واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: محصولات غذایی در صدر صنایع اشتغال زا تهران- ایرنا- روزنامه خراسان در صفحه اقتصاد نوشت: شاید برای شما هم جالب باشد که بدانید در کشور چه میزان محصولات صنعتی تولید می شود. محصولاتی که از ترکیب سرمایه و نیروی کار حاصل می شود. برای این منظور مرکز آمار ایران هر ساله به سراغ کارگاه های صنعتی 10 نفر کارکن و بیشتر می رود تا اطلاعات کاملی از این کارگاه ها به دست آید.
در این گزارش که در شماره روز سه شنبه بیست و دوم اردیبهشت 1394 خورشیدی به چاپ رسید؛ می خوانیم: شاید برای شما هم جالب باشد که بدانید در کشور چه میزان محصولات صنعتی تولید می شود. محصولاتی که از ترکیب سرمایه و نیروی کار حاصل می شود. برای این منظور مرکز آمار ایران هر ساله به سراغ کارگاه های صنعتی 10 نفر کارکن و بیشتر می رود تا اطلاعات کاملی از این کارگاه ها به دست آید. این اطلاعات شامل تعداد کارکنان، میزان تولیدات و ارزش آن ها، ارزش صادرات و... می باشد. جالب اینجاست که در این طرح آمارگیری همه کارخانه های بزرگ و کوچکی که در ذهن داریم، به حساب آمده اند. از کارخانه های خودروسازی تا شرکت های تولیدی موجود در شهرک های صنعتی سراسر کشور. نتایج به دست آمده برای سال 92 نشان می دهد کارگاه های صنعتی بالای 10 نفر کارکن توانسته اند یک میلیون و 200 هزار شغل ایجاد کنند. این میزان اشتغال گرچه نسبت به سال قبل از آن 6 درصد رشد داشته است اما گذشته تلخی را یدک می کشد. چراکه میزان اشتغال در سال های 1388 تا 1391 منفی بوده است. تعداد شاغلان کارگاه های صنعتی که در سال 85 تنها یک میلیون نفر بوده اند با پرشی یکباره در سال 86 به رقم یک میلیون و 200 هزار نفر رسید. با این حال در سال های بعد در حدود همین رقم باقی ماند و با بهبود شرایط اقتصادی کشور به یک میلیون و 280 هزار نفر رسید.
از نکات جالب توجه این آمارها می توان به نقش بخش های مختلف صنعتی کشور در زمینه ایجاد اشتغال اشاره کرد. از آنجایی که کشور در حال حاضر با معضل بیکاری جوانان و به خصوص تحصیل کرده ها مواجه است، تکیه بر صنایعی که اشتغال زایی بالایی دارند می تواند مفید باشد. چرا که کشور می تواند با تقویت این بخش ها، هم به رکود اقتصادی پایان دهد و هم به وضعیت اشتغال سرو سامان دهد. در میان صنایع کشور، صنایع غذایی و آشامیدنی با ایجاد 214 هزار شغل بیشترین نقش را در اشتغال تولیدات صنعتی کشور ایفا کرده است. این بخش توانسته است در سال 92، حدود 20 هزار نفر به شاغلان خود بیفزاید. شاید علت اصلی افزایش شاغلان در این بخش را بتوان با تغییر رفتار مصرفی خانوارها و حرکت به سمت استفاده از محصولات آماده غذایی و آشامیدنی توضیح داد. رتبه دوم در ایجاد اشتغال به تولید محصولات کانی غیرفلزی مربوط می شود که غالبا به سنگ، کاشی و سرامیک مربوط می گردد. در سال 92، حدود 174 هزارنفر در این بخش صنعتی مشغول به کار بوده اند. تولید وسایل نقلیه موتوری، تریلر و نیم تریلر با 131 هزار شاغل رتبه سوم را در این زمینه کسب کرده است. احتمالا بخش عمده ای از اشتغال این بخش به دو کارخانه بزرگ خودروسازی کشور(ایران خودرو و سایپا) مربوط می شود که معمولا قیمت بالای محصولات این دو کارخانه را به وسیله اشتغال زایی آن ها توجیه می کنند.
در میان ارقام و اعداد مربوط به کارگاه های صنعتی به گزینه ارزش صادرات این کارگاه ها برخورد می کنیم. صادرات کارگاه های صنعتی از این جهت مهم است که کشور به دنبال نفت زدایی از اقتصاد به افزایش صادرات غیر نفتی نیازمند است که کارگاه های صنعتی نقش بسیار مهمی در این زمینه ایفا می کنند. ارزش صادرات کارگاه های صنعتی کشور در سال های بعد از 85 همواره فزاینده بوده است به طوری که از صادرات 7790 میلیون دلاری در سال 85 به بالای 27290 میلیون دلار در سال 90 رسید. عددی که نقطه اوج صادرات کارگاه های صنعتی در کشور بوده است. با این حال در سال 91 ارزش صادرات به یکباره 40 درصد افت پیدا کرد. اگرچه غالبا این افت را به تحریم های کشورهای غربی مربوط می سازند، اما علل ساختاری زیادی برای این رویداد وجود دارد. با این حال، در سال 92 و با پیشرفت در مذاکرات هسته ای، صادرات کارگاه های صنعتی به یکباره با صعود 38 درصدی مواجه شد. اگرچه با این پیشرفت صادرات کارگاه های صنعتی به 22429 میلیون دلار رسید اما هنوز فاصله 500 میلیون دلاری با میزان صادرات سال 90 دارد. با این حال امید می رود با بهبود وضعیت اقتصادی کشور، افق های روشنی به روی صادرات کشور باز شود.
*منبع: روزنامه خراسان
**پژوهش**2002**9131
22/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 65]