تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 4 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):مؤمن هنگام بى نيازى شكر مى گزارد و منافق هرگاه بى نياز شود طغيان مى كند.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1833432086




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

پس از مثبت شدن رشد اقتصادی، چه اتفاق‌هایی در راهند؟


واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:


کدام شاخص‌های خانوار بهبود می‌یابند؟
پس از مثبت شدن رشد اقتصادی، چه اتفاق‌هایی در راهند؟
بررسی رابطه نرخ رشد اقتصادی با سه مولفه هزینه، درآمد و کسری بودجه خانوار در یک دهه اخیر نشان می‌دهد هرچند شاید هزینه و درآمد چندان همزمان با تغییر نرخ رشد اقتصادی تغییر نمی‌کنند اما کسری بودجه خانوار نسبت به تغییر رشد اقتصادی واکنش نشان می‌دهد و با آن رابطه معکوس دارد.



به گزارش سرویس اقتصادی جام نیوز، از سوی دیگر در یک دهه اخیر تورم هم معمولا همزمان با رشد اقتصادی افزایش یافته و با کاهش نرخ رشد اقتصادی کاهش داشته است. نرخ بیکاری هم با افزایش نرخ رشد اقتصادی بهبودی نیافته که از نگاه برخی این به دلیل ناچیز بودن شغل‌های ایجاد شده است و افزایش نرخ رشد اقتصادی مدیون تنها کار بیشتر شاغلان موجود در بازار به نظر می‌رسد.

رابطه رشد اقتصادی و بودجه خانوار

بررسی‌های مرکز آمار ایران (طبق جدول شماره 1) نشان می‌دهد که حداقل در یک دهه اخیر از سال 1383 تا سال 1392 از میان سه مولفه میزان رشد درآمد، میزان رشد هزینه و میزان کسری بودجه خانوار، شاخص سوم با نرخ رشد اقتصادی رابطه همزمانی داشته است. در شش سال از این سال‌ها رابطه نرخ رشد اقتصادی با میزان کسری بودجه خانوار معکوس بوده است.

در واقع در این سال‌ها هر بار که میزان رشد اقتصادی ایران افزایش یافته، میزان کسری بودجه خانوار کمتر شده و هر بار که میزان رشد اقتصادی ایران کاهش یافته، میزان کسری بودجه خانوار بیشتر شده است. اما در مورد رابطه نرخ رشد اقتصادی با نرخ رشد درآمد خانوار در پنج سال این دو مولفه رابطه معکوس و در چهار سال رابطه مستقیم داشته‌اند و در یک سال (سال 1383) نرخ رشد درآمد خانوار اصلا ثابت بوده است. در مورد رابطه نرخ رشد اقتصادی با نرخ رشد هزینه خانوار هم در پنج سال این دو مولفه رابطه مستقیم و در چهار سال رابطه معکوس داشته‌اند و در یک سال (سال 1383) نرخ رشد هزینه خانوار ثابت بوده است.  


رابطه نرخ رشد اقتصادی با بیکاری و تورم
علاوه بر بررسی رابطه نرخ رشد اقتصادی با بودجه خانوار می‌توان برای ارزیابی تغییر رفاه خانوار با تغییرات در نرخ رشد اقتصادی مولفه‌های تورم و اشتغال را هم در نظر گرفت. چرا که طبیعتا با افزایش یا کاهش تورم سفره خانوار که یکی از مهمترین شاخص‌های رفاه اوست تحت تاثیر قرار می‌گیرد.

