تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 2 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):كسى كه خداى سبحان را مى شناسد، شايسته است دلش از بيم و اميد به او خالى نباشد.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1832405356




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

سرانجام قانون هدفمندي يارانه‌ها |اخبار ایران و جهان


واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: سرانجام قانون هدفمندي يارانه‌ها
بر اساس ماده يك اين قانون دولت مكلف بود با افزايش قيمت فروش داخلي بنزين، نفت، گاز، نفت كوره و ساير مشتقات نفتي به تدريج تا پايان برنامه پنجساله پنجم توسعه كمتر از 90 درصد قيمت تحويل روي كشتي (فوب) در خليج فارس نباشد.
کد خبر: ۵۰۷۶۵۰
تاریخ انتشار: ۲۰ خرداد ۱۳۹۴ - ۰۹:۰۰ - 10 June 2015


محمدكاظم انبارلويي در سرمقاله رسالت نوشت:

قانون هدفمندي يارانه‌ها مشتمل بر 16 ماده و 16 تبصره در جلسه علني روز سه شنبه مورخ 15 /10/ 1388 به تصويب مجلس و يك هفته بعد در تاريخ 23 /10/ 88 نيز به تأييد شوراي نگهبان رسيد. موضوع قانون هدفمندي يارانه‌ها موضوع فروش نفت در داخل است. شركت ملي نفت بر خلاف قوانين حاكم بر مناسبات مالي دولت و اين شركت در طول دوران دولت‌هاي سازندگي و اصلاحات درآمد حاصل از فروش نفت در داخل را به خزانه واريز نمي‌كرد و در گردش خزانه و نيز بودجه ساليانه آن را نمي ديد. سال 83 با ارائه تفريغ نفت از اين حقيقت تلخ رونمايي شد كه دولت‌هاي پيشين بر خلاف تبصره 38 قانون بودجه سال 58 كه تبصره دائمي نفت تلقي مي‌شد فروش نفت در داخل را به خزانه واريز نمي‌كند. از آن زمان به جاي تصحيح اين رويكرد غلط كه اخلال در نظام مالي و اقتصادي دولت و شركت بود مفهومي سرهم بندي شد بنام "يارانه" نفت به مردم و تدبير براي هدفمندي آن!

از آن زمان واژه "ارزش نفت خام توليدي" به ادبيات بودجه‌نويسي دولت راه يافت تا همان روند گذشته به گونه‌اي ديگر ادامه يابد. اكنون درست 5 سال و 5 ماه از تصويب اين قانون مي‌گذرد. دو سال هم تدبير براي تدوين اين قانون در مجلس و دولت و نخبگان اقتصادي در حال رفت و برگشت بود. چند سئوال كليدي در اين باب وجود دارد.

1- بر اساس ماده يك اين قانون دولت مكلف بود با افزايش قيمت فروش داخلي بنزين، نفت، گاز، نفت كوره و ساير مشتقات نفتي به تدريج تا پايان برنامه پنجساله پنجم توسعه كمتر از 90 درصد قيمت تحويل روي كشتي (فوب) در خليج فارس نباشد.

بر اساس همين قانون قيمت فروش نفت خام و ميعانات گازي به پالايشگاه‌هاي داخلي 95 درصد فوب خليج فارس باشد و قيمت فرآورده‌ها متناسب با قيمت مذكور تعيين گردد. همچنين ميانگين قيمت فروش داخلي گاز طبيعي به گونه‌اي تعيين شود كه به تدريج تا پايان برنامه پنجم توسعه معادل 75 درصد متوسط قيمت گاز طبيعي صادراتي شود. امسال سال آخر برنامه پنجم توسعه است. بر اساس هدف‌گذاري كه در قانون هدفمندي يارانه‌ها شده بايد امسال قيمت فروش نفت خام و ميعانات گازي به پالايشگاه‌هاي داخلي 95 درصد فوب خليج فارس باشد، آيا اين چنين است؟

2- با فروش نفت خام توليدي به پالايشگاه‌هاي كشور حداقل 27 قلم محصول فرآورده نفتي به دست مي‌‌آيد قبل از قانون هدفمندي يارانه‌ها به غير از 4 و5 قلم كالا كه از جمله بنزين، گازوئيل، گاز مايع، نفت كوره و... همه آزاد به نرخ‌هاي بين المللي يا حداقل فوب خليج فارس بود.

