محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1845022947
مروری بر زندگی و اندیشه ی حکیم عمر خیام
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: مروری بر زندگی و اندیشه ی حکیم عمر خیام تهران- ایرنا- بیست و هشتم اردیبهشت بزرگداشت حکیم عمرخیام است، اندیشمندی توانا که در دانش و ادب سرآمد دانشمندان زمانه ی خویش بود و با خدمات ارزنده اش توانست پرچمدار مسیری نو در دنیای علوم مختلف شود و جامعه ی خود را در راه پیشرفت و توسعه یاری دهد.
شعر فارسی در طول تاریخ همواره از جایگاه والایی در نزد همگان برخوردار بوده و در برخی دوره های تاریخی به عنوان یگانه ابزار ارتباط و انتقال هویت مردمان این سرزمین به شمار می رفته است. شعر شاعران بزرگ ایرانی نه تنها روح خواننده ی فارسی زبان را نوازش می کند و بر غنای فرهنگ این مرز و بوم می افزاید بلکه دیگر مردمان این گیتی پهناور نیز با آن ارتباط برقرار کرده اند و گاه ایران را با نام شاعرانش می شناسند. حکیم عمر خیام یکی از شاعران بزرگ و نامی این مرز و بوم محسوب می شود که سال ها در در راه اعتلای شعر و ادب فارسی تلاش و کوشش کرد.
این فیلسوف گرانقدر از چندان جایگاهی در ایران برخوردار است که عبدالحسین زرین کوب پژوهشگر و نویسنده ی بزرگ معاصر در کتاب با کاروان حله از تاثیر شعر خیام در دوران کودکی و نوجوانی خود چنین سخن می گوید:«... در آن روزهایی که بهار با مرکب شادی و پیروزی خویش داشت از گرد راه پدید می آمد، خیام مرا به دخمه های پوسیده مردگان و به جاده های ناشناس و گرد و غبار قرون گذشته می کشید و زهری غم آلود را در وجود من سر می داد که هنوز دل و جانم از تاثیر آن خالی نیست. این درویشی و بی نیازی و نازک دلی و کم رویی که امروز در من هست و دوستان آن را بر من عیب می گیرند اگر آورده سخنان خیام نباشد پروده آن هست و در این باره هیچ شک ندارم. از آن روز باز بسیار روزها و شب ها گذشته است که من از خیام و از... فکر او دمی فارغ و برکنار نبوده ام و هرگز صحبت از پیر نومید بی باک را ترک نکرده ام. هر چه از عمر این دوستی می گذرد عظمت و بزرگواری او را بیشتر حس می کنم اما هنوز بعد از بیست سال او را به درستی نشناخته ام...»
غیاث الدین ابوالفتح عمر بن ابراهیم خیام نیشابوری ریاضیدان، اندیشمند و شاعر سال های پایانی سده ی پنجم در دوره ی حکمرانی سلجوقیان است. وی در نیشابور دیده به جهان گشود و در زادگاهش به یادگیری علوم گوناگون پرداخت و بسیار جوان بود که در فلسفه و ریاضیات توانمند شد.
حکیم خیام نیشابوری به همراه گروهی از دانشمندان و ریاضیدانان برای تحقیقات نجومی به رصدخانه ای در اصفهان رفت که نتیجه ی این پژوهش، تنظیم تقویم جلالی بود. تقویم کنونی ایرانی، ثمره ی محاسباتی است که او و تعدادی از دانشمندان دیگر، در زمان جلال الدین ملک شاه سلجوقی انجام دادند و به همین دلیل تقویم جلالی خوانده می شود. در این تقویم، سال خورشیدی به صورت تقریبی برابر با 365 روز و پنج ساعت و 48 دقیقه و 45 ثانیه است.
این ریاضیدان برجسته، کارهای علمی ارزشمندی را در طول زندگی خود انجام داد. او در ریاضی برای نخستین بار، معادله های درجه یکم تا سوم را دسته بندی کرد و سپس با بهره گیری از ترسیمات هندسی مبتنی بر مقاطع مخروطی توانست برای تمامی آنها راه حل کلی ارایه کند. وی برای معادله های درجه دوم هم از راه حلی هندسی و نیز از روش عددی استفاده کرد اما برای معادله های درجه سوم تنها ترسیمات هندسی را به کار برد و بدین ترتیب توانست برای بیشتر آنها راه حلی بیابد و در مواردی هم امکان وجود 2 جواب را بررسی کند. به دلیل تعریف نشدن اعداد منفی در آن زمان، خیام از امکان وجود سه جواب برای معادله ی درجه سوم یاد نکرد.
همچنین از این دانشمند بزرگ رساله های کوتاهی در زمینه هایی همچون مکانیک، هیدرواستاتیک، هواشناسی، نظریه ی موسیقی و ... به یادگار مانده که نشان می دهد او استعداد شگرفی در یادگیری علوم گوناگون داشته است. رساله ی وی در جبر و مقابله از جمله مشهورترین آثار ریاضی خیام نیشابوری به شمار می رود.
این شاعر گرانقدر شهرت خود را در زمینه ی ادبیات و شعر، مرهون رباعی های ساده و به دور از تکلف و در عین حال دارای معانی محکم و زیبایش است. وی در میان بیت های شعرهایش تفکرات خود را بیان می کند و این رباعی ها را در ادامه ی اندیشه های علمی و فلسفی خود سراییده و به همین دلیل، خیام در زمانه ی خود و در میان مردم به عنوان یک حکیم و فیلسوف مشهور بوده و همچنین با پی بردن به شیوایی سخنانش در زبان شعر، از او به عنوان شاعری با شهرت جهانی یاد شده است.
رباعیات خیام برای نخستین بار به وسیله ی ادوارد فیتزجرالد به زبان انگلیسی ترجمه شد و در دسترس مردم جهان قرار گرفت و بدین ترتیب غنای ادبیات و شعر فارسی در جغرافیای گسترده تری بر همگان ثابت شد.
حکیم عمر خیام پس از عمری تلاش در مسیر علم و ادب و با یادگار گذاشتن آثاری در زمینه ی علوم مختلف در زادگاه خود درگذشت و در همان جا به خاک سپرده شد. اکنون آرامگاه این دانشمند فرزانه و شاعر چیره دست در شهر نیشابور، میعادگاه دوستداران این فیلسوف گرانقدر محسوب می شود.
به پاس خدمات ارزشمند پژوهشی و علمی این دانشمند برجسته و رباعی سرای مشهور ایرانی، بیست و هشتم اردیبهشت در تقویم ایران زمین، روز بزرگداشت حکیم عمر خیام نامگذاری شده است.
**پژوهشگر گروه اطلاع رسانی ایرنا به مناسبت بزرگداشت حکیم عمر خیام با محمد هاتفی کارشناس زبان و ادبیات فارسی گفت و گو کرده است.
محمد هاتفی درباره ی شعر و ادبیات فارسی گفت: ادبیات نحوه ی بیان غیر مستقیم یک مطلب در قالب زیبایی شناختی است و این وجه زیبایی شناسانه، تعالی و ارتقای حسی و ادراکی خاصی به محتوا و مطلب می دهد و این بیان، گاهی در شرایط دشوار توانسته است قالب های فکری و معنایی را با مردم در میان بگذارد و با آنها ارتباط برقرار کند. مردم ما در طول تاریخ همواره ارتباط نزدیکی با شعر و ادب ایران زمین داشتند و به همین دلیل فرهنگ، هنر، آداب و تجربه ی زندگی به وسیله ی شعر فارسی منتقل شده است. می توان گفت شعر در برخی از دوره های تاریخی به عنوان تنهاترین ابزار رسانه ای و ارتباطی نقش مهم خود را به خوبی ایفا کرده است.
وی با اشاره به چهره ی علمی حکیم عمر خیام افزود: خیام پیش از آن که یک شاعر باشد، یک دانشمند به شمار می رود که در حوزه ی علم و اندیشه پرورش یافته بود و با توجه به غنای اندیشه اش، شعرهای زیبایی نیز سروده است. او توانست با استعداد بالایش خدمات ارزشمندی را در رشته های گوناگونی همچون ریاضی، ستاره شناسی و ... به جهانیان ارایه کند.
این کارشناس ادبیات با اشاره به شهرت جهانی خیام بیان کرد: حکیم عمر خیام شاعر بزرگی است که چهره ی شناخته ی شده ی ملی و بین المللی دارد. هنگامی که ادوارد فیتز جرالد نویسنده ی اهل انگلیس رباعی های وی را به زبان انگلیسی ترجمه کرد، بیش از پیش بر آوازه ی این شاعر ایرانی در عرصه ی جهانی افزود و او را هم ردیف شاعران بزرگ جهانی قرار داد.
محمد هاتفی در ادامه تصریح کرد: در دوره ی گذشته و در شعر شاعرانی همچون خیام، مسایل عمیق اجتماعی را مشاهده می کنیم که شعر دوره ی مدرن تا اندازه ی زیادی از این موضوع فاصله گرفته است. می توان گفت مردم شعری را در اجتماع خود می خوانند و دنبال می کنند که به صورت مستقیم یا غیرمستقیم در قالب پند، حکمت و اندرز است و دستاویزی برای تعامل با همدیگر محسوب می شود که از فضای اجتماعی نیز بهره مند باشد.
محمد هاتفی سبک شعرهای حکیم عمر خیام را رباعی دانست و گفت: سبک رباعی در دوره ی کلاسیک بیشتر دربردارنده ی محتوایی با پند و اندرز است در حالی که در دوره ی مدرن انتقاد اجتماعی را هم شامل می شود. به طور کلی در برخورد با یک اثر ادبی هم باید زیبایی شناسی سوری، زبانی و ساختاری و هم ارتباط با معنا و زمینه ی تاریخی و فرهنگی عصر آن را در نظر گرفت تا بتوان آن را به طور صحیح درک کرد. بخش عمده ای از خلاقیت ذهنی ما به این بستگی دارد که ما تا چه اندازه با یک فضای اجتماعی ارتباط برقرار کرده باشیم. هر چقدر که ما تجربیات و اندوخته ی پیشین جامعه را در خود درونی کنیم به صورت طبیعی ارتباط اجتماعی ما تقویت می شود.
محمد هاتفی در پایان درباره تاثی شعرهای خیام اظهار داشت: در یک دوره ی زمانی، برخی افراد با برخی از آثار ادبی ارتباط خاصی برقرار می کنند. هنگامی که عبدالحسین زرین کوب نویسنده ی معاصر در دوره ی کودکی و نوجوانی از تاثیر شعرهای خیام بر خود می نویسد، نیز یکی از این نمونه ها به شمار می رود. به طور کلی می توان گفت مردم و به ویژه جوانان با شعرهای خیام ارتباط خوبی دارند. شناخت شرایط زمانی و نگرش مردم در دوره ی خاص تاریخی ممکن است که به ما کمک کند تا حکیم عمر خیام و خدمات ارزشمند این دانشمند، شاعر و رباعی سرای برجسته را بهتر درک کنیم.
