پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان
پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا
دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک
تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
تعداد کل بازدیدها :
1851190290
وزیران علیه هندوانه!
واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها:
وزیران علیه هندوانه!
«هندوانه نخورید تا مشکل کم آبی برطرف شود.» این یکی از راه حل های خیلی جدی وزیر کشاورزی و وزیر نیرو است که صراحتا از هندوانه به عنوان یک یاز متهمین اصلی شماره یک کم آبی در کشور نام برده اند.
روزنامه هفت صبح: «هندوانه نخورید تا مشکل کم آبی برطرف شود.» این یکی از راه حل های خیلی جدی وزیر کشاورزی و وزیر نیرو است که صراحتا از هندوانه به عنوان یک یاز متهمین اصلی شماره یک کم آبی در کشور نام برده اند و راه حل را هم در این موضوع عنوان کرده اند که فعلا کاشت و تولید هندوانه را متوقف کنیم!
استدلال هم ساده است و گزارش ها می نویسند: «قیمت فروش آب لیتری 1000 تومان است، این در حالی است که برای تولید هر کیلو هندوانه حداقل 250 لیتر آب مصرف می شود که بر این اساس، یک هندوانه 10 کیلویی اگر چنانچه بخواهد از آب زیرزمینی استفاده کند، 2500 لیتر آب مصرف می کند؛ بنابراین تولید یک هندوانه 10 کیلویی با حداقل 2500 لیتر آب مصرفی، 2.5 میلیون تومان آب می خورد!»
از آنجایی که ایران سومین تولیدکننده هندوانه در جهان است و این هندوانه ها به کشورهایی مانند عراق، امارات متحده عربی و کویت صادر می شود، پس از نظر تئوری به صرفه تر است به جای صرف 2500 لیتر آب برای کاشت هندوانه ها، کاشت آن را متوقف کرده و آب های کشور را به آن کشورها صادر کنیم!
با خواندن این خبر این سوال به وجود می آید آیا از نظر علمی و عملی چنین راه حلی مناسب است؟ یا مانند همیشه فقط به آسان ترین و دم دست ترین راه حل موجود فکر کرده ایم؟ آیا بهتر نیست به جای توقف تولید میوه ای که طرفداران و خواص فراوانی دارد، وزارت نیرو و کشاورزی فکری به حال سیستم آبیاری و کشاورزی سنتی کشور کنند و بهره وری در زمینه تولید را بالا ببرند؟ هفت صبح در این گزارش به دنبال یافتن پاسخ این سوالات است.
ماجرا چیست؟
وزرای جهاد کشاورزی و نیرو با تولید و صادرات هندوانه به دلیل محدودیت منابع آبی کشور و مصرف آب بالای این محصول مخالفت کردند. این دو اظهارنظر را می خوانیم.
وزیر جهاد کشاورزی گفت: «با کشت هندوانه، تولید و صادرات آن به علت محدودیت منابع آبی کشور مخالفم.»
به گزارش تسنیم، محمود حجتی گفت: «البته اگر این محصول با شیوه های پیشرفته آبیاری کشت شود مقرون به صرفه است کما اینکه هم اکنون در برخی مزارع جنوب کشور از جمله جنوب فارس با این روش هندوانه کاشته می شود. باید با کنترل و مدیریت عرضه و تقاضا در زمینه کاشت محصولات، به گونه ای برنامه ریزی شود که محصولات پرآب بیش از اندازه تولید نشوند و به نوعی با این محدودیت شدید آبی، صادرات نداشته باشیم. ترجیح می دهیم محصولاتی در کشور تولید شوند که دارای مزایای نسبی، ارزش افزوده و کمترین نیاز به آب باشند.»
حمید چیت چیان وزیر نیرو نیز گفت: «واردات محصولات کشاورزی که تولید آب فراوانی می خواهد، بر تولید و صادرات آن مقرون به صرفه تر است. در محاسبات اقتصادی مربوط به صادرات محصولات کشاورزی باید به مقوله به صرفه بودن آن حتما توجه کنیم. زیرا با خروج این محصولات از کشور در واقع آب صادر می شود... حقیقتا صادرات هندوانه له علت اینکه برای تولیدش باید میزان زیادی آب مصرف شود عاقلانه و منطقی نیست. در زمینه تولید و صادرات باید روی آن دسته از محصولات کشاورزی تمرکز کنیم که به آب کمی نیاز دارد.»
آب مجازی چیست
در این ماجراها، اصطلاح دیگری به نام آب مجازی وجود دارد که در زمینه کشاورزی، صنعت، واردات و ... به کار برده می شود. وزیر نیرو در قسمت دیگری از صحبت هایش دست روی نکته دیگری گذاشت و به اصطلاح آب مجازی اشاره کرد.
اگر بخواهیم اصطلاح آب مجازی را به زبان ساده تعرف کنیم، مرور صحبت های وزیر نیرو کافی به نظر می رسد: «در محاسبات اقتصادی مربوط به صادرات محصولات کشاورزی باید به مقوله به صرفه بودن آن حتما توجه کنیم زیرا با خروج این محصولات از کشور در واقع آب صادر می شود. در دنیای امروز از اصطلاح آب مجازی برای اشاره به میزان آب مورد نیاز در تولید انواع محصولات نهایی صنعتی، زراعی و پتروشیمی استفاده می شود. با وارد کردن برخی محصولات پرآب در واقع میزان زیادی آب وارد کشور می شود. در اصل آب وارد نمی شود اما خود آن محصول دربرگیرنده آب مجازی است که وارد می شود.» با همین تعریف، در واقع با صادرات هندوانه، میزان زیادی آب مجازی از کشور خارج می شود.
هزینه 2.5 میلیونی تولید هندوانه
خبرگزاری تسنیم در مورد خسارات کاشت هندوانه نوشته است: «در کشور ما آب لیتری 1000 تومان قیمت دارد که بر این اساس هم تولید یک هندوانه 10 کیلویی با حداقل 2500 لیتر آب مصرفی 2.5 میلیون تومان آب می خورد. با این توصیفات به نظر می رسد تولید و صادرات هندوانه با قیمت کیلویی زیر 1000 تومان اصلا به صرفه نباشد.»
البته خبرگزاری تسنیم با احتساب هزینه تولید و توزیع هر لیتر آبی زیرزمینی محاسبه عجیبی انجام داده و به رقم شگفت انگیز 750 میلیارد تومان خسارت برای تولید هر هندوانه رسیده است!
سود صادرات آب بیشتر از هندوانه!
مهدی اسماعیل زاده، پژوهشگر مواد غذایی و محصولات ارگانیک در مورد خسارات کاشت هندوانه در ایران به هفت صبح می گوید: «اکثر کشاورزها به شکل سنتی کار می کنند و تحصیلات تخصصی ندارند، برای همین بیشترین مصرف آب در تولیدات محصولاتی مانند هندوانه دیده می شود. از طرف دیگر نظارتی بر تولید گیاهی نمی شود و نظارت ها سلامت محور نیست.»
او در مورد هندوانه هایی که آلوده به نیترات هستند گفت: «متاسفانه اگر به برخی هندوانه ها نگاه کنید به شکل پودری هستند و رگه هایی در آنها دیده می شود که این هندوانه ها آلوده به نیترات هستند. بنابراین علاوه بر مصرف زیاد آب، به نیترات هم آلوده اند که حتی در این زمینه نظارت و ساماندهی صورت گرفته نشده است.»
اسماعیل زاده در خصوص مصرف بالای آب در زمان کشت هندوانه توضیح داد: «در حال حاضر کشاورزان بهترین اراضی شان را اختصاص به هندوانه داده اند، آن هم به شکل سنتی و به گونه ای که برای تولید هر کیلو هندوانه 100 لیتر آب مصرف می شود. اگر همین 100 لیتر آب را به شکل خام به کشورهایی مانند امارات و قطر صادر کنیم؛ برایمان سوددهی خیلی بالاتری دارد. البته هندوانه یک مثال است و محصولات کشاورزی دیگری هم وجود دارد که به همین شکل با مصرف زیاد آب تولید می شود در صورتی که بارها هشدار داده می شود آب نداریم.»
این پژوهشگر مواد غذایی نیز با وزیر کشاورزی و نیرو موافق است و عقیده دارد بهترین کار این است وزارت کشاورزی ترویج کند تا هندوانه نکارند؛ چون از سیستم سنتی خارج شدن کار دشوار و زمان بری است: «می توانیم گیاهان دارویی تولید کنیم که در حال حاضر کیلویی یک میلیون تا 10 میلیون تومان از کشورهایی مانند هند، چین، کره، کانادا و ... وارد می شود؛ در صورتی که ایران چهار اقلیم است و توانایی تولید چنین گیاهانی که تولید کاملا دیمی و وحشی است دارد. متاسفانه موضوع فقر دانش به تمام ابعاد کشورمان تسری پیدا کرده است.»
مصرف آب در کشاورزی را مدیریت کنیم
از سوی دیگر، برخی کارشناسان کشاورزی، با نظرات وزیر نیرو و کشاورزی موافق نیستند و عقیده دارند به جای توقف کاشت هندوانه، روش های مصرف آب در کشاورزی را مدیریت کنیم.
علی خان محمدی کارشناس کشاورزی در همین زمینه می گوید: «هندوانه یا هر محصول آبی دیگر مدیریت هایی را می طلبد. همانطور که گفته می شود هندوانه بیش از 100 لیتر آب مصرف می کند اما از طریق مدیریت درست می توان هندوانه ای تولید کرد که تنها 7 تا 8 گرم آب مصرف می کند. منظور از مدیریت درست استفاده از کود آلی، آبیاری قطره ای، پوشش مالچ، پلیمرهای آب دوست و ... است که موجب می شود با کمترین میزان آب، تولیدات بهتری هم داشته باشیم و برای چنین مدیریتی باید وارد تکنولوژی جدید شویم. هندوانه در تمام فصول، جزو میوه های پرمصرف و پرطرفدار است و اگر کشت جدید هندوانه را رواج دهیم به گونه ای که حتی از یک بوته سه هندوانه برداشت شود؛ به نفع کشاورز نیز خواهد بود. اگر بتوانیم محصولاتی با سلامت و مدیریت صحیح تولید کنیم؛ می توانیم بازار صادرات را نیز در دست بگیریم.»
خان محمدی در پایان با انتقاد از وزیر نیرو گفت: «وزیر نیرو به جای اینکه در زمینه کشاورزی صحبت کند بهتر است نگاهی به لوله های آب داشته باشد که برای 70-60 سال پیش است و اکثرا با هدررفت آب و افت فشار آب مواجه هستیم.»
ایران سومین تولیدکننده هندوانه در جهان
کشور چین با تولید سالانه حدود 80 میلیون تن هندوانه، اولین تولیدکننده هندوانه در جهان است. ترکیه هم با تولید حدود 8 میلیون تن هندوانه رتبه دوم در جهان را دارد و طبق آمار وزارت جهاد کشاورزی، ایران با تولید سالانه بیش از حدود دو میلیون و 200 هزار تن هندوانه در رتبه سوم جهان قرار دارد که در حدود 100 هزار تن آن صادر می شود. البته کشور آمریکا نیز پا به پای ایران هندوانه تولید می کند و به همین دلیل گاهی ایران در رتبه سوم قرار می گیرد و گاهی آمریکا. نکته مهمتر اما آن است که گفته می شود با این میزان مصرف برای تولید هندوانه، در حدود 7 برابر ظرفیت سد کرخه، آب از طریق هندوانه صادر می شود.
هندوانه ایران به کدام کشورها صادر می شود؟
در سال گذشته 833 هزار و 700 تن هندوانه تازه به ارزش 193 میلیون و 300 هزار دلار به 29 کشور مختلف صادر شده است. پاکستان، گرجستان، آذربایجان، آلمان، اتریش، ارمنستان، ازبکستان، استونی، افغانستان، امارات متحده عربی، انگلستان، اوکراین، بحرین، بلغارستان، تاجیکستان، ترکمنستان، ترکیه، رومانی، سوئد، سوییس، عراق، عمان، فدراسیون روسیه، قبرس، قزاقستان، قطر، کویت، نوروز و هلند مقصدهای صادراتی هندوانه ایرانی بوده اند.
در این میان عراق با سهم حدود 70 درصدی در بازار هندوانه ایرانی نخستین مقصد این محصول به شمار می رود و حدود 589 هزار و 630 تن از هندوانه ایرانی در سال گذشته به این کشور صادر شده است.
پس از عراق، امارات با خرید بیش از 163 هزار تن و سهم 19.5 درصدی دومین مشتری هندوانه به شمار می رود و پس از آن کشورهایی مانند ترکیه، افغانستان، ترکمنستان، روسیه و ... نیز با اختلاف بالا در ردیف دیگر مشتریان عمده هندوانه ایرانی به شمار می روند.
در پایان فهرست مشتریان این محصول نیز ازبکستان دیده می شود که با خرید حدود 21 تن کمترین سهم را در بازار جهانی هندوانه ایرانی داشته است. جالب تر اینکه هندوانه جزو ارزان ترین محصولات صادراتی کشاورزی به شمار می رود که هر کیلوگرم تنها 0.2 دلار ارزش دارد؛ یعنی با در نظر گرفتن 3500 تومان به عنوان بالاترین نرخ دلار در سال گذشته به ازای صادرات هر کیلوگرم هندوانه حدود 700 تومان نصیب صادرکنندگان ایرانی شده است و این نوع صادرات آب مجازی آن هم در شرایط بحرانی آب در کشور به هیچ وجه توجیه اقتصادی ندارد.
هندوانه در کدام شهرها تولید می شود؟
این محصول در چهار فصل سال در مناطق مختلف کشور از جمله سیستان و بلوچستان، خراسان رضوی، لرستان، یزد، همدان، اصفهان و ... تولید می شود. تولید هندوانه بهاره در جیرفت و کهنوج، میناب، ایرانشهر و دزفول صورت می گیرد و در تابستان نیز ورامین، سمنان، مشهد، اصفهان، همدان، تبریز، میاندوآب و ... برداشت کننده این محصول هستند.
دزفول نیز تنها تولیدکننده هندوانه پاییزه محسوب می شود و میناب، جیرفت و کهنوج میزبان این محصول در فصل زمستان هستند.
تاریخ انتشار: ۱۶ تير ۱۳۹۴ - ۱۲:۵۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
ناامنی غذایی و سالمندان؛ سرمایه داری آمریکایی علیه مردم
ناامنی غذایی و سالمندان سرمایه داری آمریکایی علیه مردمگرسنگی و ناامنی غذایی ارمغان سرمایه داری افراطی آمریکایی است که تنها به افزایش سود می اندیشد و تنها به مردم از آن جهت می نگرد که بتوانند نقشی در چرخه اقصاد سرمایه داری ایفا کنند بر اساس گزارش دیوان محاسبات آمریکا ناامنماجرای حاشیه سازی علیه دولت روحانی برای سرمایه گذاری خارجی / افشاگری با بی سوادی آماری
ماجرای حاشیه سازی علیه دولت روحانی برای سرمایه گذاری خارجی افشاگری با بی سوادی آماری اقتصاد > اقتصاد کلان - بی توجهی به روند جذب سرمایه های خارجی طی یک دهه گذشته برخی رسانه ها را در ارزیابی گزارش اخیر آنکتاد از سرمایه گذاری خارجی در ایران دچار خطای تحلیلی کرد مریماصلاح مقررات ملی ساختمان تا نیمه نخست امسال به هیات وزیران تقدیم می شود | خبرگزاری ایلنا
مدیرکل دفترسازمان های مهندسی وتشکل های حرفه ای وزارت راه اصلاح مقررات ملی ساختمان تا نیمه نخست امسال به هیات وزیران تقدیم می شود ایلنا مدیرکل دفتر سازمان های مهندسی و تشکل های حرفه ای وزارت راه و شهرسازی با تاکید بر الزام اصلاح قانون نظام مهندسی وساخت مسکن تا کرد و گفت مبحث دوشکایت علیه جنرال موتورز به کجا رسید؟
شکایت علیه جنرال موتورز به کجا رسید اقتصاد > صنعت - ایسنا نوشت دادگاهی در آمریکا یک شکایت علیه جنرال موتورز را که هیات مدیره این خودروساز را به قصور در انجام وظیفه جهت جلوگیری از افزایش ضرر حاصل از فروش خودروهای دارای سوئیچ احتراق معیوب متهم کرده بود رد کرد این شتمدید تعلیق تحریم های اتحادیه اروپا علیه ایران
تمدید تعلیق تحریم های اتحادیه اروپا علیه ایران به منظور دادن زمان بیشتر به گفتگوهای هسته ای برای رسیدن به راه حلی بلند مدت بر سر برنامه هسته ای ایران شورای اروپا تعلیق اقدام های محدود کننده را ضد ایران به مدت یک هفته تا هفتم ژوئیه تمدید می کند به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکهلغو تحریم انگلیس علیه برخی ایرانی ها
لغو تحریم انگلیس علیه برخی ایرانی ها وزارت دارایی خزانه داری انگلیس شامگاه سه شنبه در آخرین اصلاح فهرست تحریمی اش مربوط به جمهوری اسلامی ایران یک شخص حقیقی و هشت شخصیت حقوقی را از فهرست تحریم های خود حذف کرد به گزارش ایرنا براساس اطلاعیه منتشر شده بر روی تارنمای وزارت خزانهاصلاح مقررات ملی ساختمان به هیات وزیران تقدیم می شود
مدیرکل دفترسازمان های مهندسی وتشکل های حرفه ای وزارت راه اصلاح مقررات ملی ساختمان به هیات وزیران تقدیم می شود خبرگزاری پانا مدیرکل دفتر سازمان های مهندسی و تشکل های حرفه ای وزارت راه و شهرسازی با تاکید بر الزام اصلاح قانون نظام مهندسی وساخت مسکن تا کرد و گفت مبحث دوم مقررات ملشکایت علیه جنرال موتورز رد شد
پنجشنبه ۱۱ تیر ۱۳۹۴ - ۰۸ ۵۵ دادگاهی در آمریکا یک شکایت علیه جنرال موتورز را که هیات مدیره این خودروساز را به قصور در انجام وظیفه جهت جلوگیری از افزایش ضرر حاصل از فروش خودروهای دارای سوئیچ احتراق معیوب متهم کرده بود رد کرد به گزارش ایسنا این شکایت که از سوی سهامدار شرکت مطرح شجزئیات پرونده تخلفات اراضی توسط یکی از وزیران دولت قبل
سهشنبه ۲ تیر ۱۳۹۴ - ۱۴ ۴۶ رییس سازمان امور اراضی درباره پروندههای تخلف پدیده شاندیز دستگاهها و ادارات دولتی صداوسیما یکی از وزیران دولت دهم و یک چهره ورزشی در زمینه زمینخواری و تغییر غیرقانونی کاربری اراضی توضیحات مفصلی ارائه کرد به گزارش خبرنگار ایسنا قباد افشار امروز -تمدید تحریم های متقابل روسیه علیه مواد غذایی کشورهای غربی
تمدید تحریم های متقابل روسیه علیه مواد غذایی کشورهای غربی دانلود لینک ۰۹ ۰۴ ۱۳۹۴ - ۰۸ ۰۰فحاشی بیسابقه مدیران اپراتورهای تلفن همراه آمریکایی علیه یکدیگر
فحاشی بیسابقه مدیران اپراتورهای تلفن همراه آمریکایی علیه یکدیگرجان لیگر و مارسلو کلار مدیران عامل دو اپراتور تلفن همراه تی – موبایل و اسپرینت با درگیری لفظی شدید و زننده شان توجه رسانه ها را به خود جلب کرده اند به گزارش فارس به نقل از گیک وایر ماجرا وقتی آغاز شد که لیگر مدیر تتخلفات صدا و سیما و یکی از وزیران دولت قبل درمرحله بررسی است | خبرگزاری ایلنا
رییس سازمان اموراراضی کشور تخلفات صدا و سیما و یکی از وزیران دولت قبل درمرحله بررسی است یکی از مشکلات تغییر کاربری اراضی کشاورزی طرحهای هادی روستایی است رئیس سازمان امور اراضی کشور از آغاز به کار سامانه ارتباطات مردمی حفاظت اراضی کشور خبر داد به گزارش خبرنگار ایلنا قباد افشااساسنامه بانک توسعه زیرساخت آسیا با حضور وزیران اقتصاد 57 کشور امضا شد
با حضور طیب نیا وزیر امور اقتصادی و دارایی اساسنامه بانک توسعه زیرساخت آسیا با حضور وزیران اقتصاد 57 کشور امضا شد مراسم رسمی امضای اساسنامه بانک توسعه زیر ساخت آسیا موسوم به AIIB صبح دوشنبه با حضور علی طیب نیا وزیر امور اقتصادی و دارایی ایران و مقامات بیش از 50 کشور عضو در تالاربا حضور طیب نیا وزیر امور اقتصادی و دارایی اساسنامه بانک توسعه زیرساخت آسیا با حضور وزیران اقتصاد 57 کشور امضا
با حضور طیب نیا وزیر امور اقتصادی و داراییاساسنامه بانک توسعه زیرساخت آسیا با حضور وزیران اقتصاد 57 کشور امضا شدمراسم رسمی امضای اساسنامه بانک توسعه زیر ساخت آسیا موسوم به AIIB صبح دوشنبه با حضور علی طیب نیا وزیر امور اقتصادی و دارایی ایران و مقامات بیش از 50 کشور عضو در تالار بزاتحاد رژیم صهیونیستی و آل سعود علیه مذاکرات هستهای
روند مذاکرات هسته ای اتحاد رژیم صهیونیستی و آل سعود علیه مذاکرات هستهای تمام ترورها و کشتارهای ده سال گذشته به وسیله مسلمانان سنی که از ایدئولوژی سیاسی خانواده سعودی پیروی می کنند انجام شده است به گزارش سرویس سیاسی جام نیوز "ابراهیم نبوی" نویسنده و فعال ضد انقلاب خوزیر پیشین کار انگلیس: لندن باید با بشار اسد علیه گروه تروریستی داعش همکاری کند
وزیر پیشین کار انگلیس لندن باید با بشار اسد علیه گروه تروریستی داعش همکاری کندیک مقام پیشین دولت انگلیس از لزوم همکاری نظامی کشورش با رییس جمهور سوریه در نبرد علیه خرابکاران داعش خبر داد به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس «لرد وست» وزیر پیشین کار انگلیدبیر حزب موتلفه اسلامی خراسان شمالی: واقعه هفتم تیر اوج کینهتوزی دشمنان علیه انقلاب اسلامی بود
دبیر حزب موتلفه اسلامی خراسان شمالی واقعه هفتم تیر اوج کینهتوزی دشمنان علیه انقلاب اسلامی بوددبیر حزب مؤتلفه اسلامی خراسان شمالی گفت واقعه هفتم تیر اوج کینهتوزی دشمنان علیه انقلاب اسلامی بود به گزارش خبرگزاری فارس از بجنورد علی احمدنیا بعد از ظهر امروز در جمع اعضای مؤتلفه اس-