واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: چالشي به نام بازيابي و انتقال اطلاعات
نویسنده : هادي غلامحسيني
صنعت ارتباطات و فناوري اطلاعات در دنياي كنوني انقلابي را راه اندازي كرده كه در پويايي اين انقلاب و گسترش روزافزون آن در مرزهاي جغرافيايي هيچ شك و ترديدي نيست و اين امر تاجايي پيش رفته است كه كشورها بدون آنكه بدانند مورد هجمه نرمي قرار گرفتهاند كه شايد از اين طريق عنان حكومت به سادگي و به آرامي و هر وقت كه صاحبان و بزرگان صنعت فناوري اطلاعات و ارتباطات در دنيا اراده كنند از دستشان خارج شود.
عبارت فناوري اطلاعات (IT) يا به تعبير كاملتر فناوري اطلاعات و ارتباطات (ICT) مخفف عبارت انگليسي
information communication technology است كه منظور آن مجموعه ابزارها و روشهاي لازم براي پنج فرآيند 1- توليد 2- پردازش 3- ذخيره 4- بازيابي و 5- انتقال اطلاعات (شامل متن، صوت، تصوير) ميباشد.
پيش از اين و قبل از حضور ارتباطات امروزين و با نبود مبحث انتقال اطلاعات تنها مبحث فناوري اطلاعات مطرح بود اما هم اكنون صنعت ارتباطات و فناوري اطلاعات با دو پديده بازيابي و انتقال اطلاعات رو به رو است كه اين بخش از اين صنعت در دنياي كنوني خواهان زيادي دارد و بزرگترين دستگاههاي اطلاعاتي غرب و شرق در اين بخش از صنعت مذكور سرمايه گذاريهاي قابل ملاحظهاي انجام دادهاند.
اجزاي فناوري اطلاعات و ارتباطات در دنياي كنوني به سه بخش سختافزارها، نرم افزارها و سيستمهاي ارتباطي تقسيم ميشود كه آنقدر برندهاي لوكس و زيبا در اين عرصه به كار توليد محصولات مشغول هستند كه دنيا خود را به نوعي مقهور هجمههاي غولهاي فعال در عرصه فناوريهاي اطلاعاتي و ارتباطي ميبيند.
يكي از عرصه هايي كه بسيار مورد دستبرد اطلاعات قرار ميگيرد بخش اقتصاد است و اگرچه تا ديروز جاسوسي از طريق انساني انجام ميگرفت اما امروزه از طريق فني و دستگاههاي الكترونيكي اين كار انجام ميگيرد. يكي از شيوههاي جاسوسي اقتصادي نفوذ در شبكههاي رايانهاي، سازمانها و مؤسسات اقتصادي دولتي و خصوصي است. امروزه استفاده از رايانهها آنچنان گسترده شده كه در صورت دستيابي به رايانه سازمانهاي هدف، ميتوان بسياري از اطلاعات مورد نياز را به دست آورد.
در فوريه سال 1994 يك كارمند «الري سيستم » در بولدر ايالت كلرادو، ظاهراً از اينترنت براي انتقال نرمافزاري به قيمت يك ميليون دلار به شخصي در يك شركت رقيب در چين استفاده كرده بود. اين كارمند كه به مدت سه سال براي شركت كار كرده بود، كاملاً مورد اعتماد شركت بود. او با مليت چيني به امريكا پناهنده شده بود. به فاصله كوتاهي قبل از انتقال نرمافزار الري، ظاهراً براي عيادت مادر بيمارش به پكن سفر كرده بود، زماني كه در آنجا به سر ميبرد، نامهاي را امضا و موافقت كرد كه رمز منبع را در قبال دريافت 550هزار دلار ارسال كند. پس از بازگشت، او درخواست استعفايش را تقديم و روز بعد نرمافزار را ارسال كرد.
شنود الكتريكي: شنود تلفني، ميكروفنهاي مخفي، اسكنرهاي راديويي (دستگاههايي كه قابليت شنود تلفن همراه و بيسيم را دارا هستند) از رايجترين وسايل مورد استفاده در شنود الكترونيكي هستند. در سال 1992 سرويس اطلاعاتي فرانسه به طور وسيعي در صندلي هواپيماهاي شركت ايرفرانس ميكروفن كار گذاشت و حتي افرادي را تحت پوشش مسافر و خدمه در هواپيما به كار گرفت و توانست اطلاعات مفيدي از تاجران و رؤساي شركتهاي تجاري به دست بياورد. نشريات آلماني پيرامون استفاده امريكاييها يا فرانسويها از قدرت سيستم اطلاعات علائم مخابراتي به منظور استراق سمع معاملات تجاري حساس پرده برداشتند. رويترز از انگليس نيز ادعا كرده همين مسئله در ارتباط با معامله تسليحاتي چند ميليارد دلاري كه ميان انگليس و عربستان سعودي در جريان بوده نيز اتفاق افتاده است.
مخلص كلام آن است كه ايران به دليل قرار گرفتن در تاريخ و منطقهاي خاص بايد در بخش ارتباطات و فناوري اطلاعات سرمايه گذاري قابل ملاحظهاي انجام دهد و به جاي آنكه وزارتخانهاي چون ارتباطات و فناوري ارتباطات خود را مشغول حواشياي چون درگيري با برخي از اپراتورها كند، بايد براي توسعه اين صنعت مهم كه ميتواند در آينده كشور و به ويژه اقتصاد ايران نقشي اثر گذار داشته باشد، نقشه راهي تهيه كند تا در ابتدا بدانيم در كجا قرار گرفته ايم و براي توسعه در اين صنعت و صيانت از اطلاعات مهم امنيتي اقتصادي كشور چه اقداماتي را بايد انجام دهيم.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۲ تير ۱۳۹۴ - ۲۰:۱۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 106]