واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: ورود پیمان مشارکت ترانس پاسیفیک به مرحله ای حساس و بحرانی/ افزایش فشار کاخ سفید کوالالامپور – ایرنا – مذاکرات تجارت آزاد آسیا و اقیانوسیه موسوم به تی.پی.پی یا پیمان مشارکت ترانس پاسیفیک که قرار است هفته آینده از سرگرفته شود، وارد مرحله ای حساس و بحرانی شده است.
به گزارش ایرنا، استرالیا، برونئی، کانادا، شیلی، پرو، مالزی، ژاپن، مکزیک، زلاندنو، سنگاپور، آمریکا و ویتنام 12 کشوری هستند که به رغم مخالفت های گسترده مردم و برخی صاحب نظران حوزه اقتصاد و تجارت در تلاشند توافق نامه تجارت آزاد آسیا و اقیانوسیه را با فشار کاخ سفید نهایی کنند.
سران این کشورها تلاش دارند برغم مخالفت هایی که در کشورهایی مانند مالزی، آمریکا و ژاپن صورت گرفته آن را به نتیجه برسانند. فعالان اتحادیه های تجاری و همچنین تعداد زیادی از قانونگذاران دموکرات آمریکا اخیرا در شهر واشنگتن علیه این معاهده که به گفته آنها به ضرر کارگران آمریکایی و اقتصاد این کشور خواهد بود، تظاهرات کردند.
از سوی دیگر هم اکنون دو دیدگاه کاملا متضاد در مالزی در خصوص پیوستن این کشور به پیمان مشارکت ترانس پاسیفیک وجود دارد، دولت خواستار ورود مالزی به این پیمان است که آمریکا آن را پیگیری می کند، اما گروهی ضمن مخالفت با ورود کوالالامپور به این پیمان تاکید دارند مالزی فروشی نیست.
از جمله مخالفان ورود مالزی به این پیمان ماهاتیر محمد نخست وزیر اسبق این کشور است که با این پیمان مخالفت کرده و شرکت ندادن کشورهایی همچون چین به عنوان قدرت بزرگ اقتصادی جهان را در این طرح تلاش مغرضانه و هدفمند آمریکا برای مقابله با چین می داند و تاکید دارد مالزی طرف بازنده این پیمان است.
برغم این مخالفت ها نمایندگان کشورهای مذاکره کننده قرار است هفته آینده نشستی برگزار و آن را بار دیگر بررسی کنند.
به نوشته روز جمعه روزنامه نیواستریت تایمز مالزی، مایکل فورمن نماینده تجاری آمریکا در این مذاکرات، گفت که مذاکرات 12 کشور از جمله مذاکره با مالزی در خصوص این توافقنامه در حال حاضر در مرحله بحرانی و حساسی است.
نجیب تون رزاق، نخست وزیر مالزی پیش از این گفته بود: مسایل حساس و مهمی در مذاکرات ترانس پاسیفیک داریم که بسیار به سیاست های داخلی ما نزدیک است. در صدر این مسایل موضوع شرکت های دولتی است و از کشورهای عضو می خواهیم در خصوص تقاضای مالزی انعطاف نشان دهند.
وی تاکید کرد "اگرچنین چیزی ممکن باشد مالزی خواهد توانست در مورد مفاد موافقتنامه مذاکره کند".
مایکل فورمن نیز گفت مذاکرات هفته آینده از سر گرفته می شود و تصمیم گیری های در این مذاکرات دوجانبه برای همه 12 عضو دشوار است.
وی در نشستی گفت که مذاکرات با ژاپن و برخی کشورها در مورد مسائلی مانند بازار خودرو و کشاورزی پیشرفت های قابل توجهی داشته است.
هم اکنون پنج سال از آغاز مذاکرات 12 کشور برای رسیدن به موافقتامه تجارت آزاد آسیا و اقیانوسیه می گذرد، اما اختلافات همچنان در خصوص این پیمان ادامه دارد. پیمانی که بیش از 800 میلیون نفر از جمعیت جهان را دربر می گیرد و 40 درصد تجارت جهانی را به خود اختصاص خواهد داد.
نماینده تجاری آمریکا معتقد است کشورها در حال رسیدن به پایان بازی هستند و اختلافات کاهش یافته، اما رسیدن به نتیجه در خصوص مسائل مهم بسیار سخت است.
مذاکرات 12 کشور برای رسیدن به توافق پشت درهای بسته و به صورت محرمانه انجام می شود، هر چند مایکل فورمن تلاش کرد محرمانه بودن آن را در این نشست توجیه کند و اینگونه وانمود کند اطلاع رسانی دقیقی انجام می شود.
در خصوص پیمان مشارکت ترانس پاسیفیک در آمریکا نیز تضادهایی وجود دارد. موافقان معتقدند این پیمان موجب باز شدن بازارهای آسیا به صادرات اجناس آمریکایی می شود، اما منتقدان تاکید دارند حامیان این پیمان سرمایه دارانی هستند که تنها به سود و منفعت خود می اندیشند و می خواهند کارگران و مالیات دهندگان بار همه هزینه ها را بر دوش بکشند.
منتقدان مالزیایی نیز تاکید دارند آمریکا به مالزی برای امضای این پیمان فشار وارد کرده است تا رشد روابط تجاری چین در منطقه را زیر نظر بگیرد.
این کارشناسان می گویند محتویات این پیمان شفاف نشده و ابهام دارد.
برخی کارشناسان مالایی معتقدند آمریکا با تشکیل این پیمان بدنبال دخالت در بسیاری از مسائل مهم اقتصادی و تجاری مانند قیمت دارو و مقررات مربوط به امور مالی و پولی برای جلوگیری از بحران های مالی و حقوقی سرمایه گذاران خارجی و آمریکایی است .
کارشناسان معتقدند هدف اصلی این پیمان ایجاد یک بلوک با قدرت وسیعی است که آمریکا آن را کنترل کند. پیمان مشارکت ترانس پاسیفیک از اعضایش می خواهد در عوض دسترسی به بازار داخلی آمریکا تمامی موانع قانونی، قضایی و دولتی مقابل سرمایه و شرکت های آمریکایی را بردارند.
آساق**1611
18/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 85]