تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 3 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):هر كس بسم اللّه‏ الرحمن الرحيم را براى بزرگداشت خداوند زيبا بنويسد، خداوند او ر...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1843460932




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

بودن یا نبودن حزب نهضت اسلامی، بحث روز تاجیکستان


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: بودن یا نبودن حزب نهضت اسلامی، بحث روز تاجیکستان تهران - ایرنا - موضوع فعالیت یا بستن حزب نهضت اسلامی تاجیکستان و برگشتن یا برنگشتن رئیس این حزب به کشور که هم اکنون در خارج بسر می برد، به سرخط این روزهای رسانه های این کشور فارسی زبان آسیای میانه تبدیل شده است.


به گزارش ایرنا، نحوه فعالیت حزب نهضت اسلامی تاجیکستان به عنوان تنها حزب اسلامی قانونی ثبت شده در آسیای میانه که 24 سال پیش در 26 اکتبر سال 1991 میلادی تاسیس شد، طی هفته های اخیر موضوع بحث محافل سیاسی و رسانه ای تاجیکستان بوده است.
این حزب که در دوره قبلی مجلس تاجیکستان با کسب 8 درصد آرا، دو کرسی از مجموع 63 کرسی آن را در اختیار داشت، در انتخابات ماه مارس سال جاری میلادی (اسفند 93) نتوانست حد نصاب ورود به مجلس یعنی کسب حداقل 5 درصد آرا را بدست آورد و در نتیجه، اکنون نماینده ای در آن ندارد.
به دنبال این شکست انتخاباتی، « محی الدین کبیری» رییس این حزب به خارج از کشور سفر کرد و تاکنون به تاجیکستان بازنگشته است. همین موضوع، باعث طرح شایعاتی علیه وی و احتمال تعطیلی این حزب شده است.
به نوشته برخی رسانه های تاجیکستان، کبیری به خاطر واهمه از دستگیری ناشی از یک پرونده قضایی علیه خود از بازگشت به دوشنبه خودداری می کند. این در حالی است که خود او، مدتی پیش گفته بود که به منظور انجام امور پزشکی در خارج بسر می برد و بزودی به تاجیکستان بازخواهد گشت.
او حتی گفته بود که ششم تیر در مراسم بزرگداشت سالگرد امضای توافقنامه صلح در تاجیکستان خواهد بود؛ وعده ای که عملی نشد و برخی آن را به توصیه های رهبران حزب به کبیری مبنی بر عدم بازگشت به کشور نسبت می دهند.
رسانه های تاجیک همچنین خبرهایی مبنی بر تعطیلی حزب نهضت اسلامی به نقل از اعضای این حزب منتشر کرده اند؛ موضوعی که از سوی رهبران حزب رد شده است.

* خروج از حزب و درخواست تعطیلی آن
طی هفته های اخیر، دهها فیلم ویدیویی در اینترنت منتشر شده است که در آن، برخی اعضا ضمن اعلام قطع همکاری و خروجشان از حزب نهضت اسلامی، خواستار تعطیلی آن شده اند.
همزمان، برخی از ائمه جمعه تاجیکستان همین درخواست را مطرح کرده و در توجیه آن گفته اند چون تاجیکستان کشوری اسلامی است، نیاز به حزبی به نام حزب نهضت اسلامی ندارد.
در این زمینه، بخش تاجیکی رادیو آزادی در خبری ادعا کرد که ملاعباس رجب زاده (رجب اف عباس نیازاوف) رییس دفتر حزب نهضت اسلامی تاجیکستان در سغد اعلام کرده که از این مسئولیت خود دست کشیده است.
بر اساس این گزارش، ملاعباس در این پیام که 20 ژوئن - 30 خرداد - در یوتیوب منتشر شد، می گوید: «همه می دانید که تا امروز در یک حزب سیاسی مسئولیت داشتم اما اکنون همه قطع شده است. پروردگار عاقبت کار همه ما و شما را به خیر گرداند .»
ملاعباس در پیامی دیگر نیز اعلام کرده که حزب نهضت اسلامی فعالیتش را در استان سغد متوقف کرده است.
به گفته رادیو آزادی، اعضا و روسای شعبه های حزب نهضت اسلامی در نواحی اشت، کان بادام، اسفره، عینی و خجند استان سغد و نور آباد، جرگتال، رشت و واسع تاجیکستان نیز با صدور اطلاعیه هایی گفته اند که فعالیت حزب یادشده در این مناطق متوقف شده است.
«محمدجان اف» یکی از این افراد گفته است که پس از انتخابات پارلمانی ماه مارس و ناکامی حزب نهضت اسلامی از ورود به مجلس، شمار زیادی از اعضای آن، از تداوم فعالیت در این حزب دست کشیده اند.
برخی از آنها در پیامهایشان با بیان این عقیده که « اسلام به حزب احتیاج ندارد»، گفته اند:« ما از حزب نهضت اسلامی فایده ای ندیدیم» و یا اینکه «ما را بدون آگاهی عضو حزب کردند.»
«الهام یعقوب اف» رییس پیشین حزب نهضت اسلامی تاجیکستان در استان سغد هم در باره مخالفت خود با فعالیت این حزب گفته است: اخیرا حضور حزب نهضت اسلامی در جامعه باعث بروز اختلاف هایی شده است و ا گر وجود حزب بخواهد باعث اختلال در روند صلح و وحدت جامعه شود، ما پیشنهاد می کنیم به فعالیت آن پایان داده شود.
وی گفته است که این پیشنهاد را هم بطور کتبی و هم شفاهی با محی الدین کبیری رییس حزب مطرح کرده است.
در چنین شرایطی، بسیاری از این اعضا ضمن اعلام قطع همکاری خود با نهضت اسلامی، به دفاع و طرفداری از سیاستهای دولت تاجیکستان روی آورده اند.
در این میان، برخی رسانه ها اعضای حزب را به دفاع از افراطی گری دینی متهم می کنند و عده ای نیز از مشارکت سران حزب در معاملات اقتصادی غیرقانونی و زمین خواری سخن به میان می آورند.

