واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران:
کشف گورهای 7 هزار ساله در تل چگا سفلی خوزستان
عملیات تعیین عرصه و پیشنهاد محوطه باستان شناسی تل چگا سفلی یکی از وسیع ترین محوطههای پیش از تاریخی خوزستان به کشف گورهای 7 هزار ساله منجر شد.
به گزارش حوزه میراث و گردشگری گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی وگردشگری عباس مقدم سرپرست هیات باستان شناسی تل چگا سفلی با اعلام این خبر گفت: با توجه به روند بسیار سریع تخریب محوطه تل چگاسفلی، برنامهی تعیین عرصهی محوطه تعریف و با حمایت معاونت میراث فرهنگی استان خوزستان به مرحله اجرا در آمد.
وی افزود: این برنامه در دومرحلهی مطالعات پیش میدانی و میدانی صورت پذیرفته است. در بخش مطالعات پیش میدانی علاوهبر گزارشهای منتشر شده توسط دیتمن، تمامی نقشهها، تصاویر هوایی و ماهوارهای تهیه و به دقت مورد ارزیابی قرار گرفتند.
او با اشاره به شروع مطالعات میدانی تعیین عرصه از اردیبهشت ماه سالجاری گفت: در بخش مطالعات میدانی برنامه، هیات باستان شناسی ابتدا شروع به مستند سازی وضع موجود محوطه پرداخت و تمامی تغییرات طبیعی و انسانی ایجاد شده در عرصه و پیرامون محوطه را به دقت ثبت کرد.
به گفته عضو هیات علمی پژوهشگاه میراث فرهنگی وگردشگری هیات باستان شناسی برمبنای ضوابط موفق شد در پیرامون محوطه گمانههایی برای درک بهتری از گستردهی محوطه باستانی تل چگا بدست آورد.
مقدم در گفتگو با خبرنگار سایت پژوهشگاه میراث فرهنگی وگردشگری (richt.ir ) و با اشاره به شناسایی گورستانهای باستانی توسط هیات باستان شناسی افزود: این گورستانها که برخی از آنها برمبنای تغییرات سطحی نمایان شده بودند شواهدی را ارایه کردند که تاریخی برابر با اواخر هزاره پنجم پیش از میلاد را نشان میدهد.
او گفت: بنابراین با استفاده از علوم میان رشتهای، بخشهایی از این گورستان توسط متخصصین و ابزارهای روزآمد بررسی ژئو مغناطیس شد.
این باستان شناس تصریح کرد: نتایج این بررسی به ما کمک بسیار زیادی کرد چرا که توانستیم بدون انجام هرگونه کاوش در پیرامون محوطه، شناخت خوبی از شکل و پراکندگی گورها بدست آوریم.
مقدم در پایان گفت: برنامه میدانی تعیین عرصهی محوطه تل چگاسفلی که مجوز آن توسط رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری صادر شده بود پایان یافته و هیات باستان شناسی سرگرم تهیه و تدوین گزارشی مفصل از فعالیتهای انجام شده است.
یکی از وسیعترین محوطه های پیش از تاریخی
گفتنی است؛ محوطهی باستانی تل چگاسفلی در دشت زیدون (زهره) و در حاشیهی جنوبی رودخانهی زهره یکی از وسیعترین محوطههای پیش از تاریخی در جنوب غربی ایران است.
تل چگاسفلی در دهه 1970 میلادی توسط هیاتی به سرپرستی هانس نیسن از موسسهی شرق شناسی دانشگاه شیکاگو شناسایی شد. بعدها، رینهارد دیتمن، به تفصیل به الگوهای زیستگاهی دشتهای بهبهان و زهره پرداخته است. در الگوهای زیستگاهی ارائه شده توسط دیتمن، از تل چگاسفلی به عنوان یکی از کانونهای مهم زیستگاهی در اواخر هزاره پنجم پیش از میلاد نام برده شده است. در سال 1388 شمسی، کامیار عبدی طی یک برنامه ی بررسی و شناسایی آثار شهرستان بهبهان، از آثار شناسایی شده توسط دیتمن بازدید به عمل آورده و پس از آنها متعاقبا، به همت زنده یاد گنجی، تل چگاسفلی درسال 1388 به شماره 28822 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
نیم قرن تعرض به محوطه تاریخی تل چگاسفلی
در خلال نیم قرن اخیر، به محوطهی تاریخی تل چگا سفلی بارها تعرض شده است. ابتدا شرکتهای نفتی بریتانیایی و امریکایی عرصه ی محوطه را مکان مناسبی برای اسکان موقت عوامل فنی خود یافتند. پس از اصلاحات ارضی و اعطای زمین به دهقانان، رفته رفته آبادیهای خرد و کوچک اطراف محوطه تل چگاسفلی، عرصهی محوطه را اشغال کرده و روستائیان خانههای خود را روی آن ساختند. گذشته از آن، حفرچاههای آب و فاضلاب بر سطح محوطه، برپا داشتن سازههای صنعتی اعم از پمپهای فشارقوی، کارگاه سنگ شکن و تولید شن، منبع سیمانی آب در خلال سالهای جنگ تحمیلی و نیز ساخت تاسیسات دامداری و دامپروری روی عرصهی محوطه، آسیبهای جبران ناپذیری بر پیکر این محوطهی وسیع هزاره پنجم پیش از میلاد وارد ساخته و منظر طبیعی پیرامون محوطه نیز از تغییرات بینسیب نمانده است.
انتهای پیام/
اخبار مرتبط
کشف آرامگاه دارای گور دخمه ای در دره شمی
کشف گورستانهای طبقاتی متعلق به عصر آهن
۱۶ تير ۱۳۹۴ - ۰۶:۰۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 53]