تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 4 دی 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):منزلت مردم را در نزد ما، از اندازه روايتشان از ما بشناسيد.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1844083882




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

- بوستان غم زدا و باغبان غم زده


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: بوستان غم زدا و باغبان غم زده روزنامه خراسان شمالی در شماره روز یکشنبه، ششم اردیبهشت ماه خود با انتشار مطلبی از امام جمعه بجنورد به اهمیت موضوع کتاب وکتابخوانی، انس و ارتباط با کتاب و شیوه های بهره گیری از آن پرداخته است.


در این نوشته که به قلم حجت الاسلام ابوالقاسم یعقوبی، منتشر شده، چنین آمده است: کتاب را حافظه بشریت خوانده اند و بوستانی است که روح را جلا می بخشد و افق های جدیدی را پیش روی انسان می گشاید و فکر و عقل را شکوفا می کند. حجت الاسلام «یعقوبی» امام جمعه بجنورد بحثی مفصل در کتاب «فلاح فرهنگی و رفاه اقتصادی» دارد و در این نوشتار به اهتمام به کتاب وکتابخوانی، انس و ارتباط با کتاب و شیوه های بهره گیری از آن پرداخته است.
در این باره اگر نظری دارید ارسال کنید تا منتشر کنیم. حجت الاسلام «یعقوبی» در این نوشتار به سخنی از امیرالمومنین اشاره می کند و می نویسد؛امام علی(ع) فرمودند: «کتاب بوستان دانشمندان است.» امام مومنان و امیر بیان، کتاب و کتابخانه ها را به بوستان مانند کرده اند که در این تشبیه نکات نغز و دلنشینی را می توان جست و جو کرد، در بوستان ها این ویژگی ها احساس می شود، تفرج و غم زدایی، تنوع و نشاط آفرینی، تکامل و شکوفایی، تنفس و فرح بخشی، طراوت و سرسبزی و رویش و نسیم افزایی.

انسان با قدم نهادن در بوستان ها و پارک ها احساس لطیفی پیدا می کند، گویی کوهی از غم از سینه او بیرون می رود و دروازه ای از نشاط و طراوت و سرسبزی به روی او گشوده می گردد. در بوستان به دوستانی بر می خورد که یک عمر با آنان مانوس می شود و زندگی می کند. شکوفایی، رویش، افزایش، روند رو به کمال گیاهان و درختان، لبخند سبزه ها و گل ها، نسیم دلنواز و هوای دلربا و سالم پارک ها، جنگل ها، باغستان ها و بوستان ها فضایی دلنشین است که هر لحظه آن مفرح ذات و ممد حیات به شمار می رود.

کتاب و کتابخانه نیز همین ویژگی ها را برای جان و روح آدمی دارد. با مطالعه کتاب و انس و عادت به کتابخوانی، انسان در فضایی متنوع، گوناگون، آرامش بخش، لذت بخش، لذت آفرین و بهجت زا قرار می گیرد، روح انسان با خواندن کتاب با افق های جدید و نوینی آشنا می شود، فکر و عقل او شکوفا می شود و اندوخته های علمی او روز به روز رویش و افزایش پیدا می کند. مطالعه منظم انسان را به اوج لذت ها و تفرج ها می برد تا آن جا که فریاد برمی آورد: «این الملوک» کجایند پادشاهانی که این لذت ها را درک کنند و به این جایگاه بار یابند!

آری ارتباط و آشنایی و انس با کتاب پدیده ای است که جایگزین ندارد و هیچ رسانه ای از رسانه های مدرن نمی تواند عرصه را بر کتاب تنگ سازد. در فرهنگ دینی ما به نوشتن و خواندن و تولید علم سفارش های اکید و اشارات لطیفی شده است تا آن جا که اولین پیام الهی بر پیامبر اعظم(ص) دستور «اقرا» یعنی بخوان است و در اهمیت خواندن و مطالعه همین نکته قرآنی یک دنیا معنا دارد. در جایی دیگر به حاصل مطالعه که نوشتن است سوگند یاد شده است؛ «ن و القلم و ما یسطرون».

عصاره سخن آن که در دین ما هم به «بیان» و هم به «بنان» و هم به «بخوان» تاکید شده است.

اما سوگمندانه در جامعه دینی گرایش به مطالعه و کتابخوانی بسیار اندک است تا آن جا که رهبر فرزانه انقلاب، حضرت آیت ا... العظمی خامنه ای این باغبان پر تجربه و کتاب شناس و جامعه شناس با تاسف می فرمایند: «من هر زمانی که به یاد کتاب و وضع کتاب در جامعه خودمان می افتم، قلباً غمگین و متاسف می شوم. این به خاطر آن است که در کشور ما به هر دلیلی که شما نگاه کنید، باید کتاب اقلاً 10 برابر این میزان، رواج و توسعه و حضور داشته باشد...، چون اسلام به کتاب خواندن و نوشتن، خیلی اهمیت می دهد... و چون اسلام پرچم دار کتابخوانی است.»

چه باید کرد که از این غم بزرگ رهبر معظم کاست و این عیب ملی و نقص فرهنگی را زدود؟ آنچه در پی می آید راهکارهایی است الهام گرفته از رهنمودهای معظم له که در چند محور عرضه می شود.

اهتمام به کتاب و کتابخوانی
فضای جامعه دینی را باید به گونه ای مهندسی کرد که هر چیزی در جای خودش قرار گیرد. در تنظیم سبد کالای مصرفی زندگی هم باید به غذای جسم توجه داشت و هم به غذای روح و جان اهتمام ورزید، تا این ضرورت در جامعه نهادینه نشود، این نقص و عیب درمان نخواهد شد.«اهتمام به کتاب در واقع قوامش به اهتمام به کتابخوانی است. در جامعه باید سنت کتابخوانی رواج پیدا کند... کتابخوانی باید در جامعه ترویج شود و این کار بر عهده دستگاه هایی است که در این زمینه مسئولند از مدارس ابتدایی بگیرید... تا دستگاه های ارتباط جمعی، تا صدا و سیما، تا وسایل تبلیغاتی گوناگون.»جای تاسف است که در جامعه اسلامی برای کالاهای کم قیمت و گاه تشریفاتی، تبلیغات رنگین و گسترده و فراگیری صورت می گیرد و رسانه ها نیز آن را با آب و تاب می نویسند و می گویند، اما محصول با عظمتی مانند کتاب در جامعه دینی غریب و کم طرفدار است و سوگمندانه تبلیغی در خور آن انجام نمی گیرد.«باید در سبد کالاهای مصرفی خانواده ها، کتاب یک سهم قابل قبولی پیدا کند و کتاب را بخرند برای خواندن، نه برای تزئین اتاق کتابخانه و نشان دادن به این و آن.»

انس و ارتباط با کتاب
بستر فرهنگی جامعه را به گونه ای باید طراحی کرد و فضای حاکم بر جامعه را به شیوه ای مهندسی و مدیریت نمود که تشویق به کتابخوانی و عادت به آن علاوه بر انس و ارتباط با کتاب پدید آید و نهادینه شود.تا انسان ها احساس نیاز نکنند و خود را نیازمند به مطالعه و کتاب ندانند به کتاب عشق نمی ورزند، از این رو باید تشنگی ایجاد کرد تا گرایش به کتاب فراهم شود.

آب کم جو تشنگی آور به دست

تا بجوشد آبت از بالا و پست

«من جوانان بسیاری را دیده ام که حتی به مطالعه رمان هم علاقه ای ندارند. یک کتاب رمان 7، 8 و 10 صفحه ای می خوانند و سپس می گویند حوصله نداریم! در حالی که حاضرند 20 دقیقه یا نیم ساعت بنشینند و تبلیغات تلویزیون را تماشا کنند، حاضر نیستند در این 20 دقیقه همان کتاب رمان را بخوانند... این ناشی از چیست؟ ناشی از عدم اعتیاد به کتاب است. مردم میل به کتابخوانی ندارند برای این باید فکری بکنید.»

باید کتاب و کتابخوانی مثل خوردن و خوابیدن و سایر نیازها و کارهای روزانه به متن زندگی مردم وارد شود. از مطالعه نکردن احساس خسارت کنند. مطالعه و کتابخوانی را در شمار کارهای روزانه خود قرار دهند و برای آن زمان و مکان خاصی در نظر گیرند.

البته این کار را باید از همان اوان کودکی در برنامه زندگی فرزندان جاسازی کرد تا به صورت عادت درآید و کتابخوانی و احساس خواندن کتاب در آنان به صورت عشق و انس به آن در ساختار شخصیت آنان شکل گیرد.

«به گمان من یکی از بدترین و پرخسارت ترین تنبلی ها، تنبلی در خواندن کتاب است. هر چه انسان به این تنبلی میدان بدهد، بیشتر می شود. کتابخوانی باید در جامعه ترویج شود... از مدارس ابتدایی بگیرید- که برنامه هایی باید باشد که کودکان ما را از اوان کودکی به خواندن کتاب عادت بدهد خواندن با تدبر، خواندن با تحقیق و تامل-...(و این) یکی از کارهای بزرگ و مهم در سطح جامعه است که تبلیغات کتابخوانی همه گیر شود.»

هدیه کتاب به ما و شیوه بهره گیری از آن
بی تردید هر کتابی حاصل تجربه ای از یک یا چند انسان پرکار و پر مطالعه است. نباید آن را کم اهمیت دانست و از کنار آن بی تفاوت عبور کرد.

«کتاب مجموعه ای است از محصولات یک فکر، یک اندیشه، یک ذوق، یک هنر، مجموعه ای است از یافته های یک یا چند انسان، ما خیلی باید مغتنم بشماریم که از محصول فکر آحاد گوناگون بشر استفاده می کنیم. این کاری است که کتاب به ما تقدیم می کند، هدیه می کند، این هدیه کتاب به ماست. لذا یک پدیده و یک موجود ذی قیمت است.»

برای بهره برداری از این هدیه معنوی و از این پدیده گرانسنگ باید برنامه ریزی کرد و سیر مطالعاتی داشت تا به نتیجه مطلوب رسید. مطالعه دیمی بازده درستی ندارد، باید مطالعه ریلی باشد، یعنی در یک موضوع دینی، سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی به گونه ای مطالعه را آغاز کرد که سیر طبیعی و چینش آن انسان را به یک دستاورد در هر رشته ای رهنمون گرداند و پس از مدتی با اندوخته های دسته بندی شده و فایل بندی گردیده در ذهن جای گیرد و بایگانی شود.«یکی از کارهای مهم این است که ما ذهن را عادت بدهیم به نظم در مطالعه، گاهی مراجعه به یک کتاب اگر در جای خود قرار بگیرد؛ یعنی قبل از این کتاب، کتاب های دیگری که متناسب با این موضوع است، خوانده شده باشد، بعد این کتاب مطالعه شود، تاثیر به مراتب بیشتر و عمیق تری خواهد داشت از این که این کتاب بدون ملاحظه آن چه مرتبط با آن است، دیده شده باشد...

بعضی از ذهن ها اهل کتابند، منتها کتاب آسان، کتابی که احتیاج به فکر کردن نداشته باشد، عیبی ندارد. این هم کتاب خواندن است، نفی نمی کنیم، اما بهتر از این شیوه کتابخوانی، این است که انسان در مجموعه کتابخوانی خود بتواند بیامیزد کتاب آسان را با کتاب هایی که احتیاج دارد به فکر کردن، مطالعه کردن.»

گزیده سخن آن که:
شایسته است در جامعه اسلامی فضا و فرهنگی به وجود آید که همه اهل کتاب باشند، همگان در سبد کالاهای مصرفی خود کتاب را ببینند، همه جا عشق و انس به کتاب خود را نشان دهد، کتاب خواندن و کتاب خریدن از یک کار تشریفاتی و تزئینی به یک نیاز واقعی و از روی احساس خلاء صورت پذیرد و نویسندگان و ناشران هم کتاب هایی تولید و توزیع کنند که رشد، رقاء، پیشرفت و معرفت افزایی را در مخاطبان و خوانندگان به وجود آورد.از تقلید و کارهای کلیشه ای پرهیز و نوشته های ابتکاری، با هدایت های روشن و هشدارهای بصیرت آفرین وارد بازار کتاب شود، تا جامعه اسلامی جایگاه خود را در رابطه با کتاب و کتابخوانی بازیابد. ک/1
5132



06/02/1394





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 70]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن