واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۹ ارديبهشت ۱۳۹۴ (۱۱:۵ق.ظ)
تسهيل مراودات و آينده اصلاحات سياسي در سرزمين شيخ نشين موج - گروه اقتصاد سياسي
کاروان توسعه امارات متحده عربي در دهه اخير با سرعت قابل توجهي به پيش مي رود. اين کشور کوچک طي سالهاي گذشته داراي چنان رونق اقتصادي گستردهاي در زمينههاي مختلف بوده که همچنان بسياري از کارشناسان و اقتصاددانان جهاني از تحليل رويکرد اقتصادي اعراب کرانه خليج فارس بازماندهاند.
اخيرا طي توافق ميان امارات و اتحاديه اروپا شهروندان اين کشور ميتوانند بدون نياز به دريافت ويزاي شينگن به اروپا سفر کنند. دارنده ويزاي شينگن ميتواند بدون محدوديت وارد 26 کشور اروپايي شود. بسياري از تحليلگران و رسانه هاي خبري اين اتفاق را دستاوردي ديپلماتيک براي دولت امارات عنوان کردند. اما با نگاهي دقيقتر بايد گفت تمام اين اتفاق نه براي دولت امارات بلکه براي شهروندان اماراتي و دولتهاي اتحاديه اروپا پيروزي محسوب مي شود.
قطعا با آغاز روند لغو ويزاي شينگن، تعداد گردشگران اماراتي در کشورهاي اروپايي افزايش مييابد. اين مسئله کوچکي نيست که بتوان به راحتي از آن گذشت. چرا که اجرايي شدن آن نه تنها مي تواند درآمدهاي سرشاري را نصيب اتحاديه اروپا کند که چند سالي است از وضعيت نامناسب اقتصادي رنج مي برد، بلکه شهروندان اماراتي را از وضعيت حکومت، جامعه مدني و مطالبات سياسي شان در مقايسه با نظام هاي سياسي ديگر آگاه تر از قبل خواهد کرد.
کشور امارات داراي يک نظام بسته سياسي است. نبود توزيع عادلانهي قدرت، شکاف سياسي مردم و حاکمان خانداني، دارا بودن رانت انبوه نفتي و غيره اين کشور را داراي پتانسيل هاي زيادي براي وقوع تحولات سياسي مي کند. اين وضعيت به نحوي است که در رتبه بندي هاي جهاني اين کشور از اين لحاظ پس از عربستان سعودي در رتبه دوم قرار دارد. حتي اخيرا عربستان سعودي، بحرين و کويت اجازه انتخابات در برخي موضوعات را دادند ولي چنين اجازه اي تاکنون در اين شيخ نشين صادر نشده است.
اين رژيم بنا به آمارهاي مؤسسهي «خانهي آزادي» در سالهاي ٢٠١١ و ٢٠١٢م. به عنوان کشوري غيردموکراتيک شناخته شده و گزارش هاي حقوق بشر وزارت خارجهي کشور آمريکا نيز دولت امارات متحده عربي را به دليل نبود آزاديهاي سياسي، فشار گسترده، سانسور و بدرفتاري با کارگران مورد انتقاد قرار داده است.
به هر حال با رشد مسافرت، جمعيت نخبگان و افزايش سطح آگاهي هاي عمومي پيش بيني مي شود که فشارهاي اجتماعي، دولت حاکم را مجبور به برگزاري انتخابات و توسعه دموکراسي نمايد و در صورت راه يافتن افراد جديد به حلقه به شدت محدود متوليان توسعه معلوم نيست آيا کاروان توسعه به همين شکل پر شتاب به راه خود ادامه خواهد داد يا خير.
با روند در پيش گرفته شده حتي امکان نضج و رشد جنبشهايي در درون اين کشور نيز در اين شرايط خاص دور از ذهن نيست. شواهد اين اعتراضات هم اکنون در برخي از مطبوعات کشورهاي عرب زبان مشاهده مي شود. از سوي ديگر بعد از تحولات انقلابهاي عربي در سال 2011م. دولت امارات بسياري از تشکلهاي صنفي از جمله تشکل صنفي حقوقدانها و معلمان را ممنوع اعلام کرد که اين امر منجر به افزايش نارضايتيهاي عمومي شده است.
با اين تحليل مي توان نتيجه گرفت که توسعه سياسي مي تواند پاشنه آشيل توسعه در اين کشور باشد. گذشت زمان همه چيز را نشان خواهد داد.
محمد قربانپور شيخاني
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]