* واکنش سران حزب نهضت اسلامی
رهبران حزب نهضت اسلامی تاجیکستان، انتقادها از عملکرد این حزب را بی پایه عنوان کرده و می گویند این نوع مخالفتها، «فرمایشی» است و در راستای تحقق منویات دولت رحمان صورت می گیرد.
«سیدعمر حسینی» نایب رییس حزب نهضت اسلامی در این زمینه گفته است: پیشنهاد بستن حزب آنها از سوی ائمه جمعه، یک موضوع «فرمایشی » است که از سوی دولت دیکته می شود.
«​محمدعلی هیئت» یکی دیگر از مقامهای حزب نیز در گفت و گو با بخش تاجیک رادیو آزادی، بستن شعبه های حزب در شهرها و مناطق مختلف کشور را «غیرقانونی» دانست و تصمیم اعضا برای خروج از آن را حاصل « فشار مقامات» ارزیابی کرد.
او گفت: «بر اساس توافق شورای سیاسی حزب نهضت اسلامی از هشتم می سال میلادی جاری هر تصمیم، عریضه یا اعلامیه برای خارج شدن از حزب که تحت فشار دولت اعلام شود، غیرقانونی بوده و اساس حقوقی ندارد.»

* ماجرایی با ریشه دو ساله
اعمال فشار علیه نهضت اسلامی تاجیکستان البته، موضوع تازه ای نیست و طرح موضوع تعطیلی آن به حدود دو سال پیش بر می گردد.
نخستین بار، پیشنهاد بستن حزب نهضت اسلامی و یا دستکم حذف کلمه "اسلام" از نام آن در سال 2013 میلادی در پی ملاقات امام علی رحمان رئیس جمهوری با روحانیون و ائمه جمعه و جماعات کشور مطرح شد.
طرفداران تعطیلی این حزب می گویند که دین اسلام به حزب نیاز ندارد. علاوه بر آن، بیش از 90 درصد از جمعیت هشت میلیون نفری تاجیکستان مسلمانند و در نتیجه، ضرورتی برای بودن چنین حزبی وجود ندارد.
با این حال، به نظر می رسد این نخستین بار است که به شکل گسترده پیشنهاد توقف فعالیت حزب نهضت اسلامی و انصراف اعضای آن در تاجیکستان مشاهده می شود.
طرح موضوع فرار «محی الدین کبیری» رییس نهضت و شایعاتی که در باره وجود یک پرونده فساد اقتصادی و زمین خواری در تاجیکستان علیه او مطرح شده، فضا علیه این حزب را تشدید کرده است.
برخی رسانه های تاجیک خبر داده اند که با وجود اعلام بازگشت به تاجیکستان، برخی اعضای حزب از کبیری خواسته اند به دلیل احتمال دستگیری به کشور برنگردد و همچنان به تبعید خودخواسته اش ادامه دهد.
در همین راستا، "جمهوریت" نشریه رسمی دولت تاجیکستان در مقاله ای با عنوان " تجارت پشت پرده کبیری" وی را به تخلف در چند پروژه و همچنین معاملات غیرقانونی متهم کرده است.
نشریه "آزاد گان" تاجیکستان نیز در مطلبی تحلیلی با عنوان «آیا دوران کبیری در سیاست به سر آمده است»، نوشت: از سال 2004 میلادی به این سو، شخصیت کبیری به چالش کشیده شده است. در ابتدا تلاش ها این بود که او از نظر اقتصادی، ورشکسته شود اما حالا فشارها به حدی است که گویا می خواهند او را از صحنه سیاسی حذف کند. در این شرایط، برگشتن یا نگشتن او به تصمیم خودش وابسته است.
