واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۳ خرداد ۱۳۹۴ (۱۲:۴۶ب.ظ)
خريد سيستمهاي جديد فرود خودکار هواپيما از اروپا موج - عضو هيأت مديره شرکت فرودگاههاي کشور از انعقاد خريد تجهيزات کمک ناوبري فرود خودکار هواپيما و موقعيتياب هواپيما در فضا خبر داد و گفت: اين دستگاهها خريداري شده و تا شهريور وارد ايران ميشود.
به گزارش خبرگزاري موج، احمد مؤمني رخ، عضو هيأت مديره شرکت فرودگاههاي کشور، از تأمين تجهيزات کمک ناوبري فرودگاهي در سال جاري خبر داد و گفت: در سال جاري تجهيزات کمک ناوبري براي تجهيز فرودگاههاي گرگان، يزد و ساري که به اين سيستم مجهز نبودند در دستور کار است.
وي با بيان اين که سه سيستم فرود خودکار هواپيما (ILS) براي فرود هواپيما به صورت دقيق در خط مرکزي فرودگاه خريداري شده است، گفت: قرارداد خريد اين دستگاهها اخيرا منعقد شده که تا شهريور وارد ايران ميشود.
عضو هيأت مديره شرکت فرودگاههاي کشور ادامه داد: همچنين تجهيزات کمک ناوبري هدايت هواپيما به سمت فرودگاه (DVR) و موقعيتياب هواپيما در فضاي استان اصفهان نيز خريداري شده که تا آبان در اين فرودگاه نصب خواهد شد. تکنولوژي دستگاه هدايت و موقعيتياب هواپيما در فرودگاه اصفهان مربوط به ۲۰ سال گذشته است که با خريد اين دستگاه به روز ميشود.
وي درباره کشورهاي تأمينکننده اين تجهيزات گفت: کشورهاي سازنده اين نوع تجهيزات اروپايي هستند و به دليل اين که حفظ اصول تعمير و نگهداري بر اساس استاندارهاي اروپايي، اين دستگاهها از يکي از ۵ کشور اروپايي سازنده اين تجهيزات خريداري شدند. با خريد و نصب اين تجهيزات ضريب ايمني پرواز افزايش مييابد.
مؤمني درباره فرودگاههايي که پرواز در شب در آنها انجام نميشود، گفت: پرواز در شب براي فرودگاههايي که مجهز به سيستم روشنايي باند و سطوح پروازي هستند دستورالعملهايي دارد که طبق آن بايد عمل شود. به عنوان مثال در فرودگاهي که سيستم روشنايي باند موجود است هواپيما براي انجام پرواز در شب بايد بين ۲ تا ۴ کيلومتر (بسته به نوع فرودگاه) ديد داشته باشد که در صورت نصب دستگاه فرود خودکار هواپيما (ILS) با رعايت ارتفاعات اطراف امکان فرود هواپيما با ديد ۸۰۰ متر نيز فراهم ميشود.
عضو هيأت مديره شرکت فرودگاههاي کشور ادامه داد: فرودگاههاي کوهستاني مانند ايلام، ياسوج، خرمآباد، سنندج و بجنورد فرودگاههايي هستند که ارتفاعات در حدي است که به دليل کوهستاني بودن امکان پرواز در شب براي آنها وجود ندارد که در دنيا نيز اين فرودگاهها وجود دارند و از هواپيماهاي خاصي که توان عملياتي شدن در اين مناطق را داشته باشند استفاده ميشود، اما؛ تعداد اين هواپيماها در کشور ما کم است و در اين فرودگاهها با محدوديت پرواز در شب مواجه هستيم.
مؤمني رخ گفت: تا پايان امسال خريد تجهيزات کمک ناوبري هوانوردي، رادار فرودگاه مهرآباد و سيستمهاي اتوماسيون پروازي با اعتبار۲۰۰ ميليون دلار در دستور کار است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 71]