تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 6 آذر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):بدبخت‏ترين مردم پادشاهانند و خوشبخت‏ترين مردم كسى است كه با مردم بزرگوار معاشرت...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1834240934




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

دنیای آینده دنیای تحریم‌هاست


واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: پیغامی: تحریم‌ها کامل هم رفع شود تازه می‌شویم مجارستان /توکلی: اشرافی‌گری مسئولان چه ربطی به تحریم‌ دارد؟ /راغفر: استراتژی توسعه اقتصاد نداریم /منطقی: تحریم بهترین شرایط برای توسعه فناوری‌های کلیدی است /خاندوزی: مقابله با تحریم نیاز به حربه اقتصادی دارد نه دیپلماسی.

به گزارش تراز ،احمد توکلی در نشست تخصصی اقتصادی با عنوان «آنچه خود داشت، گره اقتصاد ایران کجاست، تحریم یا خود تحریمی؟» در دانشگاه امام صادق (ع) با اعلام این مطلب افزود: در شرایط فعلی کشور آیا با لغو تحریم‌ها مسائل اقتصادی کشور نیز حل می‌شود یا خیر.
وی افزود: برخی از مسئولین گمان می‌برند که با لغو تحریم‌ها تمام مشکلات اقتصادی کشور نیز برطرف می‌شود.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه اظهار داشت: برای شفاف‌شدن این امر مواردی است که حل آنها در گرو بهبود شرایط داخلی بوده و با رفع تحریم‌ها تغییری در آن ایجاد نمی‌شود.
توکلی گفت: فرض کنید تحریم‌های ظالمان علیه ایران به طور کامل برطرف شده است اما برخی مردم از دادن مالیات فرار می‌کنند، پول‌ها با فشارهای سیاسی برخی نمایندگان صرف طرح‌های غیرعلمی شده، نظام اداری بی‌حال، لخت و بی‌تحرک است. بانک‌ها کاسب و در بورس تبانی است و دولت در تامین حقوق شهروندان ضعیف عمل می‌کند و مجلس نیز گرفتار نمایندگانی است که تنها به عنوان کارپرداز حوزه خود عمل می‌کنند، کشمکش‌های سیاسی ادامه داشته و فرهنگ مصرف غربی در کشور رواج دارد و اشراف‌گرایی و رفاه‌طلبی سیاسیون ادامه می‌یابد. در این شرایط رفع شدن تحریم‌ها باعث حل مسائل اقتصادی کشور نمی‌شود.
وی ادامه داد: در چنین شرایطی هیچ اقتصاددانی حتی حامیان اقتصاد غرب از این وضعیت دفاع نمی‌کند.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه با بیان اینکه یکی دیگر از مسائل تاثیرگذار در اقتصاد کشور کیفیت سرمایه‌ اجتماعی است، گفت: برای داشتن سرمایه اجتماعی مناسب در کشور باید به تقوا، خیرخواهی، فرمان‌پذیری از سیاست‌گذاری‌ها، سلامت کارگزاران سیاسی، بی‌توجهی حکومت نسبت به شهروندان، آزادی‌های سیاسی اجتماعی، قضاوت دادرسی یکسان و بی‌طرف، وطن‌دوستی و اتحاد ملی، ثبات سیاسی، احترام به حقوق مالکیت، سهم مردم در مالکیت مدیریت و عدالت توزیعی در درآمد ملی احترام گذاشت.
توکلی گفت: اگر رابطه مردم با حکومت به این شکل باشد براساس سرمایه اجتماعی نتیجه متفاوتی حاصل می‌شود.
وی ادامه داد: امام علی (ع) در این باره می‌فرمایند، اگر کسی (سیاست‌گذاران، تصمیم‌سازان و تصمیم‌گیران) خود را در جایگاه رهبری جامعه قرار دهد، باید قبل از تربیت مردم اقدام به تربیت خود کند.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه با طرح این سوال که چرا توزیع سبد کالا نتیجه مناسبی نداشت، گفت: مردم حرف دولت را با وجود اینکه در ابتدای کار خود بود قبول نکردند و این طرح شکست خورد. اگر حکومتی به آن چیزی که می‌گوید عمل کرده و مردمی زندگی کند، مردم نیز آنها را همراهی می‌کنند.
توکلی با بیان اینکه براساس مطالعات انجام شده اعتبار دولت به موارد متعددی بستگی دارد، گفت: مجلس و دولتی که ثبات دارد و قابل پیش‌بینی است میزان فساد در آن مشخص است، رفتار قضات قابل پیش‌بینی است و اگر ثبات سیاسی حاکم باشد در نتیجه اعتبار دولت بیشتر و نرخ سرمایه‌گذاری‌ها در اقتصاد کشور افزایش می‌یابد.
وی افزود: در لایحه بودجه سال ۹۲، ۲۲۰ حکم وجود داشت که تنها ۱۷ مورد آن حکم بودجه‌ای بود و دیگر احکام تغییر قوانین و یا لغو آنها بود که در این شرایط ثبات سرمایه‌گذاری به میزان لازم فراهم نیست.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه اظهار داشت:‌ در سال اول دوره نهم کمیسیون بودجه ۳۸ مصوبه داشت که از این تعداد ۳۳ مورد اصلاح قوانین قبلی و اصلاح قانون بودجه سال‌های دیگر بود.
توکلی گفت: یکی دیگر از خطراتی که بعد از تحریم‌ها گریبان کشور را می‌گیرد، سرازیر شدن پول‌های بلوکه شده به اقتصاد کشور است که باید اکنون برای آن برنامه‌ریزی شود.
وی ادامه داد: چندین سال است که کشور گرفتار رکود و کاهش سرمایه‌گذاری است اما در این شرایط سرمایه‌گذاری بانک‌ها به مالی و پولی افزایش یافته است زیرا در این روابط فسادهای فراوانی وجود دارد و به شرکت‌های زیرمجموعه خود پول تزریق می‌کنند.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه خاطرنشان کرد: بانک‌ها در این شرایط بانک‌ها ضربدری عمل کرده و به شرکت‌های یکدیگر وام پرداخت می‌کرد.

* سودآوری یکساله بانک به اندازه کل آورده
توکلی به سود برخی بانک‌ها در یک سال اشاره کرد و گفت: سودآوری بانک‌ها در یک سال در مواردی به حدی افزایش می‌یابد که به اندازه کل سرمایه‌ آورده خود می‌شود.
وی افزود: شرایط اقتصادی کشور باید همان چیزی باشد که مقام معظم رهبری با طرح اقتصاد مقاومتی فرمودند، اما برخی آن را با ریاضت اقتصادی اشتباه گرفتند اما باید توجه داشت که اقتصاد مقاومتی برای شرایطی تدوین شده که کشور در مواجهه با تحریم‌ها شادابی لازم را داشته باشد.

کشور با یک قرن خام فروشی نفت به بیراهه رفته است
حسین راغفر هم در نشست تخصصی اقتصادی با عنوان «آنچه خود داشت، گره اقتصاد ایران کجاست، تحریم یا خود تحریمی؟» افزود: اقتصاد ایران دارای مشکلات فراوانی است.
وی گفت: کشور چین که در بازارهای جهانی جایگاه ویژه‌ای پیدا کرده است فقط بر پنج صنعت تأکید دارد و آنها را پیش‌برنده خود می داند و منابع موجود کشور را روی آنها متمرکز کرده است تا هدف‌گذاری‌های کمی به دستیابی به اهداف توسعه صنعتی در افق‌های زمانی مشخص منجر شود.
راغفر افزود: در کشور ما از ۱۲۰۰ شرکت بافت فرش ماشینی ۴۰۰ شرکت فعال است و مابقی مجوز موافقت اصولی دریافت کرده اند و در انتظار آزاد شدن منابع بانک ها هستند.
