واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: جایگاه احزاب در انتخابات پیشرو
مردمسالاری و حاکمیت ملت و سپردن کار مردم به دست مردم یکی از مطالبات ملت ایران در انقلاب مشروطه، نهضت ملی ایران و انقلاب اسلامی سال ۵۷ بوده است.
آفتاب : این مطالبات در اصول قانون اساسی به ویژه اصول فصل پنجم به ویژه در اصل ۵۶ قانون اساسی تبلور پیدا کرده است. «حاکمیت مطلق بر جهان و انسان از آن خداست و هم او، انسان را بر سرنوشت اجتماعی خویش حاکم ساخته است. هیچکس نمیتواند این حق الهی را از انسان سلب کند یا در خدمت منافع خود یا گروهی خاص قرار دهد و ملت این حق خداداد را از طرقی که در اصول بعد میآید اعمال میکند» و در اصل پنجاه و هشتم «اعمال قوه مقننه از طریق مجلس شورای اسلامی است که از نمایندگان منتخب مردم تشکیل میشود...».
تجربه جهانی نیز نشان میدهد که در کشورهای توسعه یافته، برگزاری انتخابات آزاد و سالم و تعیین نمایندگان واقعی مردم و سپردن کار مردم به دست مردم ازجمله دستاوردهای مطالبات دموکراسیخواهی در دویست سال اخیر بوده و در دوران جدید یگانه سازوکار مؤثر و تنها، شیوه مسالمتآمیز در دستیابی به دموکراسی و حاکمیت ملت و گردش مسئولان در چارچوب گفتمان اصلاحطلبی و تحقق برنامههای توسعه پایدار بوده است.
در کشورهای در حال توسعه حضور مردم در انتخابات و مبارزه پارلمانی به عنوان مؤثرترین روش و اصولیترین و کم هزینهترین راه دستیابی به آرمانهای مردمسالاری و حاکمیت ملی است. از اینرو حضور در انتخابات وتقویت فرایند دموکراسی یک وظیفه ملی و دینی است. در این فرایند آگاهیبخش هم حاکمان و هم مردم به تدریج آموخته میشوند و نهال دموکراسی بارور میشود.
دراین راستا احزاب سیاسی نقش تعیین کنندهای در سازماندهی و تربیت فعالان سیاسی ـ اجتماعی و برنامهریزی برای پاسخ به نیازها و آرمانهای شهروندان و پاسخگویی در قبال مردم بر عهده دارند. تجربه نشان داده است در غیاب احزاب سیاسی مستقل و ریشهدار در جامعه فرصت برای عوام فریبی در کشورهای در حال توسعه فراهم میشود و در این شرایط در فرایند دموکراسی و انجام برنامههای توسعه اختلال به وجود میآید.
بر پایه چنین ضرورتهایی وزارت کشور و همه نهادهایی که مسئولیت برگزاری انتخابات را بر عهده دارند بایستی زمینه حضور همه احزاب سیاسی که به قانون اساسی التزام دارند اعم از اصلاحطلبان و محافظهکاران (اصولگرایان) را در انتخابات پیش روی مجلس دهم فراهم آورند تا در یک رقابت آزاد و سالم مردم فرصت شنیدن برنامههای احزاب مختلف را پیدا کنند و به نمایندگانی که معرفی میکنند با آگاهی رأی دهند.
اگر شرایط برگزاری انتخابات آزاد و سالم فراهم باشد احزاب نبایستی نسبت به حضور یا عدم حضور حزب یا گروه خاصی حساسیت نشان دهند. زیرا در فضای آزاد انتخاباتی که گردش اطلاعات آزاد است و دیدگاهها و برنامههای احزاب مختلف مطرح میشود، مردم با آگاهی نسبت به برنامه احزاب و سوابق نامزدهای آنها میتوانند انتخاب شایسته داشته باشند. اگر در مقطعی اشتباهی رخ داده باشد در فرایند عمل و بررسی عملکرد نمایندگان مذکور در انتخابات بعدی مردم رأی خود را اصلاح خواهند کرد.
در شرایط حساس و بحرانی کشور و منطقه انتخابات پیشروی مجلس دهم و نقش احزاب و تعامل تعالی بخش بین آنها از اهمیت خاصی برخوردار است. نهتنها احزاب اصلاحطلب و اصول گرا (محافظهکار) بایستی انسجام درونی خود را تقویت و هماهنگ کنند بلکه در چارچوب وجوه اشتراک فیمابین نظیر تأکید بر عقلانیت، اعتدال و منافع ملی در برنامهها و پرهیز از سیاستهای افراط و تندروی و... هماهنگی، تعامل و همکاری داشته باشند تا با انتخاب نمایندگان واقعی و شایسته مردم ایران در مجلس بتوانند به وظائف سنگین خود در پاسداری از حقوق اساسی ملت و منافع ملی و هماهنگی بیشتر با دولت یازدهم منتخب مردم، عمل نمایند.
منبع: هفته نامه پایتخت کهن شماره ۲۵/مهندس محمد توسلی
تاریخ انتشار: ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۳:۲۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 115]