محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1842883447
سفره اقشار کم درآمد از نان و برنج خالي ميشود
واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
رابطه نان و پلو؛
سفره اقشار کم درآمد از نان و برنج خالي ميشود
نان و برنج به عنوان غذاي اصلي مردم ايران سهم بالايي در سبد مصرف خانوار دارند و اگرچه برنج با تفاوت بالايي در رتبه دوم پس از نان قراردارد، اما قيمت اين دو محصول اثرمستقيمي بر سهم آنها در مصرف روزانه خانوادهها دارد.
به گزارش سرویس اقتصادی جام نیوز، اگرچه مي توان از خودکفايي در توليد گندم و برنج به عنوان يکي از برنامههاي ثابت وزراي جهادکشاورزي يادکرد که در زمان گرفتن رأي اعتماد، مطرح مي شود، اما تاکنون هيچ يک از ايشان موفق نبوده و تنها در چند سالي معدود ميزان توليدگندم مطابق نياز کشور بوده است.
اگرچه سهم قابل توجهي از گندم و برنج مورد نياز در داخل کشور توليد ميشود، اما تامين مابهالتفاوت توليد و مصرف بايد از مسير واردات تامين شود و به دليل اهميت اين دو محصول در سبد غذايي کشور، عدم مديريت نادرست واردات از يک سو ميتواند، توليد داخل را متضرر کرده و از طرفي ممکن است به برهم ريختن بازار و افزايش غيرمنطقي قيمتها منتهي شود.
*** رابطه نان و پلو
در نگاهي به سرانه مصرف در ايران براي گندم از ۱۶۰ تا ۱۹۰ کيلوگرم و براي برنج از ۳۵ تا ۴۵ کيلوگرم اختلاف نظر وجود دارد.
به رغم تفاوت قابل توجه مصرف نان و برنج، نميتوان منکر رابطه مستقيم و معکوس اين دو شد، چنانکه هرگاه قيمت برنج افزايش قابل توجهي پيداميکند، مصرف نان افزايش يافته و سرانه مصرف برنج بالاخص در اقشار متوسط و ضعيف درآمدي کاهش مييابد.
از سويي به اين مهم نيز بايد توجه شود که کيفيت محصول نيز در ميزان مصرف تاثيرگذار است، چنانکه نانهاي بي کيفيتي که تنها تا ساعتي پس از پخت قابل خوردن هستند، مصرف نان و در نتيجه گندم را افزايش مي دهند و يا بنابر ارزيابي کيفي هرکيلو برنج مرغوب براي يک وعده غذايي ۶ تا ۷ نفر کفايت ميکند، هرکيلو برنج نامرغوب براي ۴ يا نهايتا ۵ نفر کافي است.
اين چنين است که با افزايش قيمت نان که متاسفانه با تغييري در کيفيت همراه نشده و حتي بعضا شاهد عرضه نانهايي با کيفيت بسيار نازل هستيم، احتمال افزايش مصرف برنج وجود دارد.
به اين نکته نيز بايد اشاره کرد که کيفيت پايين و افزايش قيمت نان که موجب کوچکترشدن سفره اقشار آسيب پذيرشده با اتخاذ سياستهاي دوگانه بيش از پيش اقتصاد اين خانوادهها را تهديد ميکند، که از آن جمله ميتوان به آزادپز شدن گروهي از نانواييها اشاره کرد.
وجود قيمت دوگانه آرد موجب شده تا بخشي از آرد با قيمت دولتي به صورت درون صنفي قاچاق شده و آرد دولتي سر از تنور نانواييهاي زادپز در بياورآزادپز دربياورد.
در حاليکه کيفيت پايين آردهايي که با قيمت دولتي عرضه ميشوند حتي مورد اعتراض نانوايي ها است، پخت نان با قيمت آزاد با اين آردها موجب سود بيشتر براي نانواييهاي متخلف شده و در مقابل حقوق مصرفکننده تضعيف ميشود.
*** مصرفکنندگان متفاوت برنج ايراني و وارداتي
از حال ناخوش بازار نان که بگذريم، بازار برنج هم اين روزها دستخوش هجمهاي است که نتيجه آن دير يا زود، سفره اقشار کم درآمد را متاثر خواهدکرد، مگر آنکه مسولان دولت با مديريت آن مانع از تحقق خواسته منفعتطلبان شوند.
به دنبال واردات کنترل نشده برنج در سالهاي ۸۹ تا ۹۲ شاهد مشکلاتي در بازار برنج کشور بودهايم، چنانکه در سال ۸۹ با کاهش واردات، بازار با کسري عرضه و افزايش قيمت مواجه شد، تا جاييکه در مقطعي حتي شاهد صف کشيدن مصرفکنندگان براي خريد برنجهاي ارزان قيمتتر بوديم و در مقابل قيمت برنج مرغوب تا بيش از دو برابر نيز افزايش يافت.
در مقابل در سال ۹۲ نيز با افزايش کنترل نشده واردات، موجودي بازار افزايش يافت تا جاييکه دولت مجبور شد با محدود کردن واردات در سال ۹۳ شرايط پيش آمده را تعديلکند.
اما نکته قابل توجه در بازار برنج که بررسي آن چندان نيازي به کار کارشناسي و تحقيقاتي ندارد، بازار متفاوت برنجهاي مرغوب توليد داخل و برنج هاي وارداتي است.
درحاليکه برخي از اثر سوء واردات برنج بر توليد داخل و بيتوجهي به موضوع حمايت از توليدکنند، براي مديريت بازار سوءاستفاده ميکنند، به راحتي ميتوان بررسي کرد که امروز کمتر خانوادههايي از اقشار کمدرآمد و حتي متوسط جامعه توانايي مصرف رنج کيليويي ۸ تا ۱۲ هزارتومان داخلي را دارند و بسياري از ايشان به اجبار مصرفکننده برنج هاي وارداتي شدهاند.
مضاف براينکه به راحتي ميتوان با بررسي قيمتها مشاهده کرد که بازار برنجهاي وارداتي اثرپذيري اندکي از توليدات داخلي دارد، چنانکه نه در زمان برداشت و افزايش عرضه و کاهش قيمت برنج ايراني و نه با کاهش عرضه و افزايش قيمت، برنجهاي وارداتي با تغيير قيمت روبرو مي شوند، چراکه بيشک اين دو چون دو محصول از دو گروه کالايي مختلف مصرفکنندگاني متفاوت دارند و کمتر پيش ميآيد که يکي مشتري بازار ديگري شود.
*** فقط حمايت از توليد داخل
آنچه مسلم است حمايت از توليد داخل به عنوان يک اصل پذيرفته شده مورد توجه همه قراردارد و توليد برنج نيز از اين قاعده مستنا نيست.
براساس آمار وزارت جهاد کشاورزي سال ۱۳۹۳ قريب به ۶۵۰ هزار هکتار از زمينهاي کشاورزي ۱۶ استان به عنوان شاليزار زير کشت برنج رفته و رقمي معادل يک ميليون و ۸۵۰ هزار تن برنج توليدشده است.
اما بي آبي موجب شده تا براي سال زراعي جديد وزارت جهاد کشاورزي اعلام نمايد که نه تنها از توليد برنج در ۱۴ استان حمايت نميکند که حتي مانع کشت برنج در شاليزارهاي غير از دو استان گيلان و مازنداران مي شود.
با اتخاذ اين تصميم حدود ۲۰۰ هزار هکتار از شاليزارها از زير کشت برنج بيرون آمده و بايد به کشت محصولي ديگر اختصاص يابند و اين به معني کاهش توليد برنج در کشور است.
حتي اگر سهم اين ميزان از شاليزارها را يک سوم از توليد کل در نظر نگيريم، اما نمي توانيم به اين موضوع نيز اميدوار باشيم که با کاهش زمين هاي زير کشت برنج، توليد اين محصول از سال گذشته بيشتر شود.
موضوعي که متاسفانه توسط برخي مديران ارشد وزارت جهادکشاورزي مطرح شده است.
البته اين اتفاق در يک صورت ممکن است تحقق يابد و آن تغيير نوع برنج کشت شده از برنج مرغوب به برنجهاي پرمحصول است که از کيفيت و البته قيمت نازل تري برخوردار هستند.
از سويي برخي از مديران اين وزارتخانه موضوع ديگري را مطرح کردهاند که به جاي خود نيازمند تعمق است و آن افزايش قيمت برنجهاي وارداتي براي نزديک شدن قيمت آنها به برنجهاي داخلي است.
براي افزايش قيمت برنجهاي وارداتي يا بايد تعرفه واردات افزايش يابد و يا حاشيه سود بازار اعم از واردکننده و توزيعکننده افزايش يابد، که در نهايت اين افزايش هزينه بر خانوادهها تحميل خواهدشد.
اگرچه نيت مديران وزارت جهادکشاورزي خير و براي حمايت از توليد داخلي است، اما بد نيست که مديران اين وزارتخانه اندکي هم به فکر مصرفکننده بالاخص خانواده حداقل بگيران و کارگران باشند.
از اين اظهار نظر اينگونه برميآيد، همانطور که وزارت جهادکشاروزي پس از نابساماني بازار ميوه در تعطيلات نوروز، بيتوجه به مواد قانون انتزاع، مسوليت حمل و نقل، توزع و نظارت را متوجه وزارت صنعت دانستهاند، در خصوص حمايت از مصرفکننده نيز خود را مسول نميدانند.
مواضع اين وزارتخانه به گونهاي است که گويي در خلاء تصميمگيري ميکنند و احتمالا پس از افزايش قيمت برنج وارداتي و خالي شدن سفره اقشارکم درآمد، مسوليت آنرا متوجه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعي ميدانند.
***حمايت بايد منطقي باشد
در شرايطي که توليد برنج در کشور با مشکلات متعددي روبرو است و دولت ميتواند با نقشآفريني درست به آن کمک کند، اما گويي تصميمگيران اين عرصه تحت تاثير اظهارنظرهاي غيرکارشناسي و شايد مغرضانه برخي افراد قرارميگيرند.
خرده مالکي، عدم دسترسي به بذر اصلاح شده، نداشتن امکان استفاده از تجهيزات روز، مشکل نقدينگي و سرمايه،کارخانههاي شاليکوپي قديمي و فرسوده که موجب ضايع شدن برنج تا ۳۰ درصد ميشوند، در اختيار نداشتن انبارهاي مناسب نگهداري برنج و فريني عدم امکان حضور در بازارهاي صادراتي برخي از مشکلات توليدکنندگان است که با کمي درايت و ياري دولت بسياري از آنها قابل حل هستند.
اما متاسفانه مديران تصميمگير به هر دليلي تنها واردات را تهديدي براي توليد ميدانند، در حاليکه در صورت تداوم اينگونه حمايت متعصبانه و محدود کردن غيرمنطقي واردات، توليد داخل نيز با مشکل روبرو خواهدشد.
قطعا کاهش عرضه به افازيش قيمت منتهي خواهد شد و تداوم اين روند براي برنج توليد داخلي که هم اکنون نيز با قيمت ۸ تا ۱۲ هزارتومان براي بسياري از خانوادهها دست نيافتني شده، به افزايش بيش از پيش قيمت منتهي شده و گروههاي بيشتري مجبور به حذف و يا کاهش مصرف برنج هستند، که در مدتي نه چندان طولاني ضمن از دست رفتن بازار براي بخشي از محصول داخلي، ممکن است به تغيير ذائقه مصرف کننده منجرشده و بر مشکلات برنج توليد داخل افزوده شود.
در نهايت بايد به اين موضوع اعتراف کرد، نبود بانک آماري که بتواند اطلاعاتي درست از وضعيت توليد و مصرف برنج ارائه کند، منجر به اتخاذ چنين مواضعي شده است و شايد بهتر باشد وزارت جهادکشاورزي در اولين گام براي حمايت از توليدکنندگان برنج داخلي اقدام به گردآوري اطلاعاتي دقيق از ميزان توليد و مصرف نمايد، چراکه تصميمگيري براي مديريت بازار مصرف محصولي که مديران يک مجموعه سرانه مصرف آن را از ۳۸ تا ۴۵ اعلام ميکنند قطعا تصميمگيري دقيقي نخواهد بود./جهان اقتصاد/110
۳۱/۰۱/۱۳۹۴ - ۱۳:۲۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[مشاهده در: www.jamnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]
صفحات پیشنهادی
مدل موفق تامین مسکن کمدرآمدها |اخبار ایران و جهان
مدل موفق تامین مسکن کمدرآمدها طرح مسكن اجتماعي كه با مصوبه پارسال دولت از امسال در دو قالب مشترك ساخت300 هزار واحدمسكوني در بافتفرسوده و تامين مسكن 125 هزار خانوار كمدرآمد به اجرا درمیآيد 5 1 قرن سابقه عملياتي در دو كشور اروپايي دارد کد خبر ۴۹۱۴۲۴ تاریخ انتشار ۲۶مدیرکل بنیاد مسکن کردستان خبر داد واگذاری 2800 واحد مسکن شهری به اقشار کم درآمد در کردستان
مدیرکل بنیاد مسکن کردستان خبر دادواگذاری 2800 واحد مسکن شهری به اقشار کم درآمد در کردستانمدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی کردستان از واگذاری 2 هزار و 861 واحد مسکن شهری به اقشار کم درآمد در این استان خبر داد به گزارش خبرگزاری فارس از سنندج رضا قادری پیش از ظهر امروز در جمع خبرنگتشکیل جلسه شورای برنامهریزی توسعه روستایی و توانمندسازی گروههای کمدرآمد
دوشنبه ۲۴ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۴ ۴۵ دومین جلسه شورای برنامه ریزی توسعه روستایی و عشایری و توانمندسازی گروه های کم درآمد امروز دوشنبه برگزار شد و در این جلسه بر لزوم تهیه برنامههای عملیاتی برای روستاییان و عشایر به منظور تدوین سندی راهبردی در برنامه ششم توسعه تاکید شد به گزارش ایسنعارف در نشست شورای زنان بنیاد امید ایرانیان: بهار اطلاح طلبان در زمستان امسال رخ میدهد/دولت تلاش بیشتری در به
عارف در نشست شورای زنان بنیاد امید ایرانیان بهار اطلاح طلبان در زمستان امسال رخ میدهد دولت تلاش بیشتری در بهبود وضعیت معیشتی اقشار کم درآمد انجام دهدعضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه دولت باید تلاش بیشتری در بهبود وضعیت معیشتی اقشار کم درآمد انجام دهد گفت مسئولان باید قددر مناطق خشک، آب را برای کشتهای کمآببر نگه داریم، نه کشت برنج
دوشنبه ۳۱ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۰ ۵۸ یک عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی با اشاره به ممنوعیت کاشت برنج در مناطق غیرشمالی کشور تأکید کرد کشت برنج در مناطق شمالی کشور با توجه به فراهم بودن آب کافی رطوبت و استعداد زمین به صرفهتر است هدایتالله میرمرادزهی در گفتوگو با خبرنگار پارمدل موفق تامین مسکن کمدرآمدها
مدل موفق تامین مسکن کمدرآمدها سوابق طرح مسكناجتماعي كه اواخر پارسال در هيات دولت براي تامين مسكن كمدرآمدها به تصويب رسيد در عملكرد 5 1 قرن گذشته دولتهاي دو كشور آلمان و فرانسه قابل رديابي است و نشان ميدهد در ايران براي اجراي اين طرح با هندسه صحيح بايد سه قاعده از همانمشاور رئیس جمهور: مطالعات مقدماتی برای حذف یارانه پردرآمدها آغاز شد
مشاور رئیس جمهور مطالعات مقدماتی برای حذف یارانه پردرآمدها آغاز شدمشاور رئیس جمهوری در امور اقتصادی از آغاز مطالعات مقدماتی برای حذف یارانه گروههای پردرآمد خبر داد به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از روابط عمومی وزارت نفت مسعود نیلی مشاور رئیس جمهور در امور اقتصادی گفت وزارت تعاوندولت بر اساس قانون مکلف به حذف یارانه پردرآمدها است
دولت بر اساس قانون مکلف به حذف یارانه پردرآمدها است عضو کمیسیون بودجه مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه طبق قانون بودجه سال 1394 کل کشور دولت را مکلف به حذف یارانه اقشار پردرآمد کشور کردهایم گفت کم و کیف این موضوع در دولت معین خواهد شد به گزارش فرهنگ نیوز جعفر قادری در پانیازی به واردات برنج نیست
دبیر انجمن برنج نیازی به واردات برنج نیست دبیر انجمن برنج با بیان اینکه براساس آمار نیاز سالانه کشور به برنج 3 میلیون تن و در دو سال گذشته برنج وارداتی و تولیدی 7 میلیون تن بوده گفت هماکنون یک میلیون تن برنج در کشور موجود و با تولید 2 میلیون تنی امسال نیازی به واردات برنج نگرانفروشی شیر کمچرب ادامه دارد
چهارشنبه ۲۶ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۰ ۵۳ در حالی که پس از اولتیماتوم سال گذشته سازمان حمایت به کارخانههای لبنی برای بازگرداندن قیمت افزایش یافته شیر بطری به نرخ سابق هنوز برخی از برندها قیمتشان را تغییر ندادهاند دبیر انجمن صنفی صنایع لبنی می گوید باید به مصوبات احترام گذاشت اما برخومدیرعامل ایرانایر در گفتوگو با فارس خبر داد توقف پروازهای عمره از ساعت صفر امروز/ اعزام هواپیماهای خالی برای
مدیرعامل ایرانایر در گفتوگو با فارس خبر دادتوقف پروازهای عمره از ساعت صفر امروز اعزام هواپیماهای خالی برای برگرداندن زائران تا ۱۰ روزمدیرعامل ایرانایر با بیان اینکه پروازهای عمره از ساعت صفر امروز متوقف شد گفت در حال حاضر طبق برنامه هواپیماها بدون مسافر به عربستان اعزام میسقوط امپراطوری عربستان در اوپک/ اعراب پشت سعودیها را خالی کردند
زنگنه پشت پرده اوپک را فاش کرد سقوط امپراطوری عربستان در اوپک اعراب پشت سعودیها را خالی کردند شناسهٔ خبر 2534736 چهارشنبه ۲۶ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۰ ۴۶ اقتصاد > انرژی وزیر نفت در حالی پشت پرده جدیدی از رفتار برخی از اعضای اوپک را تشریح کرد که با ادامه کاهش قیمت نفت دوکشور عرآغاز مطالعات مقدماتی حذف یارانه پردرآمدها |اخبار ایران و جهان
آغاز مطالعات مقدماتی حذف یارانه پردرآمدها مشاور رئیس جمهوری در امور اقتصادی از آغاز مطالعات مقدماتی برای حذف یارانه گروههای پردرآمد خبر داد کد خبر ۴۹۲۰۸۱ تاریخ انتشار ۲۸ فروردين ۱۳۹۴ - ۱۴ ۲۲ - 17 April 2015 مشاور رئیس جمهوری در امور اقتصادی از آغاز مطالعات مقدماتی برای حذف یاحذف یارانه نقدی پردرآمدها کلید خورد
حذف یارانه نقدی پردرآمدها کلید خورد مشاور رئیس جمهوری در امور اقتصادی از آغاز مطالعات مقدماتی برای حذف یارانه گروههای پردرآمد خبر داد خبرگزاری فارس مسعود نیلی مشاور رئیس جمهور در امور اقتصادی گفت وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی هم اکنون مطالعات مقدماتی برای حذف یارانه گروههایعرضه اولیها جیب بازار را خالی کردند
معاملهگر بازار سرمایه عرضه اولیها جیب بازار را خالی کردند اسراری گفت یکی از عوامل افت بازار را میتوان عرضههای اولیه شرکتهای بزرگ دانست که موجب ورود سیگنالهای منفی و خروج نقدینگی از بازار سرمایه فراهم کرده است مصطفی اسراری معاملهگر بازار سرمایه در گفتگو با خبرنگار اقتصواریز درآمد حاصل از فروش نفت در بورس انرژی به صورت ریالی/مسئولان در کاهش نرخ سود بانکی متفق القولاند
واریز درآمد حاصل از فروش نفت در بورس انرژی به صورت ریالی مسئولان در کاهش نرخ سود بانکی متفق القولاندفطانت در جمع مدیران ارشد بازار سرمایه از واریز درآمد حاصل از فروش نفت در بورس انرژی به صورت ریالی خبرداد و گفت بازار سرمایه در انتظار کاهش نرخ سود بانکی است به گزارش خبرگزاری فاداستان تولید برنج به ظاهر با کیفیت از خرده های برنج/آخرین اطلاعات درباره تعرفه برنج و واردات آن
داستان تولید برنج به ظاهر با کیفیت از خرده های برنج آخرین اطلاعات درباره تعرفه برنج و واردات آن اقتصاد > کشاورزی - مهدی کاظم نژاد مدیرکل دفتر امور اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی در برنامه تلویزیونی روزآمد درباره واردات توزیع و تعرفه برنج توضیح داد مدیرکل دفتر امور اقت-
اقتصادی
پربازدیدترینها