وی گفت: برای هر دستگاه بافت فرش که عمدتاً از اتریش وارد کشور می شود یک میلیون یورو هزینه می شود در حالی که باید دید فرش ماشینی چه جایگاهی در بازار داخل و خارج دارد.
این استاد دانشگاه افزود: ۳۶۰ شرکت موتورسیکلت‌سازی نیز که ۱۶۰ شرکت آن فعال است و ۲۰۰ شرکت دیگر مجوز دریافت کرده اند نیز عمدتاً واردات قطعه دارند و هیچ کدام قطعه‌سازی نمی‌کنند.
راغفر همچنین به تعداد کارخانه‌های تولید رب گوجه فرنگی که بیش از نیاز تولید گوجه فرنگی در کشور است اشاره کرد و گفت: شرکت های فولاد کشور نیز این وضع را دارد و تنها در زمینه تولید میلگرد برای صنعت ساختمان که هیچ بازده و زایشی ندارد فعالیت می کنند.
وی به جانمایی غلط شرکت‌های فولاد در کشور نیز اشاره کرد و افزود:‌ برای مثال در خراسان رضوی ۷ کارخانه ذوب آهن وجود دارد که اکنون با ۲۰ درصد ظرفیت فعالیت می کنند چرا که اینگونه کارخانه ها نیازمند آب است اما در استانی واقع شده اند که با کمبود آب مواجهیم اما با فشار سیاسی نمایندگان این کارخانه ها در این مناطق راه اندازی شده است و هشتمین کارخانه فولاد نیز در این استان در حال راه اندازی است.
راغفر وجود اینگونه کارخانه ها و شرکت ها را موجب ایجاد تقاضای کاذب ارز دانست و گفت: باید دید فولاد ایران در خدمت کدام صنعت است چرا که در کشورهای آسیایی این صنعت بیشتر برای پشتیبانی از خودروسازی است اما در کشور ما تنها به تولید میلگرد و صفحات فولادی برای ساختمان سازی که هیچ ارزش افزوده ای ندارد تبدیل شده است.
این استاد دانشگاه در بخش دیگری از سخنانش افزود: بعد از گذشت بیش از صد سال استحصال نفت، همچنان خام فروشی می کنیم که این امری طبیعی نیست و در این مدت ما را به بیراهه برده و منابع ملی در بیابان ها قفل شده است برای اینکه منافع سیاسی گروه های خاص تأمین شود.
راغفر گفت: در حالی که مجلس شورای اسلامی بهمن ۹۲ با افزایش ۱۳ سنتی قیمت گاز موافقت کرد اما این تصمیم موجب سقوط بازار سهام و بورس شد به این دلیل که این شرکت ها ۸۰ درصد منابع خود را صادر می کنند و برای داخل نفعی ندارند.
وی افزود: با توجه به تحولات فناوری در جهان باید صنایعی با ارزش افزوده را شناسایی کنیم و به آنها اهمیت بدهیم چرا که خودروسازان بی کیفیت منابع مالی ما را هدر می دهند و باید به صنایع دیگری که موجب افزایش منابع ملی می شود تغییر رویکرد داد.


تحریم بهترین شرایط برای توسعه فناوری‌های کلیدی است/ فناوری در تحریم درون زا می‌شود

منوچهر منطقی هم در مورد الگوی باز کردن گره تحریم و خود تحریمی به توسعه فناوری در شرایط تحریم اشاره کرد و اظهار داشت: در اقتصاد دو دارایی مشکل ساز است که یکی مربوط به مسایل فیزیکی و دیگری فکری است. تحریم برای بنگاه‌ها یک عامل محیطی قدرتمند بوده که باعث توقف روندهای عادی می‌شود، از طرفی در همین شرایط برخی بنگاه‌ها رشد بسیار سریعی دارند که مسیر چند ساله را طی مدت کوتاه طی می‌کنند.
