واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
فرانسه: توافق تا پایان ژوئیه بعید است؛
آلمان: تحریمها تا پایان سال ۲۰۱۵ برداشته نمیشود
سفیران کشورهای فرانسه، آلمان و انگلیس در آمریکا که اعضای اروپایی گروه موسوم به ۱+۵ هستند در نشستی مذاکرات هستهای ایران را مورد بررسی قرار دادند.
به گزارش جام نیوز، سفیران تروئیکای اروپایی در آمریکا روز سه شنبه در نشستی در اندیشکده «شورای آتلانتیک» به بحث درباره مذاکرات هستهای ایران و گروه 1+5 پرداختند.
«ژرارد آرواد»، «پیتر وستماکوت» و «پیتر ویتیگ» که به ترتیب سفیران فرانسه، انگلیس و آلمان در آمریکا هستند در این نشست که روز سهشنبه در اندیشکده «شورای آتلانتیک» برگزار شد «تأثیرات توافق موقت هستهای با ایران بر منافع اروپا» را مورد بررسی قرار دادند.
سفیر فرانسه در آغاز این نشست به شرح سابقه مذاکرات هستهای تا سال 2012 پرداخت و یادآوری کرد که ایران در سال 2005 تمام برنامه غنیسازی خود را متوقف کرده بود.
«آرواد» مدعی شد با روی کار آمدن دولت وقت ایران در سال 2005 مذاکرات متوقف شد اما ایرانیها تنها پس از احساس فشار تحریمها بار دیگر پای میز مذاکره آمدند.
سفیر آلمان در ادامه تفاهم حاصل شده بین ایران و گروه 1+5 در لوزان را تحولی مثبت خواند اما گفت که مسیر سختی برای حاصل شدن توافق نهایی هستهای پیش روی مذاکرهکنندگان قرار دارد.
وی با بیان اینکه وظیفه هیأتهای دیپلماتیک در موعد باقی مانده تا ضربالاجل خودخوانده 30 ژوئیه یافتن راه حلی جامع برای پایان دادن به تنشها بر سر برنامه هستهای ایران خواهد بود به اختلافات باقیمانده اشاره کرد و گفت: «پرانترهای زیادی باقی ماندهاند.»
«پیتر ویتیگ» در ادامه زمانبندی تحریمها و در نظر گرفتن سازوکارهایی برای پایش و راستیآزمایی از برنامه هستهای را از جمله محورهای اختلاف بین دو طرف دانست.
این دیپلمات آلمانی سپس با ذکر برخی از مفاد تفاهم لوزان مانند محدودیت 15 ساله غنیسازی، کاهش دو سوم سانتریفیوژهای ایران و محدودیت غنیسازی 3 درصدی چشم اندازی از چگونگی توافقنامه احتمالی بر اساس این تفاهم نامه فراهم آورد.
او در ادامه رفع تحریم های شورای امنیت، اتحادیه اروپا و سازمان ملل را تعهد متقابل گروه 1+5 در برابر ایران دانست اما با تأکید بر اینکه رفع تحریمها به صورت «تدریجی» خواهد بود گفت که این محدودیتها در بهترین حالت تا پایان سال 2015 علیه ایران برداشته نخواهند شد. «ویتیگ» همچنین تأکید کرد در صورت نقض توافق از سوی ایران، تحریمها بازگشتپذیر خواهند بود.
سفیر آلمان درباره فروپاشی نظام تحریم ها در صورت شکست دیپلماسی هشدار داد و گفت در این حالت کشورها تمایلی به همکاری در این اقدامات علیه ایران نخواهند داشت.
در ادامه، «پیتر وستماکوت»، سفیر انگلیس، اظهارات خود را در پاسخ به سوال مجری برنامه درباره تبعات توافق احتمالی بر رفتار ایران در منطقه آغاز کرد و گفت: «ما از ابتدا همگی به صراحت گفتهایم در صورتی که نتوانیم به توافق خوب دست پیدا کنیم، توافقی در کار نخواهد بود.»
این دیپلمات انگلیسی در واکنش به لفاظیهایی مبنی بر احتمال اقدام کشورهای حاشیه خلیج فارس برای توسعه برنامه هستهای خود و راه افتادن رقابت تسلیحاتی در منطقه هم گفت: «ما معتقدیم این توافق به رقابت تسلیحاتی در منطقه منجر نخواهد شد.»
سفیر انگلیس علاوه بر این افزود: «توافق هستهای به معنای آن نیست که ما داریم روی فعالیتهای نگرانکننده ایران در منطقه چشم میبندیم.»
