واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: کشف شواهد جدید از تونلی تاریخی در میدان امام حسین (ع) اصفهان اصفهان - ایرنا - مدیر کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان اعلام کرد : در جریان کاوشهای باستان شناسی در میدان امام حسین (ع) (جنب برج جهان نما) شواهدی از یک تونل تاریخی به دست آمد.
به گزارش روز سه شنبه اداره امور فرهنگی و روابط عمومی میراث فرهنگی استان اصفهان ؛ فریدون الهیاری افزود : این شواهد امروز در جریان حفر ایستگاه قطار شهری در مرکز شهر اصفها ن به به دست آمد.
وی اظهار داشت: این کشفیات تاریخی مجموعه ای منحصر به فرد شامل تونلی بسیار طولانی است که هم اکنون کارشناسان مشغول بررسی ابعاد و عمق آن می باشند. .
مدیرکل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان گفت : طبق شواهد موجود این تونل، راهرویی زیرزمینی است که احتمالا بخش شمالی دولتخانه عظیم صفوی را به دیگر بخش ها متصل می کند.
به گزارش اداره امور فرهنگی و روابط عمومی میراث فرهنگی استان اصفهان همزمان با عملیات عمرانی شهر، کارشناسان اداره کل میراث فرهنگی با جدیت تمام ضمن نظارت بر عملیات عمرانی شهرداری، در حال اکتشاف و کاوشهای باستان شناسی می باشند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان نیز 26 فروردین امسال از کشف شواهد تاریخی در محدوده ایستگاه در دست احداث قطار شهری در ابتدای چهار باغ عباسی در محل دروازه دولت اصفهان خبر داد که به گفته او شاید پایه های کاخ جهان نما متعلق به دوره صفویه باشد.
سال گذشته نیز کارشناسان میراث فرهنگی از کشف آثار باقی مانده از آبراهه های قدیمی متعلق به دوره صفویه خبردادند.
سال گذشته همچنین کمیته ای متشکل از اعضای راهبری قطارشهری، اداره کل میراث فرهنگی استان و پژوهشکده باستان شناسی کشور برای کشف آثار بناهای تاریخی بازمانده از دوره صفویه و پیش از آن در محور تاریخی چهارباغ اصفهان تشکیل شد و بر امور حفاری در این منطقه نظارت دارد.
روند اجرای پروژه قطار شهری اصفهان در محور چهارباغ اصفهان به دلیل وجود آثار و شواهد تاریخی با نظارت دقیق کارشناسان درحال اجرا است که این موضوع موجب کندی روند اجرایی این طرح شده و انتقاداتی را در پی داشته است.
در واکنش به این انتقادات، روابط عمومی میراث فرهنگی اصفهان اعلام کرد: حفاری و کاوش باید با شکیبایی و دقت بسیار همراه باشد و هر گونه سهل انگاری ممکن است به ناقص شدن و حتی از بین رفتن آثار تاریخی مدفون شده در زیر زمین گردد.
بحث عبور مترو از خیابان چهارباغ اصفهان از آغاز عملیات قطار شهری اصفهان که بیش از یک دهه از آن می گذرد همواره مورد مناقشه بین میراث فرهنگی و مجریان این طرح بوده است.
بسیاری از کارشناسان و دوستداران میراث فرهنگی معتقد بودند، بافت تاریخی اصفهان گزینه مناسبی برای عبور مترو نیست، با این وجود کارشناسان شهرداری عبور مترو از چهار باغ پایین ،چهار باغ عباسی ، میدان امام حسین (ع) ، میدان انقلاب و در نهایت سی سه پل و چهار باغ بالا را گزینه مناسبی دانستند و در حال حاضر این روند در حال اجراست .
طراحی اولیه خطوط اولویت دار قطارشهری اصفهان از سال 1375 تا 1377 انجام شد و قرار است مرحله اول خط یک این قطار تابستان امسال به بهره برداری برسد.
طرح نهایی خط یک قطار شهری اصفهان ( شمال به جنوب ) بطول 12،5کیلومتر در سال 1380 مصوب و عملیات ساخت تونل آن آغاز شد.
با اضافه شدن مسیر خیابان کاوه به قدس بطول 7،7 کیلومتر اینک خط اول قطار شهری اصفهان از شمال غرب تا جنوب بطول 20،12 کیلومتر در دست احداث است.
د/ 2093 /1484
08/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 45]