محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1832877547
عصر حکمرانی مال ها؛ نبرد با بازار (2)
واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها:
عصر حکمرانی مال ها؛ نبرد با بازار (2)
پاساژ نادری، جزو اولین مراکز فروش مدرن ایران به حساب می آید و حتی میدان نقش جهان اصفهان را هم می توان از اولین مگامال های مدرن ایران به حساب آورد، اما با این وجود، جامعه شناسان از وجود چنین مراکزی خشنود نیستند.
مجله صدا - فریده عنایتی، زینب کوهیار، سمیرا قزوینی: می گویند، ابرمارکت ها مصرف گرایی را رواج می دهند و ارتباط میان فردی را کم می کنند، اما فعالان اقتصادی خیلی با این مفاهیم و تعریف ها موافق نیستند. در بازار، عرضه و تقاضا مهم است. حالا می خواهد این عرضه و تقاضا در ابرمارکت ها به مصرف گرایی بکشد و یا ارتباط آدم ها را کاهش دهد. این گزارش، نظرات جامعه شناسان، اقتصاددانان، فعالان اقتصادی و مسئولان را درباره پدیده ابرمارکت ها در کشور مورد بررسی قرار داده است.
مال ها و بازارها از کی سر در آوردند؟
پاساژ نادری، جزو اولین مراکز فروش مدرن ایران به حساب می آید و حتی میدان نقش جهان اصفهان را هم می توان از اولین مگامال های مدرن ایران به حساب آورد، اما با این وجود، جامعه شناسان از وجود چنین مراکزی خشنود نیستند.
مطلب مرتبط:
عصر حکمرانی مال ها؛ نبرد با بازار (1)
بازارها و بازارچه ها از زمان های قدیمی وجود داشتند. بازارهایی مانند اصفهان، تبریز، مشهد، قزوین و شیراز که اصولا از دوران صفویه به یادگار مانده اند هنوز هم به چشم می خورند. اما بعد از سال ها، دیگر بازارها به تنهایی پاسخگوی نیاز جامعه مدرن تر و شهری تر نبودند. تا اینکه پاساژها به وجود آمدند. پاساژهایی مثل پاساژ نادری 1326، پاساژ شیروانی 1330، ساختمان آکادمیک 1334، ساختمان پلاسکو 1340 و در آخر ساختمان آلومینیوم، پاساژ بهارستان و بازار کویتی ها در دهه های چهل و پنجاه از نمونه های اولیه بازارهای امروزی هستند.
اما بعد از مدتی، کشور، شهرنشین تر و حجیم تر شد، به همین دلیل برای بطرف کردن نیاز شهرنشین هایش، دیگر باید مکان هایی به شکل مال هایی امروزی ساخته می شد. میدان نقش جهان اصفهان، نمونه خوبی برای تعریف یک مال واقعی و تاریخی است. فضای روباز میدان چوگان بعنوان یک مرکز تفریحی همیشه مورد استفاده بوده است.
اساسا آنچه مال ها را از مراکز خرید، فروشگاه ها، پاساژها و بازارهای سنتی جدا می کند، اول وسعت زیاد حداقل نزدیک به 100 هزارمترمربع و بعد ارائه بیشتر خدمات شهری و اداری در کنار مغازه های تجاری از یک سو و گسترش صنایع تفریحی و فرهنگی از سوی دیگر است. به گفته سعید معیدفر، جامعه شناس، پدیده فروشگاه های بزرگ و مگامال در دل سرمایه داری که تاکید فراوانی بر رشد مصرف دارد مطرح می شود.
نظام سرمایه داری تقریبا از دهه 30 قرن گذشته، روی مصرف تاکید و کار کرد. او می گوید: «بحث این بود که اگر به میزانی مصرف افزایش پیداکند، تولید به صرفه تر خواهدبود و در نهایت با تولید بیشتر و به صرفه تر، سرمایه داری رشد می کند. در همین راستا و برای اینکه انگیزه مصرف در افراد بالا برود، تنوع کالاها و محصولات هم باید آنقدر زیاد شود تا هیچ کس از این فروشگاه ها دست خالی برنگردد.» به همین دلیل گفته می شود، مگامال ها، و هایپراستارها خود به خود انگیزه مصرف را بالا می برند و به عبارت دیگر حرص و ولع خرید را در شهروندان زیاد و آن ها را برای خرید بیشتر تحریک می کنند. هدف غالب و اصلی فروشگاه های بزرگ زنجیره ای سود بیشتر و در ادامه جذب بیشتر مشتری است.
به اعتقاد معیدفر، نکته مهم تر اینکه به نظر می رسد، امروز این فروشگاه های بزرگ و مال ها به عنوان مکان های عرضه محصولات مختلف، بخشی از هویت افراد شده است. به عبارتی از بعد جامعه شناسی، درواقع این کالابودگی و کالایی شدن پدیده ای است که توسط این مگامال ها و این مراکز بزرگ خرید اتفاق افتاده است. در این فروشگاه ها آدم ها بر سر بیشتر خریدن رقابت می کنند. این پدیده درواقع همان «شیئی شدگی» است که جامعه شناسان بیان می کنند.
به این معنی که انسان ها در نظام سرمایه داری با درنظر گرفتن مصرف به عنوان یک رازش اجتماعی، تبدیل به اشیاء شده اند، این ها آثار و پیامدهای اجتماعی فروشگاه های بزرگ است. برخی از جامعه شناسان از خودبیگانی انسان در عصر صنعت صحبت می کنند. پیشگام این گروه از جامعه شناسان مارکس، منتقد نظام سرمایه داری بود. به اعتقاد مارکس، انسان در عصر صنعت، مثل یک شی خواهدبود. بعد نومارکسیست ها هم به این بحث پرداختند و تئوریسین جهان مصرف در عصر صنعت شدند.
معیدفر درباره این بحث در مورد ایران و کشورهای نظیرش می گوید: «اتفاق هایی متفاوت از آنچه در جهان توسعه یافته با ظهور فروشگاه های بزرگ روی داده، در جریان است. در کشورهای توسعه یافته گرایش به مصرف باعث رشد اقتصادی و به اصطلاح افزایش سرانه درآمد شده. مصرف زیاد در این کشورها دست کم توانسته یک چرخه فعال در حوزه اقتصادی ایجاد کند اما در کشور ما اینطور نیست. متاسفانه وقتی وارد مگامال ها و هایپراستارها و مراکز خرید کشوری مثل ما می شویم، اگرچه محصولات خوراکی بیشتر تولید داخلند اما بسیاری از کالاها در عمل کالاهای وارداتی اند. حضور کالاهای خارجی در این فروشگاه ها، نشان دهنده تسریع روند وابستگی کشورمان به اقتصاد جهانی است.
گرایش به مصرف با وجود این فروشگاه های بزرگ در کشور ما، به رشد اقتصادی کشورهایی مثل چین که صادرکننده کالا به ایرانند کمک می کند.» بنابر آنچه که معیدفر مدعی آن است، غیر از برخی محصولات تولیدشده در کشور که ممکن است حتی مواد اولیه شان از خارج وارد شده باشد، روند وابستگی افزایش پیدا می کند و اقتصاد معیوب تر خواهدشد. البته به قول او، این اثر خاص کشورهایی مثل ماست.
همچنین از سوی دیگر، در مناطق مختلفی از کلان شهرها و شهرهای بزرگ شاهد این هستیم که وجود همین مراکز چگونه باعث بیگانگی آدم ها از یکدیگر شده است.
این جامعه شناس در این باره ادامه می دهد: برای مثال در محله های متوسط و رو به پایین، سوپرمارکت ها و مغازه های متعدد برای عرضه کالاهایی مختلف مثل نان و خواروبار و... وجود دارد. در این مجموعه پرتعداد از مغازه ها، وقتی افراد وارد فروشگاه ها می شوند، با صاحب مغازه ارتباط برقرار می کنند، با او گفت و گو می کنند و حتی ممکن است با دیگر مشتریان آن مغازه هم تعامل کنند و حتی موضوع گفت وگوها به کالای موردنظر ربطی نداشته باشد. بنابراین مجموعه ای از روابط همسایگی را تقویت می کنند.
حالا مگامال ها و هایپراستارها را ببینید که حتی مشتریان در آن با فروشنده یا عامل فروشگاه هم تعامل ندارند. کالاهای خریداری شده از جلوی بارکدخوان رد می شود، قیمت ثبت می شود و هیچ ارتباطی بین خریدار و آن متصدی ایجاد نمی شود. اینجا تقریبا ارتباط آدم ها به صفر می رسد.» به این ترتیب، هرچه فعالان اقتصادی از وجود چنین مراکزی استقبال می کنند، اما در عوض، جامعه شناس ها آن را عامل دوری آدم ها از هم می دانند و زیاد روی خوشی به ماجرا نشان نمی دهند. چرا که در عمل این مراکز فروش، جایی برای تقویت تعاملات اجتماعی نمی گذارند. جامعه شناسان می گویند اگرچه جامعه جدید انبوه تر شده و تراکم آدم ها در جغرافیا افزایش یافته اما به این معنا نیست که از لحاظ کیفی ارتباطات تقویت شده باشد.
البته با اینکه این مگامال ها در همه جای دنیا برپا شده است، اما نکته اینجاست که دست کم در کشورهای توسعه یافته برای پرکردن این خلا که در دنیای مدرن ایجاد شده، با تقویت اجتماعات مدنی و نهادهای متعددی که آدم ها در عرصه عمومی خارج از این فروشگاه ها پیدا می کنند، ارتباطات گسترش پیدا می کند.
اما در ایران اوضاع به گونه ای دیگر است. معیدفر می گوید: «در جامعه ای مثل جامعه ما که شکل گیری نهادهای مدنی با مشکلات خاص خودش رو به روست، تقریبا پدیده شیئی شدن خیلی قوی تر اتفاق می افتد و ما آثار این شیئی شدن را در سطح شهر می بینیم. در خیابان های ما چه اتفاقی می افتد؟ آدم هایی را می بینیم که بشدت از هم بیگانه اند، به هم راه نمی دهند، به هم احترام نمی گذارند و درواقع، نوعی بیگانگی بین ما وجود دارد.
پیاده روهای ما هر روز کوچک تر، خیابان های ما هر روز بزرگ تر و تعاملات آدم ها با هم به حداقل رسیده است.»
اعدادی که باید درباره «مال» ها بدانید
10 میلیون تومان: قیمت پیش فروش یک مترمربع «مال» در تهران
20 میلیون تومان: فضای تجاری در تهران در قالب «مال» ساخته شده یا در دست احداث است.
2.5 میلیون تومان: هزینه ساخت یک مترمربع مال در تهران
10 میلیون تومان: بهای خرید زمین با کاربری تجاری برای احداث یک مترمربع مال
15 هزار مشتری: در روز به هایپراستارها می روند
ادامه دارد...
تاریخ انتشار: ۱۸ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۲:۳۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برترین ها]
[مشاهده در: www.bartarinha.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 124]
صفحات پیشنهادی
عصر حکمرانی مال ها؛ نبرد با بازار (1)
عصر حکمرانی مال ها نبرد با بازار 1 می گویند ابرمارکت ها مصرف گرایی را رواج می دهند و ارتباط میان فردی را کم می کنند اما فعالان اقتصادی خیلی با این مفاهیم و تعریف ها موافق نیستند در بازار عرضه و تقاضا مهم است حالا می خواهد این عرضه و تقاضا در ابرمارکت ها به مصرف گرایی بکشدافتتاح بازارچه خيريه درزیرگذر چهارراه ولیعصرتهران
افتتاح بازارچه خيريه درزیرگذر چهارراه ولیعصرتهران صبح امروز بازارچه خيريه به همت 60 سازمان مردم نهاد با حضور مديرعامل شركت بهره برداري مترو تهران درزیرگذر چهارراه ولیعصرتهران افتتاح شد به گزارش خبرنگار شهری باشگاه خبرنگاران محسن نايبي مديرعامل شركت بهره برداري مترو تهبازدید سرزده شهردار تهران از بازارچه خیریه زیرگذر ولیعصر (عج)
سهشنبه ۵ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۹ ۵۶ شهردار تهران عصر امروز سهشنبه از بازارچه خیریه زیرگذر چهارراه ولیعصر عج که با حضور موسسات خیریه تشکیل شده بازدید کرد به گزارش خبرنگار شهری خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا در این بازدید محمدباقر قالیباف با اشاره به آسیبهای اجتماعی به عنوان یکییکطرفه شدن محور هراز و کندوان از عصر امروز/ عرض کم جاده ها عامل ترافیک در راههای شمالی
سردار مهری در گفتوگوی اختصاصی با باشگاه خبرنگاران یکطرفه شدن محور هراز و کندوان از عصر امروز عرض کم جاده ها عامل ترافیک در راههای شمالی رئیس پلیس راهور ناجا از اعمال محدودیت های ترافیکی در محور هراز و کندوان خبر داد سردار تقی مهری رئیس پلیس راهور ناجا در گفتوگو با ختخریب بازار پول توسط موسسات غیرمجاز/ اعمال سیاستهای جدید تنبیهی
قائم مقام بانک مرکزی هشدار داد تخریب بازار پول توسط موسسات غیرمجاز اعمال سیاستهای جدید تنبیهی شناسهٔ خبر 2766156 - دوشنبه ۱۱ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۶ ۱۲ اقتصاد > بانک و بیمه وبورس قائم مقام بانک مرکزی با تاکید بر لزوم اجرای سیاستهای پولی و مصوبات از سوی شبکه بانکی کشور گفت اقداماواکنش احتمالی بازار خودرو به گرانی بنزین
آیا رکود بازار خودرو بیشتر میشود واکنش احتمالی بازار خودرو به گرانی بنزین در حالی که دولت با تصمیم اخیر خود مبنی بر گرانی بنزین شرایط را برای درآمدزایی بیشتر خود فراهم کرد اما پیشبینی فعالان بازار خودرو آن است که رکود بازار بیشتر خواهد شد چراکه تمایل مردم برای خرید خودرو کاهبرپایی بازارچه خیریه در زیرگذر چهارراه ولیعصر
برپایی بازارچه خیریه در زیرگذر چهارراه ولیعصر دانلود تعدادی از سازمان های مردم نهاد با هدف گسترش فرهنگ مهربانی و خود اتکایی بازارچه خیریه ای با ارایه محصولات و صنایع فرهنگی ایرانی و اسلامی در زیرگذر چهارراه ولیعصر برپا کرده اند لینک را کپی کنید چهار شنبه ۶ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۰ ۴۰رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان شمالی: افراد استخدامی در بازارچه مرزی پرسهسو در سایر استان
رئیس اتاق بازرگانی صنایع معادن و کشاورزی خراسان شمالی افراد استخدامی در بازارچه مرزی پرسهسو در سایر استانها خدمت میکنندرئیس اتاق بازرگانی صنایع معادن و کشاورزی خراسان شمالی با اشاره به اینکه راهاندازی بازارچه مرزی پرسهسو در دهه 70 به طور جدی پیگیری شد گفت حتی چندین نفراجمالی/ امامیکاشانی در خطبههای نماز جمعه تهران: سیره عملی امام (ره) قابل تحریف نیست/جمهوری اسلامی به نظام جه
اجمالی امامیکاشانی در خطبههای نماز جمعه تهران سیره عملی امام ره قابل تحریف نیست جمهوری اسلامی به نظام جهانی امامعصر عج وصل خواهد شدخطیب موقت نماز جمعه امروز تهران با تأکید بر اینکه سیره عملی امام ره قابل تحریف نیست نظام جمهوری اسلامی به نظام جهانی امامزمان عج وصل خوسایه همچنان «مال» بر سر بازار مسکن
سایه همچنان مال بر سر بازار مسکن ساختوسازهاي تجاري در محلههاي مسكوني 6 منطقه تهران اخيرا يك چالش جديد براي بازار آرام مسكن درست كرده و باعث شده قيمت اسمي آپارتمانهاي مجاور اين سازههاي غيرمسكوني با تحريك يكسري واسطه ملكي به شكل غيرطبيعي و تعجبآور افزايش پيدا كند روزناماحتمال تخصیص 10 میلیارد برای تنظیم بازار/ توزیع تخممرغ در سبد کالای اقشار کمدرآمد
احتمال تخصیص 10 میلیارد برای تنظیم بازار توزیع تخممرغ در سبد کالای اقشار کمدرآمد اقتصاد > کشاورزی - ایسنا نوشت مدیرکل دفتر طیور و زنبور عسل وزارت جهاد کشاورزی گفت پیگیری های لازم جهت تخصیص 10 میلیارد تومان از محل هدفمندی یارانه ها به منظور تنظیم بازار صورت گرفتهعسل تولیدی از گیاهان شمال اردبیل مورد توجه بازارهای جهانی است
صفوی عسل تولیدی از گیاهان شمال اردبیل مورد توجه بازارهای جهانی است شناسهٔ خبر 2764483 - یکشنبه ۱۰ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۰ ۱۳ استانها > اردبیل اردبیل – عضو هیئت مدیره انجمن ملی عسل ایران گفت عسل تولیدی از گیاهان شمال این استان به دلیل برخورداری از ویژگی های خاص مورد توجه بازارهای جهمعاون اداری مالی فرماندار کرج خبر داد تشدید نظارت بر بازارها در آستانه ماه مبارک رمضان
معاون اداری مالی فرماندار کرج خبر دادتشدید نظارت بر بازارها در آستانه ماه مبارک رمضانمعاون اداری مالی فرماندار کرج از تشدید نظارتها بر بازارهای کرج در آستانه ماه مبارک رمضان خبر داد محمدرضا کوچکی امروز در گفتوگو با خبرنگار فارس در کرج اظهار داشت تیمهای نظارتی به منیک کارشناس مسائل نظامی تشریح کرد 5 سناریوی احتمالی فرا روی نبرد «عرسال» لبنان
یک کارشناس مسائل نظامی تشریح کرد5 سناریوی احتمالی فرا روی نبرد عرسال لبنانیک کارشناس مسائل نظامی آینده تحولات امنیتی منطقه مرزی عرسال لبنان را در گرو پنج سناریوی احتمالی تشریح کرد به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس روزنامه «البناء» به نقل از یک کارشناس مسائلفارس از راهاندازی نخستین مرکز تعمیرات سختافزاری ساری گزارش میدهد شمال ایران گورستانی از تجهیزات پزشکی/کمبود
فارس از راهاندازی نخستین مرکز تعمیرات سختافزاری ساری گزارش میدهدشمال ایران گورستانی از تجهیزات پزشکی کمبود تکنسین برای ورود به بازار کاردر شمال کشور گورستانی از تجهیزات دستگاههای پزشکی وجود دارد که به دلیل فاصله زیاد این استانها تا مراکز تعمیرات دستگاهها خراب باقی ماندهچشمان سران اوپک به تصمیمات احتمالی/ آیا بازار نفت طعم آرامش را خواهد چشید
باشگاه خبرنگاران بررسی کرد چشمان سران اوپک به تصمیمات احتمالی آیا بازار نفت طعم آرامش را خواهد چشید هماکنون چشمان بسیاری از سران اوپک به جلسه نیمه خردادماه و تصمیمهای احتمالی این نشست دوخته شده است بنابراین تصمیمات سیاسی یکی از اعضای اوپک با در نظر گرفتن منافع همه اعضای اوپکتاکتیک جدید بازاریابی نفت ایران/ انصراف از ساخت پالایشگاه درمالزی
معاون زنگنه به مهر خبر داد تاکتیک جدید بازاریابی نفت ایران انصراف از ساخت پالایشگاه درمالزی شناسهٔ خبر 2766719 - چهارشنبه ۱۳ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۰ ۰۱ اقتصاد > انرژی معاون وزیر نفت با تشریح برنامه جدید افزایش امنیت فروش ایران به مشتریان در قالب برنامهای ۲۵ ساله گفت ایران از ساخ-
سبک زندگی
پربازدیدترینها