«وستماکوت» دیدار «باراک اوباما»، رئیسجمهوری آمریکا با سران کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در مجموعه «کمپدیوید» را نشاندهنده تعهد کشورهای طرف مذاکره با ایران در قبال امنیت متحدان دانست و گفت: «امنیت اسرائیل همواره مد نظر ما است.»
پس از نماینده انگلیس، «ژرارد آرواد»، سفیر فرانسه بار دیگر به اظهارنظر پرداخت. وی نقش ایران در منطقه، به خصوص در سوریه را «مهم» دانست و در ادامه مدعی شد همبستگی بینالمللی علیه ایران توانسته باعث «موفقیت نظام تحریمها علیه ایران» شود.
«آرواد» هدف از اعمال تحریمهای بینالمللی علیه ایران (قبل از آغاز مذاکرات) را بر هم زدن معادلات تهران دانست و مدعی شد با این اقدام بقای حکومت ایران به ادامه برنامه هستهای گره خورد.
دیپلمات فرانسه در ادامه با بیان اینکه مذاکرات هستهای «به کندی» پیش میروند رسیدن به توافق نهایی تا ضربالاجل 30 ژوئیه را بعید دانست و گفت تاریخ پایانی مذاکرات «غیرقطعی» است.
وی گفت: «حتی اگر بهترین توافق را به دست آوریم مجبور خواهیم بود آن را در قالب ملحقات فنی تفسیر کنیم... بنابراین ممکن است ما شاهد پایانی غیرقطعی برای مذاکرات باشیم.»
سفیر فرانسه در واشنگتن گفت: «ایران خواستار رفع فوری تحریمها است اما این اتفاق نخواهد افتاد.»
نماینده فرانسه همچنین درباره حل مسائل مربوط به «ابعاد نظامی احتمالی» برنامه هستهای ایران (PMD) گفت: «ما بسیار مشتاق هستیم که مفاد مربوط به جنبههای نظامی احتمالی در توافقنامه هستهای گنجانده شود.»
این مقام فرانسوی موضوع هستهای ایران را مسئلهای مستقل دانست و تأکید کرد این پرونده را «باید از مسائل ژئوپولیتیکی جدا کرد.»
پس از «آرواد»، سفیر آلمان درباره اثرات تحریمهای اقتصادی ایران بر اقتصاد اروپا سخنرانی کرد. وی ایران را بازاری جاذب برای کشورهای اروپایی توصیف کرد و گفت که بسیاری از شرکتها دوست دارند در این کشور کار کنند.
نماینده آلمان با بیان اینکه تحریمهای ضدایرانی برای شرکتهای بزرگ کشورش مانند شرکت «زیمنس» مضر بوده اند خاطرنشان کرد بسیاری از شرکتها مجبور به خروج از بازار ایران شدند. «ویتیگ» تأکید کرد شرکتهای آلمانی پس از برداشته شدن تحریمها، با احتیاط و معقولانه به بازار ایران بازخواهند گشت.
او با وجود این بر تشدید تحریم ها در صورت عدم حصول توافق حاصل تأکید و همانند سایر همتایانش خاطرنشان کرد که کارشکنی کنگره آمریکا در تأیید توافقنامه احتمالی اکراه جامعه بینالمللی برای ادامه این اقدامات تنبیهی علیه تهران را در پی خواهد داشت.
«ژرارد آرواد»، سفیر فرانسه در این قسمت درباره جذاب بودن بازار اقتصادی ایران اظهارنظر کرد و گفت البته ولع تاجران آمریکایی برای ورود به این بازار پس از توافق هستهای کمتر از تاجران کشورهای اروپایی نیست.
دیپلمات آلمان سپس هشدار داد گره زدن مسائلی مانند رفتار ایران در منطقه به توافق هستهای احتمالی عاملی است که میتواند مذاکرات را نابود کرده و توافق احتمالی را به شکست بکشاند.
سفیر انگلیس در بخش دیگری از این نشست، وجود «نظامهای بازرسی مناسب» را شرط توافق هستهای با ایران دانست و گفت: «این موضوع بخش مهمی از مذاکرات با ایران را تشکیل خواهد داد.»
وی علاوه بر این، همانند سایر همتایان خود از وضعیت حقوق بشر در ایران ابراز نگرانی و دولت ایران را به بدرفتاری با اقلیتها متهم کرد./فارس/110
۰۶/۰۳/۱۳۹۴ - ۰۹:۱۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 80]