محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1830541616
واژه شناسی مطالعات زنان و جنسیت خانواده
واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها:
واژه شناسی مطالعات زنان و جنسیت خانواده
خانواده یعنی چه؟ شاید به نظر برسد معنا و مفهوم واژه خانواده ساده و پیش پاافتاده است و به تعریف و توصیف نیاز ندارد. اما جالب است بدانید که خانواده آن طور که شما اکنون در ذهن دارید نه تنها در بیشتر طول تاریخ بشر وجود نداشته است.
مجله زنان امروز - یاسمن کرمی: در یک سده گذشته، با گسترش مطالعات و تحقیقات مرتبط با جنسیت، مفاهیم و اصطلاحات جدید برای کمک به تحلیل و بررسی جوانب مختلف مسائل شکل گرفته که بسیاری پیش تر هم وجود داشته ولی کاربرد جدید و متفاوتی برای آنها ارائه شده و برخی نیز بنا به ضرورت وضع شده اند. سال ها طول کشید تا این معانی و واژه های جدید در ذهن حک شوند و در متن ها به کار روند.
در ایران نیز با گسترش تحقیقات و مطالعات در حوزه زنان و جنسیت در سال های اخیر، کاربرد این واژگان در متن ها گسترش قابل توجهی یافته و معادل های نسبتا مناسبی برای آنها ارائه شده است. مترجمان مطالعات زنان و جنسیت به زبان فارسی نیز مانند نویسندگان زبان اصلی به استفاده از واژه های موجود در معانی جدید و واژه سازی نیاز دارند که می تواند بسیار دشوار باشد.
خانواده یعنی چه؟ شاید به نظر برسد معنا و مفهوم واژه خانواده ساده و پیش پاافتاده است و به تعریف و توصیف نیاز ندارد. اما جالب است بدانید که خانواده آن طور که شما اکنون در ذهن دارید نه تنها در بیشتر طول تاریخ بشر وجود نداشته است بلکه هم اکنون نیز برای تمام افراد بشر معنی و شکل مشابه و مشترک ندارد. خانواده تاریخ دارد، گذشته، حال و آینده دارد و مدام در حال دگرگونی است. درواقع، نحوه سکونت و همزیستی انسان ها با یکدیگر به عوامل مختلفی مثل آب و هوا، منابع غذایی، تهدیدات خارجی، و نحوه تهیه غذا و سرپناه بستگی داشته و به تناسب تغییر هر یک از این موارد شکل و گستردگی خانواده و روابط درونی آن دستخوش تغییر شده است.
در طول تاریخ، خانواده انواع گوناگونی داشته است که بعضی از اشکال آن در مناطق محدودی هنوز هم وجود دارند. در صورتی که فرزندان نزد مادر می ماندند و همراه خانواده مادر بزرگ می شدند به آن مادر مکانی می گفتند. در اینجا پدر تکلیفی در برابر زن و فرزندانش نداشت و مردان خانواده زن (پدر و برادر او) بودند که در بزرگ کردن فرزندان به زن کمک می کردند و پدر فرزندان متعلق به خانواده پدری بودند که به آن پدرمکانی می گفتند. در این نوع، پدر مسئول بزرگ کردن فرزندان خود بود.
خانواده از بُعد دیگری نیز قابل تقسیم بندی است و آن نحوه زندگی افراد یک فامیل با یکدیگر است. اگر خانواده فقط متشکل از زن و شوهر و فرزندان باشد به آن خانواده هسته ای می گویند و اگر زن و شوهر و فرزندان در کنار خانواده پدری یا مادری زندگی کنند به آن خانواده گسترده گفته می شود.
مطالعه خانواده و تاریخچه و نحوه شکل گیری انواع خانواده برای جامعه شناسان و مردم شناسان بسیار حائز اهمیت بوده است. محققان حوزه مطالعات زنان بخش مهمی از تحلیل های خود را بر پایه تشریح و تحلیل ساختار خانواده بنا نهاده اند و حتی حوزه جدیدی به نام مطالعات خانواده به علوم انسانی افزوده شده است. محققان در پی یافتن پاسخ این سوال به کاوش در دل تاریخ پرداخته اند که ساختار خانواده چگونه به شکلی که امروزه مشاهده می کنیم و نام آن را خانواده پدرسالار گذاشته ایم، درآمده است. آنها دو نظریه عمده ارائه می دهند.
نظریه اول این است که بشر با یکجانشین شدن و نیز رشد کشاورزی و انباشت ثروت و مالکیت خصوصی به این فکر افتاد که ثروت خود را برای بازماندگانش به ارث بگذارد. از آنجا که مادر هر فرزند مشخص بود و پدر کودک بود که به اثبات پدربودن خود نیاز داشت، مردان در کنار افزایش زمین و دارایی خود درصدد تصاحب زنان و محدودکردن روابط آنان برآمدند تا مطمئن شوند که فرزندان زن از آن خود آنان است، و فرزندان بیشتر سبب و نیز نشانه قدرت بیشتر مردان بود.
در نتیجه، زن و فرزندان و زمین و باغ، همه، جزء دارایی های مرد شدند و از آنجا کهتری زن و مهتری مرد آغاز شد و در طول تاریخ به ستم بر زنان و تضعیف قدرت آنان در اجتماع انجامید، چرا که زنان از حضور در اجتماع محروم و به خانه و زادوولد و بزرگ کردن کودکان محدود شدند و مالکیت دارایی ها نیز از آن مردان شد.
نظریه دوم ایناست که «کارکرد» خانواده پدرسالار به استیلای این نوع از خانواده منجر شده است، بدان معنا که با تقسیم کار جنسیتی میان زن و مرد، و سپردن تامین معاش خانواده به مرد و نگه داری از فرزندان به زن، خانواده توانسته به تعادلی برسد که برای اعضای آن و جامعه کارکرد مثبت داشته باشد و به همین دلیل این ساختار پابرجا مانده است.
اما مدافعان برابری زن و مرد معتقدند به هر یک از این دلایل که خانواده ساختار پدرسالار پیدا کرده باشد، اکنون و با پیشرفت تکنولوزی و ایجاد انواع نهادهای اجتماعی که می توانند کارکردهای سنتی خانواده (مانند نگه داری، آموزش، تربیت و مراقبت از کودکان و کهن سالان، پرستاری و درمان اعضای خانواده و حفظ امنیت آنها) را به نحو پذیرفتنی انجام دهند، دیگر نیازی به حفظ خانواده پدرسالار نیست و در حال حاضر کژکارکرد یا تاثیر منفی وجود این نوع ساختار بیشتر از کارکرد مثبت آن است. طبق این نظریه، باید به ریاست و سیطره قدرت مرد بر خانواده پایان داد و قدرت را به طور برابر میان زن و مرد تقسیم کرد. چرا که قدرت یک طرفه مرد در خانواده موجب خشونت علیه زن و کودکان می شود.
همچنین، با محدود شدن وظایف زن به خانه داری و بچه داری، استعدادها و توانایی های ذهنی نیمی از جمعیت جامعه به هدر می رود و به انجام کارهای کم نیاز از خلاقیت و مهارت و دانش محدود می شود. درواقع، در دنیای رقابتی کنونی، به تک تک اعضای جامعه به صورت نیروهای مولد و خلاق نگریسته می شود که می توانند در جهت رشد شخصی و پیشرفت اجتماع خود فعال باشند.
باگسترش دیدگاه برابری طلبانه، تغییرات شگرفی در خانواده ایجاد شد. زنان، با ورود به دوره تحصیلات دانشگاهی و سپس بازار کار، به پیشرفت در شغل و تخصص خود علاقه پیدا کردند و در پذیرفتن فرزندآوری و تربیت فرزند به عنوان تنها و مهم ترین وظیفه خود تردید کردند. اینجا بود که دولت ها، برای تشویق زنان به فرزندآوری، شروع به برداشتن گام هایی در جهت تسهیل این کار کردند. ایجاد مهدکوک و در نظر گرفتن مرخصی زایمان از این جمله بود.
رشد فردگرایی منجر به افزایش طلاق و نیز کاهش ازدواج، و در نتیجه باعث پیدایش و گسترش نوع جدیدی از خانواده شده است: خانواده تک والد، که در آن فقط یکی از والدین سرپرستی فرزندان را بر عهده دارد. از آنجایی که هنوز برابری زن و مرد در اغلب جوامع محقق نشده است و زنان تک والد در تربیت فرزندان خود با مشکلات مالی زیادی مواجهند، دولت ها و نهادهای اجتماعی سعی دارند از خانواده های زن سرپرست حمایت کنند تا آسیب کمتری به اعضای آن وارد شود.
خانواده به عنوان مهم ترین واحد اجتماع مرکز توجه سیاست گذاری دولت ها از یک سو و مطالعه و تحلیل دانشمندان علوم انسانی از سوی دیگر است. دولت ها با توجه به اهداف توسعه ای، سیاسی و اقتصادی خود سعی در جهت دهی به کارکردهای خانواده دارند، از تعداد فرزندان تا استفاده از محصولات مصرفی و رسانه ای و غیره. در جایی مثل کشور چین سیاست تک فرزندی اجباری و در جایی دیگر افزایش جمعیت جمعیت تبلیغ و تشویق می شود.
تاریخ انتشار: ۲۱ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۲:۱۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برترین ها]
[مشاهده در: www.bartarinha.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 191]
صفحات پیشنهادی
معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده: توانمندسازی زنان در سکونتگاههای غیررسمی از برنامههای راهبردی معاونت
معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده توانمندسازی زنان در سکونتگاههای غیررسمی از برنامههای راهبردی معاونت امور زنان استمعاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده گفت توانمندسازی زنان و خانواده در سکونتگاه های غیررسمی و بافتهای فرسوده شهری از برنامه های راهبردی معاونت امور زنانتوسعه سیاستهای دوستدار خانواده در دستورکار معاونت زنان
پنجشنبه ۲۱ خرداد ۱۳۹۴ - ۰۹ ۳۵ معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده اظهار کرد در سیاست ها و برنامه های توان افزایی زنان علاوه بر در نظر گرفتن شرایط و ساختارهای فرهنگی و اجتماعی جامعه بدنبال توسعه سیاست های دوستدار خانواده هستیم به گزارش سرویس زنان ایسنا شهیندخت مولاوردی در دمعاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده: افزایش تعداد زنان سرپرست خانوار و زنانه شدن فقر منجر به ناپایداری خان
معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده افزایش تعداد زنان سرپرست خانوار و زنانه شدن فقر منجر به ناپایداری خانواده میشودمعاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده گفت با چالشهای عدیدهای در حوزه خانواده مواجه هستیم که افزایش تعداد زنان سرپرست خانوار و زنانه شدن فقر از جمله این چالپس از فتح کنکور کارشناسی و کارشناسی ارشد، زنان به دنبال فتح قله دکترا هستند
پس از فتح کنکور کارشناسی و کارشناسی ارشد زنان به دنبال فتح قله دکترا هستند جامعه > آموزش - موجی از زنان که در اوایل دهه ۸۰ به سمت کنکور کارشناسی رفته بود حالا با گذر از کنکور کارشناسی ارشد به سمت دکترا رفته است بعد از فتح کنکور کارشناسی و کارشناسی ارشد توسط زنان حامسئول اندیشکده مطالعات راهبردی زنان در گفتوگو با فارس: معاون رئیس جمهور در امور زنان مراقب غرض ورزیهای سیاسی
مسئول اندیشکده مطالعات راهبردی زنان در گفتوگو با فارس معاون رئیس جمهور در امور زنان مراقب غرض ورزیهای سیاسی باشدمسئول اندیشکده مطالعات راهبردی زنان با اشاره به صحبتهای اخیر معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده گفت معاون رئیس جمهور در امور زنان مراقب غرض ورزیهای سیاسی باشاین زنان خشن و بی رحم را بشناسید
گانگسترهای شیک پوش این زنان خشن و بی رحم را بشناسید مرتب اتوکشیده و شیک این اولین مشخصه ظاهری آنهاست چیزی که در اولین برخورد نظر بقیه را جلب می کند اما پشت این ظاهر موجه دنیایی از تباهی وجود دارد برای وارد شدن به این دنیای جدید فقط کافی است به پرونده مجرمانه آنها در اداراتمردان علیه زنان؟! تبعیض جنسیتی در صنعت نشر جهانی
مردان علیه زنان تبعیض جنسیتی در صنعت نشر جهانیتاریخ انتشار چهارشنبه ۱۳ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۷ ۲۴ نتایج یک تحقیق بر روی ۶ جایزه برتر دنیای ادبیات حاکی از آن است که کتابهایی با موضوع و محوریت مردان شانس به مراتب بیشتری برای کسب این جوایز ادبی دارند به گزارش الفِ کتاب به نقللزوم افزایش شاخصهای فرهنگی و آموزشی زنان از سوی حاکمیت/پست مشاور فرماندار میراثی کارشناسی نشده از دولت قبل
فرهمندپور در همایش فرمانداران سراسر کشور لزوم افزایش شاخصهای فرهنگی و آموزشی زنان از سوی حاکمیت پست مشاور فرماندار میراثی کارشناسی نشده از دولت قبل مشاور وزیر کشور گفت باید نمایندگان حاکمیت که دارای اختیارات و اعتبارات هستند عدالت جنسیتی را رعایت کنند تا شاخصهای فرهنگی و آموززنان نقش مهمی در پیشگیری از اعتیاد در خانواده بر عهده دارند
مدیركل امور بانوان و خانواده استانداری زنان نقش مهمی در پیشگیری از اعتیاد در خانواده بر عهده دارند شناسهٔ خبر 2769691 - یکشنبه ۱۷ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۴ ۳۸ استانها > آذربایجان غربی ارومیه - مدیركل امور بانوان و خانواده استانداری آذربایجان غربی بر نقش مهم زنان در پیشگیری از گرایش بهحوزه زنان و خانواده نیازمند حمایت و پشتیبانی مدیران است
حوزه زنان و خانواده نیازمند حمایت و پشتیبانی مدیران است خبرگزاری پانا مشاور وزیر نیرو در امور بانوان و خانواده گفت حوزه زنان و خانواده با توجه به جایگاه خاص خود نیازمند حمایت و پشتیبانی مدیران است ۱۳۹۴ جمعه ۱۵ خرداد ساعت 10 04 به گزارش خبرگزاری پانا فاطمه قیومی در نشست مشترك بامیزگرد روششناسی فوکو و مطالعات ایران برگزار میشود
در انجمن علوم سیاسی ایران میزگرد روششناسی فوکو و مطالعات ایران برگزار میشود شناسهٔ خبر 2764215 - شنبه ۹ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۷ ۰۰ دین و اندیشه > اندیشکده ها میزگرد روششناسی فوکو و مطالعات ایران با حضور کارشناسان فردا در انجمن علوم سیاسی ایران برگزار می شود به گزارش خبرگزاری مهمدیرکل بانوان و خانواده استانداری کردستان: نگاه حاشیهای به زنان از بزرگترین مشکلات حوزه بانوان است
مدیرکل بانوان و خانواده استانداری کردستان نگاه حاشیهای به زنان از بزرگترین مشکلات حوزه بانوان استمدیرکل بانوان و خانواده استانداری کردستان گفت از بزرگترین مشکلات ما در حوزه زنان نگاه حاشیهای به مسائل زنان و خانواده است به گزارش خبرگزاری فارس از سنندج لیلا آژیر دوشنبه شب در جنبض مدیریت اقتصاد خانواده در دست بانوان/زنان یزد الگوی شاخص قناعت
در همایش تجلیل از بانوان برگزیده در مدیریت مصرف برق مطرح شد نبض مدیریت اقتصاد خانواده در دست بانوان زنان یزد الگوی شاخص قناعت شناسهٔ خبر 2770908 - دوشنبه ۱۸ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۵ ۳۲ استانها > یزد یزدـ مدیرعامل شرکت توزیع برق استان یزد با اشاره به اینکه نبض مدیریت اقتصاد خانواده دررئیس دفتر نماینده ولی فقیه در استان مرکزی: حمایت از خانوادههای زندانیان نیازمند کار کارشناسی است
رئیس دفتر نماینده ولی فقیه در استان مرکزی حمایت از خانوادههای زندانیان نیازمند کار کارشناسی استرئیس دفتر نماینده ولی فقیه در استان مرکزی گفت حمایت از خانوادههای زندانیان باید با ارزیابی این خانوادهها و کار کارشناسی صورت پذیرد به گزارش خبرگزاری فارس از اراک حجتالاسلاممعاون امور زنان و خانواده رئیسجمهور تأکید کرد ترویج کار شایسته عامل مولد کارآفرینی و سرمایهگذاری/ نقش آموزش
معاون امور زنان و خانواده رئیسجمهور تأکید کردترویج کار شایسته عامل مولد کارآفرینی و سرمایهگذاری نقش آموزش فنی و حرفهای در ارتقای توانمندیمعاون امور زنان و خانواده رئیسجمهور با بیان اینکه مهمترین عامل تولید دانش مهارت و فناوری است گفت آموزش فنی و حرفهای با ایجاد مهارت درییس دپارتمان مطالعات دانشگاه گرانادا: آموزش شیعهشناسی در دانشگاه گرانادا اسپانیا ضروری است
رییس دپارتمان مطالعات دانشگاه گرانادا آموزش شیعهشناسی در دانشگاه گرانادا اسپانیا ضروری استرییس دپارتمان مطالعات سامی دانشکده فلسفه و ادبیات دانشگاه گرانادا در دیدار رایزن فرهنگی ایران بر ضرورت آموزش شیعهشناسی در این دانشگاه تأکید کرد به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از روابط عمومرئیس خانه جوان بروجرد خبر داد راهاندازی شعبه بنیاد تعاون و توسعه کارآفرینی زنان ایران در بروجرد / شعبه بنیاد
رئیس خانه جوان بروجرد خبر دادراهاندازی شعبه بنیاد تعاون و توسعه کارآفرینی زنان ایران در بروجرد شعبه بنیاد خانواده ایران در بروجرد افتتاح شدرئیس خانه جوان بروجرد گفت در حوزه توسعه و اشتغال زنان سرپرست خانوار شعبه شهرستانی بنیاد تعاون و توسعه کارآفرینی زنان ایران در بروجرد راه-
سبک زندگی
پربازدیدترینها