واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: فروش دارو بدون نسخه پزشک؛ حراج سلامت مردم در داروخانه های خراسان شمالی بجنورد - ایرنا - فروش بدون نسخه دارو در داروخانه های خراسان شمالی می رود تا از حالت طبیعی خارج شده و سلامت مردم، بخصوص مراجعان بی اطلاع از مصرف خودسرانه دارو را به خطر اندازد.
به گزارش ایرنا، اگرچه آییننامه های مرتبط در این حوزه، دست داروخانه داران را در فروش داروهای مسکن بدون نسخه، تا حدی باز گذاشته، ولی برخی عوامل از جمله ارتقای سطح سلامت جامعه و تا حدی ازدیاد شمار داروخانه ها، موجب کاهش فروش آنها شده و آنها را به فروش داروی بدون نسخه، متمایل کرده است.
اما این وضعیت نمی تواند بهانه ای برای بی توجهی به سلامت مردم، آن هم از ناحیه کسانی باشد که بخش عمده ای از مسوولیت سلامت جامعه بر گردن آنهاست.
بنا بر اظهارات غیررسمی یک مسوول مرتبط 30 تا 40 درصد درآمد روزانه داروخانه های استان خراسان شمالی از محل فروش داروهای بدون نسخه تامین می شود.
این در حالی است که بنا به گفته معاون دارو و غذای دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، حتی فروش داروهای او.تی.سی مانند استامینوفن، آسپرین و داروهای مشابه نیز باید در حد محدود و با نظارت مسوول فنی داروخانه ها انجام شود.
مدیر یکی از داروخانه های شهر بجنورد نیز فروش خارج از روال داروهای فاقد نسخه در برخی داروخانه های سطح شهر و حتی استان را تایید می کند.
دکتر رضا وحدانی اظهار می کند: به نظر می رسد بخش عمده ای از فروش داروخانه های شهر که دور از محدوده های بیمارستانی و درمانگاهها قرار دارند را داروهای بدون نسخه تشکیل می دهد.
این داروخانه دار بجنوردی بحث فرهنگی را عامل اصلی گسترش این رویه در استان و حتی در گستره کشوری دانست و گفت: تا زمانی که تمام داروخانه ها بدون محدودیت فروش بدون نسخه دارو را انجام می دهند نمی توان نسبت به قانونمند کردن کار امیدوار بود.
دکتر وحدانی همچنین نسخه نویسی یکسان پزشکان در ارتباط با بیماری ها را دلیل دیگری بر افزایش تقاضای داروی بدون نسخه از سوی بیماران خواند و افزود: برخی از بیماران به دلیل مراجعه مستمر به پزشک و دریافت داروهای یکسان، دیگر کمتر نیازی به مارجعه به پزشک و دادن هزینه ویزیت دیده و دست به خوددرمانی می زنند.
وی افزود: طبق قانون و آیین نامه های مرتبط، فروش داروهای او تی سی در حد محدود بدون نسخه برای داروخانه ها مجاز است که البته باید با نظارت مسوول فنی داروخانه ها انجام شود ولی این امر نیز کمتر اجرایی می شود.
رییس هیات مدیره انجمن داروسازان خراسان شمالی می گوید: طبق آیین نامه پزشکی تدوینی از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی که در اختیار داروخانه ها قرار گرفته، فروش برخی از داروها که به اصطلاح پشت پیشخوانی خوانده شده، آزاد است.
دکتر آرمان ریحانی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: فروش این داروها که بین 170 تا 200 قلم می شود، به صورت محدود و برای درمان 24 تا 72 ساعته، که نیاز ضروری بیمار را برطرف کند، با نظارت و توصیه مصرفی مسوول فنی داروخانه ها، بدون نسخه مجاز است.
وی اضافه کرد: بیمارانی که این داروها را از داروخانه ها دریافت می کنند باید زیر نظر مسوول فنی داروخانه و توصیه این مسوول این داروها را مصرف کنند.
وی افزود: فراتر از لیستی که وزارت بهداشت و درمان در اختیار داروخانه ها قرار داده، فروش دارو به بیماران ممنوع و تخلف محسوب می شود که البته احتمال فروش این نوع داروها و عدم رعایت محدودیت قانونی از سوی برخی داروخانه ها در استان وجود دارد.
