واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: اقدام ارزنده فعالان زیست محیطی شهر علی اکبر پایگاه خبری نی زار روز شنبه/پنجم فروردین/ مطلبی با عنوان "اقدام ارزنده فعالان زیست محیطی شهر علی اکبر"به نقل از حسین صیاد از برنامه ریزان این طرح منتشر کرده است.
در این مطلب آمده است: تعدادی از جوانان پرشور شهر علی اکبر در راستای ارتقای سطح کیفی و کمی منظر منطقه و گسترش فضای سبز اقدام به کاشت گیاه لوخ قدیمی سیستان و نی در حاشیه کوه اوشیدا کردند.
حسین صیاد گفت: نی با نام علمی Phragmitesaustralis یک گیاه علفی بلند که در حاشیه تالاب ها گروه های متراکمی تشکیل می دهند و دانه های آنها به کمک باد و آب در مسیر رودخانه پراکنده می شود.
نی گیاهی شورپسند است و بیشتر در تالاب های قلیایی یافت می شود و با جریان های تند آب سازگار است؛ حضور نیزار ها، آب شناسی (Hydrology) مرداب ها و تالاب ها را تغییر می دهد. نی ها پناهگاه خوبی برای گونه های جانوری بویژه پرندگان آبزی است. نی ها محل لانه سازی و تخم گذاری بسیاری از پرندگان نظیر سسک ها، اردک ها، چنگر، چنگر نوک سرخ طاووسک و یلوه هاست، نی ها در منطقه ما سیستان با پوشاندن زمین از حرکت شن های روان جلوگیری می کند. در واقع نی ها باعث حفاظت خاک هایی که درمعرض فرسایش شدید باد هستند، می شود. نی ها سالانه هزاران بذر تولید می کنند اما میزان زیستایی بذرها پایین است. از نی های حاشیه تالاب ها می توان در صنایع کوچک دستی نظیر سبد بافی، زنبیل بافی، حصیر بافی و پرده سازی و ساخت سقف خانه ها استفاده کرد، در منطقه خودمان سیستان و در تالاب هامون از گیاه لویی یا گرز (Typha) نیز قایق هایی به نام توتن می سازند که همه ما کم و بیش با آن آشنایی داریم، هنردوستان و همشهریان ما دو نوع سبد از نی به نام های سیله و شونگورک بافته که از آن برای پر کردن فضای خالی متکا و بالش استفاده میکنند. علاوه بر موارد بالا، این گیاه تا حدودی توانایی تصفیه آب های آلوده را نیز دارد.
حسن صیاد بعد از ارایه توضیحاتی در خصوص این گیاه مفید، هدف از کاشت آن درحاشیه کوه اوشیدا را اینگونه بیان داشت: به منظور ایجاد چهره ای زیبا در سیمای منطقه و همچنین بدلیل اهمیت گیاهان آبزی تصمیم به این کار گرفتیم تا خشکی هامون را هرچند اندک التیام بخشیم، صیاد افزود علی رغم اینکه میدانیم مقدار آب وارد شده در اطراف کوه خواجه موقتی ست و در دو ماه آینده هیچ اثری از آن باقی نخواهد ماند اما باز هم نا امید نیستیم و این کار را انجام میدهیم چرا که آدمی به امید زنده است؛ هیچ وقت از احیای هامون دلسرد نشده ایم و امید داریم روزی شاهد خروش موج های هامون بر پیکره خشک و تشنه سرزمینمان باشیم؛ صیاد در رابطه با تامین نهال لوخ عنوان کرد: تعدادی از این نهالها از منزل شخصی شهروندان به حاشیه هامون منتقل و تعدادی را هم از اطراف چاه نیمه چهارم تامین کرده ایم.
علی موسوی از دیگر فعالان محیط زیست شهر علی اکبر هم در این خصوص به خبرنگار نیزار اظهار داشت: این اقدام می تواند حاوی پیام گویایی برای مسؤولین ذیربط باشد؛ پیامی که در خط اول، امیدواری مردم دارالولایه سیستان در اوج مشقت و سختی را بر همگان آشکار میسازد و در خط دوم خواسته به حق و مطالبه قدیمی ایشان که تامین حق آبه دریاچه هامون است را بیش از هرچیز دیگری لازمه حیات این منطقه معرفی میکند.
موسوی در ادامه عنوان کرد: در سالهای دور وجود دریاچه هامون یکی از دلایل اصلی سکونت در منطقه سیستان بوده اما خشکسالی های اخیر و وزش بادهای 120روزه که روزی مهمترین عامل خنکی هوا در زمان پرآبی تالاب هامون در سیستان بشمار میرفته، وضعیت بد جوی را دو چندان کرده است و به همین جهت مردم منطقه با بیماری های تنفسی و گوارشی فراوانی دست و پنجه نرم میکنند. آمار بالای سل در سیستان خود گواه این مدعاست. در پایان اعضای این گروه پویا و مردمی از عموم مردم و مسئولین بویژه اصحاب رسانه که نقش اساسی در روند توسعه و آبادانی شهرها دارند خواستند تا با پیوستن به حلقه سبز این اقدام نیکو زنجیره زیباسازی و احیای هامون را بسط و گسترش دهند تا در آینده ای نزدیک شاهد اوج گیری تپش قلب هامون سرزمینمان باشیم.
رسانه نیزار هم به نوبه خود این اقدام با تدبیر را ارج نهاده و برای همه گروهها و تشکل های مردمی که در حفظ و احیای محیط زیست خود از هیچگونه تلاشی دریغ نمیکنند آرزوی موفقیت و کامیابی می کند.
8006/6081
05/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 36]