واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: مترجم: علي ايثاري كسمايي تماس غرب با حماس
جام جم آنلاين: فرانسه روز گذشته تاييد كرد طي چند ماه گذشته در تلاش براي درك بهتر جنبش مقاومت اسلامي فلسطين (حماس) كه غزه را اداره ميكند با رهبران اين جنبش در تماس بوده است. دولت جورج بوش، رئيسجمهور ايالاتمتحده كه اخيرا مذاكره با حماس و ساير گروههاي مبارز فلسطيني را شبيه دادن باج به آلمان نازي در جنگ جهاني دوم دانست از فرانسه براي اين تماسها انتقاد كرد و گفت كه اين كار اقدامي بيفايده است.
محمود عباس، رئيس تشكيلات خودگردان فلسطيني كه گفته با حماس مذاكره نخواهد كرد درباره اقدام فرانسه اظهارنظر نكرده است. برنارد كوشنر، وزير خارجه فرانسه روز گذشته در اين رابطه گفت: فرانسه با حماس مذاكره نكرده است. (حماس در انتخاباتي كاملا آزاد در فلسطين به قدرت رسيد اما با كودتايي به وسيله عباس و با حمايت امريكا و اسرائيل كرانه باختري را از دست داد و اكنون به حكومت در غزه ادامه ميدهد).
كوشنر به راديو اروپاي يك گفت: اينها رابطه نيست، تماس است. ما تنها كشوري نيستيم كه با آنها تماس داريم. اگر ميخواهيم نقشي ايفا كنيم بايد بتوانيم مذاكره كنيم». كوشنر گزارش روزنامه فيگارو را به نقل از ايواوين دولامسوزيه، ديپلمات بازنشسته فرانسوي و سفير سابق اين كشور در عراق را تاييد كرد كه وي يك ماه پيش در غزه با اسماعيل هنيه، نخستوزير حماس (فلسطين) و محمود زهار، از جمله رهبران برجسته اين جنبش ملاقات كرده بود.
خبر اين تماسها چند روز پيش از ديدار برنامهريزي شده كوشنر از منطقه، كه شامل توقف در بيتاللحم در كرانه غربي خواهد بود، تاييد شد. بوش كمتر از يك روز قبل از تاييد تماس با حماس به ديدار خود از خاورميانه كه طي آن مخالفت خود را با تماس با حماس تكرار كرد، پايان داد.
شون مكبرايد، يكي از سخنگويان وزارت خارجه امريكا در پاسخ به خبر تماس فرانسه با حماس در واشنگتن به خبرنگاران گفت: ما معتقد نيستيم كه اين كار براي فرآيند آوردن صلح به منطقه مفيد باشد.
در بيتالمقدس اري مكل، سخنگوي وزارت خارجه اسرائيل گفت دولت او پيشتر موضوع اين ديدارها را در بالاترين سطوح دولت فرانسه مطرح كرده و تضمينهايي دريافت كرده كه تغييري در موضع فرانسه در ارتباط با حماس به وجود نيامده است.
مقامات اسرائيلي به شرط عدم افشاي هويتشان گفتند اقدام فرانسه بخشي از نرمش كلي در مواضع اروپا نسبت به حماس است. آنان گفتند بسياري از مقامات اروپايي از موضع (كنوني) اروپا ناراضي هستند و آن را غيرواقعبينانه ميدانند و مايلند موضع جديدي تدوين و اتخاذ شود. آنان گفتند اين تماسها بخشي از آن تلاشها است.
دولت بوش علاوه بر طبقهبندي حماس به عنوان سازماني تروريستي كه مخالف حق موجوديت اسرائيل است، ميگويد تماس با حماس عباس و نخستوزير منصوب او كه طرفدار مذاكره براي راهحلي دائمي بر مبناي تشكيل دو كشور بين اسرائيل و فلسطينيان است را تضعيف ميكند.
اما به گفته اوبن دلاسوزيه طرفهاي صحبت او در حماس چيزي غير از آنچه كه تاكنون بارها به طور علني گفتهاند به او نگفتند. او گفت: آنان به من اطمينان دادند كه آماده پذيرفتن كشور فلسطين در داخل مرزهاي 1967 هستند، حرفي كه نشاندهنده شناسايي غيرمستقيم اسرائيل است.
با اين حال حماس همواره گفته است كه يك چنين كشور فلسطيني فقط در صورتي ميتواند تشكيل شود كه اسرائيل از كليه اراضي اشغالي 1967 خارج شود، قدمي كه اسرائيل آماده برداشتن آن نيست. حماس اسرائيل را براي هميشه به رسميت نخواهد شناخت و فقط انديشه زيستن در كنار آن را براي 10 تا 15 سال به صورت متاركه جنگ ميپذيرد.
حماس از اوت 2004 ممنوعيتي عمدتا موثر را درباره بمبگذاريهاي شهادتطلبانه در داخل مرزهاي پس از 1967 اسرائيل به اجرا درآورده و در اين مدت فقط چند مورد بمبگذاري به وسيله گروههاي محلي در اين مناطق انجام شده است.
حماس مشغول مذاكره با مصريها بوده كه كوشيدهاند ميانجي آتشبس در غزه بين اسرائيل و حماس باشند و به حملات راكتي حماس به اسرائيل و حملات اسرائيل به غزه خاتمه دهند و باعث مبادله زندانيان از جمله گيلاد شاليت، نظامي اسرائيلي شوند كه در جريان عمليات حماس در 25 ژوئن 2006 در داخل اسرائيل اسير و به غزه منتقل شد.
كوشنر اعلام كرده نيكلا ساركوزي، رئيسجمهوري فرانسه، كه از حاميان اسرائيل به شمار ميآيد ماه ژوئن رسما از اسرائيل ديدن خواهد كرد و چند ساعت نيز در اراضي فلسطيني خواهد بود اما با نمايندگان حماس مذاكره نخواهد كرد. اتحاديهاروپايي هم اعلام كرد به تحريم تماسهاي رسمي با حماس ادامه خواهد داد.
كوشنر گفت: حماس را «انعطافپذيرتر از گذشته» يافته اما اين جنبش هنوز مايل به شناسايي اسرائيل نيست. وي توضيح بيشتري نداد.
رهبران حماس گفتهاند مايلند روابط بهتري با كشورهاي اروپاي غربي كه از نظر آنان بيشتر از واشنگتن نسبت به مواضع حماس همدردي نشان ميدهند، داشته باشند كه اين تمايل ضمني آنان را به ايجاد شكاف بين امريكا و اروپاييها بر سر اين موضوع نشان ميدهد.
تاكنون هر 3 نامزد اصلي انتخابات رياستجمهوري امريكا گفتهاند به سياست دولت بوش در زمينه ممنوعيت مذاكره با حماس، تا وقتي كه حماس به معيارهايي كه پيشتر بر سر آنها توافق شده عمل نكند، ادامه خواهند داد. اين معيارها شناسايي حق موجوديت اسرائيل، پذيرش توافقهاي قبلي بين فلسطين – اسرائيل و خاتمه دادن به خشونت را در برميگيرند.
منبع: نيويورك تايمز
سه شنبه 31 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 356]