تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 19 شهریور 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):هر كس به خدا توكل كند، خداوند هزينه او را كفايت مى كند و از جايى كه گمان نمى برد ب...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها




آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1814581652




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

- اعتکاف تجلی بهار زیبای عبادی


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: اعتکاف تجلی بهار زیبای عبادی قم -ایرنا- اعتکاف مراسم معنوی است که با ازبین بردن شاخه های خشکیده رذایل اخلاقی، شکوفه های عرفانی و الهی در وجود انسان شروع به جوانه زدن می کند.


به گزارش ایرنا، در میان زمانه ای که هیاهوی بادهای نفسانی بر شکوفه های انسانیت تازیانه می زند و به دنبال خشکاندن آن است ،نسیم الهی و سنت حسنه اعتکاف است که مسیر طوفان های شیطانی را تغییر می دهد.
این همان اعتکاف است که دانه های سبز تسبیح را در دستان جوانی به حرکت در می آورد که با بغض در گلو و چشمانی بارانی به سوی پروردگار خویش بازگشته و از کرده های خویش استغفار می کند تا شاید دست هدایت او را به سر منزل اصلی الهی برساند.
اعتکاف واژه ای است که عموم مردم آن را بیشتر در کنار ماه های مبارک رجب و رمضان به یاد دارند و امروز هم در آستانه آن هستیم.
انسان در همیشه تاریخ و از هر دین و مسلکی که بوده و هست، گاه گاهی نیاز داشته است که به درون خویش و مسایل پیرامون نگاهی بیاندازد، نگاهی عمیق که پس از آن تصمیمی جدی و تاثیر گذار به همراه دارد.
همین نیاز است که حضرت موسی(ع) را به کوه طور و حضرت سلیمان(ع) را بیت المقدس معتکف می کند.
دوری حضرت مریم(س) هم از مردم دوران خویش در نوع خود اعتکافی بود که در همین سیر و نیاز و سلوک ها بود که مریم، مریم مقدس شد و به مقامی رسید تا مادر عیسی مسیح(ع) باشد و همین نیاز به خلوت با پروردگار است که در مسلک مسیحیان به نام رهبانیت است خود نمایی می کند.
همین نیاز است که حضرت محمد(ص) را بارها به غار حرا می کشد تا با معشوق به عشق بازی عبادی بپردازد، نیاز با سخن گفتن با خالق هستی در ادیان پیش از اسلام و در دین مبین اسلام قابل توجه بوده است.
اعتکاف به معنی مکث و درنگ طولانی برای عبادت است ولی در دل دارای معانی و اتفاقات و ثمرات بزرگی است، این معنا به قدری بلند است که در سوره های طاها، بقره، حج، انبیا و مریم به زیبایی بارها و بارها تکرار شده است.
باز همین اعتکاف در اصطلاح فقهی، عبارت است از ماندن در مسجد به قصد عبادت خداوند، با شرایط، احکام و آدابی است و محدود در زمان خاصی نیست از این رو ما اکنون اعتکاف را در سه روز از ماه رجب همزمان با ولادت امام علی(ع) آغاز می کنیم.
لحظاتی در زندگی است که آدمی تنها می خواهد آن لحظات را با خدای خود شریک باشد تنهای تنهای یا در کنج یک غار، گوشه مسجد و یا هر کنج دیگری مهم این است که این مخلوق می خواهد با خدای خود در گوشه ای خلوت کند و در این خلوت تنهایی تمام رفتار و اعمال خود را مرور کرده و تصمیمی برای بهتر زیستن بگیرد.
این خلوت کردن ها آثار فردی و اجتماعی فراوانی دارد که هر کدام بعدی از معتکف را در مسیر تعالی قرار می دهد ولی اگر به این واژه نگاهی وسیع بیاندازیم می فهمیم معتکف با ورود بر مسجد اولین قدم را برای اصلاح خود و جامعه برداشته و این هدفی است که باید در خروجی اعتکافها دید.
این همان هدفی است که عرفا با آن به مدینه فاضله نام برده و معتکفان می توانند هر یک شهروندان نمونه ای از این دیار باشند.

** تاریخچه اعتکاف در قم
اعتکاف در ایران به دوران صفویه باز می گردد و سابقه آن در استان قم حدود80 سال گذشته و از زمان آیت الله حائری یزدی موسس حوزه علمیه آغاز شده است و روز به روز شاهد گسترش این مراسم معنوی در سایر نقاط کشور هستیم.

* معرفت شناسی ثمره اعتکاف

استاد برجسته حوزه علمیه قم با اشاره به اینکه معرفت شناسی دراعتکاف صورت می گیرد گفت: در این سه روز جوانان می توانند با تفکر و معرفت شناسی در نفس خود از تعلقات مادی دوری بجویند.
حجت الاسلام و المسلمین محسن غرویان افزود: تفکر بهترین عبادتی است که در مورد ابوذر نیز به آن اشاره شده است و آن این است که بیشترین عبادت ابوذر تفکر بوده است.
وی با بیان اینکه اعتکاف مبدا تحول برای نسل جوان است گفت: جوانان با حضور در مراسم عبادی و فرهنگی در ایام اعتکاف و با نگرشی به رفتارها و کردارهای گذشته و ریشه یابی خواسته های نفسانی خویش می توانند در درون خویش متحول شوند.
وی افزود: اعتکاف یک برنامه عبادی دسته جمعی است که تاثیر گذاری در سایر افراد دارد چراکه در این مراسم معتکفین در کنار یکدیگر به راز و نیاز با معبود خویش می پردازند و شاهد حالت های عرفانی یکدیگر هستند و این اقدام در روحیه آنان نفوذ می کند.

*سیر و سلوک عرفانی در اعتکاف

غرویان با بیان اینکه در آیین ها و ادیان مختلف سیر و سلوک عرفانی وجود دارد گفت: در دین اسلام نیز اعتکاف به عنوانی یکی از سیر و سلوک عرفانی است که با آداب و شرایط عبادی خاصی در مسجد جامع صورت می گیرد.
وی افزود: اعتکاف از عبادات مستحب به شمار می رود که با ماندن در مسجد به قصد بندگی خدا صورت می گیرد و در صورتی به واسطه نذر، قسم، عهد، اجاره و مانند آن واجب می شود.
وی ادامه داد: اعتکاف دارای چندین عبادت از جمله روزه، انجام نمازهای مستحبی، ادعیه مخصوص ایام البیض و ماه مبارک رمضان، دعای ام داوود، قرایت قرآن کریم، توبه و استغفار و سایر موارد است.

* اعتکاف عمل خودسازی و انسان سازی

عضو هیات علمی جامعه الزهرا(س) حوزه علمیه خواهران با اشاره به اینکه اعتکاف یک عمل انسان سازی و خودسازی است گفت: اعتکاف یک کار عبادی است که انسان در سه روز به درون و نفس خویش باز می گردد و با صیقل دادن درون خویش با توبه و استغفار، ره توشه ای برای آینده خود فراهم می سازد.

معصومه ظهیری افزود: این فرصتی مغتنم برای اقشار مختلف مردم به خصوص جوانان است تا با درون خویش از رذایل اخلاقی پاک سازی کرده و برای فضایل اخلاقی و دینی مهیا سازند.
وی بیان داشت: معتکفین می توانند در مدت اعتکاف از سفره پر برکت الهی بهره مند شوند و از این طریق رابطه خود را با خدا به صورت معنوی حفظ کرده و استمرار بخشند.

*اعتکاف، تقویت ریشه های دین

رییس دانشگاه ادیان و مذاهب نیز با اشاره به اینکه عمل اعتکاف ریشه های دین را تقویت می کند گفت: اعتکاف با دارا بودن جنبه های تقوایی و استحکام ایمان، عمل صالح را به همراه دارد که باعث تقویت بنیه های دینی و مذهبی می شود.
حجت الاسلام و المسلمین ابوالحسن نواب افزود: در ایام اعتکاف انسان از دنیای پرهیاهو و پرزرق و برق قطع می شود و خودش را به منبع الهی وصل می کند از این رو با عبادات آینه دلش را صیقل داده و از خداوند برای زندگی پرخطر دنیوی مساعدت می طلبد.
وی به جوانان توصیه کرد: این فرصت را غنیمت شمرده و در دورانی که جبهه و جهاد بر روی انسان بسته شده است به شرکت در این عمل عبادی و فرهنگی برای خودشناسی و خودسازی همت بگمارد.

* ایجاد فضای خلوت فکری در ایام روحانی اعتکاف

رییس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه های قم نیز ایام روحانی اعتکاف را فضایی مناسب برای خلوت فکری در بین دانشجویان معتکف دانست و گفت: در این سه روز معتکفین می توانند با انجام اعمال در کنار یکدیگر از هرگونه فکر کردن به مادیات دوری جسته و مروری بر اعمال و رفتار خویش داشته باشند.
حجت الاسلام محمد مهدی کرمی افزود: در روایات تاکید شده است که انسان در طول روز به حسابرسی رفتار و کرار خود بپردازد از این رو این ایام بهترین زمان است که فرد به خویشتن بازگردد و نگرشی به اعمال خود بیاندازد.
وی ادامه داد: اعتکاف از جمله برنامه هایی است که برای مومنان ضروری و دارای آثار خوب فردی و اجتماعی است.
کرمی با اشاره به اینکه یک هزار و 200 دانشجوی قمی برای شرکت در مراسم مانوس اعتکاف ثبت نام کرده اند گفت: از این تعداد 900 نفر شامل دانشجویان دختر است که در مسجد دانشگاه قم و پسران در مسجد امام حسن عسکری(ع) معتکف می شوند ضمن اینکه بقیه دانشجویان از طریق ستاد مرکزی اعتکاف اقدام به شرکت در مراسم اعتکاف کرده اند.
وی افزود: این برنامه برای چهارمین سال با اجرای برنامه های متنوع عبادی و فرهنگی در دانشگاه قم برگزار می شود.
دراستان قم نیز 15 هزار نفر از مشتاقان اعم از زن و مرد در مراسم معنوی اعتکاف شرکت خواهند کرد.ک/4
گزارش : فرزانه پیری
/8138/ 6133/ 1539



11/02/1394





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 89]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن