واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: لاغری و قدکوتاهی نسل جدید را تهدید می کند سوء تغذیه معضل امروز کودکان سیستان و بلوچستان (2) زاهدان- ایرنا- سوء تغذیه به ویژه در میان مردم مناطق محروم و ساکن حاشیه شهرها بیشتر مشهود است و حتی در برخی شهرهای بزرگ نیز به سبب ناآگاهی خانواده ها در استفاده صحیح از غذاهای مقوی و مغذی گسترش پیدا کرده است.
در بخش نخست این گزارش گفت وگو با مادران و زنان و علل گسترش سو تغذیه در میان کودکان منتشر شد و در این بخش نیز با نقطه نظرات مسوولان و دست اندرکاران آشنا می شویم.
به گفته مدیر کل کمیته امداد امام خمینی (ره) سیستان و بلوچستان افزون بر 12 هزار کودک زیر شش سال از سوی این نهاد سبد کالا دریافت می کنند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی زاهدان گفت: حدود یک پنجم کودکان زیر پنج سال سیستان و بلوچستان از مشکل لاغری، کم وزنی و کوتاه قدی رنج می برند.
دکتر سید مهدی طباطبایی افزود: براساس بررسی های انجام شده متاسفانه سیستان و بلوچستان جزو سه استان کشور است که در شرایط بسیار نا امن غذایی قرار دارد به طوری که مردم از نظر دسترسی به مواد غذایی هم از نظر کمی و کیفی دارای مشکلاتی هستند.
وی ادامه داد: کمبود ریز مغذی ها نیز در کودکان سیستان و بلوچستان مشاهده شده به طوری که کمبود روی و آهن دو برابر میانگین کشور در این استان گزارش شده است.
وی تصریح کرد: برای افزایش ایمنی غذایی و دسترسی مواد غذایی، این دانشگاه برنامه ای مشترک را با کمیته امداد برگزار کرده به طوری که در محدوده این دانشگاه به بیش از شش هزار کودک مبتلا به سوء تغذیه بسته غذایی خاص داده شد و مادران این کودکان نیز تحت آموزش قرار گرفته اند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی زاهدان ادامه داد: استفاده از ظرفیت ملی از جمله بنیاد علوی یکی از برنامه های این دانشگاه برای رفع سوء تغذیه است به طوری که در قالب کمک های این بنیاد سبد مواد غذایی برای مادران باردار، شیرده و کودکان مدنظر قرار داده شده است.
طباطبایی با بیان اینکه نیاز سیستان و بلوچستان برای رفع سوء تغذیه باوجود تمام تلاش های صورت گرفته بیشتر از حد در نظر گرفته شده است تصریح کرد: این دانشگاه برای تحقق بیشتر دسترسی به مواد غذایی در کنار سایر اقدامات صورت گرفته همکاری با بهزیستی را مدنظر قرار داده که در قالب این سازمان کودکان روستاها جذب روستا مهد شده و از یک وعده غذایی مناسب بهره مند می شوند.
وی افزود: همچنین با توجه به وجود مشکلات در استان یک حرکت مطلوب سال گذشته در راستای رفع مشکلات با محوریت وزارت بهداشت و درمان آغاز شد که در این راستا یک نشست در سازمان مدیریت و برنامه ریزی با حضور استان های بحرانی و ناامن غذایی برگزار و مقرر شده است امسال تیم هایی با هدف برنامه ریزی برای کاهش سوء تغذیه با محوریت استانداری و همکاری تمامی سازمان هایی که به نحوی در زمینه امنیت و ایمنی غذا نقش دارند، تشکیل شوند.
وی خاطر نشان کرد: با وجود تلاش های صورت گرفته برای ریشه کنی سوء تغذیه در سیستان و بلوچستان ما نیازمند یک برنامه جامع و دراز مدت با تامین منابع مالی و نیروی انسانی هستیم.
رییس دانشکده علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی ایرانشهر نیز دراین زمینه به خبرنگار ایرنا گفت: بالاترین نرخ سوء تغذیه کل کشور در حوزه این دانشکده است به طوری که در منطقه نیکشهر، بنت و سرباز این مشکل 2و نیم تا سه برابر نرخ کشوری گزارش شده است.
دکتر ایرج ضاربان ادامه داد: مهمترین علت بروز سوء تغذیه در نواحی جنوب به ویژه نیکشهر و بنت سیستان و بلوچستان مشکل اقتصادی است به طوری که مردم این مناطق از نظر اقتصادی بسیار در مضیقه هستند و نمی توانند مواد غذایی مورد نیاز را تامین کنند.
وی ادامه داد: برای رفع این مشکل به خصوص در مناطق بحرانی باید یارانه غذایی به هرشکلی به این قشر از جامعه داده شود زیرا عدم چاره اندیشی در این زمینه سبب بروز مشکلات کوتاه مدت شامل لاغری و کم وزنی و در دراز مدت کوتاهی قد خواهد شد.
رییس دانشکده علوم پزشکی ایرانشهر گفت: این دانشکده برای رفع مشکل سوء تغذیه آموزش و مدیریت غذایی را در اولویت برنامه های خود قرار داده است.
ضاربان خاطر نشان کرد: با توجه به اینکه تغذیه یک بحث فرابخشی است، برای رفع مشکلات ناشی از آن نیازمند یک برنامه کامل و جامع با بهره گیری از توان فاکتورهای تاثیر گذار هستیم.
مدیرکل بهزیستی سیستان و بلوچستان نیز گفت: این اداره در راستای تامین مواد غذایی مورد نیاز کودکان سه تا شش ساله استان طرح روستامهد و مهدحاشیه را در دستور کار قرار داده است به طوری که در قالب این طرح 20 هزار نفر از کودکان استان از یک وعده غذای گرم بهره مند می شوند.
محمدرضا سراوانی ادامه داد: هدف از اجرای این طرح علاوه بر کاهش سوء تغذیه کودکان استان ارائه آموزشهای بهداشتی و آشنایی با انواع ریز مغذی ها برای خانواده ها است که با همکاری این نهاد و مراکز بهداشتی و درمانی در حال اجرا است.
وی تصریح کرد: در راستای تامین امنیت غذایی، مددجویان این نهاد همچون مددجویان کمیته امداد بسته غذایی را از سوی دولت به صورت رایگان دریافت می کنند.
فرماندار خاش نیز با اشاره به اینکه سیستان و بلوچستان در مبحث تغذیه شرایط بحرانی دارد افزود: این استان از نظر شاخصهای سوء تغذیه به نسبت آمار کشوری، نرمی متفاوت داشته و آمار ما بسیار نگران کننده است.
محمداکبر چاکرزهی تاکید کرد: برای مقابله با این چالش و نگرانی بزرگ انجام اقدامات کوتاه و میان مدت و در نهایت بلند مدت ضروری است.
چاره اندیشی برای رفع این معضل از ضروریات است و چنانچه دستگاههای دست اندرکار اقدام اساسی و عاجل انجام ندهند بطور قطع نسل آینده در معرض خطر بزرگی قرار خواهد گرفت.
ایجاد اشتغال و ارائه آموزشهای لازم برای بهره گیری از مواد غذایی مفید و مناسب از مهمترین اقداماتی است که باید در استانهایی نظیر سیستان و بلوچستان به اجرا در آید.
7316 /3042 / 6081
14/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 113]