واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: شوراها؛ نماد مشورت و حفظ حقوق شهروندی تهران- ایرنا- نهم اردیبهشت روز شوراهای اسلامی شهر و روستا است؛ نهادی ارزشمند که با تکیه بر مردم سالاری دینی در این مرز و بوم شکل گرفت تا ضمن یادآوری اهمیت مشورت در جامعه، گروهی از افراد متخصص و آگاه به مسایل روز، با همفکری های خود مسوولان را در انجام وظایفشان یاری رسانند.
کارشناسان مشورت را لازمه ی زندگی در اجتماع می دانند، چرا که انسان تنها با همفکری و استفاده از توان و فکر تمام اعضای جامعه، قادر خواهد بود تا نیازهای مختلف خویش را برطرف سازد.
مشورت کردن در دین اسلام، جایگاه ارزشمندی دارد، در قرآن و احادیث گوناگون به اهمیت مشورت و استفاده از آن در امورهای مختلف برای رسیدن به خواسته های فردی و جمعی تاکید شده است و بارها مسوولان به مشورت کردن سفارش شده اند.
همفکری و استفاده از اندیشه ی دیگران، موفقیت در کارها را به ارمغان می آورد و جامعه ای که در آن مشورت به عنوان یک رکن اساسی محسوب می شود و مسوولان نیز برپایه ی آن برنامه ریزی های کلان کشور را انجام می دهند با موفقیت بیشتری همراه خواهد بود.
مشورت کردن دستاوردهای بسیاری دارد که از آن جمله می توان به روشن شدن امور، اطمینان خاطر از کاهش خطا، جلوگیری از پیدایش خودکامگی و استبداد، احساس شخصیت و مسوولیت و تامین منافع جمع اشاره کرد.
پیروزی انقلاب اسلامی ایران در بهمن 1357 هجری خورشیدی، سبب شد تا بر مشارکت مردم در تعیین سرنوشت از راه شرکت در انتخابات مختلف، از جمله برگزیدن اعضای شوراهای اسلامی شهر و روستا تاکید شود. امام خمینی بنیانگذار جمهوری اسلامی در این راستا نهم اردیبهشت 1358 هجری خورشیدی از شورای انقلاب خواست، آیین نامه ی اجرایی تشکیل شوراها را تهیه و تنظیم کند و برای اجرا در اختیار دولت قرار دهد.
قانون اساسی جمهوری اسلامی نیز در اصل 6 بر شیوه ی اداره ی امور کشور به وسیله ی این انتخابات ها تاکید دارد، انتخاباتی که نماد تحقق حاکمیت مردم و تجلی اراده ی عمومی است. همچنین اصل هفتم این قانون، شوراها را از ارکان تصمیم گیری و اداره ی امور کشور می داند. این قانون در اصل های 100 تا 106 به وظایف، چگونگی انتخاب اعضا و مسایل مربوط به شوراها می پردازد.
انتخابات شوراهای شهر و روستا به دلیل های مختلفی در 20 سال نخست پیروزی انقلاب اسلامی برگزار نشد تا اینکه سرانجام در هفتم اسفند 1377هجری خورشیدی، نخستین انتخابات شوراهای شهر و روستا انجام شد و نهم اردیبهشت 1378 هجری خورشیدی در سالروز صدور فرمان امام خمینی به شورای انقلاب مبنی بر تدوین آییننامه شوراها، این نهاد انقلابی با پیام مقام معظم رهبری گشایش یافت و 185 هزار تن از برگزیدگان مردم به عنوان اعضای اصلی و علی البدل شوراهای شهر و روستا، دوره ی چهار ساله ی فعالیت خود را آغاز کردند.
دومین دوره ی انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا در نهم اسفند 1381 هجری خورشیدی برپا شد و در آن 180 هزار تن برای عضویت در شوراها در 35 هزار شهر و روستا برگزیده شدند. دور سوم این انتخابات چند ماه زودتر از زمان مشخص شده در بیست و چهارم آذر 1385 هجری خورشیدی همزمان با انتخابات مجلس خبرگان رهبری برگزار شد. این دوره به دلیل تصویب قانونی به وسیله ی مجلس شورای اسلامی مبنی بر برپایی هم زمان انتخابات خبرگان رهبری با مجلس شورای اسلامی و انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا با ریاست جمهوری، هفت سال به طول انجامید. چهارمین دوره ی انتخابات شوراهای شهر و روستا بیست و چهارم خرداد 1392 هجری خورشیدی همزمان با انتخابات ریاست جمهوری یازدهم در سراسر کشور به مرحله اجرا درآمد.
به مناسبت روز شوراهای اسلامی بر سخنان گهربار بزرگان دین اسلام درباره ی اهمیت مشورت کردن مروری کوتاه داریم:
** پیامبر (ص): مشورت دژی در مقابل [هجوم] پشیمانی و مایه ایمنی از سرزنش است.
** امام علی (ع): هیچ پشتیبانی اطمینان بخش تر از مشورت نیست.
** امام حسن (ع): هیچ قومی با یکدیگر مشورت نکردند مگر آن که به راه پیشرفت خود رهنمون شدند.
** امام صادق (ع): در مشورت نخستین کس مباش که نظر می دهد و از اظهار نظر ناپخته بپرهیز.
** امام کاظم (ع): کسی که مشورت کند، اگر کارش را درست انجام دهد، مردم او را بستایند و اگر به خطا رود، معذورش دارند.
**پژوهشگر گروه اطلاع رسانی ایرنا به بهانه ی سالروز آغاز بکار نخستین دوره ی شورای اسلامی شهر و روستا با اسماعیل دوستی عضو شورای شهر تهران به گفت و گو پرداخته است.
اسماعیل دوستی مشورت کردن و وجود شورا را نشات گرفته از آموزه های قرآن کریم دانست و بر ضرورت وجود آن در جامعه ی اسلامی ایران که در آن نظام مردم سالار و مردم مدار برقرار است، تاکید کرد و با بیان اینکه یکی از اصل های مترقی قانون اساسی مربوط به شوراهاست، اظهار داشت: چند اصل این قانون به شوراها و عملکرد آنها اختصاص یافته است.
عضو شورای اسلامی شهر تهران با اشاره به تدبیرهای راه گشای امام خمینی پس از پیروزی نهضت مردم ایران، تصریح کرد: رهبر فرزانه انقلاب اسلامی پیش از تدوین قانون اساسی بارها بر تشکیل و فعالیت شوراهای اسلامی شهر و روستا تاکید کرده بود.
اسماعیل دوستی درباره ی وظیفه شورای شهر و روستا بیان داشت: امروز بیش از 200 هزار تن از برگزیدگان مردم در شوراهای شهر و روستا، سازمانی گسترده و مردمی را برای خدمت به جامعه تشکیل داده اند.
اعضای این شورا موظف هستند به عنوان نمایندگان مردم بر عملکردهای دولتمردان، سازمان ها و شهرداری ها نظارت کنند. متاسفانه به دلیل جوان بودن این شورا، دولتمردان دوست ندارند از مسوولیت خود به شوراها واگذار کنند به همین دلیل این نظارت کافی نیست و اکنون بیشتر فعالیت شورای شهر در خصوص شهرداری و فعالیت های شهری است. اعضای شورای شهر بر این باور هستند که دامنه ی فعالیت و نظارت آنان باید گسترده تر شود و تمامی سازمان ها و نهادهای کشور را در بر بگیرد.
وی در ادامه یادآور شد: قانون شوراهای اسلامی شهر و روستا به اصلاح در این خصوص نیاز دارد، این خواسته به وسیله ی شورایعالی استان ها اعلام شده است اما در نهایت این نمایندگان مجلس شورای اسلامی هستند که باید طرح اصلاح قانون این شورا را مطرح کنند تا اقدامات لازم در این باره انجام شود.
این عضو شورای اسلامی شهر تهران با بیان اینکه اعضای شوراهای شهر از قشرهای مختلف مردم هستند، عنوان کرد: اعضای شورای شهر و روستا نباید ویژگی خاصی داشته باشند، آنان عصاره ای از شهروندان هستند که می توانند از میان هر صنفی در این حوزه فعالیت کنند.
اسماعیل دوستی با اشاره به اینکه بهای هر حکومت به حضور مردم، تداوم حضور آنان و توجه به خواسته های ملت است، گفت: جمهوری اسلامی ایران با برپایی چهار انتخابات مجلس خبرگان رهبری، ریاست جمهوری، مجلس شورای اسلامی و شوراهای شهر و روستا، سرنوشت کشور را به دست مردم سپرده است. راز ماندگاری نظام جمهوری اسلامی ایران در مراجعه به آرای مردم و احترام به انتخاب و خواسته های آنان از راه برگزاری انتخابات است.
گروه اطلاع رسانی
پژوهشم**9165**2059**9131
09/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 82]