*گروه اطلاع رسانی
پژوهشم**9348**2002**9131
28/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 19]
صفحات پیشنهادی
آرامگاه حکیم عمر خیام
آرامگاه حکیم عمر خیامبمناسبت بزرگداشت عمر خیام نیشابوری یکی از حکما و ریاضی دانان و شاعران بزرگ ایران که در اواخر قرن پنجم و اوایل قرن ششم می زیسته است عکس مصطفی عباسی1394 02 27 - 19 54 دریافت کل گزارش تصویریآرامگاه حکیم عمر خیام نیشابوری |اخبار ایران و جهان
آرامگاه حکیم عمر خیام نیشابوری کد خبر ۵۰۱۱۱۳ تاریخ انتشار ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۲۲ ۵۴ - 17 May 2015مروری بر آثار و اندیشه های «صادق آیینه وند»
جمعه ها با اندیشمندان ایرانی مروری بر آثار و اندیشه های صادق آیینه وند تهران- ایرنا- صادق آیینه وند فراتر از تمامی نگاه ها و اندیشه ها یک کارویژه و نقطه تمایز برجسته با سایر تاریخ نگاران دارد و آن هم این است که او مورخ تخصصی تاریخ اسلام است حوزه یی که خود او در رشد و نمو آن- مروری بر آثار و اندیشه های سیدجواد طباطبایی
جمعه ها با اندیشمندان ایرانی مروری بر آثار و اندیشه های سیدجواد طباطبایی تهران-ایرنا- سیدجواد طباطبایی یکی از برجسته ترین اندیشمندان علم سیاست به ویژه در زمینه اندیشه ی سیاسی است که توانسته با تالیف آثار مهم و برجسته یی به نظریه پردازی در اندیشه سیاسی ایران و تاریخ نگاری در اند- 90 درصد پروژه های بسیج سازندگی در حوزه عمرانی است
فرمانده قرارگاه قرب کوثر 90 درصد پروژه های بسیج سازندگی در حوزه عمرانی است ایلام - ایرنا - فرمانده قرارگاه قرب کوثر خاتم الانبیاء سپاه پاسداران گفت 90 درصد از پروژه های بسیج سازندگی در مناطق محروم و دورافتاده و در حوزه عمرانی صورت می پذیرد به گزارش ایرنا سردار سرتیپ دوم پاسدانماینده مردم پاکدشت در مجلس: سپاه پاسداران طلایهدار عرصه سازندگی و عمران کشور است
نماینده مردم پاکدشت در مجلس سپاه پاسداران طلایهدار عرصه سازندگی و عمران کشور استنماینده مردم شهرستان پاکدشت در مجلس گفت امروز سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به طلایهدار عرصه سازندگی و عمران کشور تبدیل شده است به گزارش خبرگزاری فارس از جنوب استان تهران فرهاد بشیری چهارشنبه شب در- فرمانده قرارگاه قرب کوثر: 90 درصد پروژه های بسیج سازندگی در حوزه عمرانی است
فرمانده قرارگاه قرب کوثر 90 درصد پروژه های بسیج سازندگی در حوزه عمرانی است ایلام - ایرنا - فرمانده قرارگاه قرب کوثر خاتم الانبیاء سپاه پاسداران گفت 90 درصد پروژه های بسیج سازندگی در مناطق محروم و دورافتاده و در حوزه عمرانی صورت می پذیرد به گزارش ایرنا سردار سرتیپ دوم پاسدار سمعاون فنی و عمرانی فرمانداری شهریار خبر داد تسریع در اجرای پروژه زیرگذر فاز 4 اندیشه
معاون فنی و عمرانی فرمانداری شهریار خبر دادتسریع در اجرای پروژه زیرگذر فاز 4 اندیشهمعاون فنی و عمرانی فرماندار شهریار در جلسهای که در فرمانداری این شهرستان برگزار شد خواستار تسریع در اجرای پروژه زیرگذر فاز 4 اندیشه شد به گزارش خبرگزاری فارس از غرب استان تهران به نقل از روابط عرئیس بسیج سازندگی آذربایجانشرقی: 72 پروژه عمرانی در مناطق محروم و روستایی آذربایجانشرقی اجرا میکنیم
رئیس بسیج سازندگی آذربایجانشرقی 72 پروژه عمرانی در مناطق محروم و روستایی آذربایجانشرقی اجرا میکنیمرئیس بسیج سازندگی آذربایجانشرقی گفت این مجموعه در سالجاری تعداد 72 پروژه عمرانی در مناطق محروم و روستایی استان اجرا و 3 هزار کارگراه کوچک زودبازده ایجاد میکند به گزارش خبرگزامسئول بسیج سازندگی کرمانشاه مطرح کرد اجرای 6100 پروژه عمرانی در کرمانشاه
مسئول بسیج سازندگی کرمانشاه مطرح کرداجرای 6100 پروژه عمرانی در کرمانشاهمسئول بسیج سازندگی استان کرمانشاه گفت طی هشت سال گذشته ۶ هزار و ۱۰۰ پروژه عمرانی تعریف شده که حدود ۱۹۸ پروژه از این میزان به بهرهبرداری رسیده است به گزارش خبرگزاری فارس از کرمانشاه منصور فتاحی ظهر امروز درافزایش طولعمر مبتلایان به سرطان روده با الگوی زندگی سالم
شنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۴ ۴۱ نتایج مطالعات حاکی از آن است که انتخاب الگوی زندگی سالم به افزایش طول عمر مبتلایان به سرطان روده کمک میکند به گزارش سرویس سلامت خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا پزشکان در بررسی جدید یادآور شدند که رژیم غذایی مناسب فعالیت جسمی کافی و همچنین داشتنعبدصالح کانون حکمت وانديشه/ زندگی قهرمانانه امام کاظم(ع) در زندان
نگاهی به زندگی سياسی ـ فرهنگی امام موسی کاظم ع عبدصالح کانون حکمت وانديشه زندگی قهرمانانه امام کاظم ع در زندان شناسهٔ خبر 2580460 - پنجشنبه ۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۰۸ ۴۳ دین و اندیشه > آیین ها و تشکل های مذهبی آناني که به توصيف امام کاظم ع پرداخته اند ايشان را عابدترين زاهد- بسیج سازندگی آذربایجان شرقی 72 پروژه عمرانی اجرا می کند
بسیج سازندگی آذربایجان شرقی 72 پروژه عمرانی اجرا می کند تبریز - ایرنا - رئیس سازمان بسیج سازندگی آذربایجان شرقی گفت این مجموعه در سالجاری تعداد 72 پروژه عمرانی در مناطق محروم و روستایی استان اجرا می کند سرهنگ صفر قائمی روز سه شنبه در نشست خبری با خبرنگاران افزود محور برنامه هااندیشه، زندگی را ارزشمند میکند
اندیشه زندگی را ارزشمند میکند احتمالا این عبارت معروف سقراط را شنیدهاید که میگوید زندگی نیازموده نیندیشیده ارزش زیستن ندارد عبارت کوتاه و به ظاهر روشنی است اما وقتی کار به موشکافی می رسد تک تک تعابیر آن نیاز به توضیح پیدا می کند زندگی آزموده چیست چرا زندگی نیازبسیج سازندگی زنجان ۶۰ پروژه عمرانی اجرا می کند
امندی بسیج سازندگی زنجان ۶۰ پروژه عمرانی اجرا می کند شناسهٔ خبر 2569175 - سهشنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۵ ۵۹ استانها > زنجان زنجان- مسئول بسیج سازندگی سپاه انصارالمهدی عج استان زنجان گفت پروژه های عمرانی بسیج سازندگی استان زنجان از ۴۸ پروژه در سال ۹۳ به ۶۰ پروژه طی سالجاری ابسیج سازندگی در کرمانشاه ۶۱۰۰ پروژه عمرانی در دست اقدام دارد
رئیس بسیج سازندگی کرمانشاه بسیج سازندگی در کرمانشاه ۶۱۰۰ پروژه عمرانی در دست اقدام دارد شناسهٔ خبر 2572406 - جمعه ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۳ ۴۳ استانها > کرمانشاه کرمانشاه- رئیس سازمان بسیج سازندگی استان کرمانشاه گفت بسیج سازندگی در استان کرمانشاه بیش از ۶ هزار و ۱۰۰ پروژه عمران60 پروژه عمرانی و خدماتی در روستاهای بخش مرکزی جویبار اجراء شد
60 پروژه عمرانی و خدماتی در روستاهای بخش مرکزی جویبار اجراء شد ساری-ایرنا-بخشدار مرکزی جویبارگفت اجرای 60 پروژه عمرانی و خدماتی در روستاهای این بخش به عنوان جهش و تلاش بزرگ دولت برای فراهم کردن امکانات و خدمات مطلوب به روستاییان است به گزارش خبرنگار ایرنا محمد مدانلو روز پنجشن-
اجتماع و خانواده
پربازدیدترینها