واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: همایش ملی مخاطب شناسی شاهنامه و شعر حماسی فارسی در مشهد آغاز شد مشهد - ایرنا - "همایش ملی مخاطب شناسی شاهنامه و شعر حماسی فارسی" روز چهارشنبه در دانشگاه فردوسی مشهد آغاز شد.
دبیر همایش گفت: مراسم نکوداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی از 12 سال پیش در حوزه های مختلف علمی فعالیت خود را در دانشگاه فردوسی آغاز کرده و تاکنون آثار بسیار ارزشمندی در همین چارچوب منتشر شده است.
فرزاد قائمی افزود: عنوان این همایش نیز بر اساس دغدغه ویژه گروه فردوسی شناسی دانشگاه فردوسی میهد انتخاب شده زیرا باید فضایی برای معرفی آثار ارزشمند این شاعر ایجاد شود و در این زمینه مهمترین موضوع شناسایی مخاطب است.
وی به ارائه 120 مقاله علمی به این همایش اشاره و بیان کرد: در این چارچوب 30 مورد به عنوان مقالات برتر انتخاب شدند و از 10 مقاله نیز بطور ویژه تقدیر می شود.
او گفت: توسط موسسه فرهنگی هنری سرای فردوسی نیز در روز 25 اردیبهشت جاری مراسمی با عنوان گرامیداشت روز ملی فردوسی در مدرسه شهید مصلی نژاد مشهد برگزار خواهد شد.
مدیرگروه ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد نیز در این همایش با تاکید بر اهمیت تجلیل از مفاخر ادبی ایران زمین گفت: تاریخ ادبیات ایران دارای شعرای بسیار ارزشمندی است اما در این میان فردوسی دارای امتیازات بسیار خاصی می باشد که وی را از دیگران متمایز می کند.
محمد تقوی افزود: شاهنامه فردوسی نخستین و آخرین اثری است که در حوزه شعر حماسی سروده شده و هیچ اثر دیگری در این میان قابل قیاس با آن نیست.
وی ادامه داد: هنوز با گذشت سالها زوایای بسیار پنهانی در اشعار فردوسی وجود دارد، باب حماسه سرایی در کشور با شاهنامه آغاز شد و با همین اثر نیز به پایان رسید.
شاهنامه فردوسی شناخته شده ترین کتاب در دنیا به زبان پارسی است که به همه زبانهای زنده جهان ترجمه شده است.
اثر جاودان فردوسی حماسه ای منظوم با حدود 60 هزار بیت شامل اسطوره ها، افسانه ها و تاریخ چهار دودمان پادشاهی پیشدادیان، کیانیان، اشکانیان و ساسانیان ایران از ابتدا تا آغاز دوران اسلامی در سده هفتم است.
این اثر حماسی شامل سه بخش "اسطوره" عهد کیومرث تا پادشاهی فریدون، دوره "پهلوانی" قیام کاوه آهنگر تا مرگ رستم و دوره "تاریخی" از پادشاهی بهمن و ظهور اسکندر تا آغاز دوران اسلامی است.
شاهنامه نفوذی بسیار در ادبیات جهان داشته و شاعران بزرگی همچون گوته و ویکتور هوگو از آن به نیکی یاد کرده اند.
حکیم ابوالقاسم فردوسی توسی سخن سرای نامی ایران و سراینده شاهنامه حماسه ملی ایران به سال ۳۲۹ هجری در روستای "پاژ" منطقه توس خراسان دیده به جهان گشود و در سال ۴۱۱ هجری قمری در همان منطقه درگذشت و در باغ خود به خاک سپرده شد.
فردوسی در دوران پرورش و بالندگی با مطالعه سروده ها و متون پیشینیان دانشی اندوخت که بعدها دستمایه او در سرایش شاهنامه شد. وی با زبان عربی و دیوانهای شاعران عرب و نیز با زبان پهلوی آشنا بوده است.
کودکی و جوانی فردوسی در زمان سامانیان سپری شد که از دوستداران ادب فارسی بودند لذا گفته می شود از 30 سالگی آغاز به نگارش شاهنامه پرآوازه ترین سروده خود و یکی از بزرگترین اسناد ادبیات کهن پارسی نمود و تا 70 سالگی دست اندرکار تدوین و چندبار ویرایش آن بود.
7498/1858
23/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 163]