طي سال‌هاي گذشته چه در دولت دهم و چه در دولت يازدهم مسئولان نفتي در شركت ملي نفت و مسئولان اقتصادي در بانك مركزي و وزارت اقتصاد و دارايي و نهايتا رئيس جمهور و سپس نمايندگان مجلس سخن از كسري منابع حاصل از هدفمندي يارانه‌ها به ميان مي‌آوردند اما هيچ كدام حاضر به ارائه تقويم محاسباتي خود در مورد فروش نفت در داخل به پالايشگاه‌ها بر حسب مفاد قانون هدفمندي يارانه‌ها و يا فروش محصولات فرآوري شده در پالايشگاه‌ها نبودند. تقويم واقعي ريالي و ارزي فروش نفت در داخل در هيچ مرجع نظارتي بر اساس استانداردهاي علمي حسابرسي صنعتي ارائه نشد، قيمت تمام شده نفت در شركت ملي نفت چقدر است؟ ارائه آن به پالايشگاه‌هاي كشور به چه قيمتي است؟ ارزش افزوده آن در توليد فرآورده‌هاي نفتي چقدر است؟ لذا منابع حاصل از اجراي قانون هدفمندي يارانه‌ها به عنوان "مجهول" اصلي باقي ماند اما كسري حاصل از آن به عنوان "معلوم" همواره از تريبون‌هاي مربوط اعلام مي‌شد. به نقدهاي نگارنده در همين باب كه با عدد و رقم ارائه مي‌شد هيچ يك از مقامات دولتي پاسخ نداد و نمايندگان مجلس هم در اين باب سكوت كردند و پاسخي نداشتند.

بر اساس ماده 15 قانون هدفمندي يارانه‌ها ،ديوان محاسبات موظف بود در مقاطع شش ماهه گزارش عمليات انجام شده سازمان هدفمندي يارانه‌ها را به مجلس ارائه دهد. حتي در اين گزارشات تقويمي از عدد و رقم واقعي منابع حاصل از اعمال قانون هدفمندي يارانه‌ها وجود ندارد. ديوان صرفاً اعلام مراجع مربوط را گزارش مي‌كرد. تفريغ قانون هدفمندي يارانه‌ها بر اساس محاسبات حسابرسان خود امري مغفول بود هنوز هم مغفول است و كسي به اين سئوال پاسخ نداده است كه تقويم منابع واقعي حاصل از اجراي قانون هدفمندي يارانه‌ها چقدر است. وقتي به اين سئوال پاسخ داده نشود تمامي اخبار مربوط به كسري منابع وجاهت قانوني و علمي ندارد.

3- با پايان يافتن برنامه پنجم عمر قانوني هدفمندي يارانه‌ها پايان مي‌يابد و تداوم اجرا يا نحوه نگاه به آنرا بايد در برنامه ششم توسعه و در بودجه 95 ديد. آيا بدون علم به حساب و كتاب و عدد و رقم اين منابع مي‌توان تدبيري در اين مورد كرد. يكي از اهداف بزرگ قانون هدفمندي يارانه‌ها پايان دادن به قاچاق سوخت بود. آيا اين هدف عملي شده است. اينكه از 27 قلم فرآورده‌ نفتي فقط سه، چهار قلم آن قاچاق مي‌شود نشان مي‌دهد ديگر اقلام به قيمت‌هاي منطقه‌اي و بين المللي رسيده و نفعي قاچاقچيان در قاچاق آن ندارند. اما در ديگر اقلام چه اتفاقي افتاده است. تداوم قاچاق سوخت نشان مي‌دهد پس از 5 سال اجراي اين قانون اتفاق مهمي در اين باره نيفتاده است و قانونگذاران و مجريان حكيم در اين باره به اهداف خود نرسيدند.

4- دولت محترم با افزايش قيمت بنزين به 1000 تومان و نيز افزايش ساير اقلام سوخت به فوب خليج فارس نزديك شده و يا حتي ممكن است از آن عبور كرده باشد. لذا اصطلاح "يارانه" دولت به ملت در اين باره بلاموضوع است.

قانون جديد را بايد با ادبيات مالي و محاسباتي جديد نوشت و ادبيات گمراه كننده گذشته را رها كرد. آنچه در قانون جديد بايد هم دولت و هم مجلس به آن پاسخ دهند اين است كه بالاخره فروش نفت در داخل و گردش مالي آن در خزانه كشور را مي‌خواهند ببينند.

آقاي جهانگيري معاون اول رئيس جمهور در جمع فرمانداران اخيراً گفته است: يارانه‌ها كشور را گرفتار كرده است. او بايد به اين سئوال پاسخ دهد تا سال 88 هيچ خبري از فروش نفت در داخل و گردش ميلياردي ريالي و ارزي آن در خزانه نبود، آن وقت آيا هيچ گرفتاري براي كشور هم نبود اما از آن زمان كه يك فكري براي اين منبع عظيم شد براي كشور گرفتاري پديد آمد؟!













این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 48]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن