تبلیغات
تبلیغات متنی
دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک
طراحی سایت فروشگاهی فروشگاه آنلاین راهاندازی کسبوکار آنلاین طراحی فروشگاه اینترنتی وبسایت
بهترین دکتر پروتز سینه در تهران
محبوبترینها
بهترین ماساژورهای برقی برای دیسک کمر در بازار ایران
بهترین ماساژورهای برقی برای دیسک کمر در بازار ایران
آفریقای جنوبی چگونه کشوری است؟
بهترین فروشگاه اینترنتی خرید کتاب زبان آلمانی: پیک زبان
با این روش ساده، فروش خود را چند برابر کنید (تستشده و 100٪ عملی)
سفر به بالی؛ جزیرهای که هرگز فراموش نخواهید کرد!
از بلیط تا تماشا؛ همه چیز درباره جشنواره فجر 1403
دلایل ممنوعیت استفاده از ظروف گیاهی در برخی کشورها
آیا میشود فیستول را عمل نکرد و به خودی خود خوب میشود؟
مزایای آستر مدول الیاف سرامیکی یا زد بلوک
خصوصیات نگین و سنگ های قیمتی از نگاه اسلام
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1860734790
![نمایش مجدد: جام جم ایام - شاهان ایرانی و دستاوردهای سفر به فرنگ refresh](https://vazeh.com/images/refresh.gif)
جام جم ایام - شاهان ایرانی و دستاوردهای سفر به فرنگ
واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین:
![](http://jamejamonline.ir/Media/Image/1394/01/15/635637527183745177_M.jpg)
رهاورد سفر شاهان قاجاری به فرنگ، ورود برخی مظاهر تمدن غرب به ایران بود. جدا از اینکه آنان برای عیشونوش به مغرب میرفتند، باید بر این نکته توجه نمود که آنان قادر به درک مبانی و بنیانهای تفکر غرب نبودند.
اولین زمزمههای تغییر و تحولی را که منجر به پیدایش انقلاب مشروطه در ایران گردید، در تماس با غرب میتوان جستوجو کرد. در این زمینه، یحیی دولتآبادی مینویسد: «در اواسط قرن سیزدهم اسلامی، که مراودهی ایرانیان با اروپاییان زیاد شد، به اقتضای زمان، افکاری در ایران به هیجان آمده، به خیال میافتد از روشنایی عصر حاضر استفاده نموده، این است که درصدد برمیآیند از اروپا معلم به ایران بیاورند و از ایران محصل به اروپا بفرستند.»(1)
بدین ترتیب، کسانی که به دلایل مختلف، همچون تحصیل، سیاحت یا مأموریت اداری، به غرب سفر کرده بودهاند، توسعه و پیشرفت غرب همراه با مدنیت و دموکراسی را نیز مشاهده میکردند. این رفتوآمدها سبب شد تا مسافران در بازگشت، از پیشرفت و توسعهی غرب سخن به میان آورند و عدهای هم دربارهی راهورسم زندگی آنان سیاحتنامه بنویسند و افکار تودهی مردم را، هرچند محدود، با وقایع غرب آشنا کنند. بهعنوان مثال، ابوطالب اصفهانی برای اولینبار از انقلاب فرانسه خبر داد و میرزا صالحخان شیرازی از حکومت قانون و دستگاه قضاوت و از پارلمان انگلیس بهعنوان مشورتخانه و از مجلس عوام بهعنوان خانهی وکیلالرعایا نام برد.(2)
حکام قاجار، خود نخستین گروهی بودند که به فکر نوسازی در سطحی محدود افتادند. هدف آنها رسیدن به مرحلهی دولتهای پیشرفتهتر، دستکم از نظر اداری و نظامی بود. اما حکام قاجار توانایی لازم برای ایجاد تغییرات بنیادی را نداشتند. در واقع سفر ناصرالدینشاه به فرنگ، بهعنوان اولین شاه ایران، سبب شد تا حکام قاجاری به فکر نوسازی در سطح کشو بیفتند.
سفر این شاهان بیشتر مظاهر تمدن غرب را به ایران آورد. آنان قادر به درک مبانی تفکر غرب نبودند. بهعلاوه اینکه آنان برای عیشونوش به مغرب میرفتند. همچنین لازم به ذکر است که ناصرالدینشاه میدانست که عمیق شدن در فرهنگ غرب، باعث فروپاشی قدرت استبدادی او میشود. از این رو، خود میگفت خواهان وزرایی است که فرق میان بروکسل و کلمپیچ را ندانند. او البته در سفر به روسیه تشکیل نیروی قزاق نیز به ذهنش رسید که عملاً نیرویی وابسته به روسیه شد.
در این یادداشت، تلاش میشود دستاورد سفرهای آخرین شاهان قاجار، یعنی ناصرالدینشاه، مظفرالدینشاه و احمدشاه، برای کشور مورد ارزیابی قرار گیرد.
بررسی سفرهای ناصرالدینشاه به اروپا
ناصرالدینشاه در مجموع سه سفر به اروپا داشت. اولین سفر خارجی وی در سال 1290ق و به دعوت امپراتور اتریش، فرانسوا ژزف اول، برای بازدید از نمایشگاه بینالمللی وینه، صورت گرفت که ناصرالدینشاه به همراه جمعی از شاهزادگان، درباریان و میرزا حسینخان سپهسالار از راه روسیه به اروپا رفته و از کشورهای آلمان، بلژیک، انگلیس، فرانسه، سوئیس، ایتالیا، اتریش و عثمانی (ترکیهی امروزی) دیدن کرد.(3)
آغاز سفرهای ناصرالدینشاه دلایل مختلفی داشت. تلاش برخی از اطرافیان وی برای اصلاحات کشور، سبب شد تا آنان به فکر آن بیفتند تا شاه را با پیشرفت غربی آشنا کنند. بهعنوان مثال، یکی از ابتکارات مشیرالدوله برای همسو کردن شاه با اصلاحات وی، سفر شاه به فرنگ بود.
عبدالله مستوفی در کتاب خود، انگیزهی مشیرالدوله را چنین بیان میکند: «مشیرالدوله با این قصد شاه را به فرنگ میبرد که ترقیات مادی و معنوی اروپا را، که از اثر حکومت مقننه در کشورهای این قطعهی دنیا حاصل شده است، به رأیالعین مشاهده کند و از کاری که به اجرای آن گرفته پشیمان نکنند. پیشرفت و طرز ادارهی ممالک خارجه را ببیند و بداند که سایرین چگونه کشورداری میکنند تا وقتی که به ایران برمیگردد، به مطالبی که از در خیر و صلاح عامه پیشنهاد خواهد کرد، بیشتر اهمیت بدهد.»(4)
البته این تنها عامل و دلیل سفر شاه به اروپا نبود. در این میان، خود کشورهای غربی نیز درصدد بودند تا با سفر شاه به کشورهایشان، هم تمدن و پیشرفت خود را به رخ وی بکشند و هم از این موقعیت برای گرفتن امتیازات بیشتر استفاده کنند. همچنین نباید از انگیزهی شخصی و همچنین خوشگذرانی شاه هم صرف نظر کرد. شاه خود دلیل سفر خود را اینگونه بیان میکند: «هدف از مسافرت به اروپا برای بهبود و تدارک و مسائل ترقی قشون و از قبیل اسلحه و مهمات و مشاق و غیره است و اکنون در آینده، بهبود وضع قشون را بر دمهی خود لازم و حتم میشمارد.»(5)
همچنین انگیزههای شخصی ناصرالدینشاه در این سفرها نقش داشت. وی برای جلب دوستی انگلیس و از آنجا که میخواست مراحل مترقی تمدن را بنگرد، تصمیم گرفت شخصاً به اروپا سفر کند. همچنین حس کنجکاوی کودکانهای نسبت به اروپا داشت.
اگر بخواهیم نگاهی اجمالی به نتایج سفر ناصرالدینشاه به اروپا بیندازیم، باید بگوییم که در سفر اول و دوم تا حدود کمی شاه را به ادامهی اصلاحات ترغیب کرد. احداث خطآهن، ورود دستگاه چاپ، تحکیم مناسبات دوستانهی ایران با روسیه، آلمان، اتریش و فرانسه، تشکیل یک نیروی نظامی به سبک نظام اتریش و نیروی دیگری به شیوهی قزاق روسیه، از نتایج سفر اول و دوم ناصرالدینشاه بوده است، اما در سفر سوم، انگیزهی پیشرفت و اصلاحات کاملاً رنگ باخت و شاه در این سفر امتیازات سنگینی به اروپاییان و بهویژه انگلیسها داد. در این سفر، طالبوف با کسب اطلاعات دربارهی مقدار و چگونگی تجارت محصول توتون و تنباکوی ایران با کمک اعتمادالسطنه و موافقت امینالسلطان، پیشنهاد گفتوگو و امتیاز فروش و صدور دخانیات ایران را از شاه گرفت. تنها عایدی این سفر برای کشور، اهدای امتیازات فراوانی بود که به بیگانگان داده شد.
بررسی سفرهای مظفرالدینشاه به اروپا
این پادشاه در طول یازده سال زمامداری خود، سه بار به اروپا سفر کرد. سفر اول در اواخر سال 1317ه.ق صورت گرفت و نزدیک به هفت ماه به طول انجامید. سفر دوم در سال 1320ه.ق و مدت آن شش ماه و 22 روز بود و بالأخره سفر سوم او در سال 1323ه.ق بود و این سفر نیز شش ماه طول کشید. در واقع شاه به مانند پدر خود، مشتاق سفر به اروپا بود و در چهارمین سال سلطنت خود که کشور از نظر مالی با مشکلات عدیدهای مواجه بود، اولین سفر خود را آغاز کرد و برای اینکه هزینه سفر خود را تأمین کند، قراردادی برای دریافت 23 میلیون و پانصد هزار روبل قرضه از روسیه امضا کرد و عایدات گمرکات ایران را، که ممر اصلی درآمد خزانه بود، در ازای آن به وثیقه گذاشت.(6)
نتیجهی سفر اول شاه با آن همه بار مالی که برای کشور داشت، تنها دادن امتیاز به کشورهای غربی بود. در بازگشت از این سفر، مظفرالدینشاه امتیاز نفت جنوب کشور را با عواید ناچیز، به یک سرمایهدار انگلیسی به نام ویلیام نکس دارسی واگذار کرد.(7)
بعد از دو سال، با وجود آنکه هنوز قرضهای مخارج سفر اول شاه صاف نشده بود، مظفرالدینشاه برای بهبود بیماری خویش و همچنین برای گردش و سیاحت در اروپا، عازم سفر شد و امینالسلطان برای تأمین هزینهی سفر شاه، از بانک استقراضی روس مبلغ ده میلیون منات طلا وام گرفت و امتیاز راهآهن جلفا به قزوین را نیز به روسیه واگذار کرد که نتیجهی آن ورشکستگی دولت بود.(8)
عدم پرداخت حقوق کارکنان دولت، وامخواهی اتابک اعظم از بانک استقراضی جهت تأمین هزینهی سفر شاه به اروپا، اعطای امتیازات به بیگانگان از جمله امتیاز نفت جنوب به ویلیام ناکس دارسی و امتیاز راهآهن جلفا به قزوین، ازدیاد نفوذ روسیه در ایران، گرانی ارزاق عمومی و سلطهی اقتصادیِ بیگانگان بر بازرگانان ایران، سبب بالا گرفتن نارضایتی در میان آحاد مردم کشور شد، اما شاه با برکناری اتابک اعظم از مسندِ قدرت تا حدودی نارضایتیها را کم کرد.
با وجود مشکلات عدیدهی مالی و همچنین نارضایتی مردم، شاه باز هم به بهانهی معالجهی خویش و از سویی، نگرانی از جنبش مشروطهخواهی، برای دور بودن از کشور، قصد سفری دیگر به اروپا کرد و اینبار عینالدوله برای تأمین هزینههای شاه، مسیو نوز بلژیکی را که بهتازگی برای ادارهی امور گمرکات ایران استخدام شده بود، با اختیارات فوقالعادهای، مأمور افزایش درآمد گمرکات نمود و با دریافت یک وام 290 هزار لیرهای از بانک شاهی انگلیس، هزینههای سفر سوم شاه تأمین شد.(9)
فشار اقتصادی بر مردم و تجار از یکسو و ولخرجیهای شاه از سوی دیگر، روزبهروز بر عمق نارضایتی مردم میافزود و زمینهی قیام عمومی در ایران شکل میگرفت. در واقع نتایج این سفرها ورشکستگی کامل اقتصاد کشور بودو بسیاری از منابع طبیعی، راهها و معادن کشور به بیگانگان واگذار شد. گرانی، تورم، کمبود نان و ارزاق، تصرف املاک مردم توسط نزدیکان شاه و ظلم دولتهای منتخب وی علیه مردم، جامعه را به ستوه آورده بود.
