تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 6 دی 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):زبان خود را به نرمگويى و سلام كردن عادت ده، تا دوستانت زياد و دشمنانت كم شوند.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1844733293




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

نظارت آنلاین بیمه مرکزی از طریق سامانه سنهاب


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: نظارت آنلاین بیمه مرکزی از طریق سامانه سنهاب تهران - ایرنا - مدیرکل فناوری اطلاعات و ارتباطات بیمه مرکزی گفت: نظارت آنلاین بیمه مرکزی بر فعالیت های بیمه گری شرکت های بیمه، یکی از اهداف سامانه نظارت و هدایت الکترونیکی است.


به گزارش روز سه شنبه ایرنا، مهدی نوروزی در جمع خبرنگاران، به تشریح اهداف، عملکرد و کاربردهای سامانه سنهاب(سامانه نظارت و هدایت الکترونیکی بیمه) پرداخت و افزود: این سامانه در ابتدا به منظور بهبود وضعیت آمار و اطلاعات شرکتهای بیمه و سهولت دسترسی اطلاعات عملکردی صنعت برای ارائه به دستگاه های نظارتی و وزارت امور اقتصادی و دارایی تعریف شد اما در هنگام طراحی و پیاده سازی سیستم، با رویکردی جامع نگرانه به آن پرداخته و هدف وسیعتر، تجمیع اطلاعات، فراهم آوردن امکان نظارت، هدایت شرکتهای بیمه و صنعت بیمه مدنظر قرار گرفت.
طراحی و تولید این سامانه از دی ماه سال 1390 در دستور کار واحد فناوری اطلاعات و ارتباطات بیمه مرکزی قرار گرفت و هم اکنون بخش های مهم و اصلی آن طراحی و به بهره برداری رسیده است.
وی درباره کاربردهای این سامانه، افزود: سامانه سنهاب به صورت کلان مواردی چون انجام تکالیف قانونی برای تهیه سامانه جامع نظارتی، سهولت دسترسی به آمار و اطلاعات عملکردی شرکتهای بیمه به منظور اشراف اطلاعاتی به صنعت بیمه، امکان ارائه سرویس های ارزش افزوده به بیمه گذاران، ارائه سرویس های ارزش افزوده به شرکت های بیمه، تمرکز اطلاعات مهم و اساسی صنعت بیمه در بیمه مرکزی و ارائه گزارش ها و داده های مورد نیاز به وزارت امور اقتصادی و دارایی و میسر نمودن تغذیه اطلاعاتی سامانه یکپارچه اطلاعات اقتصادی کشور با داده های صنعت بیمه را فراهم نموده است.
همچنین سامانه سنهاب اهداف درون سازمانی مانند، حذف تبادل کاغذی اطلاعات بین شرکتهای بیمه و بیمه مرکزی، مکانیزه نمودن فرایند صدور صورتحساب های اتکایی، مکانیزه نمودن فرایندهای اتکایی اجباری، مکانیزه نمودن فرایندهای اتکایی اختیاری، ایجاد کد منحصر بفرد برای هر بیمه نامه، الحاقیه، پرونده خسارتی و خسارت پرداخت شده در سطح صنعت بیمه، استانداردسازی داده ها در سطح صنعت بیمه و درون سازمان، سهولت دسترسی به آمار و اطلاعات شفاف و صحیح در سیاست گذاری ها، تنظیم مقررات و آیین نامه های اجرایی، ارائه وضعیت هر شرکت بیمه به مدیرعامل شرکت مبتنی بر داده های عملیاتی آن شرکت نسبت به سایر شرکت ها و تعبیه داشبورد مدیریتی برای مدیران ارشد از وضعیت صنعت بیمه را محقق ساخته است.
وی با اشاره به بخش های عملیاتی شده سامانه سنهاب گفت: در فاز دوم، سامانه های تجمیع اطلاعات از شرکتهای بیمه، تهیه صورتحساب اتکایی اجباری مبتنی ریز اطلاعات و سامانه تهیه صورتحساب اتکایی اختیاری عملیاتی شد.
در فاز توسعه، سامانه های ثبت نام متقاضیان اخذ نمایندگی، ثبت نام نمایندگان، ثبت نام آزمون کارگزاران و ارزیابان بصورت کاملا الکترونیکی همراه با پرداخت الکترونیکی (بدون مراجعه)، صورت های مالی، تولید کتاب سال آماری، تأیید صلاحیت مدیران شرکتهای بیمه، سامانه بازدید از دفاتر نمایندگان نسخه موبایل، اعلام صدور و اتمام بیمه نامه از طریق پیامک، استعلام نرخ و شرایط ریسکهای بزرگ و قراردادهای بیمه ای، قبولی و واگذاری اتکایی، پیاده سازی سرویسها (ثبت احوال، ستاد مبارزه با قاچاق، ثبت شرکتها و ...) و سامانه رسیدگی به شکایات مورد بهره برداری قرار گرفت.
نوروزی، نظارت آنلاین بیمه مرکزی بر فعالیت شرکت های بیمه را یکی از ویژگی های این سامانه دانست و گفت: یکی از اهداف راه اندازی این سامانه، فراهم کردن بستر و زیر ساخت های مناسب برای نظارت بر فعالیت شرکت های بیمه است، که تا کنون بخشهای زیادی از اطلاعات شرکت های بیمه از این طریق بطور رابطه مند ثبت شده است. کارکردهای این سامانه تنها برای بیمه مرکزی نیست بلکه از طریق این سامانه شرکت های بیمه می توانند، پرونده بیمه ای یک بیمه گذار شامل بیمه نامه های صادره، الحاقیه، خسارات را رصد کنند.
همچنین شرکت های بیمه از طریق ارتباط آنلاین با سیستم ناجا می توانند وضعیت گواهینامه، خلافی و حتی نمره منفی بیمه گذار را مشاهده کنند.
استفاده از این سامانه، تبادل اطلاعات را میان شرکت های بیمه و بیمه مرکزی آسان کرده و بیمه گذاران نیز می توانند به راحتی اطلاعات مورد نیاز خود را از طریق این سامانه دریافت کنند.
نوروزی در پاسخ به این سوال که سامانه سنهاب چه تعداد کاربر دارد، گفت: طبق آخرین آمار بدست آمده 1718 کاربر در سال 93 از این سیستم استفاده کردند که در مقایسه با سال 1391 که 273 کاربر این سامانه بوده اند، 573 درصد رشد داشته است.
همچنین در فاز توسعه در سال 93 حدود 270 میلیارد رکورد و 18 هزار و 521 گیگابایت داده در سامانه سنهاب ثبت شده است. این آمارها نشان از پیشرفت کار و حمایت های بیمه مرکزی و همکاری شرکت های بیمه است.
مدیرکل فناوری اطلاعات و ارتباطات بیمه مرکزی در پاسخ به این سوال که کاربرد این سامانه برای عموم مردم چیست گفت: این سامانه به گونه ای برنامه ریزی شده که پاسخگوی همه ذینفعان خود باشد و قسمت اعظم ذینفعان ما بیمه گذاران هستند پیش بینی های لازم برای استفاده آنها در سراسر کشور صورت گرفته و بیمه گذاران از طریق پورتال بیمه مرکزی(به نشانی www.centinsur.ir)با وارد کردن شماره بیمه نامه، شرکت صادرکننده بیمه نامه و کد ملی خود می توانند نسبت به استعلام صحت بیمه نامه های خود اقدام کنند.چرا که هریک از شرکت های بیمه پس از صدور بیمه نامه در تمام رشته ها، باید اطلاعات آنرا در این سامانه ثبت کنند و مردم از این طریق می توانند صحت بیمه نامه های خود را کنترل کنند.
در صورتی که امکان دسترسی به پورتال بیمه مرکزی برای بیمه گذاران مهیا نباشد، می توان استعلام بیمه نامه را از طریق سامانه پیام کوتاه با ارسال پیام به شماره تلفن 30002621 و وارد کردن شماره بیمه نامه*کدملی*1 (به ترتیب) دریافت کنند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: سامانه یکپارچه رسیدگی به شکایات بیمه گذاران یکی از زیر سامانه های سنهاب است که برای رفاه حال بیمه گذاران اجرایی شده است و آنها می توانند با مراجعه به پورتال بیمه مرکزی در صورت داشتن شکایت از عملکرد شرکت های بیمه شکایت خود را ثبت کنند و از طریق کد رهگیری که دریافت می کنند، از روند رسیدگی به شکایت خود مطلع شوند.
اقتصام(3)9141**1558



29/02/1394





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 37]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن