واضح آرشیو وب فارسی:آخرین نیوز: حیات شگفتانگیز در قطب جنوب + عکس
بررسیهای اخیر دانشمندان حاکی از آن است که حیات در قطب جنوب شگفتانگیزتر از چیزی است که ما میدانیم و این منطقه دارای تنوع زیستی بسیاری است.
به گزارش خبرگزای آنا به نقل از Futurity، گوناگونی زیستی در قطب جنوب متنوعتر و از نظر بیولوژیکی جالب توجهتر از قبل شده است. بررسیهای اخیر حاکی از آن است این قاره و اقیانوسهای اطرافش طیف گستردهای از تنوع گونههای زیستی را شامل میشود و دارای مناطق زیست محیطی متنوعی است که هر یک تا حد زیادی با دیگری تفاوت دارد.
یخماهی، یکی از گونههای قطب جنوب استیون شون از دانشکده علوم زیست شناسی دانشگاه موناش و سرپرست این پژوهش اظهار میکند: «وقتی اسم قطب جنوب میآید بیشتر مردم به قارهای وسیع، خالی از سکنه، یخ زده، احاطه شده با دریا و پر از وال، فک و پنگوئن فکر میکنند اما این تصور درستی نیست». وی در ادامه اضافه میکند: «در خشکی و مخصوصا در میان میکرو ارگانیزمها مانند باکتریها تنوع زیستی وجود دارد. همچنین در سطح دریا نیز شاهد وجود گونههای نادر بزرگتری شامل عنکبوت دریایی و ایزوپاد (معادل دریایی سخت پوستان یا شپش چوب) هستیم. در محیط زیست دریایی بیش از 8 هزار گونه موجود شناسایی شده است».
سریدوان فریسر از دانشگاه ملی استرالیا در اینباره میگوید: «هر منطقه از قطب جنوب دارای دسته مختلفی از گونههاست. در حالی که شاید در نگاه اول این گونهها بسیار شبیه به هم باشند اما در واقع با یکدیگر متفاوت هستند».
همچنین تیم تحقیقاتی به چندین راه غیرمعمول که الگوی تولید تنوع زیستی در منطقه است، اشاره میکنند. ژئوترمال (وابسته به حرارت مرکزی زمین) و مناطق گرم مانند آتشفشانها برای موجودات نقش پناهگاهی از شرایط یخبندان خشکی را دارد. در دریا، باد تاثیر خاصی در تنوع زیستی گونهها دارد. هرچه منطقه بادخیزتر باشد دارای گونههای مختلف مرغ دریایی است. شوان دراینباره میگوید: «افزایش سرعت باد با سوراخ لایه اوزن مرتبط است و به طور غیرمعمولی شرایط را برای آلباتروسهای سرگردان (تیرهای از مرغ دریایی با پنجه چتری و بالهای بلند و باریک) بهبود بخشیده است. کاهش زمان سفر این مرغهای دریایی باعث شده تا در زمان بزرگسالی سنگینتر شوند». پروفسور کریگ کری از دانشگاه نیوزیلند اضافه میکند: «قطب جنوب و اقیانوسهای جنوبی تنوع زیستی زیادی دارند به عنوان مثال زندگی میکرو ارگانیزمی در شرایط یخبندان یکی از شگفتیهای کشف اخیر است». به گفته وی، تیم پژوهشی ارزیابی مختصری هم در رابطه با حفظ شرایط تنوع زیستی در منطقه انجام دادهاند. این تیم در بعضی از موارد اقدامات حفاظتی را بسیار عالی توصیف کردند که برای مثال میتوان به پیشگیری از تهاجم گونههای خارجی اشاره کرد. قطب جنوب هنوز هم تحت حفاظت ویژه (معادل پارکهای ملی) است اما مناطق دریایی محافظت شده بسیار کوچک هستند. همچنین تیم تحقیقاتی به نیاز ویژه دریای راس برای محافظت اشاره میکند چراکه این دریا یکی از اکوسیستمهای دریایی دست نخورده دنیا به شمار میرود.
یکشنبه, 14 تیر 1394 ساعت 11:52
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آخرین نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 176]