واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
یادداشتی به قلم مرتضی کریمی؛
دنیای آنلاین و مراقبت از فرزندان
درحالي که سرعت و حجم اينترنت در ايران در مقايسه با کشورهاي صنعتي و حتي برخي از کشورهاي کمتر توسعهيافته پايينتر و بدتر است اما اينترنت در خانوادهها به شکل بيحساب و کتابي در اختيار فرزندان کمسن و سال قرار ميگيرد وهيچ قاعده، نظم و ترتيب قانوني، آموزشي و تربيتي در اين زمينه وجود ندارد.
پيامبر صلى الله عليه و آله : دو چيز را خداوند در اين جهان كيفر مى دهد تعدى و ناسپاسى پدر و مادر. به گزارش سرویس خانواده جام نیوز، بيحوصلگي، کمبود وقت، کلافه شدن والدين از پرسشهاي کودکان، گران بودن امکانات تفريحي ديگر، وجود فضاي رقابت و چشم و همچشمي ميان والدين و... باعث شده است که والدين به دنبال راهحل بسيار آسانتري براي پاسخ دادن به نياز کودکان خود باشند. آنها با خريداري يک تبلت يا گوشي هوشمند به نيازهاي کودکان و نيازهاي خود يکجا پاسخ ميدهند.
کودکان رفتهرفته بر نحوه استفاده از اين وسايل مسلط شده و حتي از والدين خود در اين زمينه پيشي ميگيرند بسياري از والدين با افتخار از اينکه فرزندانشان ميتوانند به تنهايي وارد فضاي مجازي شده و بازيها يا عکسهايي را پيدا کنند، حرف ميزنند اما نبايد از اين مساله مهم غافل شد که ورود به فضاهاي مجازی هيچ حد و مرزی ندارد و کنترل اين کودکان در سنين بعدي به مراتب دشوارتر خواهد بود. وجود فيلترهاي مختلف از طرف نهادهاي حکومتي نيز متاسفانه تنها به شکلي سطحي و ظاهري صورت ميپذيرد.
به عنوان مثال اطمينان بيمورد کودک به يک کاربر اينترنتي که در يک فضاي مجازي فعاليت ميکند، ميتواند باعث انتقال اطلاعات امنيتي خانه به شخصي که در حقيقت يک سارق است شده يا بدتر از آن، کودک را در معرض آسيبهاي جسمي و روحي قرار دهد.
اين احتمالات قطعا از ورود فرزندان به فضاهاي مجازي که داراي مشکلات شرعي و عرفي هستند، خطرناکتر است.اما علاوه بر استفاده سو از اينترنت، مقدار زماني که فرزندان در فضاي مجازي سپري ميکنند نيز ميتواند بر کيفيت رفتار آنها در خانواده اثر بگذارد. به عبارت ديگر، مقدار زماني که فرزندان در فضاهاي مجازي سپري ميکنند، به معناي غيبت آنها در خانواده خواهد بود بهخصوص آنکه استفاده از اينترنت در ساعات خاصي از شبانهروز ميتواند نظم زندگي روزمره (ساعات خوابيدن، غذا خوردن، مهماني رفتن و...) را بر هم زده و فرزندان را از کتاب يا درس خواندن، انجام وظايف خانوادگي، ورزش کردن و انجام ساير وظايف شخصي و اجتماعي باز دارد. البته کيفيت و کميت رابطه فرزند و والدين و ميزان صميميت آنها بر ميزان و نحوه استفاده فرزندان از اينترنت تاثير مستقيم دارد. مسلما وقتي فرزندان از حضور در کنار اعضاي خانواده خود لذت ببرند و بتوانند نيازهاي عاطفي و روحي خود را ارضا کنند کمتر به سراغ منابع ديگر ميروند. درحالي که در برخي از کشورهاي پيشرفته خانوادهها ميتوانند با نصب نرمافزارهايي حوزه فعاليت فرزندان را محدود کنند اما در آنجا نيز اين مشکل وجود دارد که در بسياري از موارد فرزندان بيشتر از والدين خود به امور فني مربوط به فضاهاي مجازي آشنا هستند. از سوي ديگر، سرعت شکل گيري گروهها و فضاهاي اينترنتي، پيشرفتهاي فني و امکان نصب اين تجهيزات به روي وسايل سياري همچون تلفنهمراه باعث شده است که کنترل و نظارت بر آنها تقريبا غير ممکن شود. در اين کشورها خانوادهها، به جاي کنترل مستقيم و استفاده از سرکوب يا حذف وسايل جديد با آموزشِ نحوه درست استفاده از اينترنت و برقراري روابط صميمي با فرزندان خود تلاش کرده اند الگوهاي مناسبي پيش پاي فرزندانشان قرار دهند آنها معتقدند که حتي اينترنت باعث شده است تا بتوانند وقت بيشتري را با اعضاي خانواده بگذرانند، چراکه امروزه بسياري از کارها، از جمله خريد وسايل ضروري، آموزش نکات تربيتي و درسي به فرزندان، آموزش مسايل بهداشتي، پيدا کردن و برنامهريزي براي رفتن به اماکن تفريحي واز طريق اينترنت ممکن است آنها به اين نتيجه رسيدهاند که امکان کنترل مستقيم و سنتي در فضاهاي مجازي ممکن نيست. به عنوان مثال اگرچه ميتوان با استفاده از فشارهاي مستقيم يا غيرمستقيم از حضور فرزندان دختر در برخي از فضاهاي واقعي جلوگيري کرد اما در فضاهاي مجازي اين امکان وجود ندارد که افراد را به خاطر جنسيتشان از رفتن به برخي از فضاهاي مجازي منع کرد.
امروزه به دليل اعمال فيلترينگهاي سطحي و کمي و داشتن حساسيتهاي غيرکارشناسانه، عملا شاهد استفاده نادرست از اينترنت هستيم. از سويي بسياري از محققان، دانشجويان، مديران و ادارات از کيفيت پايين اينترنت در رنج و عذاب بوده و از رقابت با ديگر کشورها محرومند و از سوي ديگر نبود محدوديت يا آموزشهاي کارشناسانه لازم باعث استفاده سوء از آن شده است. درگير بودن شبانهروزي و وسواسگونه بسياري از کودکان و نوجوانان و حتي جوانان به بازيهاي اينترنت جهاني و داشتن احساس کاذب موفقيت در اين بازيها تنها يکي از موارد استفاده نامناسب از اينترنت است. تبیان/ 2014
۰۸/۰۲/۱۳۹۴ - ۱۱:۱۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 70]