این استاد دانشگاه افزود: بنگاه‌های استراتژیک و مادر ارتباط کمی با محیط خارج داشته باشند کم بوده و در شرایط تحریم ارتباط خارجی و داخلی ضعیف می‌شود، بنابراین باید این ارتباط بازسازی شود.
وی با اشاره به اینکه در تحریم با پدیده شفاف روبرو نیستیم، تصریح کرد: در این شرایط باید به دنبال راه حل‌ها و جایگزین‌های متفاوت باشیم و همچنین در این شرایط باید راه حل‌های مختلف را در پیش گرفت تا یکی از آنها جواب دهد و در کنار آن از نبوغ و خلاقیت خود باید استفاده کنیم.
به گفته منطقی در تحریم باید تصمیمات سریع گرفته شود و مدیران ریسک‌پذیر باشند، تحریم باعث می‌شود بنگاه‌ها شرایط پیرامونی را بیشتر و دقیق‌تر رصد کنند، مثلا اگر یک شرکت خودروسازی روی ۵ مدل خودرو کار می‌کند، در این شرایط باید اولویت‌بندی داشته باشد.
وی با اشاره به این که تحریم روی ۳ مورد بیشتر نیست، تصریح کرد: اشخاص، مواد و بنگاه‌ها مورد تحریم بوده و در این شرایط روی مباحث حقوقی مشکل داریم، زیرا همه بنگاه‌ها شامل تحریم نیستند و فناوری در تحریم از برون‌زا به درون‌زا تبدیل می‌شود.
وی ادامه داد: اگر بنگاه‌ها به فناوری طراحی دست پیدا کنند می‌توانند حتی بازارهای خارجی داشته باشند و یکی از مباحث مهم در سطح فناوری شبکه‌سازی ملی است.
این استاد دانشگاه به راهبردهای دولت اشاره کرد و گفت: عمده توجه به صنایع مادر بوده و برای اینکه شبکه‌سازی انجام گیرد، تسهیلات در اختیار آنها قرار خواهد گرفت و البته در کنار آن به نظارت دستگاه‌ها نباید به رویه قبل از تحریم باشد.
وی به موضوع تحقیق و توسعه در شرایط تحریم اشاره کرد و یادآور شد: دیدگاه سازمان مدیریت این است که اگر ۷۰ درصد درآمدها محقق شد، به همین نسبت سهم تحقیق و توسعه پرداخت شود، در حالی که باید در شرایط تحریم باید به این بخش بیشتر توجه شود.
منطقی به تجربه کشور کره شمالی و حتی چین برای توسعه راهبردهای استراتژیک در زمینه اقتصادی اشاره کردو گفت: برای رفع تحریم و حتی رسیدن به فناوری مدل‌های مختلفی وجود دارد که چین با استفاده از توسعه مراکز تحقیقاتی روی فناوری‌های پیشرفته با ۴ هزار مرکز و اعتبار ۷ میلیارد دلار تعریف کار مشترک با دیگر کشورها و همچنین استفاده از بازار بزرگ چین برای استفاده‌ از فناوری‌های پیشرفته اقدام کرده است.
وی با بیان اینکه کشورهای پیشرفته در خط فناوری‌های نوین از طراحی در مرحله اول و پس از آن ساخت محصول نهایی اقدام می‌شود اما در کشورهایی مانند ایران به ویژه در شرایط تحریم از ساخت قطعات و تولید محصول نهایی شروع شده و در نهایت منجر به طراحی محصول می‌شود.
منطقی به فناوری‌های هسته‌ای اشاره کرد و بیان داشت: تحولات ساختاری دراین عرصه ایجاد شده و پیشرفت‌ها مدیون این تغییرات ساختاری و کلیدی هستند. در کشور برای رسیدن به فناوری کلیدی جهت توسعه اقتصادی شرایط ویژه ساختاری قانونی ریسک‌پذیری از سوی دولت باید ایجاد شود که البته ریسک‌پذیری ضعیف بوده است و مدیران باید ریسک را تقبل کنند.
وی تاکید کرد: در هر فناوری که تمرکز کنیم موفق به تولید آن خواهیم شد و تحریم بهترین شرایط برای توسعه در فناوری‌های مورد نیاز و کلیدی است.


دیپلماسی حقوقی و تجاری ورود ایران به بازار ۱۱۰ میلیاردی پهپاد را فراهم کند /  تحریم‌ها کامل هم رفع شود تازه می‌شویم مجارستان

عادل پیغامی، معاون پژوهشی دانشگاه امام صادق(ع)، هم در این نشست با بیان اینکه خرده جریان پوپولیستی رسانه‌ای وجود دارد که تحریم را به نوعی خاص معرفی می‌کند، اظهار داشت: این گونه طرز تلقی از تحریم موجب انحراف مسیر و به بیراهه رفتن کشور می‌شود.
وی با اشاره به صحبت منوچهر منطقی در خصوص ساخت پهپاد در ایران گفت: این صنعت در جهان ۱۱۰ میلیارد دلار درآمدزایی در سال دارد و مدتی پیش هم در سفر مقامات ایران به روسیه یک پهپاد به آقای پوتین هدیه دادند.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: حالا چرا ما در بازار ۱۱۰ میلیارد دلاری وجود نداریم؟ این مرز به یک بن‌بست علوم انسانی برخورد کرده چون باید متناسب با این مزیت شرایط حقوقی و سیاسی و اقتصادی جدیدی تعریف شود تا امکان حضور ایران در این بازارها باشد. ما می‌توانیم یک پنجم از بازار فروش پهپاد در جهان را در اختیار داشته باشیم که این خود معادل درآمد یک سال نفت کشور است.
وی با طرح این سؤال که چرا ما از این فرصت‌ها استفاده نمی‌کنیم، گفت: به تازگی برخی کشورها در حال ایجاد ترتیبات نهادی هستند که ساخت پهپاد را مانند NPT محدود کنند.
پیغامی با بیان اینکه باید تجربه کشورهای مختلف را در زمان تحریم بررسی کنیم، گفت: کشورها و شرکت‌های مختلفی هم اکنون در تحریم هستند زیرا حوزه تحریم تنها سیاسی نیست بلکه تجاری و اقتصادی است؛ تعداد تحریم‌ها در دنیا بسیار زیاد است اما ما فکر می‌کنیم فقط ایران و کره شمالی و چند کشور هستند که در تحریم قرار دارند.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه در سه دهه گذشته تحریم به عنوان یک ابزار اقتصادی بسیار متداول شده است و در عرصه‌های نوظهور مانند تکنولوژی در حال توسعه یافتن است، افزود: فرض کنید که از لحاظ ایدئولوژی و سیاسی ایران با هیچ کشوری در جهان مشکلی نداشته باشد چه اتفاقی می‌افتد؟ اگر این شرایط باشد تازه ایران می‌شود کشوری مانند لهستان، مجارستان و یا چین.
وی تصریح کرد: اصلاً فرض کنیم بعد از مذاکرات ایران و ۵+۱ ایران به جمع کشورهای عضو اتحادیه اروپا پیوست، تازه می‌شویم مانند مجارستان و برخی کشورهای شمال اروپا. جالب است بدانید که در این کشورها نرخ بیکاری بالای ۴۰ درصد است، بنابراین اگر می‌خواهیم پیشرفت کنیم باید به درون کشور توجه کنیم.
پیغامی تأکید کرد: دنیای آینده دنیای تحریم‌هاست و اتفاقاً بنده این را جزو بخش سفید اقتصاد ایران می‌دانم که در سال‌های مختلف تمرین چنین شرایطی را کرده است؛ تحریم هزینه‌های مبادلاتی ما را افزایش می‌دهد اما وقتی تحریم‌ها در جهان برای همه کشورها به تدریج در حال افزایش است بنابراین خانه اقتصاد ایران باید در قله آتشفشان بنا شود.
وی با بیان اینکه در زمان شاه هم بسیاری از بخش‌ها تحریم بود، گفت: این تحریم بعد از انقلاب تشدید شد اما در این مدت دو واحد درس اقتصاد در دانشگاه برای اقتصاد در شرایط تحریم تعریف نشد و در واقع کشور به سمت خودتحریمی حرکت کرد.
این استاد اقتصاد دانشگاه امام صادق (ع) با اشاره به اشکال مختلف خودتحریمی اظهار داشت: به عنوان مثال اقتصاد آمریکا و یا انگلستان در قرن هجده و نوزده که دوره‌های توسعه را می‌گذراند و همچنین کشور آلمان در قالب حمایت از صنایع خود تعرفه‌های واردات را بسیار افزایش دادند که این نوعی از خودتحریمی برای توسعه و رشد بود. کشور چین بعد از یک دوره برون‌گرا حاضر شده، رشد اقتصادی خود را ۲ تا ۳ درصد کاهش دهد اما به بازار داخل خود توجه کند.
وی ادامه داد: حالا چرا نباید به این تجربیات توجه کرد و با تحلیل‌های پوپولیستی سیاست‌گذاری کرد، مزیت‌های نسبی در شرایط تحریم هم وجود دارد و هم اکنون هم مزیت‌هایی برای اقتصاد ایران به وجود آمده است.
وی با ذکر مثالی در این باره گفت: دو سال پیش در یکی از مذاکرات، خرید تجهیزات هواپیما و پتروشیمی از لیست تحریم‌ها حذف شد و مدتی بعد یکی از دوستانم را که در حوزه پتروشیمی فعالیت می‌کرد دیدم و به او گفتم شرایطتان خوب می‌شود چون تحریم شما برداشته شد اما او گفت برعکس در شرایط تحریم ما مزیت داشتیم و در واقع آنها بخشی را از تحریم خارج کردند که اتفاقاً مزیت اقتصاد ما و بخش خصوصی بود.
پیغامی با بیان اینکه قطعاً تحریم مشکلاتی هم داشته است اما باید به این مسئله توجه کنیم که چگونه می‌توان از این فرصت استفاده و آنها را به مزیت تبدیل کنیم، افزود: عده‌ای از تحریم برای پر کردن کیسه‌های خود استفاده کردند که من نام این گروه‌ها را پهپادهای بهره کش از تحریم می‌گذارم. حال سؤال این است که آیا با رفع تحریم نهادهای بهره‌کش حذف می‌شوند؟ خیر. تنها کارشان را عوض می‌کنند.
وی با اشاره به نمودارهایی که احمد توکلی در مورد سود خالص بانک‌های خصوصی ارائه داده بود، گفت: آیا بانک‌ها اینقدر مولدند؟ خیر، بانک‌ها یک کارکرد بهره‌کشانه دارند و این به هیچ وجه به تحریم‌ها مربوط نیست و رفع تحریم‌ها این معضل نظام بانکی را حل نمی‌کند. مسئله در اینجاست که ما بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار برای نظارت و سیاست‌گذاری در بانک‌ها نداریم.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به هیجانات اولیه توافق لوزان گفت: برخی رسانه‌ها وضعیتی درست کردند که وقتی خبر توافق لوزان مطرح شد عده‌ای از مردم به دلیل اینکه اطلاعات غلطی به آن داده شده بود ابراز خوشحالی کردند در حالی که هیچ گونه توافقی نشده بود و همچنان مسائل متعددی وجود دارد که مذاکره‌کنندگان در حال بحث درباره آن هستند.
پیغامی ادامه داد: در شرایطی که باید نخبگان ما به دنبال تولید و عرضه محصولات خود در عرصه نانوتکنولوژی باشند آنها و دانشجویان را با این گونه اطلاعات غلط درگیر فضاهای پوپولیستی می‌کنند چرا مجلس مشغول بازی‌هایی است که نتایج آن معلوم است.
وی گفت: من جزو دلواپسان نیستم اما نسبت به دشمن نگرانم؛ اگر توجه کنیم در مذاکرات هسته‌ای ۳ برابر مسئولان اصلی مذاکره‌کننده خارجی کارشناس پشت سر آنها نشسته و مسئولان خود را راهنمایی می‌کنند اما تیم مذاکره‌کننده ما در دولت قبل و دولت فعلی از چنین تیمی کارشناسی برخوردار نیستند.
این اقتصاددان با بیان اینکه باید نیمه پر اقتصاد ایران را هم ببینیم افزود: در شرایطی که اقتصاد ایران با چالش‌های متعددی از بیرون مواجه بود که مثال آن در هیچ کشوری قابل مشاهده نیست اما همچنان در طول این ۲۰ سال مسیر اقتصاد رو به رشد بوده است و حتی نظام بانکی که به اعتقاد بنده سیاه‌ترین بخش اقتصاد ایران است سال‌هاست اقتصاد ایران را مدیریت می‌کند و اگر بررسی کنیم میزان فساد در نظام بانکی به اندازه ۵ درصد گردش مالی بانک‌ها نمی‌شود؛ بنابراین نباید اصل اقتصاد ایران را خراب کنیم.
وی با بیان اینکه در قوانین بسیار مشکل داریم و ترکیبات نهادی باید اصلاح شود، اظهار داشت: در دولت قبل و فعلی فضای دم‌ غنیمت‌شماری و روزمرگی وجود داشته و دارد؛ چند روز پیش همایش سیاست‌های پولی و ارزی برگزار شد اما چقدر مسائل جدی بانکی در آن مطرح شد؟ خیلی کم. چرا دولت تمایلی به طرح مسائل اصلی بانک ندارد؟
وی تصریح کرد: مشکل اصلی اقتصاد ما همان چیزی است که مقام معظم رهبری در چارچوب اقتصاد مقاومتی مطرح کردند؛ یک نوع نگاه پوپولیستی استفاده از زور عمومی برای پیشبرد فساد وجود دارد در حالی که برای توسعه نیازمند استراتژی هستیم.
پیغامی با رد این تحلیل که ایران استراتژی توسعه نداشته است، گفت: اگر کتابچه برنامه پنجم توسعه را بخوانید می‌بینید برنامه پنجم عالی است اما اینکه در عمل این برنامه چگونه قابل اجراست مورد غفلت قرار گرفته است.
این اقتصاددان گفت: به عنوان یک دانشگاهی این سؤال را مطرح می‌کنیم که چرا آب خوردن را به تحریم ربط می‌دهید؟ با تحریم هزینه مبادله افزایش می‌یابد و سرمایه‌گذاری خارجی کم می‌شود اما آیا در زمان غیرتحریم هم سرمایه‌گذاری خارجی در ایران زیاد بود؟ خیر زیاد نبود زیرا مشکل اصلی ساختاری و نهادی بود و موجب فرار سرمایه‌‌ها می‌شد.
وی ادامه داد: تجربه ببرهای آسیای جنوب شرقی را به یاد بیاورید؛ بحران اقتصادی در کشور به دلیل فرار سرمایه‌ها به وجود آمد در ضمن بخش عمده‌ای از نیازهای کشور به تأمین مالی و سرمایه‌گذاری با نظم‌بخشی و ساماندهی نظام‌های پولی قابل تحقق است.
پیغامی ادامه داد: ما مشکل اعتبار نداریم و این نگاه پولی غلط است؛ نگاه به بیرون نادیده گرفتن تمام تئوری‌های اقتصادی است.
وی گفت: آخرین تئوری‌های توسعه دو راه را برای توسعه مطرح می‌کنند، اول توسعه درون‌زایی و دوم جامعه یادگیرنده؛ اگر جامعه‌ای یادگیرنده باشیم رشد و توسعه اقتصادی محقق می‌شود و ظرفیت‌های زیادی در ایران وجود دارد که متاسفانه از آن غفلت می‌شود.


مقابله با تحریم نیاز به حربه اقتصادی دارد نه دیپلماسی
سید احسان خاندوزی مدیر دفتر اقتصادی مرکز پژوهش‌های مجلس نیز در نشست «آنچه خود داشت، گره اقتصاد ایران کجاست، تحریم یا خود تحریمی»، با اشاره به اینکه اولین مسئله تحریم‌ در اقتصاد ایران این است که نزاع در حوزه تصور و اذهان است، اظهار داشت: دوگانه غلط تحریم یا موفقیت مذاکرات در حالی وجود دارد که عوامل اصلی رشد اقتصادی طی این سال‌ها وجود داشته است و واقعیت اقتصاد ایران این است که بنیه تولید را بخواهیم هدایت کنیم و یا سرکوب شود.
مدیر دفتر اقتصادی مرکز پژوهش‌های مجلس با بیان اینکه از سوی مشاور اقتصادی رئیس جمهور عنوان شد، تورم به هسته سخت خود رسیده است، تصریح کرد: پیش‌بینی می‌شود، احتمالاً نرخ تورم ۱۵ درصدی در ماه‌های آ‌ینده به سطح بالاتر برسد، در حالی که تحریمی برداشته نشده است.
وی ادامه داد: در شرایط کنونی نیز می‌توان به سطح رشد تولید رسید و اینکه کارکرد اصلی اقتصاد را منوط به برداشتن معبر تحریم کنیم، اشتباه اول است.
این کارشناس تصریح کرد: سیاست‌گذاران نباید فراموش کنند قاعده اقتصادی کنش و واکنش می‌طلبد و کنش اقتصادی را نباید ابتدا با پاسخ دیپلماتیک بدهیم.
وی با اشاره به اینکه قاعده‌ناشناسی در سیاست‌ها وجود دارد، عنوان کرد: تمرکز قاعده‌شناسی که باید روی اقتصاد باشد و پس از ‌آن وارد حوزه دیپلماسی شود، اکنون تقریباً ۹۰ درصد ظرفیت مقابله با تحریم روی موضوع دیپلماسی گذاشته شده است، در حالی که پاسخ اقتصادی باید با حربه اقتصادی داده شود، مثل روسیه که پس از مناقشه اوکراین در حالی واردات مواد غذایی از اروپا را منع کرد که ۲۵ درصد واردات این محصولات از اروپا بود.
به گفته خاندوزی تدبیر اقتصادی باید در نظام تحریم اقتصادی وجود داشته باشد، نه اینکه بخواهیم فقط با دیپلماسی سیاسی این مشکلات را حل کنیم.
وی موضوع دیگر را تولید ملی دانست و افزود: هزینه‌های زیادی از ناحیه سیاست‌گذاری به طوری تحمیل شده و چگونگی اعمال آ‌نها از بدنه نظام اداری نیز منجر به افزایش این هزینه‌ها شده است، تا پیش از این درآمد نفت پوششی برای چشم‌پوشی از این هزینه‌ها بود که نمی‌گذاشت سیاست‌های غلط و شیوه‌های اجرایی نادرست اتلاف منابع را نمایان کند، اکنون این درآمدها وجود ندارد و با واقعیت عریان روبه‌رو شده است.
این کارشناس با اشاره به اینکه تحریم مهمترین کمکی که به اقتصاد ایران کرده است، موجب شده چشم سیاست‌گذاران بازتر شود، تصریح کرد: از واقعیت‌هایی که نسبت به آن غفلت کردیم، باید پرهیز کرده و بدنه سخت فسادآوری که به روز نیست و نباید به اقتصاد وارد کنیم، اکنون اصلاحات جدی از این ناحیه نیاز است، تا هزینه تولید در کشور به نفع فعالان اقتصادی کاهش یابد.منبع: فارس و تسنیم





دوشنبه 18 خرداد 1394 ساعت 19:59





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: تراز]
[مشاهده در: www.taraznews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 85]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن