تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 28 آذر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):سه ويژگى است كه در هر كس يافت شود، ويژگى هاى ايمان كامل مى گردد: آن كه وقتى خشن...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1841985440




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

- حاشیه نشینی ارمغان توسعه شهری یا نبود عدالت اجتماعی


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: حاشیه نشینی ارمغان توسعه شهری یا نبود عدالت اجتماعی شیراز- ایرنا - صدای زوزه سگها در اطراف پیچیده بود ، در پشت دیوارهای کج و معوج پناه گرفت تا بتواند در تاریکی شب راهش را پیدا کند ، ساعتها بود که در راه و بیراه به دنبال پناهگاه می گشت.


خسته و نالان کوله بارش را زمین گذاشت ،ادرسش ناخوانا بود نه کوچه ، کوچه بود ، نه خیابان به خیابان می برد ، در روستایشان حداقل کوچه ها کورسویی نور داشتند.
پرسان پرسان خانه عمو را پیدا کرد ، عمویش با نگاه پریشان ، چشمهای گود افتاده و کمر تا شده به پیشوازش آمد ، باورش نمی شد مالک زمینهای آبا و اجدادیشان چنین روز حالی داشته باشد.
خانه که نه اتاق سرد و نمور ، خانواده از هم پاشیده عمو ، اینها چشم اندازی از شهر بود که با چرخش چشمانش ، به سرعت در عمق وجودش نقش بست.
حاشیه نشینی پدیده ای شهری است که با توجه به رشد شهرنشینی بی رویه در کشور و مهاجرت های روستاییان به شهرها شکل گرفته و گسترش یافته است.
حاشیه نشینی به عنوان برهم زننده تعادل فیزیکی شهرها، نشان دهنده توسعه ناموزون شهری و منطقه ای است و دغدغه بسیاری از متخصصان شهری، جامعه شناسان، معماران و غیره است.
بگفته صاحبنظران و مسوولان در فارس ، در کشور ما که صنعت محصول توسعه درون زا نبوده و عمدتا وارداتی است ، حاشیه نشینی از همان آغاز به اطراف شهرها هدایت شد و مهاجران روستاها و شهرهای کوچک به خاطر گران بودن زمین شهری در اطراف شهرها ساکن شدند.
کارشناسان می گویند: رشد شهرنشینی ناشی از مهاجرت و به تبع آن ساخت وسازهای بی رویه و غیرقانونی، موجب گسترش حاشیه نشینی در اطراف کلان شهر شیرازشده است.
یکی از اعضای شورای اسلامی شهر شیراز می گوید: در سالهای اخیر حاشیه نشینی در اطراف کلان شهر شیراز 16 درصد رشد داشته ، این مهم هشداری برای تمام دستگاه ها از جمله شهرداری است.
محمدرضا دیهیمی اظهار کرد: برغم تلاش برای تحقق شیراز به عنوان شهری متوازن، در چند کیلومتری این شهر، ساخت و سازهای بی ضابطه و بی برنامه حاشیه نشینی خطرناکی را بوجود آورده است.
وی افزود: متاسفانه ساخت و سازهای غیر قانونی به کناره کمربندی شیراز هم رسیده است.
بگفته وی ، شهرداری شیراز و اداره کل راه و شهرسازی باید در جلوگیری از این ساخت و سازها تلاش کنند.
بر اساس منابع تحقیقاتی 68.2درصد از ساکنین مناطق حاشیه نشین شیراز از روستاها به این مناطق مهاجرت کرده اند، 23.6درصد نیز از سایر شهرها و یا از سایر مناطق شهر به این سکونت گاه ها آمده اند.
مدیرکل دفتر فنی استانداری فارس گفت: ریشه بسیاری از حاشیه نشینی ها در اطراف کلان شهرها عدم توجه به شهرهای کوچک و مهاجرت افراد به کلان شهرها است .
علیرضا صحراییان معتقد است : تقویت و رشد شهرهای کوچک عامل مهمی در حل معضل حاشیه نشینی است .
وی اظهار داشت: پیش از این شهرهای کوچک عمدتا از طرحهای توسعه محروم مانده و این مهم عاملی برای مهاجرت افراد از شهرهای کوچک به شیراز و ایجاد حاشیه نشینی در اطراف آن شده است.
صحرائیان افزود: در راستای مقابله با حاشیه نشینی ، در 25 شهر در استان با جمعیت کمتر از 25هزار نفر طرح های هادی اجرا می شود تا در رشد و توسعه شهرها و جلوگیری از مهاجرت به مرکز استان موثر باشد.
بگفته وی ، 70 درصد از شهرهای فارس زیر 25 هزار نفر جمعیت دارد، در اجرای طرح های هادی و حمایتی تلاش شده به شهرداری های این شهرها بیشتر توجه شود تا مدیریت شهری در شهرستان ها تقویت و مهاجرت کم شود.
این مسوول ادامه داد: برای مقابله با حاشیه نشینی در کلان شهرها برنامه ریزی شده و کمیته هایی کارشناسی در استان ها شکل گرفته تا با دقت بیشتری این مساله مورد بررسی قرار گیرد.
صحرائیان اضافه کرد: برخورد با ساخت و سازهای غیرقانونی در حریم شهرها به عهده شهرداری و در خارج از حریم به عهده منابع طبیعی و امور اراضی جهاد کشاورزی است.
مطالعه وضعیت شغلی ساکنین مناطق حاشیه شهر شیراز نشان می دهد که 21 درصد از ساکنین این مناطق کارگر روزمزد و5.3 درصد شاغل در بخش دولتی و7.2 درصد شاغل در بخش خصوص 14.6درصد کشاورز و بقیه بیکار هستند.
مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری فارس گفت: شکوفا و فعال شدن ظرفیت های موجود در روستاها مانع مهاجرت روستاییان به شهرها می شود.
شبیر زارع خفری افزود: جلب مشارکت روستاییان در راه اندازی واحدهای تولیدی مستقر در روستاها ، ایجاد بازار کار برای جوانان روستایی، مانع از مهاجرت روستاییان به شهرها و گسترش پدیده حاشیه نشینی می شود.
وی ادامه داد: 74 تعاونی دهداری در فارس تشکیل شده که 34 تعاونی عضو اتحادیه تعاونی های استان شده اند و تا نیمه اردیبهشت سایر تعاونی ها نیز مراحل عضویت خود را در این اتحادیه تکمیل می کنند.
بگفته وی ، تعاونی دهداری ها از عوامل اصلی رشد اقتصادی روستاها به حساب می آید که با شناخت مناسب از محیط روستاها و ظرفیت های آنها می توانند با تهیه طرح های اقتصادی، زمینه جذب اعتبارات و شکوفایی منطقه را فراهم کنند.
زارع خفری افزود: دولت مصمم است تمام زیرساخت های مورد نیاز روستاها مانند آب، برق، گاز و تلفن را تامین کند.
وی ادامه داد: تامین این زیرساخت ها به تنهایی نمی تواند جلو مهاجرت بی رویه از روستاها را بگیرد ، دولت درصدد بهره گیری از ظرفیت های موجود در روستاهاست تا در کاهش مهاجرتها اثرگذار باشد.
نتایج تحقیقاتی در مورد سطح سواد و تحصیلات ساکنین در این مناطق گویای آن است که 1/67 درصد تحصیلات ابتدایی و پایین تر ، 4/30درصد بیسواد، 7/36درصد دارای تحصیلات ابتدایی و درصد کمی تحصیلات بالاتر داشته اند.
همچنین 26درصد از ساکنان حاشیه نشین در سطح راهنمایی،2/4درصد در سطح متوسطه، 8/1درصد دیپلم و 6درصد فوق دیپلم و بالاتر تحصیل کرده اند.
سرپرست فرمانداری شیراز گفت:در تمام جهان بافت های تاریخی و قدیمی مرکز جذب توریست است اما این وضعیت در شیراز بسیار متفاوت شده و بافت قدیمی که در مرکز شیراز قرار دارد به مرکز حاشیه نشینی تبدیل شده است.
علیرضا بیات پورافزود: بسیاری از شهروندان از مسایل و ناهنجاری هایی که در بافت قدیمی شیراز رخ می دهد آگاه و معترض هستند ، انتظار این است که مسوولان ذی ربط برای رفع این مشکلات تلاش بیشتری کنند.
وی اضافه کرد: بسیاری از معضلات اجتماعی ناشی از حاشیه نشینی است ، بنابراین باید در بافت قدیم و سایر مناطق حاشیه نشین برنامه ریزی و فعالیتهای کارشناسی انجام شود.
بیات پور ادامه داد: مسوولان باید مشکلات مردم را برطرف کنند و شهروندان نیز باید در چارچوب قانون اقدام کرده و ساخت و ساز غیرمجاز انجام ندهند.
بگفته فرماندار شیراز ، بافت قدیم نیاز به ایجاد فضای امن دارد و از ظرفیت های امنیتی ، فرهنگی و تبدیل تهدید ها به فرصت ها حداکثر بهره را برد.
حاشیه نشینی در شهرهای بزرگ، نامناسب بودن مبلمان شهری و گستردگی بافتهای فرسوده باعث جرم خیزی در شهرهای بزرگ می شود.
ساماندهی حاشیه نشینی در شهرهای بزرگ با سازمانهای مسوول است و در نهایت سرریز ناامنی این مناطق توسط افراد مجرم در حاشیه نشین ها و معتادان تهدید بزرگی برای مردم محسوب می شوند .
مدیر برنامه های پیشگیری و کنترل ایدز دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: ساختار تشکیلاتی سیستم بهداشت و مراکز بهداشتی و درمانی در حاشیه های شهر بدلیل تراکم جمعیت نسبت به مناطق دیگر شهری اندک است.
دکتر پروین افسر کازرونی افزود: در حاشیه شهرها بدلیل ارزان بودن قیمت مسکن و بافت مهاجر پذیر و کارگری ، جمعیت کم درآمد و با سطح پایین سواد سکونت می یابند.
وی ادامه داد: وجود فرهنگهای مختلف ، گروههای مجرد و بدون خانواده ، یکی از دلایل وجود رفتارهای پرخطر ، افزایش مصرف مواد مخدر در بین ساکنان این محله ها است.
وی اضافه کرد: در سالهای اخیر بویژه با تلاش بخش خصوصی ، ارائه واکسیناسیون کودکان در این مناطق تا سطح 98 درصد انجام شده است.
افسر کازرونی بیان داشت: در تحقیقات میدانی در بخشی از حاشیه شهر شیراز مشخص شد ، در میان 45 درصد از خانواده ها یک نفر سیگاری ، در 51 درصد از خانواده ها یک نفر معتاد و در میان این معتادین 10 درصد معتاد تزریقی هستند.
بگفته وی ، همچنین در این میان 4/24 درصد افراد دارای رفتارهای پرخطر ، 12 درصد دارای سابقه زندان هستند.
وی اظهار کرد : این عوامل در افزایش مصرف مواد مخدر ، رفتارهای پر خطر جنسی و بدلیل پایین بودن سطح آگاهی مهمترین عامل برای انتقال ایدز ، هپاتیت و دیگر بیماریها موثر است.
رییس مرکز تحقیقات ایدز دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: حاشیه نشینی به مناطقی اطلاق می شود که ساکنان آن در اطراف شهرها و یا بافت قدیمی شهر به زندگی حاشیه نشینی روی می آوردند .
دکتر حسن جولایی افزود: در این مناطق خدمات شهری یا عموما دریافت نمی شود و یا بدلیل کمتر دیده شدن خدمات در خور توجهی ارائه نمی شود.
وی ادامه داد: در برآوردی که انجام شده بین 15 تا 20 درصد جمعیت کلان شهرها در حاشیه آنها زندگی می کنند .
وی اضافه کرد: در حاشیه کلان شهر شیراز و بافت قدیم آن بعنوان حاشیه شهری ، 300 هزار نفر ساکن هستند که بدلیل تراکم جمعیت ، محرومیت از خدمات در معرض بروز معضلات اجتماعی قرار دارند.
بگفته وی ، حاشیه نشینی و درصد بالای آن بیانگر عدم عدالت اجتماعی است که گروهی را از خدمات یکسان زندگی سالم محروم می سازد.
وی بیان داشت : حاشیه نشینان افرادی هستند که برای دسترسی به خدمات در حوزه های اقتصادی ، خدماتی ، آموزشی ، سلامت ، حمل و نقل ، اشتغال و غیره از زادگاه خود به سمت شهرها حرکت کرده اند.
جولایی گفت: حاشیه نشینان شیراز اغلب روستاییان یا به عبارتی دامداران و کشاورزانی هستند که بدلیل خشکسالی ، از دست رفتن زمین ، دام و نبود اشتغال در روستاها به حاشیه شهر کشیده شده اند.
وی افزود: این افراد بدلیل پایین بودن سطح درآمد در جامعه شهری پذیرفته نیستند و به سمت حاشیه شهر که خدمات و مسکن ارزانتر است هدایت می شوند.
بگفته وی ، در تحقیقات انجام شده ، از نظر شاخص های بهداشتی و آموزشی تفاوتهای قابل توجهی بین روستاها و مناطق شهری وجود دارد.
وی خاطرنشان کرد: از سوی دیگر بروز رفتارهای پرخطر جنسی و اعتیاد در حاشیه شهر شیراز به مراتب بیشتر شهر و روستاهاست.
جولایی اظهار کرد: در عین حال پوشش مراقبتهای بهداشتی و کنترل بیماریها در حاشیه شهر به مراتب کمتر از درون شهر و روستاهاست.
وی گفت: همچنین در مراقبتهای بهداشتی ، واکسیناسیون بزرگسالان ، میزان آگاهی افراد نسبت به مراقبتهای بهداشتی و انتقال بیماریها ، دیابت و پرفشاری خون ، اطلاعات و دریافت خدمات ساکنین حاشیه شهر به مراتب کمتر از شهر و حتی روستاها قرار دارد.
وی بیان کرد: در مشاهدات تحقیقی دریافت شد که زن خانواده به همراه دختر ان خود در رفتارهای پرخطر جنسی و پدر معتاد خانواده به همراه پسران خود در اعتیاد تزریقی مشارکت دارند.
وی گفت: از حوزه انسانی و اخلاقی نمی توان ساکنان حاشیه شهر را نادیده گرفت و حذف شده دانست و به لحاظ اجرای عدالت اجتماعی همه مسوول هستیم.
جولایی افزود: رفتار پرخطر جنسی ، اعتیاد ، بیکاری ، کم سوادی این حلقه معیوب را تشکیل می دهند و این افراد می توانند علاوه بر آسیب به خانواده خود معضل اساسی برای شهر به حساب آیند.
وی ادامه داد: در بازدید از مدرسه های حاشیه شهر ، سوء تغذیه به شدت در میان نوجوانان و کودکان مشاهده شد و جالب توجه اینکه همگی دانش آموزان گرانترین ماده غذایی در دسترس را سیب زمینی می دانستند.
وی گفت: این بدان معناست که این گروه از دریافت سایر موادغذایی محرومند و نان و سیب زمینی که مهمترین گروه تغذیه ای آنان است به زعم آنها از گرانترینها هستند.
جولایی اظهار داشت: جداسازی فرزندان از خانواده ها نیاز به همکاری و حمایت ارگانها و نهادهای مربوط دارد که این مهم در گرو تامین اعتبارات و بودجه های لازم است .
وی خاطر نشان کرد: متاسفانه تنها مشکل کمبود اعتبار نیست ، بلکه مدیریت بحران ، حذف انگاری و عدم مسوولیت پذیری گریبانگیر مسایل و مشکلات است.
مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری فارس گفت: مناطق حاشیه نشین و سکونت گاههای غیررسمی شهر شیراز ساماندهی می شود.
سید علی محمد موسوی افزود: این مناطق از نظر برخورداری از امکانات، در شرایط مطلوبی نیستند و باید خدماتی به آنها داده شود تا از نظر امکانات و مهارت های اجتماعی و فنی توانمند شوند.
وی ادامه داد: پیش از این سکونت گاههای حاشیه شهر ، در محدوده قانونی و خدمات شهری قرار نداشته و خانه ها بدون رعایت اصول شهرسازی ساخته شده اند.
وی اظهار داشت: امروز این مناطق با توسعه و گسترش شهر، در محدوده قانونی و خدمات شهری قرار گرفته اند و باید از خدماتی که به دیگر نقاط شهر ارائه شده، بهره مند شوند.
موسوی گفت: مطالعه بر روی سکونتگاههای غیر رسمی در شهرهای شیراز، مرودشت و کازرون از سال 85 آغاز شده و در کلانشهر شیراز 10 محله به عنوان محله های هدف در اولویت خدمات رسانی قرار گرفته اند.
بگفته وی ، این مناطق و محله های با مسائل و مشکلات اجتماعی فراوانی مواجه بوده اند و با پیوستن به محدوده قانونی شهر، این مشکلات را نیز با خود به محدوده شهری وارد کردند.
وی بیان کرد: اغلب ساکنان این مناطق بیکار و فاقد هرگونه مهارت شغلی هستند و با حقوق شهروندی و مهارت های اجتماعی نیز آشنایی چندانی ندارند.
موسوی ادامه داد: وسعت این مناطق در شهرهای شیراز، مرودشت و کازرون 975 هکتار است و از مجموع جمعیت 230 هزار نفری این مناطق، هم اینک 200 هزار نفر در محله های حاشیه نشین شهر شیراز سکونت دارند.
مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری فارس اضافه کرد: در یک دهه قبل ، جمعیت ساکنان سکونت گاههای غیررسمی فارس حدود 200 هزار نفر بوده است .
وی بیان داشت : با توجه به اقداماتی که از سوی دستگاه های خدمات رسان و خانه محلات در این مناطق انجام شده، برخی از ساکنان آن به دلیل توانمند شدن، دیگر نقاط شهر را برای سکونت برگزیده اند.
موسوی اظهار کرد: با توجه به تداوم خشکسالی و جاذبه های شهرهای بزرگ از جمله شیراز، این نگرانی وجود دارد که برخی از ساکنان مناطق روستایی و یا شهرهای کوچک استان به امید یافتن کار و بهره مندی از خدمات و امکانات، به شهرهای بزرگ استان مهاجرت کنند.
دبیر کارگروه تخصصی فرهنگی و اجتماعی استان فارس گفت: منشاء بسیاری از آسیب های اجتماعی در این مناطق و محله ها وجود دارد که باید مورد توجه قرار گیرد.
وی افزود: در دهه گذشته مقصد بیش از 50 درصد مهاجرت ها، کلان شهر شیراز بوده است.
وی بیان کرد: در این سالها برای ساماندهی مناطق حاشیه نشین شهر و کاهش آسیب های این مناطق ، آموزش فنی و حرفه ای 130 هزار نفر از ساکنان این محله ها را پوشش داده که 47 درصد این آموزش ها به ایجاد فرصتهای شغلی منتهی شده است.
موسوی گفت: بر اساس سند راهبردی احیا، بهسازی و نوسازی بافت های شهری به ریاست رییس جمهوری ستاد ملی نوسازی بافت های فرسوده تشکیل شده است.
وی ادامه داد: این ستاد در حقیقت زمینه همگرایی و هم افزایی هرچه بیشتر دستگاه های متولی باهدف ساماندهی فعالیت های مرتبط بانوسازی بافت های فرسوده شهری رافراهم می کند.
بگفته وی ، تهیه شناسنامه اجتماعی مناطق حاشیه نشین شهرهای شیراز، مرودشت و کازرون تصویب شده است.
مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری فارس گفت : با تهیه این شناسنامه، وظایف و ماموریت دستگاه ها برای خدمات رسانی به این مناطق بر اساس افق برنامه مشخص می شود.
وی اضافه کرد: شهرداری ها باید مراقبت کنند تا کاربری های تعریف شده در این محله ها و مناطق دچار تغییر نشود.ک/4
6117 /5054
گزارش: زهرا فاضل زاده حقیقی



11/02/1394





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 96]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن