محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1831559165
چرا به سعدی، شیخ اجل میگوییم؟
واضح آرشیو وب فارسی:فرهنگ نیوز:
چرا به سعدی، شیخ اجل میگوییم؟ یک سعدی پژوه گفت: تصوری که همه ما از سعدی داریم، یک مرد جاافتاده، پخته و کامل است که کودکی، نوجوانی و جوانی نداشته به همین دلیل به سعدی میگوییم شیخ و آن هم نه یک شیخ معمولی بلکه یک شیخ بزرگ و اجل.
به گزارش فرهنگ نیوز، عصر دوشنبه 31 فروردین، مراسمی به مناسبت بزرگداشت سعدی در کافه کتاب فروشگاه مرکزی شهر کتاب برگزار شد.
محمد دهقانی، استاد دانشگاه و سعدیپژوهش در پاسخ به سوالی که چرا به سعدی، شیخ اجل میگوییم، اظهار داشت: تصوری که همه ما از سعدی داریم، یک مرد جاافتاده، پخته و کامل است که کودکی، نوجوانی و جوانی نداشته به همین دلیل به سعدی میگوییم شیخ و آن هم نه یک شیخ معمولی بلکه یک شیخ بزرگ و اجل. این صفت آنقدر با نام سعدی پیوند خورده است که در فرهنگ و ادبیاتمان، شیخ اجل دیگری نداریم.
*سعدی سخنگوی وجدان جامعه ایرانی است
وی با اشاره به موضوع و عنوان این نشست با نام «سعدی، راوی صادق فرهنگ ایرانی» گفت: سعدی، برای ما فقط یک شاعر نیست؛ او سخنگوی وجدان جامعه ایرانی است و به همین دلیل است که بسیاری از گفتههای سعدی به صورت مثل سائر درآمده است و آنها را گاهی بدون اینکه بدانیم از سعدی است، به کار میبریم.
دکتر دهقانی با بیان اینکه جامعه ایران تا یک قرن و نیم قبل با سعدی مشکلی نداشت، اظهار داشت: اگر تا پیش از دوره قاجاریه، مخالفتی با سعدی میشده، این مخالفت از نظر فکری نبوده و ادبی و زبانی بوده است چون نگرش سعدی به زندگی ایرانیان مطابق با شیوه زندگی حقیقی ما بوده است و ایرانیان به این زندگی دوگانه عادت داشتهاند و آن را طبیعی میشمردهاند همانطور که معماری ایرانی ما هم همینطور بوده است و به اندرونی و بیرونی تقسیم میشد.
وی ادامه داد: طبیعی است ما در خلوت، آنگونه نیستیم که در عرصه اجتماعی یعنی لزومی ندارد من نوعی در یک جلسه رسمی، طوری بنشینم و طوری لباس بپوشم که در خانهام اما تعارضی که درباره شعر و نثر سعدی وجود دارد، موضوعی فراتر از این است و آن، اعتقادات و رفتارهایی در خلوت است که کاملاً متفاوت، متضاد و متناقض با رفتارها و عقایدم در عرصه اجتماعی است و نوشتههای سعدی بر اساس این زندگی دوزیستی ایرانیان است که البته این نکته، در آثار شاعران دیگر هم بوده است به عنوان مثال، حافظ میگوید «حافظم در مجلسی دردی کشم در محفلی/ بنگر این شوخی که چون با خلق صنعت میکنم» حافظ در این بیت میگوید در یک مجلس، حافظ قرآن است و در مجلس دیگری، شرابخوار قهاری که شراب معمولی برایش کافی نیست و درد مینوشد و این کار را هم هنر خود میداند چون در اینجا صنعت کردن یعنی هنر به خرج دادن.
*شعر تنها محل بیان اندیشههای ایرانیان بوده است
این استاد ادبیات فارسی در بخش دیگری از سخنانش گفت: اساساً بیدلیل نیست که شعر برای ایرانیها اهمیت داشته است چون شعر تنها محلی بوده که ایرانی میتوانسته اندیشههای خلوت خود را عنوان کند چون برای شاعران، شادی پنهانی فایده نداشته، آنها میباست شادیشان را آشکار کنند همانطور که مولوی میگوید رقصی چنین میانه میدانم آرزوست؛ این کار فقط در شعر امکان داشته و جالب این است که جامعه ایرانی این آزادی اندیشه در شعر را میپذیرد برای همین هم هست که شاعر شهید یا مقتول نداریم اما تا دلتان بخواهد نویسنده داریم که محاکمه، اعدام یا سوزانده شدهاند چراکه نثر با لایه جدی زندگی مردم سر و کار دارد و اگر هم امروز ما گلستان سعدی را میپذیریم و آن را تحمل میکنیم به دلیل یک اشتباه است، این اشتباه که فکر میکنیم گلستان، نثر است!
دکتر دهقانی افزود: اما زمانی که پای اروپائیان به ایران باز شد و بعد هم ایرانیان در جنگ با روس به سختی شکست خوردند، به این فکر افتادند که دلایل این شکست را پیدا کنند و از آنجاکه ایرانیان عادت دارند کسی را پیدا کنند و ریشه تمام مشکلات و سختیها را به گردن یک نفر بیندازند، سعدی را مقصر همه بدبختیهای ایرانیان اعلام کردند در حالی که بین هنرمند و فرهنگ، رابطهای یکطرفه برقرار نیست و آثار سعدی، محصول همین فرهنگ است.
وی همچنین گفت: در این جلسه میخواهم بگویم اگر هم سعدی مقصر است، این تقصیر، جنبه فردی و شخصی ندارد و در ضمن منحصر به آثار سعدی نمیشود به عنوان مثال یکی از موضوعات اصلی در ادبیات فارسی، بحث جانستایی و تنستیزی است. ستایش جان و روح در برابر ستیز با جسم و بدن. رودکی در یکی از شعرهایش میگوید مرد مرادی، نه همانا که مرد/ مرگ چنان خواجه نه کاریست خرد/ جان گرامی به پدر باز داد/ کالبد تیره به مادر سپرد یعنی جسم که باید دفن شود، تیره و بیارزش است! سعدی هم میگوید: تن آدمی شریف است به جان آدمیت/ نه همین لباس زیباست نشان آدمیت/ اگر آدمی به چشم است و دهان و گوش و بینی/ چه میان نقش دیوار و میان آدمیت. یا در جای دیگری میگوید: صورت زیبای ظاهر هیچ نیست/ ای برادر سیرت زیبا بیار.
دکتر دهقانی ادامه داد: و این سعدی که اینقدر در تقبیح ظاهر نوشته، غزلهایی دارد که جسم بیارزش انسان برایش تقدس پیدا میکند و از هر عنصر دیگری ارزشمندتر میشود. زآن گه که بر آن صورت خوبم نظر افتاد/ از صورت بی طاقتیم پرده برافتاد/ گفتیم که عقل از همه کاری به درآید/ بیچاره فروماند چو عشقش به سر افتاد و گاهی این کار را با تکرار کلمات انجام میدهد: سرم به دنیی و عقبی فرو نمیآید/ تبارک ا... از این فتنهها که در سر ماست یا در غزل دیگری میگوید: ما را سریست با تو که گر خلق روزگار/ دشمن شوند و سر برود هم بر آن سریم. در غزل دیگری هم میگوید: گر سرم می رود از عهد تو سر باز نپیچم/ تا بگویند پس از من که به سر برد وفا را
وی افزود: در حالی که با نگاه امروزی نمیتوان باور کرد گوینده این شعرها همان کسی است که گفته صورت زیبا به کار نمیآید.
دکتر دهقانی با بیان اینکه غزل، قالبی است که از آن برای بیان اندیشههای خلوت استفاده میشود، اظهار داشت: یکی از ارزشهای ایرانی، نیک نامی است و بسیاری از شاعران همچون فردوسی بر این مهم تکیه کردهاند اما غزلهایی هم از حافظ هست که خلاف این را میگوید. مثل آنجاکه میگوید زاهد از کوچه رندان به سلامت بگذر/ تا خرابت نکند صحبت بدنامی چند. و با این شعر، ناگهان، بدنامی ارزش میشود! سعدی هم همینطور است و در ساحت اجتماعی، مدافع نیک نامی است آنجا که در قصایدش میگوید: نام نیکو گر بماند ز آدمی, به کزو ماند سرای زرنگار اما در خلوت و غزلهایش کاملاً متعارض رفتار میکند و میگوید: صوفی سرگردان، در بند نکونامی/ تا درد نیاشامی، زین درد نیارامی
94/2/1 - 17:59 - 2015-4-21 17:59:26
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فرهنگ نیوز]
[مشاهده در: www.farhangnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 120]
صفحات پیشنهادی
اول اردیبهشت روز بزرگداشت تولد شیخ اجل
اول اردیبهشت روز بزرگداشت تولد شیخ اجل چند رسانهای > عکس - اول اردیبهشت ماه در تقویم ملی ایرانیان همزمان با سالروز تولد شیخ اجل سعدی شیرازی که فرهنگوران او را بهعنوان استاد سخن میشناسند یادروز سعدی نام گرفته است آرامگاه سعدی آرامگاه سعدی آرامگاه سعدی آرامگاه سعدیطرحهای قرآنی مرتبط با شیخ اجل سعدی شیرازی حمایت میشوند
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس طرحهای قرآنی مرتبط با شیخ اجل سعدی شیرازی حمایت میشوند خبرگزاری پانا مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس از حمایت از طرحهای قرآنی مرتبط با اشعار شیخ اجل سعدی شیرازی خبر داد و گفت سعدی جدای از قرآن نیست زیرا حکایات او برگرفته از آموزههای قرآنی اشاپور رواسانی در گفتوگو با فارس چرا شیخ محمد خیابانی نام استان آذربایجان را تغییر داد؟
شاپور رواسانی در گفتوگو با فارسچرا شیخ محمد خیابانی نام استان آذربایجان را تغییر داد استاد سابق دانشگاه اولدنبرگ آلمان گفت پیشنهاد تغییر نام استان آذربایجان به آزادیستان به عنوان یکی از استانهای ایران تلاشی برای حفظ یکپارچگی و مخالفت با پانتورکیسم بوده است نه نشانه تجزیهطلچرا تیزر این فیلم پخش نمیشود؟
سهشنبه ۲۵ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۱ ۴۶ کارگردان فیلم شب بیرون تنها امکان تبلیغات فیلمش را مطبوعات و فضای مجازی دانست کاوه سجادی حسینی که این روزها فیلمش در گروه هنر و تجربه در حال اکران است در گفت وگو با خبرنگار سینمایی ایسنا از پخش نشدن تیزر این فیلم از تلویزیون اظهار تاسف کرداینگرید برگمن 100 ساله شد / چرا مسیر حرفهای ستاره کازابلانکا هنوز هم درخشان است؟
اینگرید برگمن 100 ساله شد چرا مسیر حرفهای ستاره کازابلانکا هنوز هم درخشان است فرهنگ > سینما - تابستان آینده شاهد صدمین سالگرد تولد اینگرید برگمن یکی از بزرگترین ستارههای هالیوود و سینمای اروپا خواهد بود به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین در صدمین سالگرد او مراسم مخچرا گرفتن سلفی در جشنواره کن ممنوع شد؟
چرا گرفتن سلفی در جشنواره کن ممنوع شد گرفتن عکس سلفی روی فرش قرمز کن ممنوع شد به گزارش فرهنگ نیوز "تیری فریمکس" رئیس جشنواره کن اعلام کرد اگرچه تمایلی برای ممنوع کردن این عمل ندارد اما از آنجا که گرفتن عکس سلفی باعث طولانی شدن مراسم فرش قرمز می شود زمان بندی برنامهچرا فرامرز قریبیان پیشنهاد بازی در “فوق سری” را رد کرد؟/درگیری فخیمزاده و حبیب کاسهساز از کجا نشأت گرفته بود
چرا فرامرز قریبیان پیشنهاد بازی در فوق سری را رد کرد درگیری فخیمزاده و حبیب کاسهساز از کجا نشأت گرفته بود از جمله سریالهای پرحاشیه نوروزی تلویزیون فوق سری بود سریالی که در ابتدا با نام قورباغه و قناری و به تهیه کنندگی حبیب کاسه ساز کلید خورد سینماژورنال ورتا چمانی ازچرا نماز مسافر شکسته است؟
