واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: نهم اردیبهشت در آینه تاریخ معاصر ایران تهران- ایرنا- امروز چهارشنبه نهم اردیبهشت 1394 هجری خورشیدی، دهم رجب 1436 هجری قمری، بیست و نهم آوریل 2015 میلادی است. 64 سال پیش در چنین روزی، مجلس شورای ملی دولت را موظف کرد تا قانون ملی شدن صنعت نفت ایران را اجرا کند.
مهمترین رویدادهای تاریخ معاصر ایران به شرح زیر است:
9 اردیبهشت 1378
به دنبال برگزاری انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا در هفتم اسفند 1377 هجری خورشیدی، در سالروز صدور فرمان امام خمینی به شورای انقلاب مبنی بر تدوین آییننامه شوراها، این نهاد انقلابی با پیام آیت الله خامنه ای مقام معظم رهبری آغاز به کار کرد.
9 اردیبهشت 1378
ذبیح اللَّه صفا محقق، مترجم، ادیب، شاعر معاصر و صاحب آثار تاریخ ادبیات ایران، تاریخ علوم عقلی در تمدن اسلامی، حماسه سرایی در ایران، گنج سخن و مذاهب تشیع در ایران در 88 سالگی درگذشت.
9 اردیبهشت 1364
مطبوعات از آزادسازی یک جانبه ی 48 اسیر معلول عراقی به وسیله ی جمهوری اسلامی در یک اقدام انسان دوستانه خبر دادند.
9 اردیبهشت 1357
امام خمینی به مناسبت نزدیکی چهلمین روز شهدای یزد و دیگر شهرها در پیامی مردم را به ادامه ی مبارزه علیه رژیم پهلوی تا برچیده شدن این رژیم و برپا کردن حکومت عدالت گستر دعوت کرد.
9 اردیبهشت 1354
صدام حسین رییس جمهوری وقت عراق، پس از بستن پیمان الجزیره به همراه گروهی از مقام های این کشور وارد تهران شد.
9 اردیبهشت 1353
ارتشبد جورج براون رییس ستاد نیروی هوایی آمریکا به دعوت فرمانده ی نیروی هوایی ایران وارد تهران شد. وی در این سفر با محمدرضا پهلوی دیدار کرد.
9 اردیبهشت 1348
بیش از یک هزار تن دیگر از ایرانیان رانده شده از عراق وارد کشور شدند. با موج گسترده اخراج ایرانیان، امام خمینی دیدارهای خود را با فرستادگان دولت عراق قطع کرد.
9 اردیبهشت 1340
سازمان پیمان مرکزی(سنتو ) با تشکیل یک فرماندهی مشترک نظامی موافقت کرد. وظیفه این فرماندهی که از نمایندگان پنج کشور عضو تشکیل می شد، تامین و تحکیم امنیت نظامی کشورهای منطقه و همکاری در مسایل دفاعی بود. این کمیته وظیفه ی هماهنگی طرح های نظامی و برنامه های آموزشی و مانورهای مشترک را به عهده داشت.
9 اردیبهشت 1330
مجلس شورای ملی، دولت را موظف کرد تا قانون ملی شدن صنعت نفت ایران را اجرا کند.
9 اردیبهشت 1312
امتیاز شرکت نفتی دارسی در ایران به مدت 60 سال دیگر تمدید شد و این موضوع در قراردادی میان رضاخان پهلوی و دولت انگلیس به ثبت رسید.
9 اردیبهشت 1308
وزارت معارف در یک دستور از مسوولان حکومت اصفهان خواست با پروفسور آرتور اپهام پوپ شرق شناس آمریکایی که برای بازدید از مکان های قدیمی در حال سفر است، همکاری کنند.
9 اردیبهشت 1307
پیشنهاد استخدام آندره گدار باستان شناس و معمار فرانسوی به عنوان مدیرکل آثار باستانی، کتابخانه و موزه ی اشیا عتیقه به تصویب مجلس شورای ملی رسید.
9 اردیبهشت 1303
غلامرضاخان امیر پنجه به جای امیر لشکر محمود انصاری به عنوان حاکم اصفهان برگزیده شد.
9 اردیبهشت 1302
بارندگی فراوان در قوچان سبب جاری شدن سیل در این شهر شد و خسارت های فراوانی را به وجود آورد.
9 اردیبهشت 1298
به دنبال درگذشت آیت الله سیدمحمد کاظم یزدی از مراجع تقلید در نجف اشرف، سه روز عزای عمومی در ایران اعلام شد و مردم در تمامی شهرها به عزاداری پرداختند.
9 اردیبهشت 1288
محمدعلی شاه با افزایش آشوب و بحران در سراسر کشور، مشیرالدوله صدراعظم را برکنار کرد و کامران میرزا نایب السلطنه را به عنوان صدراعظم و وزیر جنگ برگزید.
9 اردیبهشت 1288
نخستین گروه از نظامیان روسیه وارد تبریز شدند به دنبال مقاومت مردم و مجاهدان آذربایجان به رهبری ستارخان و باقرخان، نمایندگان دولتهای روسیه و انگلیس، اعلام کردند برای حفظ جان شهروندان خود وارد شهر می شوند. این نیروها تا هنگام پیروزی انقلاب بلشویکی در روسیه یعنی هشت سال بعد در تبریز باقی ماندند.
9 اردیبهشت 1286
روزنامه ی حبل المتین به مدیریت سید حسن کاشانی در تهران انتشار یافت. این روزنامه سال ها پیش در کلکته به مدیریت مؤید الاسلام از مریدان سید جمال الدین اسدآبادی منتشر می شد.
برگرفته از: روزشمار تاریخ معاصر ایران(جلد 3 و 4)
آرشیو خبری، خبرگزاری جمهوری اسلامی(ایرنا)
*گروه اطلاع رسانی
پژوهشم**2002**9131
09/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 341]