دکتر ریحانی تامین 30 تا 40 درصدی درآمد داروخانه های استان از محل فروش بدون نسخه دارو را رد و اظهار کرد: اگرچه ممکن است تعدادی از داروخانه ها در سطح استان به این بخش درآمدی برسند، ولی در مجموع این موضوع صحت ندارد.
وی راهکار اصلی برای کاهش فروش داروهای بدون نسخه در داروخانه ها را فرهنگ سازی رسانه ها و آگاهی دهی به مردم در خصوص عواقب خوددرمانی و مصرف خودسرانه دارو می داند.
رییس هیات مدیره انجمن داروسازان خراسان شمالی گفت: خوددرمانی و استفاده از داروها بدون تجویز پزشک، در درازمدت عواقب ناگواری را به دنبال دارد که به دلیل آنی نبودن آثار سوء آن، بیماران توجهی به آن نکرده و همچنان به این رفتار غلط ادامه می دهند.
وی شمار داروخانه های موجود در این استان را 75 واحد و در حد نرم تعیین شده کشوری برای این بخش دانست.
رییس سازمان نظام پزشکی خراسان شمالی فروش دارو بدون نسخه در داروخانه ها را ولو با داشتن مجوز قانونی را اقدامی در جهت ترغیب مردم به خوددرمانی و ترویج این فرهنگ غلط می داند.
دکتر محمدحسین انصاری مود در گفت و گو با ایرنا می گوید: به دلیل عواقبی که مصرف دارو و خوددرمانی دارد، باید فروش تمام داروها بدون نسخه در داروخانه ها ممنوع شود و این ممنوعیت کمک به کاهش خوددرمانی و موجب ارتقای سلامت مردم جامعه می شود.
وی اضافه کرد: صدور مجوز فروش بدون نسخه داروهای او.تی.سی از سوی وزارت بهداشت راه را برای فروش سایر داروها نیز باز کرده و این در درازمدت به سلامت مردم آسیب می زند و باید جلو آن گرفته شود.
وی گفت: انتقاد از فروش داروهای بدون نسخه در داروخانه ها به معنای حمایت از جامعه پزشکی نیست بلکه تنها در راستای ارتقای سلامت جامعه و جلوگیری از فروش این داروها در مبادی غیرمجاز است.
رییس سازمان نظام پزشکی خراسان شمالی خوددرمانی را نتیجه آگاهی نداشتن بیماران از عواقب مصرف دارو، بدون نظر پزشک خواند و گفت: مصرف هر دارویی بدون نظر پزشک می تواند عواقب ناگواری داشته باشد.
دکتر انصاری مورد اظهار کرد: صدور مجوز برای فروش برخی داروها در قالب او تی سی، کار درستی نبوده که تنها در ایران و برخی کشورهای در حال توسعه باب شده است.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی نیز فروش خارج از عرف و آیین نامه دارو را در داروخانه های استان آن هم بدون داشتن نسخه پزشک تایید کرد.
دکتر سیدعلی وکیلی به خبرنگار ایرنا گفت: این در حالی است که فروش بدون نسخه دارو تنها محدود به برخی مسکنها شامل استامینوفن، آسپرین و داروهای موسوم به او تی سی، آن هم از سوی مسوول فنی داروخانه و پس از شنیدن وضعیت بیمار مجاز است.
وی اضافه کرد: براساس قانون فروش خارج از این حد داروی بدون نسخه تخلف محسوب می شود و در صورت شکایت از سوی شهروندان با داروخانه متخلف برخورد می شود.
دکتر وکیلی افزود: زمانی حوزه نظارت و بازرسی معاونت دارو و غذای دانشگاه می تواند با داروخانه متخلف برخورد کند که شاکی خصوصی داشته باشد و با وضعیت کمبود بازرس و محدودیت نظارتیف امکان شناسایی داروخانه های متخلف تا حدی دشوار است.
معاون غذا وداروی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی بی توجهی برخی داروخانه ها و فروش بدون محدودیت داروهای بدون نسخه را به صورت ضمنی تایید کرد.
وی مشکل اقتصادی بیماران و پایین بودن درآمد داروخانه ها را از علل اصلی فروش بدون نسخه دارو از سوی این مراکز دانسته و خواهان ارتقای سطح فرهنگ جامعه برای کاهش این معضل شد.
اکنون 75 واحد داروخانه در هشت شهرستان استان 867 هزار نفری خراسان شمالی فعالیت دارند. ک/4
6982/5132
08/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 56]