واضح آرشیو وب فارسی:فارس:
بازدید ظریف و جنتی از نمایشگاه عکس حرم حضرت علی (ع)
محمدجواد ظریف و علی جنتی از نمایشگاه عکس حرم حضرت علی (علیهالسلام) بازدید کردند.
به گزارش خبرگزاری فارس، نمایشگاه آثار عکاسی محمد خوشرو از حرم حضرت امیرالمومنین علی (علیه السلام) با حضور وزیر امور خارجه و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامى و جمعی از ارادتمندان به خاندان عصمت و طهارت (علیه السلام) در نگارخانه فرهنگسراى نیاوران گشایش یافت. این دهمین نمایشگاه انفرادى «محمد خوشرو» محسوب میشود که مانند گذشته دوربین او زائرى شیفته و تیزبین از زوایایى کمتر دیدهشده، گوشه گوشه حرم مطهر مولاى متقیان را طواف و ثبت کرده است. ٣٣ عکس در این مجموعه تا به حال دیده نشده و زوایایى کمتر دیده شده از بارگاه نورانى آن امام همام را به تصویر مى کشد؛ علاوه بر این ١٢ عکس برگزیده از مجموعه نفیس کتاب «سجده صاحبنظران» نیز روى دیوار گالرى رفته که سال ١٣٩٠ توسط خوشرو در ٢٥٠ صفحه به زیور طبع آراسته شده است.
* حضور مردم و متفکران در دیپلماسی فرهنگی موجب تفاهم فرهنگهاست
محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه پس از دیدار از نمایشگاه عکسهای محمد خوشرو گفت: این نمایشگاه فرصت گرانبهایى بود تا در یک سفر معنوی مجازی در حرم مطهر حضرت امیرالمومنین علی (ع) حضور پیدا کنیم و به موازت آن از یک مجموعه هنری بسیار زیبا دیدن کنم.
وی ادامه داد: این آثار برای بیننده امکانی را فراهم میکند تا خود را در محل این حرم عزیز احساس کند و زمانی که به عکس ها مى نگرد احساس کند به کاشیکاری ها یا کتیبههای خود حرم مطهر خیره است.
وزیر امور خارجه کشورمان گفت: این آثار هنری باعث افتخار ماست و نشان دهنده میزان دقتی است که هنرمندان ما در خلق آثار در اماکن متبرکه مبذول مىدارند؛ من این سعادت را داشتم که بارها به حرم حضرت امیرالمومنین مشرف شوم ولی هیچ وقت با نگاه یک هنرمند نتوانسته بودم به آن نگاه کنم. اگر بار دیگر به حرم حضرت علی (ع) مشرف شوم حتما با نگاه دیگری به جزییات آن توجه خواهم کرد.
وی درباره نقش چنین آثاری در دیپلماسی فرهنگی گفت: امروزه انواع دیپلماسی به دلیل حضور بازیگران و کنشگران مختلف در صحنه بینالمللی نقش ویژهای پیدا کرده و در واقع دیپلماسی از اختیار دولتها خارج شده که خود این یک پدیده مبارک است. حضور مردم، هنرمندان، متفکرین و پژوهشگران در دیپلماسی باعث میشود فرهنگهای مختلف با هم مفاهمه داشته باشند. این عکسها باعث میشود کسانی که هیچ گاه در عمر خود نمیتوانند معنویت حرم حضرت امیرالمومنین را درک کنند، معماری بسیار زیبا و کهن آن را ببینند و آن را به منزل یا شهر خود ببرند. من امیدوارم بتوانیم با همکاری سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی این آثار را به همه دنیا نشان دهیم.
* چنین آثار حال معنوى مردم را بهتر مىکند
علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامى که همزمان با وزیر خارجه در آیین گشایش نمایشگاه عکس هاى خوشرو از حرم مطهر علوى حاضر شده بود نیز اظهار داشت: این عکسها واقعا به ما این حس را میدهد که اکنون در کنار ضریح یا در صحن مطهر امام حضور داریم؛ شایسته است چنین آثارى به عنوان آثار ارزشمند در اماکن عمومى، ادارات و خانهها نصب شود و زمینه ساز حال بهتر مردم و گسترش فضاى معنوى را فراهم آورد. وی ادامه داد: آثار آقاى خوشرو را که گویا ماحصل پنج سال تلاش ایشان است را بسیار ارزنده دیدم و امیدوارم کتاب آن نیز منتشر شود تا همواره در دسترس عموم مردم قرار گیرد.
* معماری اماکن متبرک بهترین نمونه معماری اسلامی هستند
محمد خوشرو، عکاس این مجموعه نیز درباره نمایشگاه تازهاش گفت: از سال 87 در مجموعهای مشغول به فعالیت هستم که بیشتر در بخش معماری آن مسئولیت دارم و در اصل من براى جستجوى نوعى معماری که به شهروند امروز آرامش و معنویت گمشده در عصر معاصر را هدیه کند، وارد این فضا شدم. بدیهى است که همه ما در اتمسفر و فضاى روحانى حرمهای معصومین (ع) حال خوشى داریم که غیر از روحانیت حضرت معصوم، بخشى از آن مرهون نوع معمارى آن است. ما سابقه حدود 900 ساله در حرم امام علی(ع) و امام رضا(ع) داریم.
وی ادامه داد: این نکات باعث شد به عراق سفر کنم زیرا به لحاظ منابع معماری اسلامی عراق بکرتر است. به دنبال مفاهیم و صنایع معماری که در حرمهای شهرهای مختلف عراق بود گشتم. نکته جالب این است که بخش عمدهاى از طراحىهاى هنرمندانه این حرمهاى گرانقدر متعلق به ایران است. برای شناخت این معماری شروع به عکاسی از آنها کردم. در معماری اجزا هستند که کل را شکل میدهند به همین دلیل شما در این عکسها هم فضای کاملا عمومی را میبینید و هم شاهد جزییاتی هستید که قاببندی شدهاند. این قاببندی جزییات نشان میدهد که این طرح و نقش برای آن مکان خاص طراحی شده است.
خوشرو با بیان اینکه دوربینش زائرى پژوهشگر است، زاویه نگاه معمارى این آثار را تداعى کننده نوعى انسانشناسی نیز مىداند که براى تجلى آرمان و جهان بینىشان، طراحى هاى بدیع در اماکن متبرکه ائمه اطهار خلق کرده اند.؛
او در عین حال گفت: "دوست ندارم با دوربینم مزاحم خلوت زائران عزیز در حرم ها شوم و به همین دلیل زائرانى که در عکسها دیده مى شوند بیشتر از پشت عکاسى شده اند."
این رویداد به همت مؤسسه توسعه ایرانیان و با همیارى معاونت هنرى وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامى، بنیاد آفرینشهای هنرى نیاوران، موسسه فرهنگى هنرى صبا برپا شده که همه عکسهاى این مجموعه از گنجینه هنرى موسسه توسعه ایرانیان است و نمایشگاه جنبه فروش ندارد.
شایان ذکر است کتاب «سجده صاحبنظران» اماکن زیارتى عراق را در ١٠ فصل روایت مىکند و دوربین محمد خوشرو تلاش مىکند این بارگاههاى مقدس شیعى را از زوایایى دیده نشده به تصویر بکشد. این کتاب تابستان ١٣٩٠ در حالى انتشار یافت که علاوه بر نجف، بارگاههای متبرکه امامان همام: موسى کاظم در کاظمین، محمدتقی و علینقی (ع) در سامرا و نیز کربلاى معلا را با تصویرهاى جذاب به ثبت رسانده است.
این نمایشگاه تا ١٢ تیر ماه در فرهنگسراى نیاوران واقع در انتهاى خیابان پاسداران، روبروى پارک نیاوران دایر است و علاقهمندان مىتوانند همه روزه از ساعت ١٠ تا ٢٠ (جمعهها ١٤ تا ٢٠) از این آثار دیدن کنند. انتهای پیام/
94/03/23 - 14:02
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 147]