واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۳ تير ۱۳۹۴ (۲۰:۵۶ب.ظ)
تعرض به بيستون ثبت جهاني تاق بستان را تهديد مي کند موج - گروه استان ها - کرمانشاه
به گزارش خبرگزاري موج کرمانشاه؛ بر اساس ضوابط مرکز ميراث جهاني، ثبت جهاني آثار ديگري از يک منطقه جغرافيايي منوط به پايبندي به کليه ضوابط و حفاظت درست و اصولي از آثار ثبت شده پيشين است، حال جاي اين نگراني وجود دارد که در صورت تداوم اقدامات اخير شهرداري بيستون و تعرض به اين مجموعه جهاني، تبعات ناشي از آن ثبت جهاني تاق بستان را با چالش جدي مواجه کند.
تعرض به حريم آثار تاريخي و تخريب هاي گاه و بي گاه نه تنها در استان کرمانشاه بلکه در سطح کشور به يک تهديد جدي براي ميراث فرهنگي تبديل شده است. حجم اين تخريب و تعرض ها در شهرها و آثاري که همجوار بافت شهري قرار دارند از شدت و سرعت بيشتري برخوردار است و بسياري از آثار ارزشمند تاريخي قرباني طرح هاي نامناسب توسعه شهري و زياده خواهي جامعه شهري و بعضاً کم لطفي برخي مديران مي شوند. به گونه اي که شايد در طول هفته بتوان اخباري را در اين خصوص از شهرهاي مختلف ايران شنيد، مساله اي که به يک معضل اساسي براي مديران ميراثي کشور و کارشناسان فعال در اين حوزه تبديل شده است. در استان کرمانشاه نيز جداي از بافت تاريخي شهرها تعدادي از با ارزش ترين آثار تاريخي در حاشيه و درون بافت شهري قرار دارند. آثاري از جمله، مجموعه جهاني بيستون، تاق بستان، معبد آناهيتا و ... که قابليت ثبت جهاني دارند از اين جمله اند که متاسفانه در طول ساليان متوالي شاهد تعرض هايي به آن ها بوده ايم و امروز سازمان ميراث فرهنگي کشور با صرف هزينه هاي سرسام آور به دنبال بازگرداندن اين آثار به اصالت تاريخي خود و مقابله با تعرض هاي آينده است. هرکدام از آثاري که به آن ها اشاره شد متاسفانه داراي اين شرايط و ويژگي هستند و طرح هاي ساماندهي آن ها با هزينه هاي مالي بسيار سنگين و برخي تبعات اجتماعي توسط اداره کل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان کرمانشاه در دست اقدام است، هرچند که دير اقدام شده است اما در نوع خود ارزشمند است.
متاسفانه با وجود همه تاکيد ها، نامه نگاري ها و اطلاع رساني ها و حتي اشراف مديران به اهميت حفظ ميراث فرهنگي و وجود قوانين مدون و ... کماکان شاهد گسترش اين رفتارها نسبت به مجموعه هاي تاريخي هستيم که نمونه جديد آن تعرض شهرداري بيستون به حريم جهاني و ملي مجموعه بيستون و اقدام به ساخت و ساز غير مجاز در اين محدوده است. همانگونه که مستحضريد محوطه جهاني بيستون به عنوان هشتمين اثر فرهنگي _ تاريخي کشور در فهرست ميراث جهاني به ثبت رسيده است و همزمان دولت جمهوري اسلامي ايران به جامعه بين المللي متعهد شده است که در حفاظت و صيانت از اين مجوعه کوشا باشد. علاوه بر اين به دليل ثبت اين اثر در فهرست آثار ملي، بر اساس قانون همه دستگاه هاي اجرايي مکلف به رعايت قوانين و ضوابط حفاظتي ناظر بر اين محدوده هستند. اين در حاليست که بر اساس اخبار منتشره شهرداري بيستون چند وقتي است با وجود تذکرات متعدد به عرصه ثبت شده در فهرست جهاني و ملي متعرض شده و با وجود دستور مقام قضايي بر عمل اشتباه خود اسرار داشت و دارد که خوشبختانه با پي گيري هاي متعدد و جديت مديريت اداره کل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان در حال حاضر متوقف شده است. مساله اي که در صورت ادامه، قطعاً تبعات منفي ملي و بين المللي را براي اين مجموعه به دنبال خواهد داشت.
نکته حائز اهميتي که مي بايست به آن توجه داشت اين است که «بر اساس ضوابط مرکز ميراث جهاني، ثبت جهاني آثار ديگري از يک منطقه جغرافيايي منوط به پايبندي به کليه ضوابط و حفاظت درست و اصولي از آثار ثبت شده پيشين است.» حال با توجه به اينکه مديريت ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان کرمانشاه با همراهي و تاکيد مديريت ارشد استان برنامه ساماندهي مجموعه تاريخي تاق بستان را دنبال مي کند و پرونده اين مجموعه را براي ثبت جهاني آماده ارسال به يونسکو مي کند، جاي اين نگراني وجود دارد که در صورت تداوم اقدامات اخير شهرداري بيستون و تعرض به اين مجموعه جهاني، تبعات ناشي از آن ثبت جهاني تاق بستان را با چالش جدي مواجه کند. مساله اي که احتمالاً فرصت ثبت جهاني ساير آثار شاخص استان را نيز دچار مشکل مي کند.
يادداشت مهمان از مهدي خالوندي
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 83]