واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: یک استاد دانشگاه:50پل غیراستانداردبر روی رودخانه کارون ساخته شده است اهواز- ایرنا- عضو هیات علمی دانشگاه خلیج فارس بوشهر گفت: 50 پل غیراستاندارد بر روی رودخانه کارون ساخته شده است.
به گزارش ایرنا"پرویز باورصاد"روز سه شنبه درهمایش علمی بررسی فرصت های "سازمان متولی غیربهره بردار رودخانه کارون"که در اداره کل حفاظت محیط زیست خوزستان برگزار شد،یکی از مهمترین معضلات رودخانه کارون را پل های شهری و بین شهری دانست و افزود: 50 پل غیراستاندارد درفاصله شوشتر تا خورموسی و بهمنشیر برروی کارون ایجادشده است.
وی افزود:ازمیان این پلها فقط پل هلالی اهواز و یکی از پل های شوشتر به رودخانه آسیب وارد نکرده است اما در ساخت مابقی پل ها به رودخانه بی توجهی کامل شده است.
وی اضافه کرد: شهرداری ها به ویژه شهرداری اهواز باید بالاترین فرهنگ رودخانه ای را داشته باشند زیرا رودخانه کارون به دریا متصل است اما این نهادها و سایر دستگاه های استان به دلیل نا آگاهی عمومی و تخصصی مسئولان به رودخانه بی توجه هستند.
رئیس سابق دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر با اشاره به خلاء قانونی در حفاظت از رودخانه ها گفت: هیچ قانونی وجود ندارد که از ساخت پل های غیراستاندارد روی رودخانه کارون جلوگیری کند.
وی با تاکید بر لزوم تدوین قوانین برای حفاظت از رودخانه ها و آبراهه های داخلی اظهار کرد: برای حفاظت از رودخانه کارون به عنوان یک رودخانه قابل کشتیرانی که به دریا متصل است نیز باید قوانین جداگانه ای وجود داشته باشد و متولی نگهداری از آن مشخص شود.
به گفته وی تنها قانون موجود که درباره کارون وجود دارد فرمان ناصرالدین شاه است که بر اساس آن از اهواز تا دریا به اداره بنادر و کشتیرانی واگذار شده است البته این قانون چون هنوز منسوخ نشده قابلیت اجرا دارد اما به دلیل خشک شدن رودخانه به فراموشی سپرده شده است.
وی تصریح کرد:درواقع آن چیزی که برای نخستین بار انگلیسی ها را متوجه خوزستان کرد نفت نبود بلکه شبکه رودخانه ای بزرگی بود که امکان کشتیرانی و صادارت گندم را فراهم می کرد.
باورصاد بیان کرد:نقشه 200 سال پیش نشان می دهد که تمام رودخانه ها و تالاب های خوزستان به صورت شبکه با هم ارتباط داشتند و به دلیل کارهای سازه ای این سیستم اکنون برهم خورده است.
وی افزود: کارون با جراحی و زهره و تالاب های شادگان و هورالعظیم ارتباط داشته که قطع ارتباط آنها فاجعه است.
این استاددانشگاه یکی از تبعات منسوخ شدن کشتیرانی در کارون را تاثیر بر حمل و نقل جاده ای عنوان کرد و گفت: اکنون روزانه 6 هزار کامیون از بندرامام به تهران تردد می کنند که تاثیر زیادی بر ایمنی و ترافیک می گذارد.
وی بااشاره به قانون توزیع عادلانه آب گفت:براساس این قانون اختیار تمام رودها و منابع آبی به دولت واگذارشده که نماینده آن وزارت نیروست اما در واقع وزارت نیرو هم سازمان متولی رودخانه و هم بهره بردار آن است و براین اساس است که سدهای مخربی را بر اساس مطالعاتی که خود انجام می دهد، می سازد.
باورصاد تصریح کرد:هم اکنون هیچ قانونی وجود ندارد که مشخص کند رودخانه ها باید چگونه نگهداری شوند و هیچ مرجعی تعیین نشده که درباره لزوم سدسازی توسط وزارت نیرو اظهار نظر کند،یک سیستم یکپارچه،برای نگهداری رودخانه که سایر سازمان ها ازجمله وزارت نیرو قبل از اجرای پروژه هایشان از آن کسب مجوز کنند.
به گفته وی تنها قانون موجود در سازمان محیط زیست است که درباره آلودگی نفتی رودخانه هاست.
عضو هیات علمی دانشگاه خلیج فارس بوشهر باانتقاد از اجرای طرح های انتقال آب از سرشاخه های رودخانه کارون اظهارکرد:برداشت آب از رودخانه کارون از زمان صفویه مطرح بوده و اجرا شده اما هم اکنون با شرایط جمعیتی دیگر قابل اجرا نیست.
وی اضافه کرد:برای حل مشکل اصفهان که یک شهر کویری است باید برای صنایع بزرگی چون ذوب آهن،پالایشگاه و فولادمبارکه و صدها پروژه دیگر که با فشار سیاسیون ساخته شده چاره اندیشی شود.
باورصاد تدوین و تصویب قوانینی برای نگهداری آبراهه های داخلی به ویژه رودخانه قابل کشتیرانی کارون را توسط نمایندگان خواستارشد و تاکیدکرد: نباید اجازه دهیم فرضیه "کارون رودخانه خشک" که اکنون وجود دارد به جای "کارون بزرگترین و تنها رودخانه قابل کشتیرانی" جامه عمل بپوشد.
همایش علمی بررسی فرصت های سازمان متولی غیربهره بردار رودخانه کارون از سوی دبیرخانه کنفرانس ملی کارون برگزار شده است. سازمان متولی غیربهره بردار کارون فرصتی برای نگرش جدید به این رودخانه است زیار تجربه حفاظت و به ظاهر توسعه کارون نشان داده است که حفظ حقابه تالاب در استان و دیگر موارد که از اصول لاینفک کارون است با بهره برداری کنونی از این ردوخانه توسط وزارت نیرو همخوانی ندارد.
7151/6064/1547
15/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 198]