واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: اسامی محلات و اماکن بخشی از عناصر عمده فرهنگ جامعه هستند زنجان - ایرنا - یک کارشناس مردم شناسی گفت: یکی از عناصر عمده فرهنگ جامعه اسامی افراد، اماکن یا اشیا است.
رضا محمدپور روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: با تجزیه و تحلیل اسامی موجود در یک جامعه می توان به نحوه نگرش، تفکر، روحیات و عواطف مردم آن منطقه و تغییرات و اتفاقات رخ داده در آن مکان یا برای افراد و اشیای مورد نظر پی برد.
وی یادآورشد: وجود تنوع و گوناگونی در اسامی افراد یا اماکن و یا اشیا، متناسب با فرهنگ ها، مذاهب، مناطق جغرافیایی و طبقات اجتماعی مختلف ناشی از همین واقعیت انکار ناپذیر است.
محمدپور با بیان اینکه نباید موضوع نامگذاری و تغییر نام ها را امری ساده تلقی کرد، اظهار کرد: باید متوجه بود که نه به سادگی می توان نامی را تغییر داد و نه اگر اسمی تغییر کرد می توان از تبعات و پیامدهای آن جلوگیری کرد.
این کارشناس مردم شناسی به تحقیقی که در شهر قم نسبت به واکنش مردم برای تغییر اسامی محلات انجام شده است، اشاره کرد و گفت: این تحقیق نشان داد که مردم از میان 40 تغییر رخ داده در اسامی محلات، فقط چهار مورد را پذیرفتند و در باقی موارد همچنان بر استفاده از نام های قبلی پافشاری کردند.
وی خاطرنشان کرد: زنجان نیز به عنوان شهری تاریخی، محله های قدیمی و تاریخی بسیاری دارد که نام هر یک می تواند از ابعاد مختلف بررسی شود.
محمدپور ادامه داد: بررسی این اسامی می تواند به شناخت ابعاد مختلف اجتماعی این محله ها کمک کند.
این مردم شناس به نام محله "مهدیخان سینقی" اشاره کرد و وجه تسمیه این نام گذاری را خراب شدن دیوار قلعه مهدی خان یکی از خوانین دوره قاجار در زنجان برشمرد.
وی به نام محله "یددی بوروخلار" اشاره کرد و افزود: نام این محله در گذشته محله مسعود سعد سلمان بود که برای هر یک پیچ های آن به ترتیب نام مسعود سعد سلمان یک تا هفت را نامگذاری کرده بودند.
محمدپور یادآورشد: معماری این منطقه نیز متناسب با نام آن طراحی شده و این پیچ ها برای کاهش سرعت عمل و حرکت مهاجمان به شهر ایجاد شده بود.
این کارشناس مردم شناسی به اسامی محله ها ی سید برهان، صندوق چیلار، جوییدر کوچه سی اشاره کرد و گفت: نام گذاری هر محله نشان از وقوع یک حادثه یا یک شخصیت خاص و یا شغل مشهوری در آن منطقه داشت که مردم به سبب این موارد این محله ها را می شناختند.
وی تاکید کرد: بی تفاوتی به این اسامی و گرفتن آن از مردم، موجب از خود بیگانگی آنان می شود.
محمدپور اظهار کرد: اتفاقی که الآن متاسفانه در جامعه شکل گرفته است، نبود قرابت فرهنگی میان جوانان و والدین آنان است.
این مردم شناس گفت: پیش از دهه هفتاد، کودکان و نوجوانان همان بازی هایی را انجام می دادند که پدرانشان انجام می دادند و همین موضوع سبب نزدیکی فرهنگی میان دو نسل می شد، اما این روند پیش از دهه 80 دچار تحول و دگرگونی شد.
وی خاطر نشان کرد: هم اکنون بسیاری از جوانان مناطق قدیمی شهر زنجان را نمی شناسند و در این حال مسوولان از خود می پرسند که چرا این قشر جامعه نسبت به هویت فرهنگی پدر و مادران خود بی تفاوت هستند.
محمدپور ادامه داد: یکی از علل اصلی این بی تفاوتی، گرفتن هویت تاریخی آنان با تغییر اسامی است.
3001/6085
13/04/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 89]