واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس منتشر کرد
رضایت تمام اولیای دم برای اهدای عضو متوفی لازم است
اداره کل حقوقی قوه قضاییه در نظری مشورتی اعلام کرد: رضایت تمام اولیای دم برای اهدای عضو متوفی لازم است و در صورت مخالفت یک عضو این کار امکانپذیر نیست.
![خبرگزاری فارس: رضایت تمام اولیای دم برای اهدای عضو متوفی لازم است خبرگزاری فارس: رضایت تمام اولیای دم برای اهدای عضو متوفی لازم است](http://media.farsnews.com/media/Uploaded/Files/Images/1393/12/10/13931210000455_PhotoA.jpg)
به گزارش خبرنگار قضایی و انتظامی فارس، اهدای عضو یکی از زیباترین مظاهر ایثار در بین انسانهاست که در این موضوع هم خود فردی که عضو وی اهدا میشود و هم بستگان درجه 1 این فرد شریک هستند. اهدای عضو در سالهای در جهان جان شمار زیادی از افراد را در جهان نجات داده است یا دستکم عاملی مهم برای افزایش کیفیت زندگی شمار زیادی از افراد شده است. موضوع اهدای عضو از متوفی بخشی از کل این ماجرای افتخارآمیز بشری است که بزرگی این اقدام از چشم هیچ انسانی دور نمیماند ولی این موضوع در ایران به شکلی دیگر نیز شکل میگیرد و آن اهدای عضو از فرد زنده به دیگری است که ایران از معدود کشورهایی است که این اقدام را انجام میدهد. بر اساس قوانین ایران اهدای عضو از متوفی منوط به رضایت وراث است، ضمن اینکه سازوکاری در ایران پیشبینی شده است که فرد میتواند در زمان حیات رضایت خود را برای اهدای عضو اعلام کند ولی با این وجود رضایت وراث برای اهدای عضو متوفی همچنان به عنوان شرط اصلی ساری و جاری است. اخیرا اداره کل حقوقی قوه قضائیه درنظری مشورتی به این موضوع پرداخته است و اعلام کرده است که برای اهدای اعضای متوفی باید جمع وراث موافق باشند و در غیر این صورت امکان اهدای عضو متوفی وجود ندارد. در این نظر مشورتی آمده است: ﺑﺎﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﺻﺮﺍﺣﺖ ﺫﯾﻞ ﻣﺎﺩﻩ ٧ ﺁﯾﻴﻦﻧﺎﻣﻪ ﺍﺟﺮﺍﺋﯽ ﻣﺎﺩﻩ ﻭﺍﺣﺪﻩﻗﺎﻧﻮﻥ ﭘﻴﻮﻧﺪ ﺍﻋﻀﺎء ﺑﻴﻤﺎﺭﺍﻥ ﻓﻮﺕ ﺷﺪﻩ... ﻣﺼﻮﺏ 1379/١/17 ﻣﺒﻨﯽ ﺑﺮﺍﯾﻦ ﮐﻪ ﺭﺿﺎﯾﺖ ﮐﻠﻴﻪ ﻭﺭﺍﺙﺟﻬﺖ ﭘﻴﻮﻧﺪ ﻋﻀﻮ ﻣﺘﻮﻓﯽ ﯾﺎ ﮐﺴﯽ ﮐﻪ ﺩﭼﺎﺭ ﻣﺮگ ﻣﻐﺰی ﺷﺪﻩ، ﻻﺯﻡ ﻣﯽﺑﺎﺷﺪ، ﺑﻨﺎﺑﺮﺍﯾﻦ ﻣﯽﺑﺎﯾﺴﺖﮐﻠﻴﻪ ﻭﺭﺍﺙ ﻗﺎﻧﻮﻧﯽ ﺟﻬﺖ ﺍﻫﺪﺍء ﯾﺎ ﭘﻴﻮﻧﺪ ﻋﻀﻮ ﻓﺮﺩ ﻣﺘﻮﻓﯽ ﺭﺿﺎﯾﺖ ﺩﻫﻨﺪ، ﻭﺍﻻّ ﻣﻮﺿﻮﻉ ﭘﻴﻮﻧﺪﻭ ﺍﻫﺪﺍء ﻋﻀﻮ ﺍﻣﮑﺎﻧﭙﺬﯾﺮ ﻧﺒﻮﺩﻩ ﻭ ﺑﺮﺧﻼﻑ ﻣﻘﺮﺭﺍﺕ ﻣﯽﺑﺎﺷﺪ. در ماده 7 آیین نامه اجرایی ماده واحده قانون پیوند اعضاء بیماران فوت شده آمده است: ولی میت همان وراث کبیر قانونی میباشند که میتوانند رضایت خود را مبنی بر پیوند اعضااعلام نمایند. رضایت کلیه وراث یادشده لازم است.
در این نظر مشورتی به شماره ٧/93/2243 همچنین آمده است اگر شخص در هنگام حیات وصیت کرده باشد که اعضایش اهدا شود، موضوع تابع ماده 6 آییننامه اجرایی ماده واحده قانون پیوند اعضاء بیماران فوت شده است. در این ماده آمده است: وصیت بیمار درچارچوب قوانین مربوط میتواند به دوصورت کتبی یا شفاهی باشد و با اعلامکتبی یک نفر از وراث قانونی قابل احراز است. در حالتی که اصل وصیتنامه در دسترس نباشد، ازوراثقانونی که وصیت نامبرده را مبنی بر اعطای عضو محرز بدانند، طبق برگه تهیه شده ازسوی وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکی، باید صورتجلسه تنظیم و توسط افراد مطلع امضا شود. اداره کل حقوقی قوه قضائیه همچنین در رابطه با رضایت اولیاء دم در رابطه با کالبدگشایی یا تدفین و محل دفن وی اختلاف حاصل آید تصمیم کدامیک ارجحیت خواهد داشت اعلام کرده است: ﺩﺭ ﺧﺼﻮﺹﮐﺎﻟﺒﺪ ﺷﮑﺎﻓﯽ ﻣﺘﻮﻓﯽ، ﺩﺭ ﻣﻮﺍﺭﺩی ﮐﻪ ﺩﺳﺘﻮﺭ ﻣﻘﺎﻡ ﻗﻀﺎﺋﯽ ﺑﺮﺍی ﺗﻌﻴﻴﻦ ﻋﻠﺖ ﻓﻮﺕ ﺻﻮﺭﺕﻣﻴﮕﻴﺮﺩ، ﻣﻮﺿﻮﻉ ﻣﻨﻮﻁ ﺑﻪ ﺭﺿﺎﯾﺖﺍﻭﻟﻴﺎء ﺩﻡ ﻧﻤﯽﺑﺎﺷﺪ. ﺍﻣﺎ ﺩﺭ ﺳﺎﯾﺮ ﻣﻮﺍﺭﺩ ﺑﺎﯾﺪ ﮐﻠﻴﻪ ﻭﺭﺍﺙ ﺭﺿﺎﯾﺖ ﺧﻮﺩ ﺭﺍ ﺍﻋﻼﻡ ﻧﻤﺎﯾﻨﺪ. ﺛﺎﻟﺜﺎً ﺩﺭ ﻣﻮﺭﺩ ﻣﺤﻞ ﺩﻓﻦ ﺩﺭﺻﻮﺭﺕ ﺍﺧﺘﻼﻑ ﺑﻴﻦ ﻭﺭﺍﺙ، ﺑﺪﻭﺍً ﻣﯽﺑﺎﯾﺴﺖ ﺑﻪ ﻧﺤﻮی ﻧﺎﻣﺒﺮﺩﮔﺎﻥ ﻣﺼﺎﻟﺤﻪﻭﺗﻮﺍﻓﻖ ﻧﻤﺎﯾﻨﺪ ﻭ ﺟﺴﺪ ﻣﺘﻮﻓﯽ ﻧﺒﺎﯾﺪﺑﺮ ﺭﻭی ﺯﻣﻴﻦ ﺑﻤﺎﻧﺪ ﻭ ﺩﺭ ﺍﻭﻟﻴﻦ ﻓﺮﺻﺖ ﺩﻓﻦ ﺷﻮﺩ ﺗﺎ ﻣﻮﺟﺐ ﻫﺘﮏ ﺣﺮﻣﺖ ﺟﺴﺪ ﻣﻴﺖ ﻧﺸﻮﺩ. ﺑﺎ ﺍﯾﻦﺣﺎﻝ ﺑﻬﺘﺮ ﺍﺳﺖ ﺑﺎﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﺟﻨﺒﻪﻫﺎی ﺷﺮﻋﯽ ﻗﻀﻴﻪ، ﺩﺭﺍﯾﻦ ﻣﻮﺭﺩ ﺑﺮﺍﺳﺎﺱ ﻧﻈﺮ ﻣﺮﺍﺟﻊ ﻣﺤﺘﺮﻡ ﺗﻘﻠﻴﺪ ﺭﻓﺘﺎﺭ ﺷﻮﺩ. انتهای پیام/
94/02/14 - 12:20
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 22]