این نشریه از قول کبیری افزود:« هر چند صبر من بسیار است اما صبر طرفدارانمان حدی دارد چرا که روز به روز نظارت ما بر طرفدارانمان مشکل تر می شود.»
نشریه آسیا پلوس هم در مطلبی با عنوان "آشتی یا پیروزی" از قول پروفسور "عبدالنبی ستارزاده" یکی از فعالترین شرکت کنندگان در مذاکرات صلح تاجیکستان نوشت که اجازه فعالیت به حزب نهضت اسلامی یک شرط اصلی امضای پیمان صلح بود. اکنون این حزب بر اساس قانون کشور عمل می کند و اعمال خلاف قانون بعضی اعضا نباید به پای حزب گذاشته شود. چنین افرادی حتی کبیری، باید خود پاسخگوی رفتارهایشان باشند.

* نامه سرگشاده به رحمان
در حالی که فشارها و حرف و حدیثها در باره فعالیت حزب نهضت اسلامی تاجیکستان و رهبران آن همچنان در جریان است، شورای سیاسی این حزب بتازگی در نامه ای سرگشاده خطاب به رییس جمهوری تاجیکستان، از امامعلی رحمان خواست با توجه به بی نتیجه ماندن شکایتها و درخواستهای حزب از نهادهای مسئول، شخصا موضوع برطرف شدن فشارها علیه این حزب را پیگیری کند زیرا «صبر هم حدی دارد و کاسه صبر ما در حال لبریزشدن است.»
در این نامه آمده است: «حزب نهضت اسلامی تاجیکستان سیاست صبر و تحمل را تنها به خاطر حفظ منافع ملی و دولتی پیش گرفته بود و اکنون نیز با وجود ناامیدی های زیاد آن را ادامه خواهد داد.»
این نامه با اشاره به اینکه مسئولیت حفظ صلح و روحیه وحدت ملی بیش از همه بر عهده حکومت و رئیس دولت است، می افزاید: «جای تاسف است که به جای تقویت روحیه وحدت و ایجاد فضای اعتماد بین همه قشر های جامعه، برخی از مقامات دولتی خود تبدیل به عامل وحدت شکن و بی ثباتی گشته اند .»
"سیدعمر حسینی" نایب رییس حزب نهضت اسلامی تاجیکستان هم در مقاله ای که در سامانه رسمی این حزب منتشر شد، از تعقیب و فشار ها علیه هواداران نهضت گلایه کرد و نوشت: «با تاسف زیاد بر این باورم که رییس جمهوری صدای مظلومانه مردم خویش را نشنیده است و احتمالا اجراکنندگان این تعقیب و فشار ها گزارشهای صحیح به رئیس جمهوری نمی دهند.»
وی، عملکرد نهاد های قدرت را در تاجیکستان ، « دزدانه و پر از ترس و هراس» توصیف کرد و افزود:« صد حیف که نهاد های قدرتمند، که گویا از کار آنها مفتخریم و امید داریم که از کشور در مقابل تمام دشمن های داخلی و خارجی حمایت کنند اما آنها را در مقابل اعضا و هواداران حزب پر از ترس و هراس می بینیم.»

* نامه به سازمان ملل و ناظران پیمان صلح
چند روز پس از آنکه حزب نهضت اسلامی تاجیکستان دریافت شرایط برای این حزب رو به بهبود نیست و دولت تمایلی به شنیدن اعتراضات رهبران آن نشان نمی دهد، در اقدامی کم سابقه، خواستار مداخله سازمان های بین المللی و دولت های حاضر در مذاکرات صلح تاجیکستان در اواسط دهه ۱۹۹۰ شد.
توافقنامه صلح در سال 1997 میلادی - 1376 هجری شمسی - با تلاش های دیپلماتیک ایران و روسیه در شهر مسکو میان گروههای متخاصم تاجیکستان و در حضور نمایندگان سازمان ملل متحد، سازمان امنیت و همکاری اروپا و کشورهای پاکستان، قرقیزستان، قزاقستان و افغانستان به امضا رسید و به پنج سال جنگ و درگیری در این کشور مسلمان فارسی زبان آسیای میانه نقطه پایان نهاد.
جنگ داخلی تاجیکستان طی سال های 1992 تا 1997 میلادی بیش از یک میلیون شهروند تاجیک را آواره کرد، جان 150 هزار نفر را گرفت ، 50 هزار کودک بی سرپرست برجای گذاشت و افزون بر 10 میلیارد دلار خسارت به این کشور زد.
حزب نهضت اسلامی روز چهارشنبه گذشته در نامه اش به سازمان ملل متحد، سازمان امنیت و همکاری اروپا، اتحادیه اروپا، سازمان همکاری اسلامی و کشورهای ضامن صلح تاجیکستان از جمله ایران و روسیه از آنها خواست دولت تاجیکستان را به رعایت توافقات صلح وادار کنند.
در بخشی از این نامه آمده است: "طرف های صلح (آن زمان) توافق کردند که با حسن احترام و تفاهم همدیگر و رعایت قانون، یک کشور آزاد و دموکراتیک می سازند که در آن آزادی سخن، وجدان، انتخابات و امکانات و شرایط برابر اقتصادی و تجاری برای تمام شهروندان بدون توجه به دین و مذهب، حزب و زبان فراهم باشد."
حزب نهضت اسلامی در این نامه ادعا کرده است که پس از گذشت 18 سال از امضای پیمان صلح، دولت تاجیکستان نه تنها دیگر به مفاد آن پایبند نیست، بلکه به گفته این حزب، "سیاستهای انتقام جویانه و سرکوب و فشار بر اعضا و جانبداران این حزب را به اوج اعلا رسانده است."
این حزب، دلیل اصلی ارسال نامه اش را نیز «وضع نامناسب به وجود آمده در تاجیکستان بخصوص رفتار غیرقانونی، غیراخلاقی و سرکوبگرایانه مقامات جمهوری تاجیکستان نسبت به شخصیت ها، احزاب و گروههای سیاسی و مذهبی مخالف»عنوان کرده و هشدار داده است که ادامه چنین وضعیتی را نه تنها برای تاجیکستان بلکه برای آرامش و امنیت منطقه آسیای میانه خطرناک می داند:«هزارها نفر از نبودن قانون، عدالت و امکانات آزاد فعالیت سیاسی و اقتصادی ناامید گشته، ترک وطن کرده و حتی عده ای به گروه های تندرو پیوسته اند.»

* آینده دشوار حزب
این نامه ها بخصوص نامه به سازمان ملل و کشورهای کفیل صلح تاجیکستان موجب واکنش شماری از شخصیتها و نهادهای این کشور شده و آنها هشدار داده اند در شرایطی که تاجیکستان در مقابل خطرهای جدی همچون افزایش فعالیتهای تروریستی و افراط گرایی در افغانستان، پیوستن دهها جوانان تاجیک به گروهک های تروریستی و تکفیری نظیر داعش و تاثیر منفی بحران اقتصادی بر شرایط کنونی کشور قرار دارد، جامعه تاجیکستان نیازمند «اتحاد و سازندگی» است.
مرکز آموزش روندهای معاصر و آینده نگری علمی آکادمی علوم تاجیکستان به عنوان یکی از این نهادها، ضمن دفاع از «کارهای عظیم سازندگی و آبادانی که در زمان استقلال و خصوصاً بعد از پایدار شدن صلح در تاجیکستان» انجام شده، رهبران حزب نهضت اسلامی را مورد شماتت قرار داده و در بیانیه ای گفته است: « در این 18 سال پس از صلح شما چه کرده اید و کدام برنامه را برای حل مشکلات پیشنهاد داده اید؟ شما در این چند سال به دنبال افزایش اعضای خود بوده اید و حال صحبت از فشار می کنید.»
حزب نهضت اسلامی تاجیکستان در دوره های مختلف مجلس همواره دست کم دو کرسی از مجموع 63 کرسی آن را در اختیار داشته و «محی الدین کبیری» رییس و «سیدعمر حسینی» نایب رییس حزب، در دوره قبلی عضو پارلمان بودند اما در انتخابات مارس (اسفند) گذشته این حزب نتوانست به مجلس راه یابد و همین عدم توفیق در کنار اتهاماتی که به رییس آن وارد شده، شرایط دشواری را در برابر آن گشوده است.
برخی کارشناسان بر این باورند که در صورت تداوم رفتارهای کنونی، احتمال می رود دولت تاجیکستان اقدام به محاکمه کبیری کند و در عمل، اوضاع به گونه ای پیش برود که چاره ای جز انحلال حزب نهضت اسلامی باقی نماند.
آنها در این زمینه به شایعات فراوانی در تاجیکستان اشاره می کنند که حکایت از تعطیلی این حزب در آینده نزدیک دارد.
از سوی دیگر، گروهی از کارشناسان مسایل سیاسی تاجیک معتقدند که دولت رحمان اقدام به منع فعالیت حزب نهضت اسلامی نخواهد کرد زیرا از وجود این حزب به عنوان تنها حزب اسلامی فعال در منطقه آسیای میانه به عنوان یک اعتبار و حتی وسیله ای برای کسب امتیاز از جامعه بین المللی استفاده می کند.
علاوه بر آن، کسانی نظیر «شادی شبدال اف» رییس حزب کمونیست تاجیکستان هشدار می دهند ممنوعیت فعالیت حزب نهضت اسلامی تاجیکستان و تحت فشار و تعقیب قرار دادن اعضا و هواداران آن عواقب ناگواری برای این کشور خواهد داشت.
کبیری رییس حزب نهضت اسلامی تاجیکستان نیز اخیرا در کنفرانسی با عنوان "آسیای مرکزی و چالش های معاصر" در شهر مسکو هشدار داد که فشار بر حزب نهضت اسلامی به ضرر صلح و ثبات تاجیکستان است و به افزایش افراطی گری در این کشور منجر خواهد شد.
وی با اشاره به پیوستن دهها جوان تاجیک به صفوف داعش در عراق و سوریه گفت که اگر فشارها علیه حزب نهضت اسلامی ادامه یابد، شمار بیشتری از جوانان کشورش به صفوف گروهک های تروریستی نظیر داعش خواهند پیوست.
در حال حاضر، 9 حزب سیاسی با نام های حزب نهضت اسلامی، آریانای بزرگ، دمکراتیک، رستاخیز، لعل بدخشان، خلق تاجیکستان، حزب بازسازی سیاسی و اقتصادی، سازمان جوانان تاجیکستان و کمونیست در تاجیکستان فعالند.
در میان آنها، حزب نهضت اسلامی پس از دوران جنگ داخلی تاجیکستان و امضای پیمان صلح در سال 1997، نقش مهمی را در برقراری آرامش و ثبات کشور داشته و در دوره ای به یک حزب مهم و تاثیرگذار در این کشور تبدیل شده بود.
اکنون نیز با وجود آنکه، این حزب در انتخابات اخیر موفق به کسب حدنصاب آرا برای ورود به مجلس نشد اما رهبران آن می گویند که در حال حاضر 40 هزار نفر هوادار دارند و این روند به رو گسترش است.
از سوی دیگر، دولت رحمان نیز طبق توافقات پس از جنگ داخلی، این حزب را همواره در اداره کشور مشارکت داده و رهبران آن برخی مصادر امور را در دولت در اختیار داشته اند.
از همین رو، کارشناسان پیش بینی می کنند در صورتی که رهبران نهضت اسلامی دست از اعمال فشار علیه دولت بردارند و بر سیاست رسمی حزب یعنی اعتدال و میانه روی تکیه کنند، امامعلی رحمان رییس جمهوری نیز که قدر صلح و آرامش را در این کشور بخوبی می داند و همواره بر آن تاکید دارد، به منظور حفظ وحدت ملی و تقویت یکپارچگی در کشور، اجازه ادامه حیات را به این حزب خواهد داد؛ بویژه در شرایطی که به نظر می رسد گروههای افراط گرا و تکفیری نظیر داعش در حال نفوذ و ریشه دواندن در برخی مناطق آسیای میانه هستند.
آساق**325** 1663 ** 1551



15/04/1394





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 364]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن