واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: با خطای مصرف قرص «ترامادول» در ورزشکاران چه زمانی برخورد می شود؟ ترامافول تهران- ایرنا- خبرهای مربوط به گسترش مصرف قرص «ترامادول» بین شماری از بازیکنان لیگ برتر فوتبال ایران هر چند از سوی منابع رسمی تایید نشده ولی جامعه ی ورزشی ما را در شوک فرو برده و سوت این خطای آشکار ورزشی را از سوی داوران جامعه به صدا در آورده است.
خبر مصرف قرص ترامادول به عنوان دارویی مخدر از سوی برخی ورزشکاران به ویژه بازیکنان تیم های فوتبال لیگ برتر چند روزی است که به کانون توجه ورزشکاران و ورزش دوستان تبدیل شده است. این در حالی است که ورزش پاک یکی از مهمترین شعارها و ارزش های جامعه ی ورزشی کشورها به شمار می آید.
این مساله زمانی بازتاب بیشتری یافت که خبرهای تایید نشده ی دیگری در مورد پیوند مصرف ترامادول و درگیری برخی بازیکنان فوتبال با هواداران منتشر شد.
ترامادول دارویی مسکن با کارکردهایی شبیه تریاک است که با نظر پزشکان برای تسکین دردهای شدید استفاده می شود اما مصرف بی رویه و خودسرانه ی آن زمینه ساز اعتیاد و موجب اختلال در دستگاه های تنفسی، کلیه و کبد خواهد شد.
پژوهشگر ایرنا برای بررسی این موضوع و همچنین آسیب های استفاده ی خودسرانه از ترامادول از سوی ورزشکاران با چند تن از صاحب نظران گفت وگو کرده است.
*** بیگ زاده: پرخاشگری زاییده ی مصرف بی رویه ی ترامادول است
«الهه بیگ زاده» مشاور تخصصی ترک اعتیاد یکی از کارشناسانی بود که در گفت وگو با گروه پژوهش و تحلیل خبری ایرنا به آسیب شناسی استفاده ی بی رویه ی برخی افراد از ترامادول پرداخت.
وی در معرفی این قرص ها گفت: ترامادول نوعی مواد مخدر است که در ابتدای مصرف، فرد را در یک حالت روحی و روانی لذت بخش قرار می دهد اما در کمترین زمان و بعد از اعتیاد، مصرف کننده دچار ناتوانی های فراوانی از جمله ناتوانی جسمی و جنسی می شود.
بیگ زاده اظهار کرد: برخی از ورزشکاران به خاطر تسکین دردهای ناشی از مصدومیت به استفاده از این قرص رو می آورند. برخی از افراد نیز خودسرانه ترامادول را برای تنظیم خواب می خورند. این در حالی است که برای رفع این مشکل ها نباید ترامادول یا هر ماده ی مخدر دیگری را مصرف کرد زیرا راه های بهتری برای کنار آمدن با درد یا تنظیم ساعت خواب افراد وجود دارد.
این کارشناس مساله ی اعتیاد در ادامه با اشاره به عوامل دیگری که موجب گسترش مصرف ترامادول بین ورزشکاران می شود گفت: به یقین مشکلات روحی، روانی و اجتماعی افراد یکی از مهمترین علت های رفتن به سوی مصرف ترامادول یا مواد مخدر است و ورزشکاران نیز مانند دیگر افراد و قشرهای مختلف جامعه، نمی توانند از این مشکلات به دور باشند.
بیگ زاده در زمینه ی آسیب های مصرف ترامادول بین ورزشکاران گفت: فوتبال در ذات خود خشونت آفرین است. با وجود این، بازیکنان فوتبال با مصرف این قرص در برخی از مواقع اختیار خود را از دست داده و ناخودآگاه دچار درگیری های مختلف با بازیکنان و داور می شوند و این امر موجب می شود هم خود فرد و هم تیم وی دچار ضرر و زیان فراوانی شود.
وی مهمترین راهکار رهایی از مصرف قرص های اعتیاد آور را مراجعه به روانشناس دانست و گفت: یکی از مهمترین دلیل های پناه بردن به مواد افیونی، افسردگی ناشی از برخی ناکامی های زندگی است. در این زمینه باید اطلاع رسانی شود که تنها راه درمان افسردگی پناه بردن به مواد مخدر نیست بلکه حضور در مراکز مشاوره ی روانشناسی و استفاده از نظر متخصصان اجتماعی می تواند بهترین راهکار برای خروج فرد از مشکلات اجتماعی باشد.
*** موسوی چلک: جایگاه اجتماعی فرد با اعتیاد تنزل پیدا می کند
یکی دیگر از کارشناسانی که در گفت وگو با گروه پژوهش و تحلیل خبری ایرنا به بیان آسیب های استفاده ی بی رویه از مصرف قرص های ترامادول پرداخت «سید حسن موسوی چلک» رییس انجمن مددکاران اجتماعی بود.
وی با اشاره به اخبار منتشر شده درباره ی استفاده ی ستاره های ورزشی از این قرص گفت: هر چند هنوز منبعی رسمی استفاده از ترامادول بین ورزشکاران را تایید نکرده است ولی ما در جامعه شاهد گسترش استفاده ی نسل جوان از این مواد اعتیاد آور هستیم.
رییس انجمن مددکاران اجتماعی ایران با تاکید بر الگو قرار گرفتن ستاره های ورزشی و بازیگران سینما برای جوانان گفت: در تمام جهان الگو و گروه مرجع بسیاری از مردم به خصوص جوانان، بازیگران و ورزشکاران هستند. اگر این گروه ها بدون توجه به جایگاه اجتماعی خود، دست به اقدام های ناهنجار بزنند هواداران این ستاره ها به شدت از رفتارهای آن ها الگو برمی دارند و این خود آغازی بر رواج آسیب های اجتماعی در جامعه است.
موسوی چلک اظهار کرد: البته نمی توان تنها آسیب استفاده از ترامادول را به هواداران معطوف دانست زیرا ثابت شده که استفاده کنندگان از مواد مخدر و داروهای نامتعارف خود نخستین کسانی هستند که قربانی مواد می شوند و جایگاه اجتماعی که سال ها با تلاش و کوشش به دست آورده اند از دست می دهند.
او در ادامه یادآور شد: خانواده ی افراد شناخته شده که به مواد افیونی مبتلا می شوند نیز زیان های فراوانی می ببیند زیرا از یک سو زیر نظر مردم و جوانان هوادار هستند و از سوی دیگر ورزشکاری که پس از اعتیاد شغلش را از دست می دهد، هزینه های اقتصادی زیادی را به خانواده تحمیل می کند.
رییس انجمن مددکاران اجتماعی در پایان با اشاره به دیگر آسیب قرص ترامادول برای ورزشکاران گفت: یکی از مهمترین آسیب هایی که ورزشکاران مصرف کننده ی این قرص ها با آن روبرو هستند شدت یافتن پرخاشگری است از آنجا که ورزشی مانند فوتبال نیاز به قدرت بدنی و درگیری فیزیکی دارد، بازیکن مصرف کننده ی این قرص ممکن است در برخی از زمان های مسابقه نتواند خود را کنترل کند و با بازیکنان تیم مقابل یا داور درگیر شود.
*** جمع بندی
همچنان که گفته شد، این روزها مصرف ترامادول بین فوتبالیست ها گسترش پیدا کرده و برخی خبرها حکایت از آن دارد که شماری از بازیکنان لیگ برتری به مصرف این قرص اعتیادآور روی آورده اند.
به باور برخی ناظران، درگیری با حاشیه ها که این روزها گریبانگیر برخی از ستاره های تیم های بزرگ کشور شده است نشان می دهد مسوولان و مدیران این تیم ها کمتر به فکر سلامت روحی ورزشکاران هستند و تنها انتظار آن ها از یک ستاره ی ورزشی بازی کارآمد برای کسب نتیجه است؛ رویکردی که البته نه به سلامت ورزش انجامیده و نه کامیابی خاصی را نصیب تیم های ورزشی ساخته است.
در این پیوند لازم است تیم های ورزشی با به کار گرفتن روانشناسان کارآمد، بتوانند برای مشکل های روحی و روانی ورزشکاران چاره جویی کنند. البته استخدام روانشناس به تنهایی نمی تواند ستاره های مختلف ورزشی را از آسیبی نظیر گرایش به مواد مخدر باز دارد بلکه سلسله مراتب مدیریت تیم از از جمله، سرمربی، سرپرست و ... باید نقشی موثر در کنترل و رفتار بازیکن خود داشته باشند.
کنترل ورود و خروج بازیکنان به باشگاه و زمین های تمرینی تیم، تعین ساعت مناسب برای خواب و دیگر فعالیت های بازیکنان و انجام آزمایش های مختلف قبل از بستن قرار داد با بازیکن و نیز در طول فصل راهکارهایی دیگر برای جلوگیری از گرفتاری ورزشکاران در دام آسیب های اینچنینی است.
* از:غفار میرزایی (گروه پژوهش و تحلیل خبری)
پژوهشم** 2052**9279**2054
19/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 26]