بررسی سفرهای احمدشاه به اروپا
احمدشاه نیز مانند پدر و پدربزرگ خود، سه بار به اروپا سفر کرد. هرچند برخلاف شاهان پیشین سفر سوم وی بدون بازگشت بود. احمدشاه یک بار در هفتم آبان 1298 راهی انگلیس شد که تا خرداد سال بعد ادامه یافت. یک بار نیز در 6 بهمن 1300 سفری به اروپا داشت که تا آذر سال بعد به طول انجامید. سفر 11 آبان 1302 احمدشاه، سومین و آخرین مسافرت وی به اروپا بود.(10)
احمدشاه در جوانی به سلطنت رسید و شاید به همین منظور، علاقه زیادی به سلطنت پرماجرا در ایران نداشت. در واقع به دلیل سنت سفر به اروپا که در دورهی شاهان پیش ایجاد شده بود و هم به دلیل جوانی، آرزوی رفتن به اروپا را داشت و اقامت در آنجا را بر سلطنت پُرماجرایی که در ایران داشت، ترجیح میداد. این مسافرتهای چندماهه در حالی صورت میگرفت که فقر و تبعیض در جامعه بیداد میکرد. در نهایت در جریان سفرهای بعدی احمدشاه، رضاخان توانست بر اوضاع تسلط یابد و شاه جوان را از کار برکنار کند.
نتیجهگیری
با مطالعهی اجمالی سفر شاهان قاجار به اروپا، متوجه میشویم که این سفرها تنها در راه مصالح شخصی و خوشگذرانی شاهان صورت میگرفت و نتیجهای جز هزینهی بالا و تحمیل امتیازات و قراردادهای ننگین برای کشور نداشت و سبب نفوذ هرچه بیشتر بیگانگان به کشور شد.
شاه و اطرافیانش توانایی درک و موقعیت پیشرفت اروپا را نداشتند و در سفرهای خود، تنها به مظاهر تمدن غربی توجه میکردند و این سفرها با آن همه هزینهی گزاف، ثمرهای برای کشور در پی نداشت و تنها چند نمونهی پیشپاافتاده از تکنولوژی غربی وارد کشور شد.
به لحاظ اصلاحات سیاسی و اقتصادی، نه تنها این سفرها منجر به باز شدن افکار شاهان قاجاری نشد، بلکه برعکس باعث شد تا شاهان در مقابل اصلاحات موضع بگیرند. بهعنوان مثال، ناصرالدینشاه که خود تا حدودی خواهان اصلاحات بود، بعد از سفر به اروپا، هرگونه اصلاحاتی را مانع استبداد مطلق خویش میپنداشت و گفتههایش در حد شعار باقی ماند. در واقع تحمیل هزینههای گزاف سفر بر دوش مردم و انعقاد قراردادها و اعطای امتیازاتی که تصور میشد باعث رونق کشور میشود، سبب گردید تا موجی از نارضایتی در میان جامعه شکل گیرد.(*)
پینوشتها:
1. دولتآبادی، یحیی، حیات یحیی، تهران، فردوس، 1362.
2.بهنام، جمشید، ایرانیان و اندیشهی تجدد، تهران، فرزان روز، 1386.
3.عباس رمضانی، ناصرالدینشاه قاجار، تهران، ترفند، چاپ اول، 1383.
4.عبدالله مستوفی، شرح زندگانی من، ج 1، تهران ، زوار، 1360.
5. سفرنامهی ناصرالدینشاه، اصفهان، انتشارات انیشهی اصفهان، 1343.
6.مهدی کاشانی، سفرنامهی مظفرالدینشاه به فرنگ، تهران، زوار، 1361.
7. همان.
8. مؤسسهی مطالعات پژوهشهای سیاسی
9 کاشانی، پیشین.
10. مؤسسهی مطالعات پژوهشهای سیاسی
منبع: مقاله آرش امیری، سایت تحلیلی برهان
یکشنبه 24 خرداد 1394 ساعت 17:41
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[مشاهده در: www.jamejamonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 139]
صفحات پیشنهادی
جام جم ایام - عکس یادگاری سربازان روسی با اجساد مشروطه خواهان ایرانی
سربازان روسی پس از به توپ بستن مجلس و اعدام برخی از مشروطه خواهان در کنار اجساد به دارآویخته آنان عکس یادگاری گرفتند قزاق های روسی به رهبری سرهنگ ولادیمیر لیاخوف روز دوم تیر 1287 ساختمان مجلس را به توپ بستند این عملیات در ساعات ظهر فروکش کرد و 300 کشته و 500 زخمی برجای گذاشت بجام جم ایام - سفر اکتشافی در جستجوی سد یأجوج و مأجوج
در حوالی سال 230 هجری واثق عباسی یک گروه اکتشافی را برای کشف محل سد یاجوج و ماجوج به سمت منطقه قفقاز اعزام کرد همزمان هیئتی را به سرپرستی محمد بن موسی خوازمی به روم فرستاد تا محل غار اصحاب کهف را بیابند این نخستین تلاش رسمی برای اعزام یک گروه علمی برای کشفی جغرافیایی است که مجام جم ایام - سفره غذای دربار قاجار/عکس
سفره غذای دربار قاجار یکشنبه 17 خرداد 1394 ساعت 18 30جام جم ایام - سوغات تنها سفر خارجی رضاشاه
روز 12 خرداد 1313 رضاشاه تنها مسافرت خارجی خود را به ترکیه آغاز کرد سفر به کشوری که با نهضت پان ترکیسم به رهبری مصطفی کمال پاشا میرفت تا به سبک اروپاییان شکل پذیرد و ارزشهای اسلامی را از آن سرزمین بزداید در باره شیفتگی رضاخان به ترکیه و اقدامات مصطفی کمال و الگوپذیری از ویجام جم ایام - سفیران ایرانی در آرزو و حسرت ترقی اروپا
در طول دوران بلندمدت سلطنت ناصرالدینشاه سطح اطلاعات و آگاهیهای واردشده از غرب به جامعهی ایران نسبت به دورههای پیشین تا حد بسیار زیادی افزایش یافته بود خواص جامعهی ایران که تا پیش از دورهی ناصری کمتر با جوامع اروپایی آشنا بودند اینک با تعاریفی که از جاذبه&zwnتغیر نگرش غرب نسبت به زن ایرانی از جمله دستاوردهای سفر فعالان اقتصادی ایران به آمریکا بود
اصفهان تغیر نگرش غرب نسبت به زن ایرانی از جمله دستاوردهای سفر فعالان اقتصادی ایران به آمریکا بود عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی اصفهان گفت تغیر نگرش غرب نسبت به زن ایرانی از جمله دستاوردهای سفر فعالان اقتصادی ایران به آمریکا بود به گزارش خبرنگار گروه استانهای باشگاه خنماینده دائم ایران در سازمان ملل: جوانان ایرانی علیرغم تحریمهای غیر قانونی به دستاوردهای عظیمی دست یافتهاند
نماینده دائم ایران در سازمان ملل جوانان ایرانی علیرغم تحریمهای غیر قانونی به دستاوردهای عظیمی دست یافتهاندنماینده دائم ایران در سازمان ملل با اشاره به دستاوردهای عظیم جوانان ایرانی با وجود اعمال تحریمهای غیرقانونی ضد ایرانی غرب گفت اگر به جوانان اعتماد شود در همه عرصه های اقتجام جم ایام - زندان اسکندر در یزد/ عکس
زندان اسکندر یا همان مدرسه ضیائیه در حقیقت مدرسهای است با حدود ۸ قرن قدمت که در محله فهادان شهر یزد در مجاورت بقعه دوازده امام واقع گردیدهاست این بنا در سال ۶۳۱ هجری قمری توسط عارف معروف ضیاءالدین حسین رضی بنا گردید و در سال ۷۰۵ ه ق توسط پسرانش مجدالدین حسن و شرفالدین علجام جم ایام - چرایی عزل بنیصدر به روایت نخستین فرمانده سپاه
بنی صدر نه تنها مخالف حزب جمهوری و رهبران حزب بود بلکه مخالف امام ره و نظام هم شده بود و رهبری سیاسی مجاهدین خلق و دیگر اپوزیسیون های نظام را هم بر عهده گرفته بود جواد منصوری از مبارزین مشهور و باسابقه پیش از انقلاب اسلامی است که در ماهها و سالهای بعد از انقلاب سمتجام جم ایام - آموختهها و نیاموختههای رضاشاه از آتاتورک
رضاشاه از سواد و تحصیلات چندانی برخوردار نبود بنابراین طبیعی است که رفتار او در زمینهی توسعه مقلدانه باشد از همینرو به اعتقاد بسیاری او پا جای پای آتاتورک نهاد مسئلهای که بررسی آن قرار است موضوع محوری مقالهی حاضر باشد بهراستی چه شباهتها و تفاوتهایی میان نوسازی آتاتوربرای بررسی مشکلات انجام شد سفر امام جمعه و استاندار سمنان به روستاهای جنوب سمنان
برای بررسی مشکلات انجام شدسفر امام جمعه و استاندار سمنان به روستاهای جنوب سمنانسفر نماینده ولیفقیه در استان و استاندار سمنان به روستاهای جنوب سمنان برای بررسی مشکلات روستاییان انجام شد به گزارش خبرگزاری فارس از سمنان پیش از ظهر امروز سفر آیتالله سیدمحمد شاهچراغی نمایندهجام جم ایام - ورود ماشینآلات نساجی به اصفهان قدیم / عکس
نزدیک به یکصد سال قبل راه اندازی کارخانجات نساجی در اصفهان این شهر را به یکی از قطب های این صنعت در منطقه تبدیل کرد تا آنجا که به آن لقب منچستر شرق دادند در آن روزگار کارخانجات بافندگی یکی از اصلی ترین منابع درآمدی مردم اصفهان به شمار می رفت و در کمتر از دو دهه نزدیک به 10 کارجام جم ایام - دلایل نزدیکی بنیصدر و منافقین
پیوند میان مجاهدین خلق و بنیصدر آنقدر نامیمون بود که نهتنها نتیجهای دربرنداشت بلکه حتی دیری نپایید هم بنیصدر و هم رجوی تصور میکردند با این اتحاد هرچه بیشتر به کانون قدرت نزدیک میشوند و با حربهی مردم قدرت را بر محور این اتحاد به دست خواهند گرفت تاریخ انقلاب اسلامی ایرهزینه سفره افطار هر خانوار ایرانی در سال 94
هزینه سفره افطار هر خانوار ایرانی در سال 94 برآوردها نشان میدهد امسال هر سفره افطار برای یک خانواده ۴ نفره به طور متوسط حدود ۱۷ هزار تومان تمام میشود خبرگزاری مهر در حالی که ۴ روز بیشتر به آغاز ماه مبارک رمضان نمانده حال و هوای رمضان بازار را فرا گرفته است و همه مشغودر اطلاعیه جامعه مدرسین حوزه علمیه قم به مناسبت ایام الله چهاردهم و پانزدهم خرداد اعلام شد آرمان استکبار ستیزی
در اطلاعیه جامعه مدرسین حوزه علمیه قم به مناسبت ایام الله چهاردهم و پانزدهم خرداد اعلام شدآرمان استکبار ستیزی امام ره باید سرلوحه مسئولان سیاست خارجی باشدجامعه مدرسین حوزه علمیه قم با صدور اطلاعیهای به مناسبت ایام الله چهاردهم و پانزدهم خرداد اعلام کرد آرمان استکبارستیزی و حفظجام جم ایام - شبیه پیامبر در صورت و سیرت
علی بن حسین بن علی بن ابیطالب که به علی اکبر شهرت دارد فرزند امام حسین ع پیشوای سوم شیعیان است که در سال ۳۳ق در مدینه به دنیا آمد گفتهاند او در سیرت ظاهری و باطنی بسیار به پیامبر اسلام شبیه بوده است در گزارشهای تاریخی لقب ایشان را «اکبر» و کنیهاشجام جم ایام - عکاس مخصوص ناصرالدین شاه/عکس
عکس زیر آقا رضا عکاس باشی عکاس مخصوص ناصرالدین شاه را به همراه میرزا زکی نشان می دهد ناصرالدین شاه از جمله شاهانی بود که علاقه فراوانی به عکاسی داشت ناصرالدین شاه قاجار از جمله شاهانی بود که علاقه فراوانی به عکاسی و ثبت تصاویر داشت وی علاوه بر اینکه خود عکاسی می کرد یک عکاس م-
گوناگون
پربازدیدترینها