چرا نماز مسافر شکسته است از آیاتی که درباره احکام خاص مسافر در عبادات مانند نماز و روزه نازل شده استفاده می شود که این احکام از مسافر به جهت آسان گرفتن و آسایش وی بوده است به گزارش فرهنگ نیوز همواره سؤالهای زیادی وجود دارد که ذهن افراد را به خود مشغول می کند از این پسچرا از لفظ «تجاوز» نباید استفاده کنیم؟
شنبه ۲۹ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۴ ۴۳ هنگام بازگشت یکی از کاروانهای اعزامی عمره در آخرین بخش بازرسی فرودگاه جده دو تن از ماموران پلیس فرودگاه به بهانه بازرسی از دو نوجوان زائر قصد تعرض به آنها را داشتند که با هوشیاری زائران عزیز و خانوادههایشان پیگیری مدیر و روحانی کاروان و همچنینفارس در ۱۸جمادیالثانی گزارش میدهد نظر امام(ره) درباره شیخ اعظم/ ماجرای زمزمه «ولا الضالین» در گوش
فارس در ۱۸جمادیالثانی گزارش میدهدنظر امام ره درباره شیخ اعظم ماجرای زمزمه ولا الضالین در گوش شیخ انصاریامام خمینی درباره شیخ اعظم گفت آنهایی که این کتابهاى قطور را نوشتند و زندگىشان یک زندگى طلبگى بوده مثل شیخ انصارى آنها توانستند اسلام را در همه جهات حفظ کنند و فقهآیتالله اراکی خبر داد دعوت قزاقستان از ایران برای حضور در پنجمین اجلاس ادیان جهانی
آیتالله اراکی خبر داددعوت قزاقستان از ایران برای حضور در پنجمین اجلاس ادیان جهانیدبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی با بیان اینکه هیچ خطری بدتر از خطر جنگ مذهبی و ستیزهجویی دینی نیست گفت اقدام رئیس جمهور قزاقستان در برگزاری اجلاس رؤسای ادیان جهانی و سنتی در شرایط کنونی جایچرا سینما به اصلیترین مسئله کشور کم توجهی میکند؟
ضعف اساسی در سینما چرا سینما به اصلیترین مسئله کشور کم توجهی میکند سینمای امروز سینمای بیمخاطبی است که به هیچ یک از مسائل مهم کشور واکنش نشان نمیدهد و دیده شدن توسط مردم هم اساسا برایش مهم نیست و تنها در فکر بردن دل جشنوارههاست به گزارش سرویس فرهنگی جام نیوز اوج&برگزاري نهمين اجلاس وزراي فرهنگ کشورهاي عضو سازمان همکاري اسلامي در مسقط
۲۶ فروردين ۱۳۹۴ ۱۴ ۴۹ب ظ وزير فرهنگ خبر داد برگزاري نهمين اجلاس وزراي فرهنگ کشورهاي عضو سازمان همکاري اسلامي در مسقط موج - نهمين اجلاس وزراي فرهنگ کشورهاي عضو سازمان همکاري اسلامي با حضور وزيران فرهنگ کشورهاي عضو سازمان همکاري اسلامي در مسقط برگزار مي شود به گزارش خبرگزاري مواصلاً چرا طنز نوشته شود!
نگاه نویسنده اصلاً چرا طنز نوشته شود تاریخ انتشار دوشنبه 17 فروردین 1394 ساعت 16 19 | شماره خبر 1895584694029169799 تعداد بازدید 0 پ پ درباره تأیید یا رد سریال طنز در حاشیه نظری ندارم چراکه آن را تماشا نکردهام اما با توجه به حاشیههایی که در ارتباط با این سریال مطرح شدهچرا «درحاشیه» حمایت مردمی میشود؟
چرا درحاشیه حمایت مردمی میشود مدیری هم بخشی از حرف مردم را زده است و هم هرشب برای دقایقی ولو کوتاه آنها را به فضایی میبرد تا قدری بخندند یا خود را به خندیدن بزنند خنده و خندیدنی که روزمرگیهای مکانیکی از یادشان برده است به گزارش فرهنگ نیوز باز هم به قدر بضاعت همین دو بخچرا پشت صحنه «در حاشیه» کوتاه شد؟
چرا پشت صحنه در حاشیه کوتاه شد مدیر شبکه سه سیما دربارهی علت کوتاه شدن مدت زمان بخشهای مربوط به پشت صحنه سریال در حاشیه توضیحاتی را ارائه داد خبرگزاری ایسنا مدیر شبکه سه سیما دربارهی علت کوتاه شدن مدت زمان بخشهای مربوط به پشت صحنه سریال در حاشیه توضیحاتی را ارائهاجلاسیه شهدای شاهرود برگزار میشود
جمعه ۲۱ فروردین ۱۳۹۴ - ۰۹ ۳۰ فرمانده سپاه شاهرود و دبیر اجلاسیه شهدای این شهرستان از دکتر علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی به عنوان میهمان ویژه و سخنران اختتامیه و برنامه اصلی اجلاسیه شهدای شاهرود خبر داد به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه سمنان سرهنگ حم-
فرهنگ و هنر
پربازدیدترینها