واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: رییس دانشکده کشاورزی بسطام: توسعه پایدار نیازمند توجه به منابع خاک است شاهرود- ایرنا - رییس دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهرود گفت: نیاز است تا خاک به عنوان یک امانت برای نسل های آینده حفظ شود و توسعه پایدار بدون توجه به منابع خاک امکان پذیر نخواهد بود.
محمدرضا عامریان روز دوشنبه در گردهمایی فرسایش خاک و ارتباط آن با محیط زیست افزود: تلاش صاحب نظران و کارشناسان دانشگاه ها در جهت توجه درست به درک عمیق از اهمیت خاک در بهره وری است.
به گفته وی برگزاری چنین همایشی برای اطلاع رسانی در مورد اهمیت خاک در واقع قدم کوچکی برای کاهش روند فرسایش خاک در کشور است.
در این همایش میزان سالانه فرسایش خاک در ایران دو میلیارد تن به ارزش افزون بر50 میلیارد دلار ذکر شد که از نظر فرسایش خاک درصدر کشورها قرار دارد.
دانشکده کشاورزی بسطام در سال 1368تاسیس شد هم اکنون 950 نفر دانشجو در 12رشته در این دانشکده مشغول تحصیل هستند.
همچنین مدیر آب و خاک دانشکده کشاورزی بسطام گفت: خاک از عناصر چهارگانه طبیعت است که نقش زیادی در بقای انسان در کره خاکی دارد.
خلیل اژدری افزود: دخالت انسان در بهره وری بی رویه از خاک ایجاب می کند که درحفظ آن تلاش کنیم.
وی یادآورشد: استفاده نادرست از فناوری سبب به هم خوردن تعادل در طبیعت شده است، این کار تخریب آب و خاک را به همراه دارد.
همچنین احمد غلامی عضو هیات علمی دانشکده کشاورزی بسطام گفت: هرکجا آب کافی و خاک حاصل خیز بود شاهد شکل گیری تمدن انسانی از جمله تمدن مصر، چین و ... بودیم .
وی بیان کرد: جامعه انسانی در تامین مواد غذایی و نیازهای خود به خاک وابسته است.
وی با بیان نقش خاک در تولید و امنیت غذایی تاکید کرد: عنصر خاک با وجود اهمیت فراوان مورد بی مهری قرار گرفته است.
وی تصریح کرد: طبق پیش بینی سازمان خواربار و کشاورزی سازمان ملل متحد (فائو) یک سوم خاک به دلیل مدیریت اشتباه در حال ویرانی است طوریکه در سال 2050 میلادی وسعت زمینهای کشاورزی نسبت به سال 1960 یک چهارم کاهش می یابد.
وی اضافه کرد: همچنین پیش بینی شده است که در آن سال میزان مصرف کود شیمیایی دو برابر شود که این هشدارجدی برای مدیریت پایدارخاک است.
غلامی میزان فرسایش خاک در ایران را پنج برابر حد مجاز جهانی دانست و گفت: متاسفانه از نظر فرسایش خاک در صدر کشورها قرارداریم که دلیل آن دخالت انسانی، تغییر کاربری اراضی و... است.
به گفته این کارشناس کشاورزی سال های گذشته شاهد تغییر کاربری 200 هزار هکتار از اراضی کشاورزی در کلان شهرها بودیم.
غلامی یادآور شد: بخشی از اراضی کشاورزی کشور دچار شوری خاک است شرایط ایجاب می کند، سیاست مداران به مساله خاک نیز توجه بیشتری کنند.
وی تصریح کرد: به اعتقاد صاحب نظران علوم آب و خاک؛ بحران آب جدا از بحران خاک نیست و بحران خاک، بحران آب را بوجود می آورد.
به گفته وی سیلاب های ویرانگر نشانه مداخله انسان در بهره وری بیش از حد از خاک و محیط زیست است و عمر مفید سدهای ایران به دلیل بالا بودن میزان فرسایش خاک در حال کاهش است.
سازمان خواربار و کشاورزی سازمان ملل متحد(فائو) 2105میلادی را سال جهانی علوم خاک نامگذاری کرد.
هدف از این اقدام آگاهی دادن به جامعه در مسایل مرتبط با خاک و لزوم ترویج مدیریت پایدارخاک است.
خاکی که با افزایش جمعیت، تولید و مصرف ، توسعه فعالیت های صنعتی، کشاورزی ، معدنی ، مسکونی و ... مورد بی مهری قرار گرفته است.
چالش های زیست محیطی، خشکسالی، آلودگی آب و هوا و فرسایش خاک نتیجه بی توجهی به خاک عنوان شده است.
در این همایش "محمد بای بوردی"ریال سید محمد موسوی و منوچهر گرجی از اعضای سابق هیات علمی دانشگاه تهران و از صاحب نظران رشته آب و خاک دیدگاه های خود را بیان کردند.ک2
2047/
28/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 57]