واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین:
عامل انسانی دلیل عمده آتش سوزی های مراتع و جنگل های کشور است استانها > البرز - معاون یگان حفاظت سازمان جنگلها مراتع و آبخیزداری عمده آتش سوزیهای کشور را ناشی ازعوامل انسانی دانست و گفت: اختلافات قومی قبیله ای، بی احتیاطی کشاورزان وگردشگران موجب آتش گرفتن جنگلها می شود.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین- البرز: به نقل از خبرنگزاری مهر در کرج، حیدر ابراهیم فر ظهر شنبه در جمع خبرنگاران در کرج با اشاره به اینکه 83 درصد از خاک کشور را مراتع، جنگلها، بیشه ها و اراضی بیابانی تشکیل می دهد، گفت: عمده اراضی جنگلی کشور در شمال، مناطقی از زاگرس و بخشی از نواحی مراکزی به صورت پراکنده وجود دارد و مناطق مرکزی کشور بیشتر شامل عرصه های مرتعی و بیابانی است.
وی افزود: در سال های اخیر تغییرات اقلیم و تاثیرات آن در زندگی به ویژه پدیده ریزگردها چالشی بزرگ برای کشور به وجود آورده است به گونه ای که به اعلام سازمان هواشناسی دمای هوا در اردیبهشت امسال در استان گلستان به 45 درجه بالای صفر رسید که در 30 سال اخیر بی سابقه گزارش شده است.
ابراهیم فر آتش سوزی های هفته گذشته در غرب کشور را ناشی از گرمای هوا اعلام کرد و گفت: کاهش رطوبت نسبی هوا، افزایش دما و تغییرات جوی احتمال وقوع تش سوزی های غیرعمد را افزایش می دهد. ضمن اینکه بی احتیاطی گردشگران، شکارچیان و بهره برداران از منابع طبیعی عاملی تاثیر گذار در وقوع آتش سوزی در مراتع و جنگل ها است.
ابراهیم فر با بیان اینکه آتش سوزی ها در مراتع و جنگلهای کشور سطحی، تنه ای یا تاجی است، گفت: 80 درصد آتش سوزی ها در این مناطق سطحی و قابل کنترل و ناشی از بین رفتن علوفه مرتعی بوده که قابل احیا است ولی آتش سوزیها بیشترین خسارت را به جنگهای با درختان سوزنی برگ و اوکالیپتوس ها وارد می کند زیرا حساسیت جنگلی ها در این مناطق بالا است.
به گفته وی جنگلهای ایران بیشتر دارای درختان پهن برگ بوده که مهار آتش در این جنگلها ساده تر و به ندرت ممکن است آتش سوزی های سطحی به تاجی برسد.
معاون یگان حفاظت سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور عمده آتش سوزی های کشور را ناشی از عامل انسانی اعلام و تصریح کرد: حتی گاها اختلافات قومی قبیله ای، اختلافات میان بهره برداران، بی احتیاطی کشاورزان و گردشگران موجب آتش گرفتن جنگلها و مراتع می شود. وی با اشاره به مجازاتهای تعیین شده برای این افراد گفت: قانونگذار به منظور حفاظت از مراتع و جنلگها و برخورد با اشاره به گسترده بودن تبعات و خسارات آتش سوزی ماتع و جنگلها بیان اینکه تبعات و خسارات آتش سوزی گسترده مجازات 10 ساله برای عاملان آتش سوزی جنگلها و مراتع منظور حفاظت از مراتع و جنگلها، قانونگذار مجازاتهای سنگینی را برای برخورد با خاطیان و مخربان منابع طبیعی و محیط زیست قوانینی وضع کرده است، گفت: در آتش سوزی های عمدی بین سه ماه تا 10 سال حبس، در آتش سوزی های سرایت شده از مزرعه به جنگل دو ماه تا یک سال حبس و در سایر آتش سوزی ها بین سه ماه تا یک سال محکومیت پیش بینی شده است.
ابراهیم فر فرهنگسازی و آگاهی رسانی به افراد جامعه را عامل مهم در کاهش آتش سوزی ها دانست و تاکید کرد: در این بخش به ویژه از طریق پیشگیری، باید کار را از درون خانواده ها آغاز کنیم تا تک تک افراد جامعه خود را در مقابل حفاظت از منابع طبیعی و محیط زیست مسئول بدانند.
این مسئول در سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری با اشاره به اقدامات این سازمان در امر پیشگیری گفت: تاکید ما اطلاع رسانی و پیش آگاهی در میان افراد جامعه است و با توجه به اینکه انجام برخی امور مانند استقرار برج مراقبت در هر منطقه ای امکانپذیر نیست، معتقدیم بهترین دیده بانان محلی، خود مردم و بهره برداران هستند زیرا با وقوع آتش سوزی منابع بهره برداران به خطر می افتد و به این منظور دوره های آموزشی برای بهره برداران برگزار شده است. 99 درصد گونه های جنگلی شمال مقاوم به حریق است وی یادآور شد: همچنین تفاهم نامه هایی برای استفاده از ظرفیت دهیاریها و شهرداریها به امضا رسیده و تجهیزات و امکانات در اختیار دهیاریها قرار گرفته است.
ابراهیم فر کاشت گونه های مقاوم و پهن برگ را از دیگر اقدامات سازمان برشمرد و اضافه کرد: 99 درصد درختان جنگلهای شمال کشور از گونه های پهن برگ و مقاوم به حریق هستند.
وی افزد: از گشت هوایی و بالگرد برای مهار آتش سوزی های در مناطق صعب العبور و غیرقابل دسترس استفاده می شود. مردم بهترین دیده بان هستند این مسئول با بیان اینکه حضور به موقع نیروها و جلب مشارکتهای مردمی مهمترین اولویت در اطفای حریق است، افزود: همچنین صحبتهایی برای استفاده از پهباد و هواپیماهای تک سرنشین در م واقع لزوم برای کنترل آتش سوزی های بزرگ شده است.
معاون یگان حفاظت سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزدای کشور در ادامه از امضای تفاهم نامه چهارجانبه بین این سازمان، سازمان حفاظت محیط زیست، مدیریت بحران خبر داد و گفت: این تفاهم نامه با هدف استفاده بهینه از ظرفیت قوای لشکری و کشوری در بحث ترابری و اطفای حریق است. حفاظت از 45 هزار هکتار از عرصه های ملی کشور تنها به عهده یک نفر به گفته ابراهیم فر هم اکنون سه هزار نیروی حفاظتی در سازمان جنگلها مشغول به کارهستند که هر نفر وظیفه حفاظت از 40 تا 45 هزار هتار از اراضی و مراتع کشور ا عهده دارند.
متوسط آتش سوزی ها در ایران؛ 10 هزار هکتار
وی از ساخت یا در دست بهره برداری بودن شش پایگاه اطفای حریق در استانهای گلستان، سمنان، آذربایجان غربی، کردستان، کرمانشاه و ایلام خبر داد و افزود: در مجموع استقرار 32 پایگاه اطفای حریق در استانهای کشور پیش بینی شده استکه یکی از این پایگاه ها در البرز خواهد بود.
ابراهیم فر در پایان متوسط آتش سوزیها در ایران را 10 هکتار و این رقم را معیار و شاخص عملکرد ادارات کل منابع طبیعی و آبخیزداری استانهای کشور اعلام کرد
کلید واژه ها: استان البرز -
شنبه 23 خرداد 1394 - 17:13:12
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 140]