واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: قفل اشتغال کلید 320میلیارد دلاری می خواهد تهران- ایرنا- روزنامه جوان در صفحه اقتصاد خود نوشت: در حالی برآوردهای وزیر کار از ورود 7 میلیون متقاضی به بازار کار در آینده ای نه چندان دور حکایت دارد که ایجاد این تعداد شغل در خوشبینانه ترین حالت به سرمایه گذاری بالغ بر یک میلیون و 50 هزار میلیارد تومان (318 میلیارد دلار) در بازار کار نیاز دارد.
این روزنامه چهاردهم اردیبهشت 1394 خورشیدی گزارشی را با عنوان «2.5میلیون بیکار داریم، 4.5میلیون هم در آستانه ورود به بازار کار هستند/ قفل اشتغال کلید 320 میلیارد دلاری می خواهد» منتشر کرد و افزود: این در حالی است اگر دولت کل بودجه دو سال خود را تنها به سرمایه گذاری جهت ایجاد اشتغال اختصاص دهد شاید بتواند مشکل اشتغال در کشور را حل کند.
هادی غلامحسینی»، گزارشگر این روزنامه در ادامه می نویسد: درحالی هم اکنون بازار کار با 2.5 میلیون بیکار مطلق روبه رو است که پیش بینی شده است طی سال های پیش رو 4.5 میلیون تحصیلکرده دانشگاهی نیز به این بازار ورود پیدا کند، حال این پرسش طرح می شود که بازارکاری که نمی تواند برای 2.5 میلیون نفر فرصت شغلی ایجاد کند چگونه می تواند در آینده ای نه چندان دور پذیرای 7میلیون بیکار باشد.
* هزینه سالانه ایجاد شغل
چندی پیش وزیر کار هزینه ایجاد سالانه هر شغل را حداقل 150میلیون تومان عنوان داشت، این در حالی است که کارشناسان مستقل هزینه ایجاد یک شغل در سال را هم اکنون در حدود 200میلیون تومان ارزیابی می کنند که تازه با این رقم ها تضمینی برای پایداری و استمرار شغل نیز ارائه نمی شود.
* 7 میلیون جویای کار
در این بین در حالی به اعتقاد وزیر کار هم اکنون 2.5 میلیون بیکار مطلق که نیمی از آنها تحصیلکرده دانشگاهی هستند در کشور وجود دارند که به پیش بینی علی ربیعی به زودی 4.5میلیون نفر از تحصیلکردگان دانشگاهی نیز وارد بازار کار خواهند شد، بدین ترتیب اقتصاد ایران باید روزی را تصور کند که جمعیت متقاضیان کار به 7میلیون نفر خواهد رسید.
از سوی دیگرافزایش 7میلیون نفری متقاضیان بازار کار در حالی به نگرانی کارشناسان و برخی از مسئولان بدل شده است که طبق گزارش رسمی مرکز آمار تعداد شاغلان کشور در تابستان سال 93 حدود 21.5 میلیون نفر بوده است. بدین ترتیب باید دید بازار کار می تواند به یکباره یک سوم بر فرصت های شغلی فعلی خود بیفزاید یا خیر؟
برای دستیابی به پاسخ پرسش فوق باید سرمایه مورد نیاز ایجاد 7میلیون فرصت شغلی را مورد محاسبه قرار دهیم.
* سرمایه لازم
اگر هزینه ایجاد سالانه هر فرصت شغلی را در خوشبینانه ترین حالت 150میلیون تومان در نظر بگیریم با یک ضرب و تقسیم ساده به این نتیجه می رسیم که هزینه ایجاد 7میلیون فرصت شغلی در شرایط فعلی بیش از یک میلیون و 50 هزار میلیارد تومان برآورد می شود، این در حالی است که چنین حجم سرمایه گذاری برای تعادل بخشی به بازار کار کشور عملاً از توان دولت خارج است زیرا کل بودجه سال 94به 850هزار میلیارد هم نمی رسد که عمده این بودجه نیز مربوط به هزینه های جاری دولت است. برای درک بهتر رقم فوق اگر قرار باشد با دلار 3300تومانی آزاد هزینه ایجاد 7میلیون شغل برآورد شود باید عنوان داشت که برای این منظور به 318میلیارد دلار نیاز مندیم که این حجم از منابع، تقریباً دوتا سه برابر دلارهای بلوکه شده ایران در خارج از کشور می باشد.
* تعادل بازار کار، رشد اقتصادی 10درصدی می طلبد
همچنین کارشناسان می گویند هر یک درصد رشد واقعی اقتصادی 100 تا 110 هزار شغل جدید ایجاد می کند، بنابراین برای آنکه بتوانیم به سیل 7میلیون نفری متقاضی کار در بازار اشتغال فائق آییم باید رشد اقتصادی 10درصدی تا هفت سال تداوم یابد تا از این رهگذر سالی یک میلیون فرصت شغلی در اقتصاد ایجاد شود و بازار کار بتواند شاهد برابری نسبی عرضه و تقاضا باشد.
گفتنی است نرخ رشد منفی اقتصادی، عدم انجام سرمایه گذاری های مؤثر و جذب ناچیز سرمایه های خارجی در سال های اخیر، اجرای فازاول هدفمندی یارانه ها و افزایش یکباره قیمت انرژی، وجود مشکلات تأمین نقدینگی در بنگاه ها به ویژه واحدهای خُرد و ناتوانی دولت در کمک به این بخش از دلایل عمده رکود در بازار کار طی 9 سال گذشته عنوان می شود.
در این بین وضعیت حقوق و دستمزد عمده شاغلان در بازار کار نیز به نوعی است که دست کم طی یک دهه اخیر پدیده دوشغله شدن و چندشغله شدن پا به عرصه کار ایران گذاشته است و باعث شده افرادی که توان تأمین هزینه های زندگی خود از طریق درآمد شغل اول را ندارند، بعضاً به انجام مشاغل دیگر و حتی فعالیت در بازارهای سوداگری و غیررسمی رو بیاورند.
در پایان به نظر می رسد دولت روحانی باید فوراً فکر عاجلی برای سونامی ای که به زودی در بازار کار شکل خواهد گرفت، کند زیرا در غیر این صورت بازار کار کشور رفته رفته وضعیت وخیم تری را از منظر تمامی شاخص های کمی و کیفی تجربه خواهد کرد.
* منبع: روزنامه جوان
** پژوهش**9351**9131
14/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 29]