان نیستند، اما گلایه ما این است که در حال حاضر روستاهای اطراف از منابع درآمدی معادن هیچ منفعتی نمی برند و سود معدن تنها به جیب معدن داران می رود؛ تا جایی که سهم روستایی ها از این ظرفیت های معدنی فقط تخریب، ویرانی و تصادف شده است.
به گفته وی تخریب بیش از حد محیط زیست و زمینهای منابع طبیعی، آسیب جدی به چشمه ها وارد کرده و مشکلات فراوانی را برای روستاییان به وجود آورده است.
محمدبیگی می گوید: اگر وضعیت به همین روال ادامه پیدا کند قطعا موجب کوچ روستاییان و خالی از سکنه شدن بسیاری از روستاهای این منطقه خواهد شد.
حال باید دید که مسوولان و مالکان معادن به کدام سمت حرکت خواهند کرد؟ آیا راهکاری برای حل مشکلات روستاییان اندیشیده خواهد شد؟ یا روستاییان برای زندگی مجبور به کوچ و ترک روستاهای خود می گردند؟ سوالی که در آینده ای نه چندان دور باید منتظر پاسخ آن باشیم.
7388/ 6128
16/04/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]