واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: كبد 40 درصد ايرانيها چرب است
با وجود كاهش شيوع بيماريهاي كبدي همچون هپاتيت به زير نيم درصد، تغيير سبك زندگي و الگوي غذايي مردم كشورمان به سمت و سوي مواد غذايي آماده، موجب شده است 40 درصد از مردم كشورمان به بيماري كبد چرب مبتلا شوند. قابلتأملتر اينكه در بين مبتلايان به اين بيماري 7 درصد از كودكان هم جاي دارند.
نویسنده : زهرا چيذري
با وجود كاهش شيوع بيماريهاي كبدي همچون هپاتيت به زير نيم درصد، تغيير سبك زندگي و الگوي غذايي مردم كشورمان به سمت و سوي مواد غذايي آماده، موجب شده است 40 درصد از مردم كشورمان به بيماري كبد چرب مبتلا شوند. قابلتأملتر اينكه در بين مبتلايان به اين بيماري 7 درصد از كودكان هم جاي دارند.
سيد مويد علويان، رئيس شبكه هپاتيت كشور در نشست خبري ششمين كنفرانس بينالمللي هپاتيت كه خردادماه در تهران برگزار ميشود، با تأكيد بر اينكه كبد چرب داستان جامعه است، افزود:شهرنشيني، تنبلي، زمان ناكافي و موارد ديگر مزيد علت شده است تا مردم غذاي آماده مصرف كنند. به گفته وي، بر اين اساس بايد مردم روغن سالمي مانند روغنهاي كنجد و زيتون استفاده كنند و برنج و نان كمتر بخورند. در عوض سبزيجات و ماهي بيشتر مصرف كنند. بنا به تأكيد رئيس شبكه هپاتيت كشور در اين زمينه وزارت بهداشت و شبكه هپاتيت تلاشهاي زيادي كرده است ولي عمده اين برنامهها بايد در جامعه سوق پيدا كند كه يكي از بهترين راهحلهاي آن آموزش به دانشآموزان در مدارس است. وي با انتقاد از كمتحرك بودن دانشآموزان گفت: والدين به جاي اينكه براي كودك خود تبلت بخرند، براي او توپ بخرند، چراكه تحقيقات نشان ميدهد 7 درصد دانشآموزان، مبتلا به كبد چرب هستند.
افزايش و كاهش يكباره وزن، دشمنان كبد
به باور رئيس شبكه هپاتيت كشور چاقي بمبي است كه بر اثر شهرنشيني، كمتحركي و بدغذايي بهوجود ميآيد. مردم ما نيز كم تحرك شدهاند و به سمت غذاهاي آماده حركت كردهاند. وي راهحل اين معضل را در ارائه مدلهاي آموزشي فعال دانست و افزود: جامعه بايد آموزشهاي لازم را دريافت كند تا به اين ترتيب خود مردم تصميم بگيرند. علويان با بيان اينكه ترويج زندگي سالم راهكار درمان كبد چرب و چاقي ناشي از رژيمهاي غذايي نامناسب است، كاهش يكباره وزن را هم خطرناك دانست و افزود:در اين ميان برخيها براي خود سخت ميگيرند و به يكباره خواستار كاهش وزن هستند. اين در حالي است كه كاهش وزن يكباره عوارض زيادي روي كبد ميگذارد.
حكايت غرامت نپرداخته خونهاي آلوده فرانسوي به بيماران ايراني
در اين نشست خبري يك بار ديگر پاي پرونده خونهاي آلوده شركت سنوفي اونتيس فرانسه و ابتلاي بيماران مبتلا به هموفيلي و تالاسمي به ايدز و هپاتيت به ميان كشيده شد. رئيس كنگره بينالمللي هپاتيت ايران در پاسخ به پرسشي درباره علت استعفاي خود از پرونده رسيدگي به بيماران هموفيلي توضيح داد: از سال 75 در زمينه بيماري هموفيلي خونها چك ميشود، بر اين اساس ما 5 هزار بيمار مبتلا به هپاتيت C و هموفيلي داشتيم كه بر اثر فرآوردههاي خوني وارداتي در بيش از دو دهه گذشته از يك كشور اروپايي مبتلا به اين بيماريها شدند كه بيماري 4 هزار نفر از آنان تشخيص و درمان شده است.
علويان تصريح كرد: بنابراين قبل از سال 75 براساس حدس نزديك به يقين برخي بيماران ايراني به دليل واردات فرآوردههاي خوني از اين كشور اروپايي (فرانسه) و همچنين توليد داخلي يك سال و نيم اين فرآورده در داخل كشور به بيماريهاي هموفيلي و هپاتيت مبتلا شدند. كشور صادركننده (فرانسه) نيز تاكنون به خاطر صادرات اين فرآوردههاي آلوده در دو كشور ديگر محكوم شده و غرامت نيز پرداخت كرده است. بنابراين خودشان نيز اين مقوله را پذيرفتند ولي هنوز به بيماران ايراني غرامت پرداخت نشده است.
وي با بيان اينكه تاكنون 4 هزار بيمار تشخيص و درمان شدند و به نوعي 90 درصد اين بيماران تحت شناسايي قرار گرفتند، افزود: باقيمانده اين بيماران بايد شناسايي و درمان شوند و مدل اين درمان نيز اختصاص به ايران دارد و در هيچ كشوري چنين درماني وجود ندارد.
كنترل شيوع هپاتيت
اما اگر بخواهيم وضعيت كلي بيماريهاي كبدي در كشور را بررسي كنيم، با سيماي خوبي مواجه ميشويم. به گفته علويان با اجراي طرح واكسيناسيون هپاتيت، شيوع اين بيماري در كشور كنترل شد. وي افزود:از سال 1368 واكسن هپاتيت به صورت آزمايشي در چهار استان براي نوزادان و افراد پرخطر به اجرا گذاشته شد كه اين طرح از سال 73 به صورت سراسري اجرايي شد و توانست شيوع بيماري هپاتيت B را از 2 تا 3 درصد به زير 2 درصد برساند.
با هپاتيت ميتوان ازدواج كرد و بچهدار شد
رئيس شبكه هپاتيت كشور تعداد مبتلايان به هپاتيت B در كشور را يك ميليون و 400 هزار نفر عنوان و تأكيد كرد: اكثر اين افراد هنوز شناسايي نشدهاند. به گفته علويان، شيوع بيماري هپاتيت C در كشور كم و زير نيم درصد است و بيشتر بيماران هموفيلي، تالاسمي، دياليزي و معتادان تزريقي به آن مبتلا هستند. رئيس شبكه هپاتيت كشور آرايشگاهها به ويژه آرايشگاههاي زنانه را داراي نقش مهمي در شيوع بيماري و همچنين پيشگيري از اين بيماري دانست چراكه ارتباط كاري آنان با خون وجود دارد. بنابراين جزواتي در اين زمينه براي آرايشگاهها ارسال شد. بنا به تأكيد رئيس شبكه هپاتيت كشور، هدفگذاري شبكه هپاتيت ايران بر آن است كه تا سال 2035 ايران عاري از هپاتيت C داشته باشيم. بنابراين در اين جهت بايد بيمارييابي، درمان و پيشگيري فعال داشته باشيم.
رئيس كنفرانس بينالمللي هپاتيت ايران ادامه داد: بر اين اساس مردم وقتي به يك آرايشگاه به خصوص آرايشگاه زنانه ميروند بايد توجه كنند كه مسائل بهداشتي در آن آرايشگاه رعايت شود و جامعهاي كه نميخواهد بيمار شود بايد آگاهياش افزايش يابد. وي با بيان اينكه در حال حاضر بروز اين بيماري در سنين زير ۲۰ سال بسيار نادر است به مردم نويد داد به شرط رعايت اصول پيشگيرانه، در ۲۰ سال آينده افراد زير ۴۰ سال مبتلا به اين بيماري را نداشته باشيم.
بنا به تأكيد رئيس شبكه هپاتيت كشور تمام داروهاي بيماري هپاتيت B در كشور توليد ميشود و تحت پوشش بيمه قرار دارد. ضمن آنكه اين بيماري يكي از بيماريهايي است كه ميتوان با آن زندگي كرد، ازدواج كرد و بچهدار شد.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۰۹ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۹:۳۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 59]