واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: پاکستان؛ حرف شنوی از آمریکا، محروم از منابع انرژی ایران اسلام آباد – ایرنا – پاکستان که سال ها است از بحران کمبود انرژی به شدت رنج می برد، به دلیل حرف شنوی از آمریکا و به رغم قراردادی که برای احداث خط لوله گاز و واردات گاز طبیعی با ایران امضا کرده است، به خود اجازه نمی دهد تا با اجرای تعهدات خود در قبال این قرارداد، از رنج مردم کشورش بکاهد.
پاکستان مدعی است تحریم های آمریکا باعث شده تا نتواند به تعهدات خود در قبال قرارداد گاز با ایران عمل کند. دولت وقت پاکستان در سال 1388 با علم به شرایط جهانی و وضعیت ایران این قرارداد را امضا کرد. مهلت طرفین برای اجرای تعهدات خود در پایان سال گذشته میلادی به سر رسید؛ ایران تقریبا به تمام تعهدات خود عمل کرده اما پاکستان حتی یک گام عملی هم برای احداث خط لوله اشاره شده در قرارداد در خاک خود برنداشته است.
حدود دوهفته پیش، "آموس هاشتین" نماینده ویژه وزارت امور خارجه آمریکا در امور انرژی به پاکستان سفر کرد. طبق گزارش رسانه های پاکستان، این مقام آمریکایی در مذاکراتی که با مسوولان انرژی پاکستان داشت، به آنها بار دیگر هشدار داد تا زمانی که تحریم ها علیه ایران لغو نشود، پاکستان حق ندارد به سمت اجرای قرارداد گازی با ایران برود.
این مقام آمریکایی درعوض از پاکستان خواسته است تا به جای خط لوله ایران –پاکستان معروف به طرح آی-پی، به طرح موسوم به تاپی (قرارداد مشترک ترکمنستان، افغانستان، پاکستان و هند برای وارد کردن گاز از ترکمنستان) فکر کند و همچنین به واردات گاز مایع از قطر ادامه دهد.
ماه گذشته اولین کشتی حامل گاز مایع قطر وارد بندر کراچی پاکستان شد. این گاز بعد از انجام فرایندهایی پیچیده، تبدیل به گاز طبیعی می شود و سپس وارد شبکه خط لوله گاز می شود و یا در اختیار نیروگاه های حرارتی برای تولید برق قرار می گیرد.
چندی پیش یک گزارش رسمی در برخی رسانه های پاکستان منتشر شد که حاکی از قیمت بالای گاز قطر و قیمت بالای تولید برق در نیروگاه هایی بود که از گاز وارداتی از قطر به عنوان سوخت استفاده می کنند. در این گزارش قید شده بود که واردات گاز مایع از قطر یک گام اشتباه بود چرا که این اقدام نه تنها به تولید برق ارزان قیمت در پاکستان نیانجامید، بلکه گران تر از برقی است که قبلا با استفاده از سوخت هایی نظیر گازوییل یا نفت کوره تولید می شد. علاوه بر قمیت گاز، پاکستان باید بهای سنگینی را بابت حمل آن از قطر و تبدیل آن به گاز طبیعی صرف کند.
با این وجود، آمریکا همچنان به پاکستان اصرار می کند که به واردات گاز مایع از قطر ادامه دهد. شاید دلیل اصرار آمریکا این است که بسیاری از سهام داران بخش نفت و گاز قطر، غول های نفتی آمریکایی و اروپایی هستند و هرگونه رونق در روند صادرات نفت و گاز قطر، دلارهای فراوانی را عاید این شرکت های خارجی می کند.
موضوع قرارداد گاز ایران – پاکستان همواره یکی از موضوعاتی است که رسانه های پاکستان به آن می پردازند و خواستار اراده جدی اسلام آباد برای اجرایی کردن این قرار هستند. ایران به عنوان کشور همسایه پاکستان و دومین دارنده ذخایر عظیم گاز جهان، بدون تردید بهترین گزینه و اقتصادی ترین و کوتاه ترین راه برای کمک به رفع بحران کمبود انرژی در پاکستان است.
اکنون که چینی ها دهها میلیارد دلار قراردادهای مختلف با پاکستان برای اجرای طرح های گوناگونه از جمله احداث کریدور اقتصادی چین – پاکستان با اسلام آباد امضا کرده اند و احداث خط لوله گاز از بندر گوادر به نوابشاه (که به گفته مسوولان پاکستانی در آینده به عنوان خط لوله گاز-ایران پاکستان مورد استفاده قرار خواهد گرفت) نیز یکی از این قراردادها است، آمریکا به دلیل سنگ اندازی در مسیر نفوذ بزرگترین رقیب خود در پاکستان، اسلام آباد را تحت فشار مضاعف گذاشته است.
تاکیدهای اخیر آمریکا به پاکستان مبنی بر اینکه این کشور نباید به سمت اجرای قرارداد خط لوله گاز با ایران برود، نه صرفا به دلیل تحریم ها، بلکه بخاطر نگرانی از حضور قدرتمند چینی ها و سرمایه گذاران چینی در پاکستان و مانع تراشی در برابر نفوذ چین در منطقه تلقی می شود.
آساق*1723
22/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 19]