 در مورد بیکاری هم می‌توان اشاره کرد که از نگاه تعدادی از کارشناسان داشتن یا نداشتن شغل خود می‌تواند نشانگری برای رفاه باشد. البته این موضوع با پیش‌فرض نبود شرایطی است که افرادی در جامعه زندگی کنند که به شغلی نیاز ندارند و از رفاه حداکثری بهره می‌برند. آن طور که بررسی‌های آمارهای نرخ تورم و رشد اقتصادی نشان می‌دهد در بیشتر سال‌های یک دهه اخیر رابطه همزمانی مستقیمی بین نرخ رشد اقتصادی و تورم وجود داشته است. همزمانی سیر روند این دو مولفه در شش سال از این 10 سال مبین این است که در این سال‌ها با افزایش نرخ رشد اقتصادی نرخ تورم افزایش یافته و با کاهش نرخ رشد اقتصادی نرخ نرخ تورم هم کاهش داشته است.

به عبارتی هرچند رشد اقتصادی کشور بهبود می‌یابد اما این بهبود چندان نمی‌تواند وضعیت سفره خانوار را بهبود دهد. این شکل رابطه در مورد نرخ رشد اقتصادی با بیکاری هم به نظر می‌رسد صدق می‌کند. چرا که در شش سال از 10 سال اخیر رابطه همزمانی نرخ رشد اقتصادی با بیکاری مستقیم بوده است. در واقع در این بخش هم هر سالی از یک دهه اخیر که نرخ رشد اقتصادی افزایش یافته نرخ بیکاری هم رشد داشته و هر سالی که نرخ رشد اقتصادی کاهش یافته نرخ بیکاری افزایش یافته است. این در حالیست که در وضعیت معمول رشد اقتصادی در هر کشوری باید وضعیت بازار کار را بهبود دهد که یکی از مولفه‌های نشان‌دهنده این بهبود نرخ بیکاری است.

با این حال از نگاه برخی کارشناسان از جمله زهرا کریمی، اقتصاددان علت این اتفاق ایجاد نشدن شغل‌های جدید است. موضوعی که آمارهای ارائه شده از سوی مسعود نیلی، مشاور ارشد اقتصادی رئیس‌جمهور هم تایید می‌شوند. براساس آمارهای نیلی در سال‌های 1385 تا 1390 سالانه تنها 14 هزار شغل ایجاده شده و این در حالیست که در این مدت در چهار سال 1385 ، 1386 ، 1388 و 1389 نرخ رشد اقتصادی کشور روند رو به رشد داشته و به صورت میانگین اقتصاد ایران در این سال‌های سالانه 4.7 درصد رشد داشته است. نکته قابل توجه این است که در آخرین آمار از نرخ بیکاری و نرخ رشد هم این روند تکرار شده است. در حالی که نرخ رشد اقتصادی تا پایان سال 93 به مثبت 2.8 بهبود یافته اما نرخ بیکاری از 10.4 درصد پایان سال 92 به 10.5 درصد در پاییز سال 93 (آخرین آمار موجود) تقلیل یافته است.

از نگاه برخی این به دلیل آن است که این نرخ رشد اقتصادی به دلیل افزایش کار شاغلان موجود بوده نه اشتغالزایی جدید و به کارگماری نیروهای جدید. ادعایی که با نگاهی به روند میزان سهم شاغلانی که بیش از 49 ساعت در هفته کار می‌کنند تقریبا حداقل در یک سال پاییز تا پاییز سال‌های 92 تا 93 مورد تایید است. چرا که در پاییز سال 92 سهم شاغلانی که بیش از 49 ساعت در هفته کار می‌کنند از مجموع کل شاغلان بازار کار 37.6 درصد بود و در پاییز سال 93 که نرخ رشد اقتصادی بهبود یافته بود سهم این شاغلان به 38.2 درصد افزایش یافته بود. در واقع به نظر می‌رسد در این مدت که نرخ رشد اقتصادی بهبود یافته به جای ایجاد شغل‌های جدید افزایش ساعت کار شاغلان موجود رخ داده است.

_ شکل نرخ رشد اقتصادی، تورم و بیکاری (منبع:بانک مرکزی و مرکز آمار)  

اقتصاد/110



۱۲/۰۲/۱۳۹۴ - ۱۱:۴۰




این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جام نیوز]
[مشاهده در: www.jamnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 39]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن